Краснописът не е важен

• 15 120
  • 186
  •   1
Отговори
# 75
Алиса, в среда ми ръкописа го няма. Това си е факт. Дори хартиени документи нямаме. Срещите с колегите от други градове дори са виртуални. В такива условия съм учила, в такива условия учат мои приятели.
И все едно живеем в Уоли - седим си пред РС-тата и си общуваме ли, общуваме Simple Smile))

Няма все още университет по света, в който да не се очаква студентите да могат да пишат, ползвайки химикал/молив. Очаква се дори да владеят съответния език на много високо ниво.

Последна редакция: ср, 30 мар 2011, 17:01 от Ити

# 76
  • Бургас
Алиса, в среда ми ръкописа го няма. Това си е факт. Дори хартиени документи нямаме. Срещите с колегите от други градове дори са виртуални. В такива условия съм учила, в такива условия учат мои приятели.
И все едно живеем в Уоли - седим си пред РС-тата и си общуваме ли, общуваме Simple Smile))

Дори ако не се лъжа пишем. И най - хубавото е, че всички пишем красиво и четливо.
Разликата от очаква от използва е огромна. Аз не отричам изцяло ръкописа. Нищо не пречи децата да се учат година две, за да знаят. Просто самата практика да те карат 12 години все на ръка, за да пишеш на клавиатура ми се струва нелогична. Все пак все още няма лесен метод за записване на сложни математически изчисления.

Последна редакция: ср, 30 мар 2011, 16:58 от Sesana

# 77
Алиса, в среда ми ръкописа го няма. Това си е факт. Дори хартиени документи нямаме. Срещите с колегите от други градове са виртуални. В такива условия съм учила, в такива условия учат мои приятели.

ОК, ама доколкото реалността се простира извън твоята среда Wink, толкова ли е трудно да допуснеш, че средствата за изразяване са част от самото изразяване.
Знам че е въпрос на личен избор, но ти искаш да кажеш, че подканваш децата си да праскат и драскат как им дойде ли?

# 78
За мен краснописът е важен.Може би защото съм го учила...но и дава доста информация за този , който го е писал.
По-напред имаше цитат за графологията.Ненапразно и профайлъри използват тази наука, за да разберат повече за характера на престъпника...
Понеже ,когато съм работила ,винаги е било с хора,съм се опитвала да отгатвам характери по почерка...Ами ,не е трудно   Mr. Green
Обикновено хората с нечетлив ,грозен почерк са неподредени,непостоянни,често дават обещания ,които не изпълняват.
А хора ,стремящи се да пишат красиво ,обикновено се стремят и към красота във всичко останало.
Понеже съм била и учителка...
Децата с нечетлив почерк бяха нехайни и немарливи към уроците и домашните...често не полагаха особено старание .
Докато старателните в краснописането бяха трудолюбиви и старателни и в уроците...дори и да не бяха отличници,просто си личи ,че четат и полагат усилия.

# 79
За почеркът като външно изражение на личността ли си говорите?

# 80
  • Бургас
Алиса, в среда ми ръкописа го няма. Това си е факт. Дори хартиени документи нямаме. Срещите с колегите от други градове са виртуални. В такива условия съм учила, в такива условия учат мои приятели.

ОК, ама доколкото реалността се простира извън твоята среда Wink, толкова ли е трудно да допуснеш, че средствата за изразяване са част от самото изразяване.
Знам че е въпрос на личен избор, но ти искаш да кажеш, че подканваш децата си да праскат и драскат как им дойде ли?
Ами така да го кажа. Няма да му се скарам ако не изпише красиво някоя буква. Нито ще го карам да я пише красиво. Въпроса е да може да запише думата правилно и да сглоби изречение правилно. Т.е няма да го заръбам да ги пише както в учебника.
Краси, ако питаш дали си изпълнявам обещанията ще останеш учудена. Въпреки, че пиша грозно и не ми се чете лесно - кажа ли нещо, го изпълнявам. Изключително последователен и стриктен човек съм. Работата ми го изисква. Имам ли да свърша нещо, не спирам докато не го изпълня.

# 81
Ами май темата не беше точно това...
Но аз взимам  предвид и почерка на човек,когато го преценявам.
Жалко ,че тук няма как да видя кой как пише....    Mr. Green
Но и стилът на писане и изразяване казва доста.

# 82
  • Бургас

На мен това ми е интересно. Ако имаш време, бих ти пратила някакво мое писание. Но не ми се иска да те притеснявам. Ако дадеш зелена светлина бих ти пратила, за да го погледнеш.

# 83

Аз сложих снимка на написан от мен текст, защото един съфорумец обеща да разгадае що за личност съм. За съжаление не последва обещаното разгадаване  Sad
 Можеш да видиш почерка ми на страница 4. Може би ти ще направиш един графологичен анализ.

# 84
Аз както показах също пиша грозно, но четливо. Не съм разхвърляна и изобщо не обичам хаоса, напротив искам всичко да ми е подредено. Поема ли някакъв ангажимент си го изпълнявам винаги точно и докрай. В училище съм била примерна и много добра ученичка, внимателна и задълбочена в уроците. Не може да се прави профайлър на това какъв ученик си по ръкописа който имаш , виж за описание на характера съм съгласна.
Последните години пиша изцяло почти на компютър, но се надявам писането на ръка да не отпадне и да се запази във времето на модерните технологии.

# 85
За лекциите-лични впечатления от последната година- рядко правят опити да записват, снимат, ако може. НАй- добре е да им се дадат на флашка или разпечатани Grinning

# 86
Мисля, че малко твърде буквално приехте темата , краснопис, та краснопис, а тя не беше така втренчено замислена в краснописа.

Аз лично мисля, че усилията да се покриват обществени норми са нещо положително по принцип и допринасят за културата на човека. Освен това според мен работата развива качества.
Работата върху ченгелчетата  например  предполагам допринася и за развитие на разни качества и умения -  търпение, внимание към детайла,  старание, концентрация, нещо, което бях чела, че изключително липсва при сегашните доста технологизирани поколения.
Ако едно дете говори правилен език, изчистен откъм паразитни звуци и думи, ако знае как да диша докато говори, ще допринесе за самочувствието му да говори пред хора, например, да се владее и т.н

Така че, без тези неща може, тези неща не са лесни и изискват работа над тях, а и хубавият почерк по всяка вероятност се губи в студентските години, но идеята според мен е хората да се учат да преминават през резултатно-ориентирани процеси от малки и развитите качества да им помагат и в други .. сфери

Последна редакция: ср, 30 мар 2011, 17:47 от 10 c's

# 87
Аз не говоря за "гледане" по почерк, това е малко като хвърлянето на боб. Няма кой да ми види просто почерка и да отгатне, че е развален, понеже като бяхме в подготвителен клас трябваше да пишем думите по стотици пъти и че още имам изкривяване на пръста* от тогава.

Говоря за навици, дисциплина и това, че нещата трябва да се правят с мерак и както трябва, а не да извиняваме мързел и немърливост с декларации как нищо не е толкова важно.

* Ей на този пръст баш показан на шармантния аватар на Безобразие; мда.

# 88
Така че, без тези неща може, тези неща не са лесни и изискват работа над тях, а и хубавият почерк по всяка вероятност се губи в студентските години, но идеята според мен е хората да се учат да преминават през резултатно-ориентирани процеси от малки.
Не се губи според мен. Подреденото писане, полета, абзаци, параграфи, формули, схеми- тези неща си остават за цял живот. Има хора, които даже и като задраскват, ти е кеф да четеш след това.
Естествено, никой не пише бързо с почерк на второкласник.

# 89
За мен не краснописът, а четливостта на почерка е важна. Хубаво е когато човек пише нещо, то да може да бъде прочетено: така се изпълнява и основната му функция.
Относно правоговора: ако човекът е с тежък логопедичен проблем и е работил  години, за да се поправи, но все пак не му се разбира добре, как ще го различим от хората, които просто не са се упражнявали в правоговор и затова не им се разбира. Сега си представете, че направите забележка за начина на говорене на човек, който с много усилие се е докарал поне до това равнище на говорене...как ще се почувства той дали има значение или просто не търпим около нас да има мънкащи хора...
Струва ми се, че всяко прекомерно вглеждане в другия и неговите кусури говори за изключително дребнав характер, злобичка и високомерие.  

Точно. Да не говорим, че ми е направило впечатление как жени, които нямат деца най добре знаят какви са недостатъците в уменията и възпитанието на чуждите.

И големи глупости могат да се кажат стилно, аз на съдържанието наблягам. Не ми трябва да гледам и краснописа как е.

Общи условия

Активация на акаунт