Кандидатстване в СМГ

• 14 720
  • 144
  •   1
Отговори
# 30
Нямах намерение да пиша, но тъй като ямболските камъни очевидно са в моята градина, ще си позволя да изразя мнение по въпроса.

Непрекъснато пренасяте нещата в някаква лична плоскост, което не от сега ми прави впечатление. Тук не става въпрос за моето дете, става въпрос за нещо принципно, а именно, че се допуска прием от състезания с по-лесни задачи и с незначителен брой участници като е много по-лесно, оправдано и справедливо да се подберат такива, в които участват повече деца и задачите са по-трудни. Такива като националния кръг на олимпиадата и националния кръг на Европейско кенгуру (надявам се). Ако това ще ви успокои, не считам, че моето дете има сили да спечели подобно състезание. Ето иде Великденското състезание. Защо то не е включено като възможност, а е включено състезание в Ямбол? Сигурно има някакво основание това да бъде направено, обаче след като в подобно решение отсъства логиката няма как да не бъде поставен и този въпрос.

# 31

. Много е вероятно по тази причина сега да са се явили само 40 деца. А може и сега Ямбол пак по тази причина да са свалили малко нивото.

Накратко, признавате това, което твърдя. Още по-напред стана въпрос за желанието на СМГ да привлече каймака, а моята теза беше, че не се забелязва подобен отчетлив стремеж. Ако той в крайна сметка успее да се постигне, е само и единствено на базата на голямата бройка от 112 деца и от това подобни деца да не пропуснат юнския изпит. Нека бройката на директния прием да бъде по-голяма, не само победителите, но от трудни и престижни състезания. Тогава приемът на кадърните деца ще бъде улеснен и то от деца, които така или иначе ще влязат в гимназията. На такива е оправдано да им бъде спестено някое и друго състезание. Те са си за там.

Последна редакция: пт, 01 апр 2011, 19:46 от pstoychev

# 32
И за да съм полезна на темата, аз бих предложила на мениджмънта на СМГ да приема не само детето, заело първо място на определени турнири. Хората, запознати с математическите състезания, знаят, че да станеш първи е въпрос на знания и ден. Затова според мен децата-медалисти от състезанията заслужават честта да ги приемат по право.

Що се отнася до желанието ви да предложите на СМГ нещо ами предложете го. Нека всички деца участвали в Ямбол да бъдат приети в СМГ, защото "заслужават честта да ги приемат по право."

Нека бройката на директния прием да бъде по-голяма, не само победителите, но от трудни и престижни състезания. Тогава приемът на кадърните деца ще бъде улеснен и то от деца, които така или иначе ще влязат в гимназията. На такива е оправдано да им бъде спестено някое и друго състезание. Те са си за там.

Радвам се, че след час и 30 минути размисъл си стигнал до моето предложение, което саркастично преди отхвърли.

# 33

Радвам се, че след час и 30 минути размисъл си стигнал до моето предложение, което саркастично преди отхвърли.

Нерде Ямбол, нерде Стамбул!

# 34
Понеже, както вече анонсирах, не предложих темата защото ми липсват социални контакти, а защото преследвам чисто практически цели, ще си позволя да предложа следното. Ще си направя труда да подготвя два текста, адресирани до директора на СМГ. Първи текст - с оглед постигане на по-голяма прозрачност на приема изнасяне от СМГ на официален рейтинг на кандидатите, заявили участие в юнското състезание Откриване на млад талант, на базата на молба и платена такса две седмици преди датата на изпита. Второ - предложение за нов регламент за прием от следващата учебна година. Някои неща по подобен проект вече бяха казани и обосновани, предстои да бъдат детайлизирани и логически подредени. Естествено подобна промяна нас не ни касае, но след като някои от нашите деца все пак ще успеят да се преборят и попаднат в СМГ, е важно да имаме по-отговорно и ангажирано отношение и към конкретното училище и към образователната система като цяло. Ще си позволя да помоля участващите във форума да изразят становище по повод на тези две молби, да представят своята позиция относно един нов бъдещ регламент за прием, както и формата, под която следва да бъдат предложени за одобрение от страна на родителите на кандидатстващите в СМГ деца. Сами разбирате, че не е редно подобни инициативи да произтичат от само един човек, т.е. от мен, без значение доколко полезни и наложителни са те.

# 35

. Много е вероятно по тази причина сега да са се явили само 40 деца. А може и сега Ямбол пак по тази причина да са свалили малко нивото.

Накратко, признавате това, което твърдя. Още по-напред стана въпрос за желанието на СМГ да привлече каймака, а моята теза беше, че не се забелязва подобен отчетлив стремеж.

Аз ли криво обяснявам, Вие ли криво ме четете??? Нищо подобно не съм признала. Казах, че миналия път трудността беше непремерено висока, а този път явно е била таман, защото тук-там има дете с максимален резултат. Което не значи, че турнирът в Ямбол е второкласен или лесен. Не виждам защо не искате да си признаете заблудата, след като толкова хора Ви казаха, че това е един от най-добрите и престижни турнири. Освен това е в точното време - все пак турнирите трябва да са горе-долу плавно разпределени във времето. А национален кръг на олимпиадата за тази възраст няма.
Необясним е стремежът Ви да слагате етикети без да имате поглед върху състезанията.

# 36
Роман Хайнацки 2011 - 4 клас
Времето за работа е 2 часа и 30 минути. Изисква се изчерпателно описание на решенията.
В интерес на истината сега се замислих над един факт. Дали догодина на мястото на Хайнацки ще бъде посочен друг турнир?

Последна редакция: сб, 02 апр 2011, 09:13 от Анонимен

# 37

Аз ли криво обяснявам, Вие ли криво ме четете??? Нищо подобно не съм признала. Казах, че миналия път трудността беше непремерено висока, а този път явно е била таман, защото тук-там има дете с максимален резултат.

Що ме карате да дискутирам ясни неща и да се занимавам с маловажното? Ямбол си е Ямбол, 40 деца са си 40 деца, 10 от София са си 10, толкова максимални оценки по всяка една задача са си показател за нивото на състезанието. Всеки си има състезание "таман". Както бе изяснено не е трудно да бъде направен рейтинг на децата участвали в четирите балообразуващи състезания. Споделете кое дете от първата десетица, ако желаете нека бъде първата двайсетица, е взело участие в любимото ви състезание в Ямбол и дали то му е било "таман". Ако желаете да спорим, моля, ама не ви съветвам.

# 38
Това е някакъв нелеп спор, от който аз излизам. Детето на първо място в Ямбол е "едва" на трето място на Кенгуруто, т.е. пълен слабак е. Нямам информация къде е в рейтинга, нито имам намерение да ровя. Останете си със здраве и с убежденията си.

# 39
Здравейте! Включвам се в този форум поради факта, че в него се обсъжда моя син. Той спечели състезанието в Ямбол. Не сме решили още дали ще кандидатства в СМГ след 4-ти клас или в друго училище. Поздравление за вашите коментари и информацията, която обменяте, често я използвам, защото винаги сте в час, но до сега не съм се включвала. Не мога да дам мнение за трудността на задачите в Ямбол, не ги следя, не работя с него, тъй като нямам свободно време. За мен трето място на Кенгуруто е успех, доволна съм от неговото представяне, както не без основание споделяте успехът е нещо непостоянно, може да не си във форма, да те затрудни задачата и т.н. Той беше 6-ти на ЗМС, направи грешка на една от задачите, у дома я реши за 30 секунди, не беше разбрал правилно условието. Аз самата се състезавам цял живот и съм на ясно, че състезанието е трудна работа, въпрос не само на способности, но и на концентрация, а също и малко късмет. Беше на първо място на Коледното състезание тази година и това също ме радва. Ако се интересувате, мога да ви дам информация с кого работи и какво сме правили до сега, както и да ви съдействам с всичко, с което мога. Успех на децата ви и се надявам да има по-малко злобни коментари в този прекрасен форум. 

# 40
Здравейте! Включвам се в този форум поради факта, че в него се обсъжда моя син. Той спечели състезанието в Ямбол.

Поздравления за успеха на сина ви в Ямбол. Участвали са 40 деца и той се е оказал най-добър. Все пак грешите, ако смятате, че тук се обсъжда сина ви. Не е така, тук дискутираме регламента за прием в СМГ. Имате пълно право да го запишете в училището, защото настоящият регламент ви дава право на това. Все пак ще си позволя да уточня нещо. Вашият син има 110 точки на състезанието Европейско кенгуру, моят 105, но аз никъде няма да се похваля, че е на четвърто място. Той е на място от 77-о до 140. Преди него има 76 деца по-добре решили задачите и то само в София, като все пак ще отбележа, че ние се явявахме в математическата гимназия. Също така любопитство предизвиква и въпроса защо се колебаете да го запишете в СМГ след като на Зимното математическо състезание в Бургас той е записал точно това училище като свое. В него ли учи вече, вие ли имате нещо общо с него или това е просто някакво недоразумение?

Последна редакция: сб, 02 апр 2011, 21:51 от pstoychev

# 41
Здравейте! Включвам се в този форум поради факта, че в него се обсъжда моя син. Той спечели състезанието в Ямбол.

Поздравления за успеха на сина ви в Ямбол. Участвали са 40 деца и той се е оказал най-добър. Все пак грешите, ако смятате, че тук се обсъжда сина ви. Не е така, тук дискутираме регламента за прием в СМГ. Имате пълно право да го запишете в училището, защото настоящият регламент ви дава право на това. Все пак ще си позволя да уточня нещо. Вашият син има 110 точки на състезанието Европейско кенгуру, моят 105, но аз никъде няма да се похваля, че е на четвърто място. Той е на място от 77-о до 140. Преди него има 76 деца по-добре решили задачите и то само в София с уточнението, че ние все пак участвахме в СМГ. Също така любопитство предизвиква и въпроса защо се колебаете да го запишете в СМГ след като на Зимното математическо състезание в Бургас той е записал точно това училище като свое. В него ли учи вече, вие ли имате нещо общо с него или това е просто някакво недоразумение?

# 42
Ако се интересувате, мога да ви дам информация с кого работи и какво сме правили до сега, както и да ви съдействам с всичко, с което мога. Успех на децата ви и се надявам да има по-малко злобни коментари в този прекрасен форум. 

Все пак ще бъде интересно да разберем и как се подготвя сина ви.

# 43
За ЗМС  - записан е от името на това училище не защото учи там, а защото бяха така добри да ми съдействат и да го регистрират, в това няма никаква мистерия и е просто формалност. От миналата година той ходи на съботните курсове в СМГ, както и много други деца, те са обявени официално на сайта и всички имат достъп до тях. От тази година има и учител, но работи само веднъж в седмицата с него. Ако се интересувате от учителите и курсовете мога да дам тази информация, предполагам, че е по-коректно на личния имейл, но учителите са чудесни и имат невероятен подход. Не зная какви са критериите по които оценявате успехите. Моето виждане по въпроса е, че детето трябва да развива това, което най-добре и най-лесно постига, ясно е, че не може да бъде върха във всичко и във всеки момент. В този смисъл аз съм доволна, независимо от това дали точките са с пет или десет повече или по-малко и всеки успех, дори и минимален трябва да се стимулира, иначе в тази възраст те твърде бързо загубват мотивация за каквото и да било. За СМГ не сме решили, въпросът с това училище не е само да влезеш, но и да се чувстваш добре там. Искам да съм сигурна, че неговият избор е математиката и се чувства добре да се състезава, не всеки е роден за състезания, а там това е важно. Затова искам да опита в колкото се може повече състезания тази година и да реши сам математика или нещо друго.   

# 44
Пропуснах да кажа, че Вашето дете се е представило чудесно на Кенгуруто, радвайте се на успехите му, животът не е само СМГ, ако не влязат сега там, където искат, ще успеят след 3 години или там или някъде другаде, техните желания също се променят всяка минута. Трябва да сме на ясно, че сега за тях е по-трудно, отколкото беше за нас преди години. За регламента за прием не мога да имам точна преценка, не съм специалист в областта на математиката, никой вариант не би бил удовлетворяващ за всички, но може би е малко крайно да се приемат само децата, класирани на първо място на точно определени състезания, понякога вторият е на 1 точка разстояние, което не прави неговия резултат по-лош или пък първи на друго състезание, което не е в списъка, не зная, във всички случаи тези деца са полагали усилия и те трябва да се възнаградят, ако не от организаторите на състезанието или СМГ, поне от нас като родители. 

Общи условия

Активация на акаунт