Унаследяване при съжителство без брак / на семейни начала/

• 35 537
  • 83
  •   1
Отговори
# 60
Здравейте. Живеем на семейни начала ,като и двамата имаме по две деца от предишен брак . Купихме имот , по наториален акт е на двама ни . Има.ли начин , при смърт на единият от нас ,надживелият да е необезпокояван от децата на починалия .Може би с учредяване право на ползване ,в случай на смърт ,до смъртта на втория ?Притеснявам се , да не би наследниците на починалият ,да предевят претенции към своя дял и да притесняват преживения.  То е ясно ,след нас- наследници са децата ни.

# 61
Начинат е прост, като единия си замине трябва да се наплати неговота половинка на неговите деца.  Обаче парите трябва да ги дадат децата на живия. Така жилището остава, за 50% на живия 50% на децата на живия. Защото ако ги дадете вие (ти и съпругът ти), се оказва че децата на починалия са ощетени.

# 62
  • София
При смърт на единия от двамата единствен наследник е детето му. Т.е. имотът ще е 50% на живия партньор и 50% на детето на починалия.
Ако се ожените, тези 50% на починалия ще се делят на още две - половината (25%) за живия съпруг и толкова за детето на починалия.
Правилно ли разбирам т.е живият съпруг ще има 75%, а детето  25%

Да.

# 63
Начинат е прост, като единия си замине трябва да се наплати неговота половинка на неговите деца.  Обаче парите трябва да ги дадат децата на живия. Така жилището остава, за 50% на живия 50% на децата на живия. Защото ако ги дадете вие (ти и съпругът ти), се оказва че децата на починалия са ощетени.
Благодаря Ви за отговора, но по-скоро въпроса ми беше,как надживелият партньор да избегне евентуални неприятности от страна на децата на починалия.Тоест живият да остане в имота необезпокояван или притискан  до смъртта си .За съжаление живота предлага много неприятни изненади понякога и никой не е застрахован.

# 64
  • Пловдив
Например с учредяване на право на ползване за всеки от двамата доживотно върху целия имот.

# 65
ВКС започва практика за придобиване по давност на имоти при фактическо съжителство без брак, когато собственикът почине. Има статия в Лекс и в Дир. Който се интересува, може да прочете.

# 66
Интересува ме при съжителство без брак на семейни начала има ли унаследяване за недвижимо имущество придобито по време на съжителството  , аз четох кодекса и ми се струва че промени няма и се унаследява  част от придобитото имущество от  мъжа/жената  само при сключен брак . Става въпрос за апартамент на името на мъжа прехвърлен с дарение на наследника , той пък се притеснява че тъй като апартамента е закупен от баща му в началото на съвмествното ми съжителство с друга жена , тя ще има право да наследява някаква част от този имот и след време ще реши да го съди за нея .В това жената или двойката не живяла никога , за да има право на това основание някакви подобрения в него да има претенции . Доколкото четох мнения няма промени в законите които да узаконяват наследяване при съжителство без брак , а за в бъдеще дали ще го приемат не се знае .
Съгласно чл. 22, ал. 1 от СК, цитирам: "Чл. 22. (1) Вещните права, придобити преди брака, както и придобитите по време на брака по наследство и по дарение, принадлежат на съпруга, който ги е придобил. Лични са и вещните права, придобити от единия съпруг, когато кредитор е насочил изпълнение за личен дълг на другия съпруг по реда на глава четиридесет и четвърта от Гражданския процесуален кодекс върху вещни права, които са съпружеска имуществена общност."
Т.е., ако имотът е дарен/унаследен, даже и при наличие на брак, съпругът/съпругата няма права/притежание върху имота.

# 67
Хм, май точно промяна в това е била приета.
Ако някой съжителства над 10 години със собственик на имот, след смъртта на собственика има равни права с преките наследници.
Ето линк:
https://dnes.dir.bg/obshtestvo/vks-otvori-vratata-za-pridobivane … a-bez-da-ima-brak
Някой по-компетентен може да изрази становище.

# 68
Преди не беше така, защото трябваше да доказваш владение, а при тази нова хипотеза, имотът се владее от собственика, другият просто живее там. Тоест не доказва, че е плащал данъци, че е инвестирал в имота, просто има адресна регистрация. Но това е само в случай, че собственикът няма деца от предишен брак или от настоящия, ако има деца, то те са си наследници, няма как имотът да се придобива по давност. Май ще е възможно само в хипотезата при която собственикът няма наследници.

# 69
А какво ще стане, ако дарители са си запазили право на доживотно показване на имот, но надживеят този, на когото са дарили. Дареното жилище минава ли към наследниците му и те длъжни ли са да приемат,че дарителите ще ползват имота до смъртта си.

# 70
Преди не беше така, защото трябваше да доказваш владение, а при тази нова хипотеза, имотът се владее от собственика, другият просто живее там. Тоест не доказва, че е плащал данъци, че е инвестирал в имота, просто има адресна регистрация. Но това е само в случай, че собственикът няма деца от предишен брак или от настоящия, ако има деца, то те са си наследници, няма как имотът да се придобива по давност. Май ще е възможно само в хипотезата при която собственикът няма наследници.
А ако имотът е на единият, който няма деца от предишен брак/връзка, но другият партняор има тогава тези деца могат ли оспорват наследството на общото дете на партньорите?
Или ако двойката купи имот , тогава как може да остане като наследство само за общото им дете?

# 71
Ама това е съвсем нова практика, аз само си разсъждавам. Не знам, аз дори това не го работя, просто днес прочетох статията и реших да споделя информацията тук.
Според мен е възможно само в хипотезата на събрали се мъж и жена, жената има свои деца от друг мъж, мъжът няма деца и е 100% собственик на имота. Мъжът умира, няма други наследници на мъжа (братя, сестри, майки и бащи), жената е живяла с този мъж над десет години, адреса и по лична карта е на този адрес и на база на новите решения да иска да и се издаде констативен протокол по ГПК. Така го виждам.

# 72
Жълто цвете,
прочетох статията. Жената-собственик има дете от друг мъж. Умира след 17 г. съвместно съжителство (без брак) с настоящия мъж (той не е наследник по закон). Той завежда дело срещу заварената дъщерята. И решението на ВКС е, че "пастрокът" е придобил по давност 1/2 от апартамента, след 10 г. съжителство (в този случай още през 2015 г.).
Стаията е много интересна. Повдигат се въпроси "а сега накъде в правото". И както пише, скоро ще се наложи ВКС да образува дело за тълкувателно решение.

ПП. ММ каза, ясно, вече съвместно съжителство, само след сключен договор за наем.

# 73
Много интересно тълкуване, а в една друга тема ме направиха на две стотинки,защото предложих ползвателя на имота, да пробва с давност. То с това решение на практика правата на наследничката са погазени. Тоест съдийте считат, че фактическото съжителство се приравнява с брака. Така е в Канада, но за тук си е екзотика.

# 74
  • Пловдив
Няма промяна.
ВКС въпреки шума, който се вдига, съвсем не е казал: "всеки съжител - владелец". Казвам "съжител", защото грозната и употребявана според мен с просташки подтекст за днешните порядки дума "конкубина" не се използва в нашето право, не е български правен термин, макар че някои от колегите я обичат и неколкократно я бяха използвали в интернет-дискусията по това решение.
Скрит текст:
Конкубината е съжителстваща любовница, нещо като наложницата на Анджинсан в "Шогун", не задължително робиня, но често от по-ниска прослойка, "недостойна" за съпруга, както биха казали и много бг мами за съжителстващите на семейни начала жени, т.е. ясен е пренебрежителният подтекст.

Случаят е: живеят на семейни начала разведена жена и все още формално женен мъж, купуват с общи пари жилище на името на жената (надявам се, за да "прецакат" само все още съпругата му, а не и децата му) и мъжът се чувства и изявява като собственик наравно с жената в годините на съжителството им. После тя умира и той завежда дело срещу порасналото и дете и единствен наследник. ВКС приема, че това изявяване като собственик в неговия случай има значение на владение - фактическа власт и изразено пред света намерение на собственик.

Ключовото е "с общи пари" - не защото наличието на владение изисква такова нещо, а защото мъжът, дал част от парите, е имал няколко идеи по-голямо основание да го раздава собственик. В дискусията на друго място в нета някой каза "ами ако са искали само да изключат жена му, изключвайки привидно и него като собственик, това е симулация и си има средства за разкриване на симулация" - така е и според мен, само че може би дядката - към днешна дата, предполагам, е дядка - не може да докаже подобно нещо, защото не се е снабдил с писмено доказателство навреме, и ВКС - предполагам - е тръгнал един вид да спасява справедливостта - или от друга страна, да спасява хитрата сврака, дето се набутала с двата крака. И я е спасил, де. Вместо да я прати да си търси дадените пари в пари, като толкова не са намерили време или не са искали дори една сделка да сключат по-късно за прехвърляне на половината собственост. Като си докаже какво е дал лев по лев и т.н.
Аз не ги харесвам такива хитри свраки - особено ако е направено с цел и децата му да не наследят - и щях с кеф да го пратя. Wink Както впрочем са направили двете по-долни инстанции.

Това е същината - приема се, че тяхното намерение, и на двамата, през цялото време на 10-годишното владение е било жилището да е все едно общо, но това документално да не се вижда - а не тя да го пусне да живее в нейното. Оттам и изводите за владелческото намерение и неговата външна изява, което по принцип е въпрос на индивидуална конкретна преценка според фактите за всеки отделен случай. Владее не само защото живее при нея, не само защото дава пари за мемонт, а още нещо. Което е ключовото.

Не е "фактическото съжителство е равно на владение", както някои са помислили явно. Но май бута границата на "преценката за всеки отделен случай" малко по-нататък, да.

Последна редакция: пт, 23 яну 2026, 19:14 от Магдена

Общи условия

Активация на акаунт