Как да се устроим в чужбина?

• 30 547
  • 374
  •   1
Отговори
# 15
  • The QC to be!!!
Ами те хората от южна Америка бягат в Испания,пъъъъъъъълно е с тях,затова и кризата там е толкова голяма,защото имаше доколкото помня по социологическото проучване около 33 националности  #Crazy
E, 33 никак даже не е  #Crazy ако сравниш с ~170 тук в Брюксел.  Wink Та какво винаги пиша, зависи с какво го сравняваш.  Peace

# 16
  • Bristol
Чувала ли си за остров Jersey. От един друг форум ти копирам
Цитат
Като човек,който беше един от първите българи,които забиха навремето българският флаг на Джързи ти гарантирам,че синът ти ще намери изключително лесно работа там,ако знае езикът.Работата се намира лесно,основно като обслужващ персонал по хотелите.
Приемуществата на Джързи са,че минималната работна заплата е по-висока от УК(6.08 p/h в момента,ако не се лъжа).По-ниски данъци,които се изчисляват по различен начин от УК,тяхният social security,също е по-нисък.И най-важното БЪЛГАРИТЕ НЯМАТ ОГРАНИЧЕНИЯ ЗА РАБОТА ТАМ.
Недостатъците са,че е прекалено малко островче и е малко изолирано и ако се задържиш за по-дълго,се чувстваш,като затворник,който взима пари,но няма какво да ги прави.

# 17
Мерси за информацията за острова,ще го потърся и ще видя какво мога да намеря за него!А някой може ли да ми сподели ако е чувал нещо за програмата Au Pair (домашна помощница)?  newsm78

# 18
Au Pair не е точно домашна помощница.
Това е програма за млади момичета, които искат да научат език. Настаняват ги в семейства, които поемат издръжката им. Момичетата гледат деца и помагат в домакинството срещу което получават джобни пари. Преди години беше 400 евро на месец. Сега не знам колко е.
Au Pair по скоро се превежда като по голяма кака.

# 19
33 националности не е толкова голяма бройка. Преди години , когато гостувах в Осло моите домакини ме информираха , че в техния квартал живеят представители на 147 нации ( аз не мога да изброя дори и 100, но това е друг въпрос). Където и да решите да се местите , преценете добре доколко вашите професии са конкурентно способни. Ако търсиш като детегледачка, домашна помощница или камериерка се подготви за свръх голяма конкуренция , поради факта че всеки може да върши тази работа, но по- важно е съпругът ти каква професия има , тъй като той ще е основния издържащ семейството ви. Колкото по- специални умения има, толкова по- лесно ще намери работа , нямам предвид задължително висшист да е, но има професии , за които "вали -гърми" винаги има свободни позиции. Прегледайте сайтовете с обяви ще се ориентирате спрямо вашата квалификация и предлагането в страната. И не е лошо докато търсите страна за емиграция да изкарате и някой друг курс, който да ви даде ново поле за изява.
 Peace

# 20
Съгласна съм с  kamunyak . Например по мои бегли наблюдения такава професия е мед. сестра.  Като прехвърлям обявите за нашия район (в щатите) постоянно се търсят сестри. И във разни обобщаващи статии за работа в Европа съм срещала че има недостиг на сестри в много държави. Заплащането не е космическо, но е по-добро от камериерското. Вярно, не се става само с курс, но и ако не се лъжа образованието е само 2 години, нали?

Наесен, ако още не сте се ориентирали, може да пуснете документи за зелена карта за щатите, ако ви е опция през океана, пускането не струва почти нищо, пък знаеш ли откъде може да изскочи зайчето...
Канада има две програми за емиграция - едната е с английски, за нея има списък с професии, които се търсят и на база образование и опит в сферата се събира опр. брой точки с който се класираш или не ( и само с практически опит стига, дори да нямаш формално образование в сферата мисля). АКо те интересува, ще изровя списъка на професиите, преди съм виждала и елементарни неща като фризьор и готвач, но мисля, промениха списъка наскоро. Втората програма е за слабозаселените райони, изискванията мисля са доста по-ниски, но трябва френски...

Въобще, много ти е общ въпроса като цяло и само подхвърляме тук някакви случайни неща..

# 21
каквото и приятелство да е - като се съберте под един покрив ще се изпокарате

Не съм съгласна с това.
Помогнах на моя приятелка и живя една година вкъщи, докато намери работа.
Все още сме като сестри.

# 22
и аз помогнах, а после не ща да ти разправям какви приказки чух по мой адрес.
Освен това чужд човек ти влиза в къщата, ти си имаш привички, водиш си домакинството по твой начин.  Другия човек - по друг. И за нея е притеснително и за тебе неудобно. Не смееш да направиш "забележка" за да не се обиди, но някои неща просто дразнят
особенно ако живее у вас за неопределен период - не не не - nie mehr wieder

# 23
Piny, много гадно се е получило! Неблагодарници!
Мене се опита една позната от секта да ме вербува.
Дойде за някакъв семинар три дни и искаше да спи у нас, а не ми каза, че е от секта.
На втория ден взе да се опитва да ми спаси душата!  Shocked

# 24
Piny, много гадно се е получило! Неблагодарници!
Мене се опита една позната от секта да ме вербува.
Дойде за някакъв семинар три дни и искаше да спи у нас, а не ми каза, че е от секта.
На втория ден взе да се опитва да ми спаси душата!  Shocked
Shocked Надявам се си спасила душата си, като си я натирила да си ходи. Thinking

Само да добавя, за жени добри професии с възможност сравнително бързо и без много стаж да си намериш работа са готвач, фризьор, маникюрист, масажист. Тези курсове не са много скъпи. И малко стаж да имаш се приема, можеш да започнеш поне да чиракуваш.

# 25
дори не искам да си спомням за случая, защото пак паля  Close
Аз си научих урока - в къщата си чужд човек не пускам да живее. На гости - да - посрещам , изпращам, много ми е приятно дори, но да ми се цопне някой за неопределен период - нъц. Naughty

# 26
Надявам се си спасила душата си, като си я натирила да си ходи. Thinking

Ама тя толкова лицемерно ме омая,
че не ми даде възможност да я изхвърля.
Пък и къде да иде с куфара. Изтърпях я, но до там.

Откакто братовчедките ми тръгнаха с адвентистката секта, мразя всякакви такива!!!

# 27
Някой може ли да ми каже как седят нещата с документите за Швейцария,имаме ли право да работим там легално или още изискват визи....абе въобще за кои страни от ЕС имаме право на работа?  newsm78

# 28
Някой може ли да ми каже как седят нещата с документите за Швейцария,имаме ли право да работим там легално или още изискват визи....абе въобще за кои страни от ЕС имаме право на работа?  newsm78

аз не знам за друга страна освен Испания, където така лесно да се получава разрешително за работа.
За швеыцария, дори на австриыците им искат

# 29
  • In my tropical dream
В Швейцария е почти невъзможно.
Страните от ЕС, които НЕ изискват от българи и румънци разрешителни за работа или престой, по-дълъг от 3 месеца, са Испания, Гърция и Дания.

Общи условия

Активация на акаунт