Краснописът не е важен

• 15 100
  • 186
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Аз не зная дали споделих, но ако съм - ще се повторя. Не е нито въпрос на старание, нито на прилежност това да пишеш красиво. Ето, аз съм пример в това отношение - добра ученичка бях. Завърших със златен медал гимназия, завърших СУ пак отлично. Но не пиша красиво. НЕ и не! И да се старая, и да не се старая - не ми се получава. Имам обработен почерк. Четлив е. Изглежда артистичен и в някакъв смисъл е приятен за четене. Но не е красив. А синът ми, в първи клас, при все, че полага много по-малко усилия, отколкото аз полагах някога, пише красиво. Още отсега се вижда, че вече има собствен почерк. При това е левичар. Това е ген. Аз пиша като майка си - същият почерк, без да е писала с мен някога или да ми е помагала. Синът ми пише като баща си - без той да работи с него. Краснописът го слагам към талантите аз. Това е! Grinning

Клонка, не влагам плам, а изразявам мнение. Но съм спокойна, че няма да грееш ти от екрана, с твоя поетичен изказ и безупречна дикция.
Що, бе, аз грях достатъчно дълго, явно си била на друг канал.

# 166
Или съм превключила заради тотално прегряване на кабелите.

# 167
  • Варна
Талант си е, наистина. Но пък дори в грозния почерк може да се забележи старанието поне да бъде четлив.
На теория е хубаво. Но и аз пиша грозно. Започнах да забелязвам това през студ.години. Много ми се промени почеркът. Дори да се старая, пак изглежда като водене на записки. Тъжно Sad

# 168
Краснописът го слагам към талантите аз. Това е! Grinning

Не талант, а техника. Талантът е нужен за много по-важни и значителни неща.

# 169
Но не пиша красиво. НЕ и не! И да се старая, и да не се старая - не ми се получава. Имам обработен почерк. Четлив е. Изглежда артистичен и в някакъв смисъл е приятен за четене. Но не е красив.

сто пъти съжалих аз с този 'краснопис', къде ми беше акъла! Краснопис, та краснопис;)
Аз не знам какво е определението за краснопис, дали покрива единствено субективното 'красив', самата дума е малко архаична,  но подозирам, че краснопис е точно това, което си описала - отработен, четлив почерк, приятен за четене. Това нещо се учи, ако на някой му е важно, се отработват ченгелчета, кръгчета и каквото там се прави, за да може един човек да си формира личния почерк, в крайна сметка в 21ви век едва ли вече някой ги насилва да пишат само с наклон надясно ( както беше по мое време), но една четаемост и естетика при писане не мисля, че са нещо недостижимо, като цел.
Отработват се важни неща. Първо на широки редове, пък в квадратчета,  после на тесни редове, накрая си научен да пишеш на невидими редове...

Последна редакция: ср, 30 мар 2011, 22:47 от 10 c's

# 170
Ето, аз съм пример в това отношение - добра ученичка бях. Завърших със златен медал гимназия, завърших СУ пак отлично. Но не пиша красиво. НЕ и не! И да се старая, и да не се старая - не ми се получава. Имам обработен почерк. Четлив е. Изглежда артистичен и в някакъв смисъл е приятен за четене.

За мен това е достатъчно. Все пак не всички са калиграфи.

# 171
  • София
Краснописът го слагам към талантите аз. Това е! Grinning

Не талант, а техника. Талантът е нужен за много по-важни и значителни неща.
Калиграфията си е изкуство. И хич не го мисля за незначително.
Говорейки за красиво писане, твърдя, че не е дадено на всеки да го овладее.
Да, то и рисуването е въпрос на техника, и то се отработва, както и пеенето, танцуването и т.н.
Но не от всеки става гениален художник, нито виртуозен музикант. Нали така? Същото е и с писането.

сто пъти съжалих аз с този 'краснопис', къде ми беше акъла! Краснопис, та краснопис;)
Аз не знам какво е определението за краснопис, дали покрива единствено субективното 'красив', но подозирам, че краснопис е точно това, което си описала - отработен, четлив почерк, приятен за четене.
Е, ако ще го сведем до чист, четлив почерк, ок. Mr. Green С усърдие може и да се постигне, но краснопис в смисъл на красиво изписване - това е сложна работа, наистина не е само до желание и старание.

# 172
  • София
Абсолютно съм съгласна с Клонка !
Краснописа е талант  Hug

# 173

Като ти прочетох темата и се сетих за нещо, което беше популярно преди около 2 години.
Смятам пак да го пусна тук, защото много пасва като брилянтен антипосредствен отговор на въпросите ти.

Стив Джобс за калиграфията и нещата от живота, които са важни  Simple Smile

http://vbox7.com/play:2226528b

# 174
Абсолютно съм съгласна с Клонка !
Краснописа е талант  Hug

И аз се присъединявам към мнението на Клонка.

Hug

# 175
  • София
Абе може да е талант, обаче не съвсем, понеже явно се забравя  Rolling Eyes.
Пишех много красиво като дете, после 5-6 години във ВИАС пишех прекрасно с един вид архитектурен почерк.
Е елате да ме видите сега.
Грозно е при всички случаи, ту наляво ту надясно.
Липсва ми търпение, когато пиша на ръка; т'ва да попълвам документи с печатни букви ноу уей.
Пък и нещо не ми се получава де.
Бланки всякакви попълвам когато може предварително, Акробат върши чудна работа.

Виж правоговорът е друга работа; за щастие дъщеря ми много държи да казва всичко както аз го казвам, та поправям винаги, когато се налага, а тя доволно прави опити. На три и половина вече безпроблемно казваше "севернокорейче" и "чичковите червенотиквеничковчета".  Sunglasses
Е леко го закъсахме с пълния член, понеже аз целенасочено започнах да го употребявам уж за да го научи детето от малко.
Поради тази причина понякога жъна успехи като "песентът".

# 176
Като се замисля ръкописа въобще не желая да има място в образованието. Може би след известно време и това ще стане. За мен и глупаво да учат децата да пишат, за да седнат на клавиатурата след време.  Confused Да се печатат учебници, които могат да бъдат прочетени в електронен вариант. Да се пише в тетрадки също... За това считам, че е въпрос само на време да се стигне до виртуалицазия в образованието. И до изваждане от употреба на хартиеният носител.
Предпочитам детето ми да може да подрежда мислите в главата си и да изказва, пред това да пише красиво.
Тези японци с високите технологии (диктуваш на компютъра и той сам си пише йероглифите), защо ли се мъчат с калиграфията..... newsm78

# 177
~Ружа~, благодаря -  това е положението в живота. Правиш няк'ви неща, които не знаеш за какво са ти, докато не се обърнеш след време и видиш, че е имало смисъл, че е било важно.
Има една книга " Как се раждат идеите', разкошна, малка книжка на един рекламен гуру, в която той описва какво е идеята именно в стил свързани точки от миналото, които се комбинират и проявяват в нова идея, която може и да промени света. А може и просто да ти помага в живота. Не е малко.

# 178
  • София
Наистина, с напредването на технологиите,
все повече хора пишат с клавиатурата, а не с химикал.
Тийновете пишат 6 вместо Ш и 4 вместо Ч,
но представете си, случайно да получиш истинска,
хартиена картичка или писмо и да не можеш да прочетеш,
какво е написано там.
Сещам се преди години за една случка.
Моя приятелка, получава картичка за рождения си ден,
от друга обща приятелка. Съответно, нищо не може да разчете,
освен ЧРД с големите букви. Казва й, че нищо не разчита, но й благодари.
Момичето, писало картичката я пита, защо й благодари, като не знае какво пише.
Рожденичката отговаря:
- Ами нали е за РД, предполагам, че е нещо хубаво  Mr. Green

# 179
Ей, ама човек ви казва, хайде да си поговорим за

Цитат
възпитанието на децата и какво е важно, не важно в днешното 'забързано време'. Какво сме запазили, какво още крета от нормите на поведение, какво е безвъзрвратно отпаднало...Пренесено към възпитание, етикет, норми някакви какво ви важно за вас и децата ви,  или всичко е пожелателно, функция на удобството?

А вие се забихте в ченгелчетата и туй то.

Общи условия

Активация на акаунт