Семеен бюджет в чужбина-приходи и разходи

• 44 043
  • 512
  •   1
Отговори
# 30
Не знам как е в европейските държави, но много много ме съмнява човек с ниско квалифицирана работа или от социални помощи да може да си позволи кой знае какъв стандарт.

Аз пък не разбирам защо приемате, че първоначалният стандарт на емигранта ще остане все на това ниво завинаги. Хубавото на повечето от популярните за емиграция страни е точно това, че има сравнително големи възможности за развитие нагоре - и че като цяло никой няма да ти поставя спирачки, ако ти искаш да постигнеш нещо.

Лично емигранти от България не познавам добре, но семейството на мъжа ми е емигрантско - от Съюза. Дошли са 91ва година като по филмите - с два куфара и по петдесет долара на калпак. Без да знаят езика, с руски дипломи на учител по балет и хирург, с малко дете.  Crazy Двайсет години по-късно имат стандарт на долната граница на средната класа - изплатена къща, две изплатени сравнително нови коли, пари за годишна ваканция, пенсионни влогове и спестявания, платили са образованието на сина си в частна гимназия и скъп университет. Първите пет години са живели в абсолютна мизерия обаче и даже помощи са получавали. Свекърва ми никога повече не е практикувала медицина. Свекър ми от учител в Болшой е станал учител по балет на глезени богаташки деца в дълбока провинция. Така че образованието им, обективно погледнато, е заминало на кино. Обаче и двамата работят, харесват си работата, харесват си живота, чувстват се спокойни за старините си. Надали са единствените с такава история. Затова емигрират хората по принцип. Не с надеждата да станат милионери, а с надеждата след известен тежък период да могат да поемат въздух и да се почувстват спокойни, че в обозримото бъдеще няма да треперят дали ще имат пари за парно тая година.

# 31
Някой беше написал че цифрите, които посочих са стряскащи.
Аз не виждам нищо стряскащо в тях. Ако идвамата работят, парите са напълно достатъчни. Друг е въпросът, че човек колкото повече печели, толкова повече харчи...
Ако искате може да направим темата във вид на въпросник ( за по-голяма прегледност) newsm78

страна:
област:

разходи
  • наем до 50м²
    наем 50-70м²
    храна на човек на месец
    кола - застраховка и бензин
    ток
    телефон, интернет
. .. ако се сещате други фиксирани разходи, моля дoпълвайте

приходи
  • работа на час ( неквалифициран труд)
    минимална работна заплата
    квалифициран труд без бюджетна отговорност

# 32
Затова емигрират хората по принцип. Не с надеждата да станат милионери, а с надеждата след известен тежък период да могат да поемат въздух и да се почувстват спокойни, че в обозримото бъдеще няма да треперят дали ще имат пари за парно тая година.
Съгласна съм с това. За мен това е мерило за успех, и според мен тези хора са успяли. Освен възможността за по-добро бъдеще и по-добрия стандарт, освен парите и другите мотивации, за мен има и още един фактор - искам да се чувствам като бял човек, дет се вика, а в България не се чувствам така. Корупцията, мизерията, кучешките лайна, наглостта на хората, пълният непукизъм, системата която не работи - тези неща ме дразнят и подтискат страшно много, и бяха една от причините да остана тук. Това не е за подценяване.

По темата, не мога да дам числа тъй като те варират ужасно много дори само в Бостън. Присъединявам се към другите мнения за САЩ че големите градове са скъпи а централните щати по-евтини, но искам да поясня че не е нужно да се забиваш по средата ако искаш по-поносими цени и наеми. Описанието на Вашингтон важи и за другите големи градове - централните части са скъпи, но около тях има жилищни квартали на по-ниски цени и колкото повече се отдалечаваш от центъра, толкова по-евтино става, с недостатъка че се увеличава пътуването от/до работа и ставаш зависим от колата си. Едно нещо което определено бих препоръчала е град с градски транспорт (защото това въобще не е даденост). Колата си е хубаво нещо при нужда, но иначе е скъпо удоволствие. Някои градове като Бостън имат междинно положение - квартали които са извън централната част и следователно по-евтини, зелени и спокойни, но не са чак на майната си и лесно се стига до града с градски транспорт. Например ние живеем в такъв квартал, в двуетажна къща (4 стаи, кухня и 1.5 баня) с двор, за $1250 на месец наем, 40 минути от центъра на Бостън с градски транспорт (20 минути с кола). Ток и парно се плащат отделно, другото влиза в наема (към $40 на месец ток и през зимата $200 на месец парно). Още нямаме деца така че за момента положението е розово, но ме е страх да си помисля за таксите за детска градина  Sad Доколкото са ми разказвали приятелки-майки, това е сред най-големите разходи на едно семейство.

# 33
Свекърва ми никога повече не е практикувала медицина. Свекър ми от учител в Болшой е станал учител по балет на глезени богаташки деца в дълбока провинция. Така че образованието им, обективно погледнато, е заминало на кино.
Именно това ми беше мисълта, че всеки има различни критерии за успех. Не ми се вярва в Русия хирурзите или учителите по балет в Болшьой театър да получават чак толкова малко че да не могат да си платят и парното, но всеки си има право на избор. Специално за мен да съм в долното ниво на средната класа тук не е мерило за успех, при положение че в България спокойно бих могла да съм в горното. Това което знам за себе си е че тук трябваше да почна от началото и още не съм достигнала до нивото което имах в България, що се отнася за квалификации и работа. Що се отнася за заплащане също не съм достигнала до нивото, което бих имала тук, ако да речем бях завършила тук преди 15 години това което бях завършила в България. Специално мен това че не мога да работя това за което съм учила и това за което дойдох тук ме убива психически, като се добави към това и голямата разлика в заплащането на административния персонал да речем и на един адвокат. Просто за мен си е загуба на потенциал и възможности и на едни от най продуктивните години на един човек.

# 34
  • На остров
Дорет определено съм съгласна..много хора имат безкрайно нереална представа за живота в чужбина..

Темата според мен е хубава и полезна, не е нужно да се сравняват различните страни то си е невъзможно де..всеки може да чете и да прецени..но има и нещо друго както Венус е казала личното усещане за вътрешен комфорт и реализация..

конкретно с цифри не знам доколко ще съм полезна защото съм от скоро тук(SE), но ако има интерес ще се опитам.

# 35
в темата има хляб  Peace
сега ще ви хвърля в потрес с цифри от Португалия  Laughing

област: Алентежо/най-неразвитата част,с предимно земеделски/туристически поминък/
разходи

наем до 50м² в градче,или в населено място с туризъм-зимата 150-200€,лятото ,ако те остави хазяина -300-400,ако те изгони,ще вземе от 50до 90 на нощ за стая
извън града,в околностите-150-200,но има повече сигурност,че няма да те карат да излизаш лятото-почти 99% не подписват договори за наем!

наем 50-70м² с по 100евро отгоре на спомнатите цени-всичко е обзаведено,на юг няма необзаведени квартири,докато в централна Португалия,и на север ,почти няма обзаведени!
храна на човек на месец- зависи как и с какво се храниш,но средно 100-150 на човек,като не включвам кафета,питиета по заведения,нито ресторанти
кола - застраховка - зависи от годините на колата,годините на шофьора,колко години книжка има....средна сметка не знам каква да дам,примерно 10г.кола,с 30г.шофьор,с 12 г.книжка-прибл. 200€ на година
и бензин   ooooh! зависи колко караш,но тук се кара по много,че разстоянията са големи,и нищо не става пеша
днес бензина е 1,63€, а дизела е 1,47€

ток-пак зависи от потреблението-средно 60€

телефон-домашен -15-25 €

, интернет 29-60-100€ /тук вече има големи вариации на пакети с 2в 1,3в1 и т.н./

приходи

работа на час ( неквалифициран труд) - 3,50-6,50€

минимална работна заплата -495€

-тези не ги разбрах  newsm78

квалифицираният труд кой е?според пазара на труда ,квалифициран труд е и на заварчика,и на зъболекаря,та не можах да разбера какво се търси?и за каква бюджетна отговорност иде реч?-може би за работа в бюджетен сектор или не?

конкретно-лека металургия -ниски заплати -900€ макс.
тежка металургия-900-1200€

обслужване/частен сектор/-сервитьорки,готвачи,кафетарии,магазини,хотелиерство -фикс.заплата/ към 500-600€/+бонус според отработени часове,лична уговорка и т.н.

механици,монтьори,строителство,специфични машини,високо технологични работници/лазер системи,електроника,компютри,солари,.../- 1200-1600 €

лекари ,учители,банкови служители...пак с уговорка,че са мноого усреднени цифрите- 2000-2500€

и да спомена най-нискоквалифицираните,сезонни работници по полето,които с една тежка работна седмица от 12ч/7 дни седм. си докарват за периода май-август по 1600-1800 €,НО!!!   ако са чевръсти и попаднат на подходящото място  Wink

# 36
Kaлкулатор на заплати - въвеждате професия и град/район и показва различните нива, избирате ниво и base report показва графика на минималната, средната и макс. заплата

Сайт за всякакви обяви - избирате от дясно щат, после град, и  може да се ориентирате в предлаганата работа в района, някой обяви имат и заплати, да се ориентирате в наемите на жилища също, цени на къщи за продан, коли употребявани... Става за ориентация, ако с е ползва на място, с уговорки че има и  измамници.

Ипотечен калкулатор Въвеждате цената на къщата и типа заем и показва какви ще са месечните вноски. Пак само за груба ориентация, че всъщност темата е супер дълга и има много условности.

Общи неща са, но  то така или иначе тук 100% акуратна инфо за всеки случай няма как да се даде.
Линковете са за Щатите.

1.5 милиона от 8те населяващи официално Ню Йорк сити живеят под границата на бедността. Случаен факт за който се сетих, докато четях.

Хайде и моите лични наблюдения за Ню Йорк, щат, не града  Wink  Наем едно стаен апартамент ( спалня, дневна, кухня, уточнявам че в БГ май има двойни стандарти които понякога броят това за 2-стаен) в рамките на града - 600-1000, често с вкл. сметки. Пазаруване за дома за 2членно сем. ок. 400. Излизане 1-2 пъти седмично пак за двама, нищо претенциозно, ок. 500 месечно. Нет - 70, с кабелна -220. Телефон - 60-120.   Застраховка за кола - супер относителна история, 80-350 месечно.  Средна годишна заплата за района е около 45 000. Минималната е 7.25/час. Стандартната работна седмица е 40 часа.

За дамата, която чистила тоалетни и сега има хотели - преди няколко години работих в хотел тук, собственика е индиец, емигрирал на младини. Имал инженерно образование, пробвал да си приравни тук, но го скъсали на изпита. С жена си започнали работа в малък мотел. Бъхтали и спестявали. След време собственика решил да го продава, с каквито малки спестявания имали и огромен заем го купили. Уволнили другия персонал и двамата въртели цялото място, т.е. работа нечовешки часове с много лишения и т.н. впрягане на децата да работят вместо да плащат за градини... И така до наши дни, има няколко големи хотела, нет-ва милиони печалба на година, над 70 годишен но все още работи въпреки влошеното си здраве, кара и жена си да работи, за да не плаща солидна заплата на мениджър. Всички хотели се управляват по доста стриктна политика за минимизиране на разходите с разни трикчета като 'рециклиране' на храна в кухнята и т.н. Децата му откровено го мразят заради проваленото си детсво (по техни думи). Все още живее много скромно, когато на шега го питах веднъж какво мисли да прави всички тези пари, отговори много сериозно - като умра, ще закачат едно ремарке на катафалката отзад с всичките пари и ще ги погребат с мен. Та, от една страна, възможно е, от друга - да ти имам и успеха, не, мерси.

# 37
Не ми се вярва в Русия хирурзите или учителите по балет в Болшьой театър да получават чак толкова малко че да не могат да си платят и парното, но всеки си има право на избор.

Не знам на колко години си, но ако си на възраст да помниш 91ва година, вероятно професиите учител по балет и хирург биха ти изглеждали съвсем другояче. Това беше времето преди частните болници и училища, когато понятието "мизерстващ лекар" съвсем не беше оксиморон. За "мизерстващ учител" това, мисля, все още важи.

Дадох ги като пример за възможностите за развитие, които емигрантите често търсят - и намират - в чужбина. Да започнеш от абсолютната нула, в напреднала възраст (60 и 45 за тях) и след две десетилетия да се радваш на наистина спокоен, уреден и безметежен живот не е нещо, на което много хора се надяват в България, по мои впечатления. Естествено, това често предполага завой на 180 градуса и изоставяне на постигнатото до момента в собствената страна - но пък то когато постигнатото е наистина задоволяващо, хората не емигрират.

Освен възможността за по-добро бъдеще и по-добрия стандарт, освен парите и другите мотивации, за мен има и още един фактор - искам да се чувствам като бял човек, дет се вика, а в България не се чувствам така.

Това имам предвид под спокоен и уреден живот - ред, работещи закони, няма рекет, няма свободия. Сто пъти предпочитам ниската средна класа тук пред най-високата в България, защото там отличното финансово положение не ти гарантира нито работеща полиция, нито съвестно здравеопазване, нито някаква базова принципност и честност в отношенията. И тук може да те изнасили шефът, да ти откраднат колата или банкерът да обере касата и да забегне на Майорка, ама поне в тези случаи има какво да направиш и къде да си потърсиш правата. В България пиеш една студена вода и почваш отново - и не само, че не получаваш съчувствие, ами и ти се карат, че си бил балък.

Последна редакция: вт, 05 апр 2011, 21:21 от ianajar

# 38
Смятам темата за много удачна ,поставена на точното място и не виждам какво скочихте срещу нея? За пореден път се убеждавам, че този сайт си стана една интрига, пусне човек нещо и все се намират мили дами, които да скочат и да тълкуват нещата по своему, без да вникнат в смисъла на написаното. Та ,мислих да давам пример за Белгия ,но се отказвам. Просто ще си влизам само в темата за Бе. Разбирам ,че човек колкото и да иска да дава информация ,просто винаги има кой да го спъне ,обиди що е пуснал тема и т.н.

# 39
Та ,мислих да давам пример за Белгия ,но се отказвам.

Що? На мен пък ми е интересно да прочета кое що как в Белгия. Форумът е демократично място, всеки си има право на мнение и не е нужно всички да са ентусиазирани за една тема, за да се получи обмен на информация в нея. Както не е нужно всички да се харесваме взаимно (само д`съ уважаъми  Wink).  Peace

# 40
ето един линк с апартаменти под наем в милано
http://milano.vivastreet.virgilio.it/immobiliare-in-affitto+milano/appartamento+7
заплатите са в порядъка 1000_2000 4исто на месец, ръководните кадри са по_високи
13 или 14 заплати се взимат плЮс премии
сметки, телфони, храна не помня, но с 2 заплати се живее спокойно (освен ако не плаЩаШ ипотека и ясла заедно, тогава трябва по_внимателно да подхождаШ)

# 41
Лично за мен успеха има др измерения. Може би защото първата ми емиграция беше с мн висок старт... Но за мен специално работа 5 години и мизерия за да достигна едно що годе норамално съществуване не е успех. Но всеки има различни скали.
Та за Хюстън., Тексас - мин заплата- нямам идея колко е. 1 бедрум апартамент - най-евтиното, мкоето намерихме в що годе нормален комплекс беше $560. Ток и вода отделно. След 6 месеца комплекса се напълни с катрийн пипъл ( разбирай хора на социални помощи + наркотици и всички екстри). Безин - в момента е $3.57/галон - за месец за 2 коли- $320. Интернет + ТВ - $25/месец. Ток - $140 ( стара дограма и неефективни уреди). Храна - за 2 членно семейство - $600. Застраховки ( зависи от колата) - моята е $200/месец за кола. Ресторанти - изкл евтини - вечеря за 4 в мн добър ресторант с алкохола ( който е сравнително скъп) - $400/месец. Месицинска застраховка - в колкото по-голяма компания си токлива по-добра е застраховката - ние плащаме $200/месец и ни покрива и 3-та + зъболечение + масажи+очила.
Детска градина - ей това се оказа голям проблем - $1500/месец и сме в листата на чакащите. Сумата покрива само памперси, храна и др неща се плащат допълнително
Доход под $1300/ глава от семейството е соц минимум и си на помощи.
В сравнение с това - Калгари, Албърта - между 3-4 пъти по-скъпо. Детцки градини няма - до 7 деца гледани по къщите, най често бейсмънт и в близо 70% дояждащи остатъци от семейната вечеря на гледачката - цена към $1000/ месец. Здравеопазване- покрито от провинцията, но за сметка на това се изчерпва с личния ти лекар. Специалисти - ако умираш тогава. Зъболеение и очила, ако имаш застраховка

# 42
  • The QC to be!!!
Та ,мислих да давам пример за Белгия ,но се отказвам.

Що? На мен пък ми е интересно да прочета кое що как в Белгия, Брюксел (за него мога само да сравнявам). Форумът е демократично място, всеки си има право на мнение и не е нужно всички да са ентусиазирани за една тема, за да се получи обмен на информация в нея. Както не е нужно всички да се харесваме взаимно (само д`съ уважаъми  Wink).  Peace
kris аз подкрепям ianajar - пиши, аз ще помагам ако мога, че съм от скоро тук  Peace

Лично за мен разликата в заплатата в щатите и Белгия като часове работа и бруто няма. Има разлика в нето и то доста. В Белгия данъците ми ограбват 50% от заработката  ooooh! В щатите общите ми отдръжки които вкл и здр. и зъбна застраховка и пенсионни бяха 37% горе долу от брутото, и в никакъв случай здр. и зъбната не бяха по зле. Тук освен, че данъка ми е 50%, плащам допълнително към 34Е/месец за зъбна, и към 25Е/месец допълнително здравна и за рецепти покритие.

Тук за 3 в 1 - тел, нет и ТВ - 54Е/месец. В щатите е много относително но почва от към $59/месец. Ток, вода, парно, още не съм плащала тук и ще чакам да ме изненадат.  Thinking

Наем на 70м2 600Е и на горе на месец, не обзаведен, обзаведен за тази квадратура е към 850Е+/месец. Много е относително, зависи от района доста.

Храната и тук и в щатите горе долу едно и също, с разлика, че тук ресторантите са доста по скъпи и порцийте доста по малки. От 2рото не се оплаквам, само от 1вото  Mr. Green В Белгия обаче месото, рибни и др. подобни са доста високи цените и в магазините.

В обществен транспорт съм се возила преди мнооооооого години в Чикаго и ЛА, но цените от тогава не помня, после беше само кола. Бензина в щатите е много по нисък за литър. Тук сега е към 1.47Е/литър. В Белгия билетче за 1 час, за всички видове транспорт в Брюксел е 1.80Е/човек. Годишна карта пак само за Брюксел е 475Е/човек, всички видове транспорт на определена компания. В някой райони на Брюксел има други компании и тогава ще трябва други карти/билети и т.н. Повечето работодатели тук обаче плащат на 100% или на 70% разходите за обществен транспорт до работата. А някой даже плащат и на изминат км. ако караш колело  Wink 2 Латета тук в Старбъкс са към 9Е, в щатите същата верига, пак Лате към $7 (ако не са ги вдигнали) Разлика в размера няма. Тук обаче е многоооооооо по силно, с първата глътка и получаваш сърцетуп  Crazy

Малко сравнение с Република Ирландия - южните и части - наем на апартамент от 70м2 не обзаведен е към 600Е/месец, обазаведен в приличен район почват от 900Е/месец. Ток и отопление на същият е към 200Е/месец. Вода в Ирл. не се плаща нито пък канализация. Цените на храните там са горе долу като в щатите и по ниски от Белгия. 3 в 1 тел, нет, ТВ почват от към 50Е/месец (относително е и зависи от коя компания снабдява в съотвеният район). Таксите в Ирл. са смешно ниски от порядъка на 25-30%, пак сравнявам за една и съща професия и едно и също заплащане. Като тези такси не вкл. здравна и зъбна застраховка. Застраховка на кола в Ирл. е ужасно висока пръвата и почват от 1500Е/година и нагоре. В Белгия е към 400Е/година. В щатите беше горе долу $250/година.

kris - допълвай  Mr. Green

Последна редакция: вт, 05 апр 2011, 21:31 от Baby*

# 43
Цитат
Детцки градини няма - до 7 деца гледани по къщите, най често бейсмънт и в близо 70% дояждащи остатъци от семейната вечеря на гледачката - цена към $1000/ месец
Ако разчитам правилно, то плащаш 1000 долара,за да ти гледа някоя детето у дома си, в замяна на което тази детегледачка го изхранва с остатъците от вечерята на своето семейство?? Rolling Eyes
Не знам, ама цял живот мисля, че Хюстън е в САЩ. Припомнете ми, така ли е? newsm78
Темата продължава да се движи в кофти посока, въпреки опитите на някои писали да я направят полезна.

# 44
Цитат
Детцки градини няма - до 7 деца гледани по къщите, най често бейсмънт и в близо 70% дояждащи остатъци от семейната вечеря на гледачката - цена към $1000/ месец
Ако разчитам правилно, то плащаш 1000 долара,за да ти гледа някоя детето у дома си, в замяна на което тази детегледачка го изхранва с остатъците от вечерята на своето семейство?? Rolling Eyes
Не знам, ама цял живот мисля, че Хюстън е в САЩ. Припомнете ми, така ли е? newsm78
Темата продължава да се движи в кофти посока, въпреки опитите на някои писали да я направят полезна.
Да толкова е таксата в Канада
И да Хюстън е в Тексас, а Тексас е щат в САЩ.

Общи условия

Активация на акаунт