Забраненият плод (Aşk-ı Memnu) ~ 37

• 37 246
  • 730
  •   1
Отговори
# 165
  • Пловдив

Добро утро.

# 166
Раздадоха за четвърти път турските Оскари

Небахат Чехре, турската актриса, позната на българските зрители като госпожа Фирдевс от сериала "Забраненият плод", получи наградата Йешилчам (Yesilcamodulleri.com) за заслуги към турската култура и изкуство.

Същата награда получиха и актьорите Иззет Гюнай и Гьоксел Арсой.

Реха Ердем получи награда за най-добър-режисьор - за филма "Космос", който има български копродуценти в лицето на братя Калинови.

Наградите Йешилчам носят името на улица в Истанбул, на която до 1980 г. са се намирали повечето филмови компании и която се е превърнала в символ на турското кино.

От 50-те до 70-те години тук са се създавали по стотина филма годишно, много от тях са останали класика в турското филмово производство.

Този период е и най-плодотворният в творчеството на Небахат Чехре - тогава са заснети повечето от 90-те филмови продукции с нейно участие. Името на актрисата неотменно се свързва с големите звезди на турското кино от това време.

След дълга пауза от киното 67-годишната сега Небахат Чехре се завърна през 2000 г., този път на телевизиония екран.

Тя участва в няколко сериала, които нямаха особен успех, но звездата й изгря отново с ролята на госпожа Фирдевс в "Забраненият плод".

След приключването на сериала в средата на миналата година Небахат Чехре играе отново с голям успех в най-популярния и коментиран в Турция сериал "Великолепното столетие" за живота на султан Сюлейман Законодателя, при който Османската империя преживява най-големия си възход.

Небахат играе ролята на Валиде султан (майката на Сюлейман), а сред нейните партньори са познатите и в България Халит Ергенч (Онур от "1001 нощ") и Нур Айсан (Пейкер от "Забраненият плод").

Наградите Йешичам, наричани още турските Оскари, тази година се раздават за четвърти поред път.

Най-много призове тази година получи филмът "Ловен сезон" - за най-добър актьор - Джем Йълмаз, за най добри изпълнители на подържащи мъжка и женска роля и за най-добър оператор.

Награда за най-добра актриса получи Демет Акбаг за главната роля в най-касовия турски филм  - комедията "Вай, вай".

Няколко награди отнесе филма "Мнозинство" - за най-добър филм, за най-добър дебют, за най-добър сценарий.

Водещи на церемонията тази година бяха Халит Ергенч и Джансу Дере.

# 167
  • Бургас
сега вече да се включа и аз. Снощи видях доста неща и в главата ми се породиха доста чуденки.
На първо място поведението на Бихтер. Държа се така все едно е вярвала без резерва на Бехлюл. Защо? Той нито веднъж не и е дал повод да му вярва без резерва. Тя беше свидетел на две от сериозните му връзки и добре знае, че не може да му се вярва. Знае какво може и не може да се очаква от него. Голямо момиче е и би трябвало да е наясно, че хората за ден не се променят. Свари го с друга жена. Когато го запита как ще продължават, получи отговор, че продължение няма да има. Той ясно и показа, че тяхната връзка няма да мръдне. Тоест не я излъга за нищо. Защо тя си позволи да изтърве така края на всичко? Не предполагах, че ще се окаже така сляпа. Много изведнъж героинята и премина от една крайност в друга. От умна и можеща жена, в сляпа разпадаща се жена. И зад тази промяна нелогично ми стой отговор: Бехлюл я подведе. Защото това не се случи.
И ако Нихал се държи като влюбена хлапачка, то Бихтер в това отношение е първа. Не само чупенето на саксиите, ами и поведението и в колата и желанието и Нихал и Бехлюл да не остават заедно в къщата.
Нихал към момента според мен се държи съвсем нормално. Обичала е Бехлюл от както се помни. Сърцето и пърха. Чака. Как да се държи?
Тя е още дете. Дали е лигла...вече почвам да се съмнявам. Може би малко, но има други жени, които стоят пред нея н стълбичката. За Нихал, Бехлюл не е прищявка. Припадъците и не са каприз. Само, които е минавал през такова нещо знае. Аз имах такива проблеми, след като почина баща ми. При най - малкият стрес, ръцете ми се вдървяваха, въздуха спираше...Не съм го правила нарочно или за внимание. Все едно се изключвах. И ми трябваше много време, за да го преодолея. Физически здрава, но иначе болна.
От друга страна към момента Бехлюл ми изглежда някак пасивен. Пак чака да го бутнат някъде, за да не вземе сам решение. Така отговорността няма да е негова.

# 168
Сесана, ти просто ми четеш мислите Hug

Последна редакция: чт, 31 мар 2011, 10:14 от емилка

# 169
sesana Hug Hug :hug:i иаз мисля така-точно си го написала Grinning Grinning
  за мен това е филм за неправилните=неподходящите любови в различните им форми Thinking

# 170
според мен сега ролите са разменени, докато преди Бехлюл не можеше да яде, да спи, да прави каквото и да е без да мисли за Бихтер, сега е обратно. Но Бихтер се държи по "истерично", в повече ми идват тези сцени с блъскане и хвърляне  Mr. Green ........... и не се научи това момиче да реве  newsm45 много ми е изкуствена, когато се опитва да плаче, буквално "РЕВЕ" като .................
За мен наистина 69 турски епизод е преломен за отношението на Бех към Нихал, може би наистина иска да се пречисти чрез любовта и, за да заслужи уважението на Аднан и един по-спокоен живот, защото живото с Нихал ще е точно такъв, както казва в самия край на филма "нИхал проста я обичам". Но ИСТИНСКАТА ЛЮБОВ остава БИХТЕР

Последна редакция: чт, 31 мар 2011, 12:38 от de_bi

# 171
Здравейте, момичета!

Sesana   bouquet
Видях голямата и истинска любов на Бихтер, която за съжаление вече започва да и става като фикс идея. Това ще я повлече към дъното.
Бехлюл както винаги "неразбрал самия себе си", на всичкото отгоре притиснат и от останалите.
Но...новия шофьор е симпатяга! Сюлейман е специалист в кастинга, но да видим дали е за добро newsm78

# 172
.

Последна редакция: чт, 31 мар 2011, 12:37 от de_bi

# 173
Моля някой от гледалите филма да сподели дали нофият шофьор наистина е 'къртица' на Хилми и адвоката?

# 174
  • София
Май ти гледаш друг филм... Кога Нихал е имала грубо държание към някого? ...Припадъците й са подсъзнателни. Точно изпитът искаше да го вземе най-много от всичко, дори учи до последно. И едно е да имаш възпитание и морал, друго е да имаш отговорности, не бъркай двете неща. И къде видя Нихал да се лигави?
Преди да питаш малко помисли! - това 1-во
Груго държание - към Бешир в последния епизод, преди това доста пъти, към Бихтер, когато се опита да и направи изненада със стаята, излъга за концерта целия слугинаж и т.н.
Съзнателни припадъци няма, само имитация на такива има. Laughing
Именно защото много иска всичко да е в унисон с нейните желания, т.е. да става "на нейната", без да държи сметка за пътя по който се стига до получаване на резултатите, т.е. в главата и желаното е равносилно на случващото се - искала да вземе изпита, била учила....всички искат и всички учат, но не е достатъчно...
Не те знам на колко години си и дали си възпитавала деца, но очевидно не ти е ясно, че носенето на отговорности се възпитава! Naughty
Забравих да кажа за лиготиите - някой преди мен даже ти ги е илюстрирал със снимка. Joy

# 175
Емилка, да, той ще вдигне доста адреналина на всички .....не смея повече да разказвам. Hug

# 176
Май ти гледаш друг филм... Кога Нихал е имала грубо държание към някого? ...Припадъците й са подсъзнателни. Точно изпитът искаше да го вземе най-много от всичко, дори учи до последно. И едно е да имаш възпитание и морал, друго е да имаш отговорности, не бъркай двете неща. И къде видя Нихал да се лигави?
Преди да питаш малко помисли! - това 1-во
Груго държание - към Бешир в последния епизод, преди това доста пъти, към Бихтер, когато се опита да и направи изненада със стаята, излъга за концерта целия слугинаж и т.н.
Съзнателни припадъци няма, само имитация на такива има. Laughing
Именно защото много иска всичко да е в унисон с нейните желания, т.е. да става "на нейната", без да държи сметка за пътя по който се стига до получаване на резултатите, т.е. в главата и желаното е равносилно на случващото се - искала да вземе изпита, била учила....всички искат и всички учат, но не е достатъчно...
Не те знам на колко години си и дали си възпитавала деца, но очевидно не ти е ясно, че носенето на отговорности се възпитава! Naughty

Peace Точно-за това се сетих и аз-Нихал се държа с Бешир все едно им е собственост  #Cussing out-били много разочаровани-и какво от това?Значи те постоянно могат да се изживяват като "висшето общество" да подвикват на другите и дори да ги обиждат с изрази кото "Марш оттук веднага!" , "Къде се мотаеш..." и т.н. , а същевременно очакват и приятелско отношение.Нихал имаше и нахалството да държи сметка на Бешир и да му говори за "приятелските  си чувства"..... и как те били накърнени......  ooooh! ooooh! А неговите????

# 177
И аз съм съгласна, че Н няма никаква вина. Тя е просто едно дете, няма никакъв опит в живота, не се е сблъсквала с никакви трудности и никакви проблеми. Затова и при най-малкия стрес припада. Но затова не е виновна тя - винавни са всички в семейството и и най-вече баща и.
За Бих обаче не съм съгласна - голямо момиче е, но съм виждала как и големи момичета на по 40г. изпадат в тотално заплетени ситуации и нито опита в живота, нито в любовта може да им помогне.
Бихтер не е самата Бихтер - на дали някога е била. Тя е просто едно чувствително и слабо момиченце, дори сестра и която изглежда много по-крехка е в пъти по-силен характер от нея. Това се вижда още от самото начало на филма, където се хваща като удавник за сламка. Целия и живот е тръгнал наобратно още в самото начало. Така поне аз ги виждам нещата

За мен няма много лоши или много добри хора - важното е околните какви качества  ще изкарат от теб. Обществото достатъчно ни моделира и понякога ставаме пионки на самите себе си. Защото, човек е  много крехко създание - жалко, че непрекъснато забравяме това...

# 178
Емилка, да, той ще вдигне доста адреналина на всички .....не смея повече да разказвам. Hug

Благодаря

# 179

За мен наистина 69 турски епизод е преломен за отношението на Бех към Нихал, може би наистина иска да се пречисти чрез любовта и, за да заслужи уважението на Аднан и един по-спокоен живот, защото живото с Нихал ще е точно такъв, както казва в самия край на филма "нехал проста я обичам". Но ИСТИНСКАТА ЛЮБОВ остава БИХТЕР
 Съгласна съм напълно с това  Peace
  Бихтер стигна дотук,а и до края,защото изпитва твърде силни чувства,които няма как да бъдат истински изживени,а тя просто не може и не иска да се примири с това.Това е нейната лична драма и трагедия.
  Дали е силен или слаб характер-дори и най-силният човек може да бъде поставен на колене от чувствата.Бихтер вижда това,което и Пейкер,даже в още по-голяма дълбочина,но за жалост от един момент нататък спира да обича себе си,губи се здравословната доза егоизъм за самосъхранение и тя изгаря във вихъра на чувствата.Другото което е,Бихтер няма опора ,на която да стъпи,за да се отрезви и да спре да пропада,тя просто губи смисъла,най-страшното в живота на човека.

Последна редакция: чт, 31 мар 2011, 10:50 от charovnica

Общи условия

Активация на акаунт