Приветствайте и нас в РОДЕНИ, МАРТенки с бебчета засмени! - тема1

• 34 665
  • 746
  •   1
Отговори
# 390
Здравейте , мами! Hug
Ужасен вятър наистина, беба няма да я извеждам днес. То не, че това шило стои в количка, ама все пак въздух да глътне ми се щеше.
За захранването :сега , ако си имам кърма ,ще захраня към 6 месец. Синът ми по правилата на една педиатърка/добре, че я смених/ го захраних втория месец със сокове и така му увеличих двойно коликите.На тази незряла храносмилателна система да се дава нещо , различно от мляко, е мор за бебето.Но аз млада майка, ошашавена, се доверих на онази некадърница и само детето ми пострада от това. После реших да отложа пюретата за 6-я месец.
Скреч, сподели малко повече за този метод на захранване, за който спомена. Praynig
На всички с депресии пожелавам повече безоблачни дни!И аз често съм в кисело настроение, ядосва ме баткото, с който се гледкахме 10-на дни, че имаха ваканция и най-често той, милият, си го обираше Sad
Дано са здрави всички дечица. Знам какво ви е на тези , които сте с 2 деца-лудницата е пълна, но  тези с 3 не знам как се оправят. Crazy Crazy Crazy

# 391
  • София
ВЪПРОС КЪМ ЛЛЛ И МАМИТЕ С ОПИТ:

От снощи ми се появи болка отстрани в лявата гърда. Прочетох доста и смятам , че е запушен канал. Знам, че е добре да слагам топъл компрес, зелево листо и да цедя докрай . Така ли е?
Малката доста голяма част от денонощието ми е на рамото (в поза за оригване). Само така е спокойна и спи. Може ли, понеже е на лявото рамо, т.е. притиска лявата гърда да е станало от това? И може ли сега като я слагам на дясното, защото си боли да се получи същото и на дясната? След колко време да очаквам да се оправи? И ако не стане : препоръчайте ми добър лекар, при който да отида.

Magica_de_Spell , освен болка забелязваш ли друго - зачервяване, бучка? Топлия компрес би могъл да ти е от полза непосредствено преди кърмене. Между кърменията за облекчаване на болката често от полза е хладен компрес. Също преди кърмене и по време на кърменето може да масажираш болезненото място с кръгови движения и в посока от основата към зърното.
 Възможно е и от притискането от бебето да се е получило, но може да е и от притискане нощем, ако лягаш на гърдата. Или пък от стегнат сутиен, сутиен с банели. Случва ли се често гърдите ти да се напрягат пълни с мляко и да стоят дълго време така напрегнати?
 Обичайно до няколко дена проблемът отшумява. Ако не забележиш подобряване или ако проблемът се задълбочава,педиатъра на детето или твоя личен лекар може да те погледнат.

# 392
Момичета, понякога опулвам ей такива очи  Shocked като прочета разни неща из писанията. Цикли, вода със захар, сокчета на невръстни бебета, спиране на кърма с пристягане, разходки след 40тия ден. В кой век живеем, хора? Простете ми, но ...
Commelina , аз понеже съм мързелива, ще захранвам възможно най-късно (имам впредвид около 6тия месец). За никъде не бързам, мързи ме да бъркам пюрета (аз си правя мои си) и глупости, та ще се пожаля. Така процедирах и със сина ми - след 6тия месец. В другата ми отчетна тема имаше майки, които започнаха със сокове и други "глупости" по препоръка на педиатрите (как да не ти се ще да ги убиеш) на 40 дни, а децата им все още ядат пасирана храна.  Shocked Тук препоръката е - до годинка, детето да започне да се храни от общата храна на семейството(разбира се, ако семейството се храни здравословно). Искам да кажа, че мен щяха да ме убият съфорумките, че съм дала на детето си ягоди. То не беше оф, ах, алерген и други такива. Ми аз си мисля същото за попарата - не виждам нищо полезно в тази закуска и не бих дала това на детето си. Отделно, че плодовете ги бера в градината - нито са пръскани с някакви химикали,знам кога съм ги откъснала. За мен съм си решила, който има време и си мисли, че някакви боклучави пюрета са по-полезни от млякото - да захранва от когато си иска.
Hellen_law3, пия кафе, по едно или две на ден. Първото е разтворимо, сутрин, второто (когато излизаме с мъжа ми или някоя приятелка) - капучино, никога след 2 часа обаче (то на мен ми действа, не мога да спя). Пий веднъж - на някои деца им действа, на някои - не. Виж как ще е при вас.
Честито на Женичка, както и на всички едномесечни мартенчета.
За името - на никого не е кръстена София. Искахме имената на децата ни да са нормални както тук, така и в България, като си ходят при баба и дядо да не им викат - Как? Как се казваш (то не че в България не е пълно вече с Джорджовци и Стивъни). Та още от първата бременност остана София. Баща ми се казва Стефан, та си мисли човека, че на него сме я кръстили. (както и дядо ми - Александър и си мисли, че Александър е кръстен на него). Проблем ще е третото, не ни останаха имена.  Laughing
За обръщението към свекърите ми (много ми е странно да ги наричам така) - казвам им по име. Просто тук така е прието, ако тук беше прието да им викам майко и татко, бих ги наричала така, много свестни и добри хора. А със свекърва ми сме абсолютно от една порода.
Хайде, лека нощ от мен. Отивам да сънувам козунаци...

# 393
  • София
hellen_law3, по-безвредно за теб и бебето е късото кафе еспресо с малко мляко. До 2 на ден казват, че може.
ena4, за кой от двата метода? Педагогическото в общи линии е хранене на детето с храната на възрастните, когато възрастните имат сравнително здравословно меню. Основното при ПЗ е, че се дава храната в микродозички, а след няколко месеца и няколко пъти предлагане на храната, дозата се увеличава до толкова, колкото детето прецени. Идеята е детето да бъде захранено когато е готово за това и да бъде научено да се храни както родителите си.
 Захранването по метода на Рапли дава повече свобода на детето. Храната не се дава в микродози, а детето самО определя количеството от самото начало.
 Двата метода доста си приличат и чудесно могат да се комбинират. Има някои ограничения, които са напълно разумни, но в общи линии няма бебешка храна, няма пюрета и каши, детето се захранва, когато покаже, че е готово за това и се храни самО или с малко помощ.
 Ще дам линкове към статии друг път, че сега ми свърши лимита за седене на компютъра  Laughing

# 394

Днес ставаме на един месец! newsm44
Здравейте, мамчета  Hug

Да почерпя :Днес в къщи е двоен празник. Бебе Кати става на един мецец, а ние с баща й правим половин година от свабата
Честито и на двете  bouquet,ние също днес ставаме на един месец newsm44
Момичета, гледам, че някои от вас кърмят ипият кафе.Аз така съм зажадняла за кофеин, че направо се чувствам като наркоманка.Сънувам миризмата на кафе Sad
Искам да питам дали мога да приемам кафе докато кърмя и по колко?И дали мога да консумирам кафе без кофеин?Поне да си залъжа организма:(
hellen_law3 аз кърмя ,но не съм забелязала да му действа по някакъв начин кафето,а пия по две,много обичам,а без него се чувствам много зле Peace

# 395
Мами искам да ви попитам каква е разликата между деавит и вигантол ( не знам дали точно съм ги написала), виждам много че пишете, че деавита не го давате и търсите другото. Ние сме на 18 дни, не знам от кога се започва да се дава на бебето, педиатърката не ми го каза като дойде след изписването, може би ще ми го каже на консултацията на 20-тия ден!?!?

# 396
  • София
Честито на всички малки рожденници - и ние чакаме 13-ти за да изядем по парче торта за Теди!

Днес следобяд май започнахме с коликите...  newsm78  Детенце плаче и се превива на запетайка. Започвзм да го наблюдавам, приготвих инфакола и сешоара и арсеналът е готов Simple Smile  Не че ми е до смях... Да питам от къде си намирате визглавничка с черешови костилки? Електрическа възглавничка може ли да ползвам?

За кафето - аз не пия сега. Много обичам и през бременността си пийвах като излизам. Безкофеиновото не е вариант. По-добре е наистина късото кафе, както една мама е писала. Аз не смея да пия. И без това през 2 часа се буди вечер ... Сега и с коликите ... Нищо няма да ми стане без кафе, но като излизаме няма какво да си поръчам и стоя на гола водичка ... 

За захранването - още не съм чела много по въпроса, но смятам да го направя по-късно. Около 6-ти месец. Наистина на толкова малко детенце да му товаря коремчето ...За мен е все едно каква храна му давам, важното е да е подходяща за него и то да е добре. Дали ще дам мляко или пюре все трябва да съм там и да го храня, нали така ...? Захранването не изключва кърменето и по този начин дори става по-претоварено за майката.

Сиренце, как сте с малкото? Мислех си вчера за тебе. Наддавате ли, ти възстанови ли се?

Хубава вечер на всички!  Peace

# 397
Леле, скреч, при теб количествените натрупвания определено водят до качествени изменения. За един ден си опитала да наваксаш няколкодневно отсъствие! Wink

Мама Веси, много добре ми се отразяват постовете ти. Така се смях на това бутане на количката с ръце и крака.  Joy За ензимите, не  съм изобщо наясно, само това запомних, че като се превари кърмата и бебето по-лесно я преработва и за 2-3 дни минава жълтеницата, ако е от майчината кърма. Аз ще помоля нашия ЛЛ на бебчо да не я третираме, защото с баткото си мина от само себе си, макар и след 40-тия ден.

Магика де спел,
ще допълня среч, дано не ми се сърди.  Blush Много майки пият лецитин (на Валмарк или Джеймисън по 1200 мг). Докато трае проблемът по 3 на ден, после постепенно намаляват. Има такива, които си го пият профилактично по едно на ден през цялото време докато кърмят.

Сабрина1, Деавит, както показва и името съдържа вит Д и вит А. Вигантол е само вит Д. Когато се дава вит А се внимава да не се предозира, затова се дава 20 дни, 10 се почива. После купуваш нова опаковка, щото пише, че като се отвори трябва до 30 дни да се използва и да се хвърли. Simple Smile Отделно ми се мержелее нещо от сорта, че вит Д бил друг вид в Деавит, а във Вигантол бил Д3, който е нужен на бебето. Наскоро мамите го обсъждаха това. Иначе вит Д се дава след 20-тия ден.

Комелина, а какво е твоето мнение за захранването? Аз захраних баткото на 5 навършени месеца, беше си напълно готов за захранване. Има един списък с признаци кога детето е готово за твърди храни - да може да го поставиш седнало, да няма вече рефлекс за избутване с езичето, да може да държи предмети и да ги поднася към устата си, да проявява неподправен интерес към храната на възрастните... Ето една статия като въведение към темата: http://xedra.wordpress.com/2009/07/25/food-intro/

За мое щастие съм попаднала на разбран ЛЛ. При първото посещение ми препоръча да давам подсладена водичка и аз го помолих да уточним въпроса със захранването. Каза , че ще ме остави да процедирам според преценката си. Много разбран човек, но мисля, че това, че имам вече едно дете също има значение. Човекът е наясно, че съм с опит. Пък и винаги мога да кажа: "С баткото така направих и не го уморих." Wink

Андули, важно е да не е много горещо нещото, което ще използваш за затопляне. Аз съм слагала и бутилка от минерална вода, пълна с гореща вода и увита в кърпа. Сешоарът е чудесен вариант. Бебчетата с колики много обичат на корема на мама и тати да спинкат, а мама или тати могат да гледат филмчета и да си почиват през това време.

# 398
  • Карлово
1.За кихането - и ние кихаме но това не ме притеснява защото е нормално една от причините е праха  Wink
2.Почнахте ли да се натоварвате физически? Кога смятате, че е уместно да почнем да спортуваме? - не вдигам тежки неща а за спортуването си спортувам
3.Кой ви помага с детето и в къщи? - мъжът ми
4. Помагат ли мъжете ви, какво най-добре правят и какво не могат? - да всичко прави,сменя памперси,преоблича го,къпи го има желание и не му преча щом иска и той има право  Simple Smile
5.Към кърмещите на поискване, излизате ли по свои дела навън и как решавате проблема с храненето ако се случи да не сте си в къщи? - да излизам но с бебето и му давам навън не ме притеснява Simple Smile
6.Как така не давам вода?- ами кърмата му е достатъчна
7.Да ви попитам вие мажете ли личицето с нещо след банята и евентуално с какво? - не
8.Моя колежка кърмила детето си на 3 часа както с АМ. Възможно ли е това? - да,с някои деца е така
9.За имената - бяхме го решили още преди да се роди
10.Относно коланите - ами аз съм за но все още не ги ползвам много
11.За обръщенията - ами аз си се обръщам с майко и татко нямаше как трябваше да ми се завърти езика нямах избор  Confused натиска беше голям
12.За беленето на кожичките - веднага след изписването забелязах че се белеше кожичката на бебо но с времето изчезна всичко
13.За акането - един път на ден но пък като акаме е нещо страшно  ooooh! пълен е до горе  Simple Smile
14.За захранването - батко му го захранех на 6 месеца и него смятам да захраня на 6 месеца по рано не няма смисъл
15.за ноктите - изрязах ги една седмица след раждането
16.за температурата - 21 C
17.За кафето - пия да но едно на ден

ЧЕСТИТО БЕБЧЕ ЖЕНИЧКААААААААА  Simple Smile))))))) ДА ТИ Е ЖИВО И ЗДРАВООО  Simple Smile Simple Smile Simple Smile  bouquet  bouquet  bouquet

# 399
  • Пловдив
Мама Барба, аз питам, пък не казвам какво ми е мнението  Laughing
Шегувам се, всъщност нямам 100% оформено мнение. От всичко, което съм чела за кърменето (най-вече тук в подфорума за кърмене и в интернет, а не в някакви дебели книги) са ми се набили в съзнанието препоръки на СЗО за изключително кърмене до 6 месец и след това захранване. Но всъщност не съм се задълбавала и за себе си не съм си изяснила какви са предимствата и недостатъците. А обичам винаги да знам каква е логиката и причинно-следствените връзки на нещата  Crazy не ми е достатъчно като ме питат от кога ще захранвам, да кажа: от 6 месеца, защото така пише във форума  Mr. Green или от 3 мес, защото така каза личната. Все още не съм убедена как е най-правилно.

Вчера се зачетох в книжките, които ни дадоха в родилното, и ето какво пише в 1 от тях - Първите 365 дни, посветтени на бебето, с автор някоя си доц.д-р Маринова дм:

Първата храна, с която се замества млечно хранене, е зеленчуковото пюре. То се въвежда на 4-мес възраст. Задължително се започва с готово пюре, като отначало се дават 5-6 лъжички, след което бебето се дохранва с мляко. За 7-8 дни постепенно сезамества цялото млечно хранене с пюре. След 2 седмици първото следобедно хранене се замества с млечно-плодов кисел.
На 5 навършени месеца резервите от желязо, които бебето е получило от майката по време на бременността, са напълно изчерпани. Това налага в менюто да се включи богата на желязо храна - месото.

И т.н, и т. н.
Имам известни съмнения доколко са адекватни съветите на доцентката, защото освен това съветва след кърмене задължително изцеждане до край, защото иначе ще получим мастит, както и почивка на коремчето на бебето през нощта, но все пак ме хвърли в размисъл по темата за захранването.

# 400
Ох, най-после изчетох всичко Simple Smile

Първо честита рожбичка на Женичка. да ти е жива и здрава малката Моника и само радост да носи вкъщи  newsm51
savi82, честит Димитър и на теб, много да ви радва smile3525

Честити рожденици на migeio78, Magica_de_Spell и don4o71   Gift
Sabrina1 Вигантол е по-добрият вариант от Деавит. mama Barba  много добре е обиснила. Нашата педи предписа по 2 капки Вигантол на гладно, гледам, че повечето давате по 1 капка  newsm78
Вит. Д се дава от 21-вия ден за профилактика с/у рахит. А всъщност колко време се дава. Чувала съм, че докато се затвори фонтанелата, така ли е наистина?

Да питам от къде си намирате визглавничка с черешови костилки? Електрическа възглавничка може ли да ползвам?
Има я в DM, около 10ина лв. струва. Ставала освен за затопляне и за охлаждане. А че защо да не можеш електрическата, нали ефектът е същия  Thinking

Добро утро!
Момичета, някой беше дал табличка за изчисляване на майчинството.
Моля, ако има възможност пак да го пейстне   bouquet
http://osigurovki.info/%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D1%83%D0%BB%D0%B … %D0%B2%D0%BE.aspx

Имам въпросче главно към мамите, които раждаха в Шейново и дечицата им имат гнойни пъпчици по лицето, дали сте пускали секрет( носен) за стафилококи, и какъв е резултата?
 На нас ни пуснаха, и в понеделник ще знам резултата. Но Док. е почти убедена, че ще е положителен.
Жени, аз също родих в Шейново и бебо от няколко дни има пъпчици по лицето, а от снощи забелязах и по вратлето, а и по главичката. На мен все ми се струва, че стева въпрос са вътреболнична инфекция  newsm78, защото и оченцата му сълзяха, както и при Буб и Маски, а и те раждаха в Шейново. Честно казано дори не знаех, че може да се пусне изследване за това. Като ходя на консултацията при доки, ще обсъдя това с нея. Засега пъпчиците не ги мажа с нищо с надеждата да се махнат сами, но кофтито е че май стават повечко  #2gunfire

mama_vessy дано педи те успокои в понеделник  fingerscrossed

за името - нашия бебок е кръстен на него си. Бяхме харесали 2 имена, но като го зърнах за първи път вече знаех кое име му подхожда повече
за Т на въздуха в стаята - гледам да е 21-22 градуса, че като е по-ниска бебо започва да киха. От по-висока няма нужда - защо да се изнежваме, вместо да се закаляваме. В тази връзка да ви питам вие ще закалявате ли? И какви процедури ще прилагате?
за ноктите - засега още му се чупят сами, когато са по-големи и ме драска по гърдите му слагам ръкавичките.
за спорт и упражнения на мен лично не ми остава време.  Praynig Но мисля, че физическото натоварване покрай бебо ми е достатъчно, а и фактът, че свалям кг, откакто съм се прибрала от болницата за мен е красноречив.
за захранването - от 6-ия м.
за депресията - нямам време за такива състояния. по-скоро понякога съм изнервена от недоспиване и липсата на почивка, но депресията си е "сериозна диагноза"
sisito87 абе извинявай, ама тая лекарка нормална ли е? А за кърмата - "давам му" толкова, колкото той си поиска, т.е. предлагането = търсенето (като в икономиката бе  Laughing)
marinels, я сподели за колко време стават комплектите в Штъркел, че аз мислех за погачата да поръчам. Иначе честит р.д. и на вас със закъснение  Gift А за пъпките по лицето и крустичките, как по дяволите тя установи, че е от вида АМ?! Факт е, че моят юнак е изцяло на кърма и има пъпчици по лицето.
Commelina, дори ти остава време да наглеждаш януарките и февруарките? Браво бе човек
veset0 някой от малките общини, за да стимулират раждаемостта предлагат финансова помощ за родено дете.
И едно въпросче към ЛЛЛ
В началото кърменето за мен беше много болезнено и дори зърната ми леко се разраниха и още в болницата на 3ия-4-ия ден използвах силиконови зърна. Като се прибрах в къщи продължих с тях, тъй като ми беше трудно. Да, обаче Марти явно свикна с тях и сега отказва да суче директно от гърдата? Дали с времето той ще пожелае да суче без силиконовите зърна? Има ли някаква техника, която мога да приложа, за да свикне без тях? Не че ми пречи да кърмя с тях, но разбира се предпочитам естествения поцес на нещата.

# 401
Комелина, доц Маринова е светило в педиатрията, но не подкрепя кърменето. Ходих при нея за консултация при жълтеницата на баткото и тя каза: "Да не сте от тези модерни майки, които не дават вода на бебетата? Трябва да научите бебето да пие вода." А бебето не иска вода, иска гърда... Съветите й не са осъвременени се опитвам да кажа.

Иначе одобрявам подхода ти. Моето мнение е чети, информирай се и се води от бебето. Много майки следват съветите на педиатри и дават сокче на 3 месеца, а бебето го отказва и плюе. Те се настървяват и още повече им бутат сокчетата. После се чудят защо се усилват коликите...

В тая същата книжка видях гимнастиката, която ми хареса. Стр. 84 - 87. Simple Smile

# 402
lilyrose зависи от това какво искаш като цвят, защото аз се чудих вежду жълто и розово, но в крайна сметка решихме розовото та ми казаха този петък, който идва, т.е. една седмица. А ако бяхме избрали жълтото щеше да е повече, защото нямали налично май.

За беленето на главата  не става въпрос за крусти, а за кухи пъпчици уфф не знам как да ви го обясня - бели се като спукано балонче.  Та заради тях, пъпчиците по лицето и повръщането (най-вече заради него, което беше наистина обилно и по доста пъти) тя постави тази диагноза.

Аз също мисля да почна да захранвам възможно най-късно, няма как тази недоразвила се храносмилателна система да почна да я тъпча на 2месеца с разнообразна храна.

# 403
lilyrose Калинка Йорданова ли ти каза да даваш по 2капки Вигантол на гладно,аз съм в понеделник на консултация,а за сега давам по 1капка newsm78
Аз също родих в Шейново,от една седмица му хърка нослето,може да има стафилококова инфекция,с каката беше по същия начин.Шейново не могат 30г.да си изчистят вътреболничните инфекции Close.В понеделник на консултацията ще накарам да му вземат секрет за микробиология и ще пропуснем ваксината.

# 404
Честито на новите бебчета  Hug

1.За кихането
- кихаме си от време на време
2.Почнахте ли да се натоварвате физически? Кога смятате, че е уместно да почнем да спортуваме? - още не съм започнала, но смятам да започна да правя коремни преси
3.Кой ви помага с детето и в къщи? - денем съм сама, вечер мъжът ми и синът ми
4. Помагат ли мъжете ви, какво най-добре правят и какво не могат? - вечер като се прибере от работа да го подържи и занимава докато сложа вечерята. Прави му млякото. Помага ми като го къпем
5.Да ви попитам вие мажете ли личицето с нещо след банята и евентуално с какво? - мажа го с крем с който мажа и тялото, кремчето на Мустела. То си пише че е за лице и тяло
6.За имената - имахме две имена и като ме хванаха болките докато пътувахме към болницата решихме че ще е Александър
7.Относно коланите - слагам го като излизам
8. За акането - един - два пъти дневно
9.За захранването - смятам да е след 4 - 5 месец
10. За температурата - 23 - 24 градуса

Общи условия

Активация на акаунт