Краснописът не е важен

• 15 080
  • 186
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Ей, ама човек ви казва, хайде да си поговорим за

Цитат
възпитанието на децата и какво е важно, не важно в днешното 'забързано време'. Какво сме запазили, какво още крета от нормите на поведение, какво е безвъзрвратно отпаднало...Пренесено към възпитание, етикет, норми някакви какво ви важно за вас и децата ви,  или всичко е пожелателно, функция на удобството?

А вие се забихте в ченгелчетата и туй то.

Ама и ти пък се изказа по проблема Mr. Green

# 181

Издирих я, мерси. Ще я видя, щом казваш, че е разкошна - ... лятото под чадъра  Simple Smile

А по темата ти - мисля, че трябва и краснопис, и правопис, и правоговор и всичко, каквото си трябва, за да бъде "човекът прекрасен", стига да му е заложено Wink
Друг е въпросът, че подобни деца (които владеят по-горните неща) обират и подигравки в училище, ако не се вместят по някакъв начин в порядките на малката глутничка.
Следователно може би се оказва, че най-ценното сега, което не знам дали подлежи на възпитание, или се овладява по инстинкт, е умението да общуваш, да се вписваш в картинката. 

~Ружа~, благодаря -  това е положението в живота. Правиш няк'ви неща, които не знаеш за какво са ти, докато не се обърнеш след време и видиш, че е имало смисъл, че е било важно.
Има една книга " Как се раждат идеите', разкошна, малка книжка на един рекламен гуру, в която той описва какво е идеята именно в стил свързани точки от миналото, които се комбинират и проявяват в нова идея, която може и да промени света. А може и просто да ти помага в живота. Не е малко.

# 182
Да пишеш красиво едно време си беше живо наказание... Все на теб дават да пишеш разни табла, да преписваш тефтерите на учителите и други такива "услужливи" дейности заради красивото писане. Не, че не ми е било полезно, защото сега имам 20 вида почерци, но беше досадно.
За мен почерка говори много за един човек. Имам си свои изводи, които може да нямат научно потвърждение, но не са далеч от истината за същността на човека, чийто почерк виждам.
Важно ми е почеркът да е четлив и разработен. Не толкова красив. Ако пък е красив, четлив и разработен, това вече наистина е талант! Всичко става с много работа за подобряване на техниката, обаче. В днешно време децата пишат твърде малко. Затова пък владеят десетопръстната система за писане на клавиатура с удивителна скорост!

Правилното говорене (респ.четене) също беше ценено особено много за културно масови дейности. Пак досадно...
Мъжът ми много държи децата ни да говорят правилно и разбираемо. Постоянно им прави забележки за това и ги поправя. И е прав. Правилният начин на говорене също казва много за един човек, за неговият умствен капацитет, за възпитание, за култура.

# 183
Правописът е по-важен! Simple Smile

# 184
  • Остров Приятелство
За първи път когато видях писания на съпругът ми/свекървата ми показваше писмата от него до тях/, направо онемях...ужасно грозно, ужасно. На фона на моето писане, неговото беше стряскащо, но...
След моя реплика, чух това "Може да е грозно, но по-важно е, че е граматически вярно!" Има моменти в който за жалост все още се допитвам до него за някоя дума. Embarassed
И сега следвам този пример със сина си - да е граматически вярно.
Е, понякога се мъча да го уча/и имам все още достатъчно време Grinning/ да изписва ченгелчета, кръгчета, бастунчета и т.н. по красив начин, но се радвам повече на това, че  изписва думата правилно, както и спелува правилно.
Което само по себе си за мен е по-добрия вариант. Peace

# 185
Правописът е по-важен! Simple Smile
И аз така мисля!
 Аз пиша грозно. Доста грозно. Според последната ми преподавателка по БЕЛ почеркът ми е "чалгаджийски"  Crazy Shocked Не знам какво е имала впредвид с този израз.
 За говора- дразня се на хора, които не изговарят "Р". Като бях малка имах много проблеми с буквите С, Ш и Р. На първите две бърках коя кога се казва /един от примерите на логопедката беше "Сушата беше страшна"- не можех да го кажа изобщо/. "Р" звучеше като "Л", но не точно. С доста постоянство от моя страна и упражнения си оправих говора. Спомените са ми много ясни оттогава и като знам, че в крайна сметка не е сложно да се научиш да казваш "Р" и ми става неприятно като чуя възрастен човек /по-специално "светските" лица/ да не могат да го изговорят.

# 186
Малките логопедични проблеми наистина са въпрос на добро желание за оправяне.
На дъщеря ми оправихме"р" и "л" с 3 месеца ходене на логопед в първи клас. Отделни ни беше показала артикулационни упражвевия, които да правим вкъщи. Не е кой знае колко сложно и трудно, просто се иска постоянство да стане навик.

А и според мен е недопустимо публични лица да говорят диалектно, да им липсват звуци или да имат лоша структура на изреченията и беден речник.Нито пък одобрявам другото залитане в безкрайни безмислени фрази.

Общи условия

Активация на акаунт