Краснописът не е важен

• 15 097
  • 186
  •   1
Отговори
Сутринта мернах едно заглавие в статиите горе на главната страница "Няма лош почерк" , което ме наведе на разни теоретични размисли за възпитанието на децата и какво е важно, не важно в днешното 'забързано време'. Какво сме запазили, какво още крета от нормите на поведение, какво е безвъзрвратно отпаднало.

Прави ми впечатление, че май почти нищо не е важно вече. Примерите са навсякъде.
Гледам филм, нищо не разбирам от дикцията на актьорите. Сигурно не им е важно да говорят така, че да разбирам, затруднявам се да разбера какво мънка този Алекс под носа си, например. Поне 2 поколения бг актьори не мога да разбера какво говорят
На лично ниво понякога се затруднявам да разбера какво говорят приятелски деца. Обръща ли се внимание в днешно време как говори едно дете, как си отваря устата, как изговаря звуци, каква му е стойката когато говори, тона, правилно ли диша, докато говори , има ли занчение за вас дали 'мйека'  и т.н.  "Уъ'-то например коригирате ли го по някакъв начин?  Паразитни мънкащи звуци ъ-кане, или ме-кане правят ли ви впечатление?
Важно ли е да има почерк, наклонен надясно, или наляво и да се правят усилия да се усвои някакъв маниер на писане, изразяване изобщо, или това са остарели неща?

Пренесено към възпитание, етикет, норми някакви какво ви важно за вас и децата ви,  или всичко е пожелателно, функция на удобството?

# 1
Намирам за лош/не мога да намеря друга, по- подходяща дума, тази не е точна/ нечетливия почерк, колкото и да е красив.
Всичко, което си изброила е важно, разбира се, това ще ти отговори почти всеки в темата, но как това променя фактите е по- важно в случая.

# 2
Говоренето и писането се формират от класата на родителите и учебните заведения.

Краснописът е огледало към душата - много лесно можеш да познаеш дали детето ти ще бъде силно/слабо, мъж/гей и тн

# 3
E добре хубаво е всичко да е както трябва, но ако не е какво да направим, да си хвърлим децата ли? Че не пишат красиво и имат проблем с определени звуци? Като се работи по това да не мислиш, че стават чудеса?

# 4
  • Варна
Чудеса не стават, поне не при мен.
От 2г. се мъча с нечетливия почерк на сина ми и напредъка е малък.

# 5
Чудеса не стават, поне не при мен.
От 2г. се мъча с нечетливия почерк на сина ми и напредъка е малък.
Тренира за доктор детето!!!! Laughing
Я се опитайте да разчетете рецептата която ви е написал доктора!!!! Peace

# 6
Говоренето и писането се формират от класата на родителите и учебните заведения.

Краснописът е огледало към душата - много лесно можеш да познаеш дали детето ти ще бъде силно/слабо, мъж/гей и тн

Момче, което пише много красиво и четливо, гей ли ще стане според теб?

# 7
E добре хубаво е всичко да е както трябва, но ако не е какво да направим, да си хвърлим децата ли? Че не пишат красиво и имат проблем с определени звуци? Като се работи по това да не мислиш, че стават чудеса?

не говоря за  логопедични проблеми, те са на полето на специалистите.

Но например аз преди години аз имах проблем с 'където' вместо когото, който и '-ме', като правиме. Баба ми си беше поставила за цел да ми ги лекува тези неща и успя,. системно ми обръщаше внимание и не правя ( почти) грешките.
'л'-то също е проблем на софиянци, и не само, и досега 'уъ"-кам понякога, дори мъжът ми е научил неправилно някои български думи, с 'уъ', вместо с 'л', което значи че го чува уъ-кащо, а не л-кащо.
Правило ми е впечатление, че за тук мънкам, хората не винаги ме разбират.

Но наскоро гледах Речта на краля и слушах покрай това някои от архивните записи на ББС, дикцията е зашеметяваща. Помня и "Мечо Пух" в 7 без 10, дикцията на Апостол Карамитев и колеги беше като на английски благородници, тези записи още ги има. И не само те, поколението на дядо ми нямат проблеми с дикция, правопис, краснопис,  наместени са им редица норми, като говоренето на 'вие', или че не се казва 'пика ми се" например, на публично място, а и въобще... . Значи нещо се променя в това отношение, след като 30 години по-късно изобщо не мога да разбера какво говорят актьорите в Стъклен дом, например, а за Мисия Лондон трябвше да го гледам със слушалки ( съвсем сериозно), за да разбера всички реплики, а на децата по площадките редовно им се 'пика'.

# 8
Спомням си, е в като бях в основното у-ще дойде нова учителка по български език и преди да ни познава ни каза да отворим тетрадките си, да за да види как пишем.
Минаваше до всяко дете и му казваше:
- Много красиво, браво, грозно пишеш и т.н.
Когато мина покрай мен ми каза,че пиша грозно  Crossing Arms Crossing Arms Crossing Arms Laughing
Аз много се възмутих понеже бях отличничка,а на други с по -слаби оценки каза, че пишат красиво. Laughing
От тогава си знам, че краснописа нищо не значи..., съгласна съм със статията.
В последствие се научих сама, да изписвам буквите внимателно и старателно, но само ако някой друг ще ги чете, за себе си записки водя грозно. Laughing

# 9

hahaha

Майка ми има ужасно, ама ужасно нечетлив почерк. Докторите пасти да ядат. Лесбийка не е, затова пък е пълна.

Аз пиша доста грозновато, но пък много четливо.  Wink

Животът в различните краища на страната налага и определния диалект, неизбежно е. И ако и аз така съм отраснала и говоря, няма да ми прави впечатление и детето. В Брюксел синът ми говореше нормално френски. Сега в един друг град е усвоил някакво паразитно "еба", с което започва всяко изречение и направо ме побърква.  Crazy Но като всички, включително и учителките го правят, как да го изкореня? Не става  Tired

За звуците, които не произнася, се грижим - мина на тест при логопед, имаха забележки и го водим на упражения. Когато мънка под носа си, говори разтегливо, лигаво или неясно, му се карам. Винаги.

Относно почеркът - не мисля, че е нещо, което може да се коригира. Той се изгражда с години и си е индивидуален. Така поне мисля аз.  Simple Smile

# 10
 А, за филмите няма какво да говорим. И аз нищо не им разбирам. То си е до кадърност на актьора и обучението му.
  За почерка обаче нямам още определено мнение, тъй като и аз пиша зверски нечетливо. Все пак мисля, че децата трябва да се обучават на краснопис - не се ли? А пък като възрастни вече почерка се разваля по индивидуален начин.

# 11

Относно почеркът - не мисля, че е нещо, което може да се коригира. Той се изгражда с години и си е индивидуален. Така поне мисля аз.  Simple Smile

Брат ми например, Блонди е късан на изпита в НПМГ с  2-ка  и надпис "Не се чете".
Беше написал всичко за 6, събра се и комисия помня, но просто не можеха да му го разчетат проверяващите и той не влезе в НПМГ. Няколко години по-късно той чудесно се представи на изпитите в университета и до ден днешен пише четливо , за красиво не знам, но има наклон, чете се всичко, което значи, че може да настъпи промяна

# 12
Големият ми син дойде в нас на две години и казваше прекрасно "Л", обаче след няколко месеца, започна да "УЪ"ка, закото и ние УЪ-каме. Ходи няколко месеца на детска градина в София-област и проговори невероятен диалект, от който направо ми идеше да отида и да гръмна персонала на градината. Веднага след това заминахме за провинцията и така се размечи след един месец, а за една година направо си проговори като местен. Върнахме се в София и му трябваха 6-7 месеца, за да проговори по начин, който да не бие на очи, пардон, уши. Сега още измечва някои думи, но и аз измечвам, така че не ми прави впечатление. Обаче шопският му диалект беше зашеметяващ.

Как ще пише не ми е проблем, важното е да пише грамотно. Поправям го, когато казва граматически неправилно изреченията, с времето, смятам, ще започне автоматично да използва правилните думи и изрази. От време на време чувам "пикам" и поправям. В общи линии не се правя на аристократ, но искам да говори и пише грамотно, да се храни "акуратно" Simple Smile, да умее да си служи с нож и вилица като хората. Много е смешен обаче, когато се уригне след хранене и с една ухилена и доволна физиономия каже високо "Извинете". Учителките в градината си мислят, че го прави нарочно, а той просто е доволен, че най-накрая си създаде този навик.

# 13
За който насилствено е сменял ръката, с която пише с мотив "защото така правят нормалните хора", почеркът наистина е последното нещо, което да му е проблем.

# 14
  • Бургас
Аз лично не пиша красиво. Чете се все пак, но за красота.....
Значи каква трябва да съм?

Много се надявам един слънчев ден да не ползваме листи и химикал. Имам си и довод за това. Но е чисто екологичен. Сигурно последно хванах химикал, за да подпиша превод на средства. Което беше супер ненужно. Разпечатаха един лист, за да го качат на друг компютър...Защо?
Няма нужда просто. Та по принцип ръкописа не ми е приоритет изобщо.

За 'мйека' и изговора на думи според региона няма да се хващам. Това си е си е диалект.
Звуците, които не могат да се изговорят и други говорни дефекти се поправят от специалист.

Общи условия

Активация на акаунт