Краснописът не е важен

• 15 095
  • 186
  •   1
Отговори
# 60
Щом ти е трудно да се досетиш, ще поясня, че аз не говоря за тестове с кръстчета, а за отговори на въпроси, които изискват писане. Бързо мислене, точен изказ и яко писане.

# 61
Тоест за тестовете е супер важно на коя страна пишеш хиксчето за отговора  newsm78 и дали то е правилно написано или не.
Е, наистина ли тест в живота си не сте виждали? Поне името си човек трябва да напише, а тук-таме има даже и текстове да се пишат.

# 62
На мен, с уговорката, че държа да е четливо, както писах. Имам много, много писане на ръка, поради липса на време съм се улеснила и с шаблони, което елиминра донякъде и  напъните да разчитам чужд почерк/това също отнема време, че и нерви Simple Smile/

# 63
Сега ми става ясно защо някои хора имат време да пишат кръгчета, вместо точки на i-тата:)
Аз пиша на ръка- водя си бележки, когато уча или ако пиша нещо много сложно, което е изисквало предварителна подготовка ( много сложно за мен, разбира се, не че пиша научни трудове) .Освен това, когато ходя на лекции, обучения, срещи, също пиша на ръка, при това достатъчно бързо, за да запиша всичко.
Естествено, пиша чат пат картички, пожелания.
С две думи, не мога да си представя да ми се наложи да напиша два реда и да се чудя как да подхвана химикала.
Не мисля, че писането на ръка ще отмре.

# 64
  • Galaxy 13197853088
Цитат
Важно ли е да има почерк, наклонен надясно, или наляво и да се правят усилия да се усвои някакъв маниер на писане, изразяване изобщо, или това са остарели неща?

Важно е да се научи да пише правилно, четливо и красиво.
Но по важно е да се научи да си води записки.
За съжаление писмени хора се срещат рядко.

# 65
  Щяло да отмре писането на ръка ли? Joy Joy Joy
  Ще отмре точно толкова, колкото е отмряло след навлизането на печатането.

# 66
  • Бургас
Моите деца пишат на ръка, тестове, изпити и подобни са си с писане, не "по компУтър".
Изпитите им за университет (като стигнем дотам) са също ще с писане на ръка и интервю.
Не знам за вашите деца. За моите има значение.
За нашите деца има значение ръкописа /не краснописа/, но и това ще отмине. Последните години държах изпити в университета - на компютър с автоматична проверка. Дори името си въвеждах от клавиатура. Преди 7 години държах TOEFL изцяло на компютър. Та мисълта ми е, че е въпрос на време. Ако за нашите деца има значение, то може би за внуците ни няма да има.
Аз както казах пиша грозно. На места се запъвам когато трябва да си прочета написаното. До сега тест или изпит не съм прецаквала. Въпроса е какво пишем, а не как. Дори и езика, които използваме е само средство. Въпроса е какво имаш да кажеш или напишеш, а не как ще го напишеш/красиво, грозно, бързо,бавно, на компютър, машина, на ръка/.
Iris04, според мен и такъв момент ще дойде.
Например в университет в Германия, където учим приятел е така: Нямат учебници, а имат таблети. Лекциите не се пишат. Преподавателите ги публикуват след часовете и се четат от таблетите. Отдавна са въвели изпитите на компютър...
Ще отмре точно толкова, колкото е отмряло след навлизането на печатането.
Има огромна разлика. Печатането и писането на компютър. Докато тук имаме средство за визуализация и редакция, при печатането не е било така лесно. Ако разбирам правилно и става дума за печатна машина. Също е огромна разликата и в съхранението и разпространението на документите.

# 67
Е, хубаво де, аз ли съм толкова глупава  newsm78 Слушате два часа лекция и всичко запомняте, и нищо, ама нищичко не ви се иска да си запишете?
В крайна сметка аз не отивам да слушам как някой чете, ако е така, ще си чета учебника/ публикуваната лекция у дома и дотам.

Таблет и аз имам, но изобщо не може да се сравнява като скорост на писане и навигация:) с хартиения лист.

# 68
    И ако искаш да напишеш бележка на любимия и да я закачиш на хладилника ще я напишеш на компютъра и ще я разпечаташ ли?

Предполагам, че се шегувате. В ежедневния живот далеч не всички хора имат възможност да мъкнат всички технически нововъведения, нито пък учат в университет. Не смятам, че някой от нас ще доживее времето в което където и да е да отпадне обучението по писане.

# 69
Например в университет в Германия, където учим приятел е така: Нямат учебници, а имат таблети. Лекциите не се пишат. Преподавателите ги публикуват след часовете и се четат от таблетите. Отдавна са въвели изпитите на компютър...

Може да са ги въвели, но не навсякъде, и не при всички изпити. Не е възможно при изпити,на които се явяват 200 човека едновременно на всеки да се осигури компютър, за да държи изпита на него.
 Лекциите ги правят на Пауър пойнт. Студентите си разпечатват лекциите, за да пишат записките си върху тях на ръка по време на лекцията.

# 70
    И ако искаш да напишеш бележка на любимия и да я закачиш на хладилника ще я напишеш на компютъра и ще я разпечаташ ли?

Айде сега, глезотии:) Хващам чехъла и той сам разбира какво искам да му напиша.

# 71
Сесана, нека да говорим за настоящето, така или иначе не можем да придвидим бъдещето.

Както казах, за мен няма значение дали една жена казала, че на шуренайка й баджанака "пишел" само чрез диктофон. 

За моите деца има значение как пишат (пък и как говорят), затова аз смятам да ги уча на правилно писано и изговор. За другите- не отговарям, но си запазвам правото на мнение Wink.

# 72
  • Бургас
Е, хубаво де, аз ли съм толкова глупава  newsm78 Слушате два часа лекция и всичко запомняте, и нищо, ама нищичко не ви се иска да си запишете?
В крайна сметка аз не отивам да слушам как някой чете, ако е така, ще си чета учебника/ публикуваната лекция у дома и дотам.
Е целта на лекцията не е да ти правят диктовка. Поне аз така го разбирам. Целта е да разбереш и да ти се обясни. То ако ще ти четат учебника, тогава и сама можеш да си го четеш.

Iris04, просто няма нужда да му пиша бележка ръкописно. Трябва да ходи при някой аптекар да му я прочете.  Laughing
Можеш да се учудиш колко тежи всъщност едно нововъведение. Думата мъкна...не му върви.
Аз лично много се надявам да го доживея.

Може да са ги въвели, но не навсякъде, и не при всички изпити. Не е възможно при изпити,на които се явяват 200 човека едновременно на всеки да се осигури компютър, за да държи изпита на него.
 Лекциите ги правят на Пауър пойнт. Студентите си разпечатват лекциите, за да пишат записките си върху тях на ръка по време на лекцията.
Аз дето съм учила в БГ и то не в богат университет съм държала изпити така. Тестови разбира се. Всеки тест отнема не повече от 1час имаме на разположение 3 или 4 зали и си работим.
При нас лекциите са били и като документ и като презентация.
Защо така категорично отхвърляте неща, които реално могат да бъдат направени? И са въведени на много места вече.
Алиса, в среда ми ръкописа го няма. Това си е факт. Дори хартиени документи нямаме. Срещите с колегите от други градове са виртуални. В такива условия съм учила, в такива условия учат мои приятели.
Та не ми дреме дали детето ми пише четливо, красиво....Искам да може да се изказва, да има богат речник и да сформира и оформя мислите си. Останалото са просто средства.

# 73
Важен е правописът. Важна е и четливостта на изписаното.

# 74
   Не отхвърляме нововъведенията в изпитите или обучението в университета а отричането на необходимостта човек да може да пише.

Ти може да работиш в среда в която не ползвате ръкопис - а детето ти точно в обратната, където само това ползват.
  И разбира се, това трябва да се учи в ранна възраст, когато се развива фината моторика. Има си хас детето да умее само да натиска копче,  или върху  таблет, но не и да изпише буквата,

Последна редакция: ср, 30 мар 2011, 16:49 от Iris04

Общи условия

Активация на акаунт