Отговори
# 120
# 121

Gawina съгласен съм с написаното от теб,но...докато в Западния свят ,принцесите са били разменна монета,за скрепване на съюзи,спиране на войни,присъединяване на земи и т.н.Принцесите в Османската империя,никога не са се използвали с такава цел.

Не за спиране на войни и т.н., но пак си е "разменна монета" за вътрешно ползване. Да не би да я женят за сина на Пири паша заради хубавите му очи?  Или пък по любов? Обслужва султанските интереси - нали в това се изразява службата към султана.

# 122

Не за спиране на войни и т.н., но пак си е "разменна монета" за вътрешно ползване. Да не би да я женят за сина на Пири паша заради хубавите му очи?  Или пък по любов? Обслужва султанските интереси - нали в това се изразява службата към султана.
newsm10

# 123
Гавина,ясно е че на всички ни се иска да видим една по разтропана Хатидже,но няма как.Пак казвам не е достатъчно да се знае историята,трябва да се познава и народопсихологията.Колко турски семейства познаваш,ако не познаваш,предполагам поне от турските сериали знаеш,колко момичета могат да кажат на родителите си кое момче обичат.И Хатидже не може.
И пак казвам ,какви източници очакваш да има относно йерархията в харема,то това си е ясно по презумция,не е необходимо да се напише с отделен документ...Не може сестрата на султана да е по долу в йерархията от джариетата.

По-интересно ще е да обясниш защо е така - защо не могат да кажат на родителите си или по-конктретно защо продължава да е така.

А относно Хатидже - е, не на всички им се иска да я видят разтропана, аз примерно - не. Съгласна съм, че такава е йерархията, но тя е изградена на погрешни основи. Не може сестрата на един мъж да дава тон на жена му (по принцип и в частност имам предвид не Хюрем, а Махидевран). Сега ще кажеш, ама вие гледате от съвременна гледна точка. От реалистична, земна, натурална... каквато щеш я наречи, това са простотии. Да царуваш с майка си вместо с жена си и сестра ти да командори жена/ите ти - къде го има това - само в ОИ. То затова и тази им йерархия така сложена, цялата им порочна система, хареми, братоубийства и простотии от всякакъв род, са им изяли главите, на цялата им империя. Не само това разбира се, но и това.

# 124
  • Атлантис, Галактика Пегас
Добър вечер. Нямах техническа възможност да гледам епизода. На бързо ви прочетох, благодарности към преводачки и преводачи.   bouquet  bouquet  bouquet  bouquet
С една дума в онези времена да не си жена...
Ни брат, ни баща, ни кум ни сват, да влезнат в света на щенията ти, най малко ти самата можеш да управляваш живота си.   Crossing Arms 
За какво са съществували жените? За продан, за удовлетворявания на мъжка похот, за разплод. Безгласни същества.
Ако си майка на  успел син, може и да можеш да командваш. Ето от къде е властната свекърва, момче да имаш и да управляваш живота му.  #2gunfire Да се правиш на велика само щото сина ти е Голееееемата работа....  ooooh! ooooh! Mr. Green
Егати гадост.  ooooh! Имам двама сина и съм се зарекла да стоя настрани от техния живот.  Mr. Green

# 125
А относно Хатидже - е, не на всички им се иска да я видят разтропана, аз примерно - не. Съгласна съм, че такава е йерархията, но тя е изградена на погрешни основи. Не може сестрата на един мъж да дава тон на жена му
Като казах разтропана ,с Гавина имахме предвид за отношенията и с Ибрахим,...разтропана-смела,да разкрие чувствата си,да каже на майка си и брат си кого в действителност обича.
Относно защо е така,...нещо идващо от религията,защо продължава да е така,...нещо останало от религията.Разбира се има пролетни цветя,които тепърва показват,главички изпод снега,но все още са малко ,за да се напълни една градина.Момичето в мюсюлманското семейство е била никоя,без право на глас,все още е така в някои райони и държави...С колеги египтяни и мароканци след работа разговаряхме за семействата си,попитах един колко деца има ,отговори ми 2.След време отидохме заедно да купи подаръци за семейството си,щеше да си ходи в Египет...Купи 3 кукли и 2 камиончета.За децата ли попитах,каза "Да",куклите за племениците ли попитах ,не каза за дъщерите  Shocked,нали имаше 2 деца попитах,отговори ми "Да,имам двама сина".Нямаше какво да кажа повече.

# 126
Ако си майка на  успел син, може и да можеш да командваш. Ето от къде е властната свекърва, момче да имаш и да управляваш живота му.  #2gunfire Да се правиш на велика само щото сина ти е Голееееемата работа....  ooooh! ooooh! Mr. Green
Егати гадост.  ooooh! Имам двама сина и съм се зарекла да стоя настрани от техния живот.  Mr. Green
Така е права си ,но това го има навсякъде ,във всички общества,нима в нашето го няма ,"Железният светилник",на запад Катерина Медичи...Дори и в днешното общество.Попитайте разведената си приятелка за причините,в основата пак ще е свекървата...така е устроен света явно. Peace

# 127
О разведените ми приятелки нямат в дъното на цялата история свекърви... Поне повечето..  Mr. Green Имат любовници от двата пола.  Wink
Сега гледам серията - голям ужас е за Махи- болното дете, нали ако умре- умира и тя...  ooooh!

# 128
Тук бих ви префразирала "Султан да си в онези времена".

Още малко от книгата - информация за принцовете и контрола върху властта:

"Принцовете трябвало да се отчитат пред учителите си. Учителите били назначавани от султана не само да обучават възпитаника си, но и да предотвратяват всеки опит за политическа намеса на принца в ущърб на султана. Въведени са видими символи на подчиненост – отказано им е правото да си пускат брада (признак на зрялост) и губят основен прерогатив на богатството и властта – спонсориране на паметници и обществени институции като джамии, училища, болници, пазари и търговски центрове. Те остават публични личности и продължават да се учат работейки.
През втората половина на 16 век настъпили коренни промени. Мурат ІІІ е последния султан дал на сина си да управлява. След него принцовете изчезват от общественото полезрение. През времето от тяхното обрязване до възкачването на им престола са  скрити зад стените на харема. Отнема им се възможността да се появяват в обществото, да са глава на домакинство, да имат деца, с други думи им се отнемат основите за политическа кариера.
Ахмед І бил първият султан без политическа кариера и първият, който е наследен от брат си защото не е имал син. След него трона започнал да се наследява от най-големият в династията жив мъж. След него има само 3 случая, в които син наследява баща си."

# 129
О разведените ми приятелки нямат в дъното на цялата история свекърви... Поне повечето..  Mr. Green Имат любовници от двата пола.  Wink
Сега гледам серията - голям ужас е за Махи- болното дете, нали ако умре- умира и тя...  ooooh!
Kазах го образно казано ,не съм имал предвид конкретно твоите приятелки. Peace

# 130
# 131
Kазах го образно казано ,не съм имал предвид конкретно твоите приятелки. Peace
ами аз съм на ясно че не са само моите приятелки, слава Богу, в днешно време можем да озаптим свекърви, тъщи и тем подобни роднини.   Peace
Виж с другото е по сложно да се приборим.  Peace

# 132
Привет!
Благодарение на преводачите   bouquet и коментарите успях долу-горе да си наредя пъзела за епизода (не успях да го гледам  Rolling Eyes). Разбрах, че епизодът е свършил точно...аха-аха да се случи нещо м/у СС и Махи.  Mr. Green

Ако "ДА" - не ми се мисли, за гнева на наш'то момиче. Mr. Green  Joy

# 133
Привет!
Благодарение на преводачите   bouquet и коментарите успях долу-горе да си наредя пъзела за епизода (не успях да го гледам  Rolling Eyes). Разбрах, че епизодът е свършил точно...аха-аха да се случи нещо м/у СС и Махи.  Mr. Green

Свърши преди да разберем къде ще я праща - към леглото или към вратата, но султана въздишаше тежко и гледаше отсъстващо.

# 134
Привет!

Свърши преди да разберем къде ще я праща - към леглото или към вратата, но султана въздишаше тежко и гледаше отсъстващо.
Тука май си плаче за залагания  smile3508  АНКЕТА?

Общи условия

Активация на акаунт