Семеен бюджет в чужбина-приходи и разходи

• 44 211
  • 512
  •   1
Отговори
# 285
Сметките са изчислени на база: апартамент около 110м2, парно,което се включва около 1-ви ноември и се спира около 30-ти април /разбира се работи на различна мощност/, ток при положение, че се пускат пералня и миялна машина минимум веднъж на ден, готварска печка, която се ползва по предназначение всеки ден и т.н.Simple Smile Разбира се, че има месеци, които варират взависимост от времето, което се прекарва у дома. Опитах се да дам средни нива, в които се движат сметките, но това естествено не важи за всички...всяко семейство има различен начин на живот, апартаментите са с различни нива на енергийна ефективност и съответно различна консумация на електроенергия, парно и т.н.
 Ще Ви дам пазарните цени на основните хранителни продукти /разбира се това са цени за сравнително качествени продукти/ пък вие си направете изводите колко е евтино в Бг:
 Хляб - 1лв бр.
 захар - около 2лв за кг
 Брашно - около 1лв
 Прясно мляко - 2лв за литър
 Кисело мляко - 1лв за 400-500 гр
 Сирене - около 10-12 лв кг
 Кашкавал - около 14-16 лв/кг
 Пилешко месо филе - 5.50 лв/кг
 Свинско месо - около 8лв/кг
 Телешко месо бон стек - 50лв/кг
 Телешко месо шол - 24лв/кг
 Агнешко месо - около 13лв/кг
 Олио - около 3.5-4.0 лв за литър
 Зехтин - около 12-15 лв литър
 Краставици - около 3лв кг
 Домати - около 2лв кг
 Картофи - 1.30лв/кг
 Ориз - около 2.5-3лв/кг
 Яйца - около 0.25-0.30лв/брой
... и всичко това при минимална заплата от 240 лв на месец ... без коментар

# 286
Тъй като вмомента съм в Бг,няма как да скрия шока си от високите цени на всичко - храна,дрехи...За наеми и ток нямам впечатления.
Допълвам списъка с касови бележки от Пикадили .

- кашкавал 400 кг - 6.50лв
- сьомга - 39.90кг
- 450гр замразен зелен боб - 2.10лв
- 400гр телешка кайма - 3.75лв
- пакетче замразени зеленчуци Бондюел /400 гр/ 3-4 лв
- сладоледена торта - 9-10 лв според марката
- насипна салата Темпо/моркови,цвекло,кис.краставички,горчица/ - 6.29кг
- насипна кьопоолу - 8.89кг
- Активиа ананас 290гр - 1.30лв
- хляб пшеничен с маслини 300гр - 1.35лв
- тулумбички 500гр - 6.25лв
- банани 2.39кг
- ябълки 3.18кг
- свински котлет 9.75кг
- краставица био - 1.19 лв/бр
- данон заквасена сметана 400гр - 2.65лв
- сладолед премиа 800мл - 4.79лв  /милка в същия грамаж е над 6 лв/
- буркан печена капия промоция 2.09лв
- прясно мляко Данонино - 2.10лв/л
- обикновено прясно мляко Вереа 2лв/л
- плодови кисели млека Данонино /Gervais/ 200гр  1.85лв/бр
- шоколадови кремчета Данет 4х115гр - 3лв
- телешко бонфиле 29.90кг
- телешко месо  13-15 лв/кг
- пресни картофи 2.35кг /гледам сега започнали да ги намалят/
- тиквички 3.85кг
- моркови 1.45кг
- яйца 6бр  - 1.35 лв
- органик кисело мляко 500 гр - 4.75лв
- Сачи детски кремвирши от месо/ дали?/ 260гр -2.69лв
- мин.вода 1.5лв - 0.69ст
- пресни спагети 300гр - 3.50лв
- маскарпоне 500гр - 8лв
- плодово кис. мляко Култура,290гр - 1лв
- пакетче масло 125гр - 1.45лв
- охладено пиле около 1,5кг  8-9 лв
- бисквитки Oreo 176 гр - 1.90лв
- сириъл/зърнена закуска?/ Нестле 250-350гр  5-6 лв според вида

Последна редакция: сб, 09 апр 2011, 12:31 от Not Approved &

# 287
Титина- преглеждам темата въпреки, че не пиша по нея както писах преди 2 дни, след спора който се заформи с теб. От написаното на предната страница оставам с впечатлението, че визираш мен за въпросният създаден профил -нов, диамон,. Най отговорно заявявам, че нямам нищо общо,. Не знам как разбра по стила на писане, но просто е обидно. Мисля, че това което съм искала да ти кажа съм го  казвала в прав текст и застанала зад името си. Не е необходимо да създаваш интрига по този начин,  обвинявайки ме, че правя профил за да не цапам името си. Предполагам, че има вариант да се разбере кой от къде пише и ако това е така информирай модератори и нека те го сторят. Тогава нещата ще станат съвсем ясни. В интерес на истината аз сега разбирам как и какво си ползвала за раждането си. Най малкото което до толкова уважавам всеки, че никога не бих дръзнала да пиша подобна глупост,кой какво използвал и защо. Надявам се да ме разбереш правилно. И последно- разполагам с твърде малко свободно време, което прекарвам със семейството си , така че нямам време за глупости като профили нови и нападки срещу теб.Темата тръгна да си върви по предназначението ,не виждам защо отново трябва да се разваля.Не пиши постоянно историята ми, казах ти ,че описах начин на справяне в началото от пристигането ни тук.

# 288
благодаря на тези които се влючиха с конкретни цени на ток, парно и хранителни продукти. Но за да съставим бюджет, нещата малко трябва да се обобщят- за по-голяма прегледност ( дори и да има по-големи отклонения)
От това, което виждам в горните два поста мога само да допълня, че освен месото, всичко друго е поне толкова, ако не и по-евтино в Австрия.
Така че семейният бюджет в България съвсем не е розова картинка, освен за служителите на международни компании и то само в София

# 289
Пини- гледайки по горе цените за Бг, мога да кажа, че тук също е по евтино.Ще дам примери по памет- кисело мляко 500 гр. -0,49 при това доста по добро от това което купувах в бг, захар- 0,29, целогодишно праз за кг 1,30, тиквички- 0,90 към днешна дата за кг, маскарпоне 500гр- 2,20 евро, гауда - 6,80 за кг, моцарела - редовно на промоция от 0,38 , пилета кг- 2,41евро, свинско месо- около 7 евро кг, телешко 13 евро.
За ток и газ плащаме 70 евро на месец, бойлер и отопление(парно) ни е на газ.

# 290
страна:България
област:Русе

разходи

*
      наем за 4членно семейство 50-70м² -400-450lv
      храна за 4членно семейство 600lv
      кола - застраховка и бензин 200lv
      ток 80lv
      телефон, интернет 80lv
      парно-120lv
*

приходи

минимална работна заплата 240lv
      квалифициран труд без бюджетна отговорност 500lv
      квалифициран труд c бюджетна отговорност 700-800lv
      среден доход на семейство с двама работещи 1000-1200lv

*

ако извадя разходите от приходите се получава един лек минус - и това при положение че и двамата работят на що годе хубава работа.
 Истината е че повечето семейства имат общ доход под 1000лв, но и повечето не живеят под наем. Така че картинката е същата.
Парите едвам стигат да се покрият фиксираните разходи- ако единият остане без работа - ситуацията отива към мизерия. Ако се изплаща и кредит... сами може да си представите

# 291
Пини и аз тъкмо щях да пиша за Русе, но ти си ме изпреварила.
Моите цифри са подобни на твоите, така че нямам какво да добавя.
Масово заплатите в Русе са леко по-ниски от 500 лева, към 400-450-500.
Дори и в завода Монтюпе, заплатите са около 450 лева на три смени, 6 дена работа и два дена почива и така се въртят работниците. Алуминиевите отрови са ужасни.
В печатни плакти обещанията също са големи, но заплатките са около 400 лева.
Аз имамх съвсем други представи, но мои добри приятели които работят там ме запознаха с тъжната действителност. Инфото го имам от първа ръка.

# 292
Редактирах и допълних инфото.
Единствена подобна скъпития от рафтовете съм виждала в Гърция,но там хората вземат тройни и четворни заплати на българските.

# 293
За лекарските заплати, наскоро се сблъсках с един парадокс и останах меко казано отвратена.
Наш познат завърши медицина в София, много е некадърен и като човек и като лекар.
Опита да прави следдипломна кваификация, но не се класира.
Започна да работи като общ лекар в Ямбол в частна клиника, май кардиологична беше.
Заплатата му е 1500 лева. Разбира се с връзки уредена.
Иначе постоянно се оплаква, че малко плащали и заплатата до никъде не му стигала
и че не си давал зор с пациентите, за толкова малко пари да мрът. Направо се отвратих и ми стана много жалък. А познавам и друг лекар в същата клиника, който наистина много си държи на професията и страхотно си върши работата.

# 294
Not Approved &- цените в Бг са ужасно високи за сметка на ниското заплащане. За мен дори необяснимо високи при положение, че пример- млекото се изкупува от производителите на много ниска цена,стотинки,поне така съм чувала. Не стига, че качеството на кисело мляко и сирене не е това което трябва да бъде, но и цената е висока. Затова масово хората са вдигнали ръце, изливаха млека по улиците, но нищо не се промени. Ако обаче нещата опираха само до млечните произведения то с мед да ги нахраниш, но уви, всичко е така. Например веригата супермаркети Пикадили работи на много повече от 20% надценка в сравнение с други вериги. Това ме навежда на мисълта, че високите цени идват от прекупвачите. Същото важи и за пазарите, плодове и зеленчуци на необяснимо висока цена. Спомням си преди 2 години даваха репортаж за грозде с цена над 200 лв кг. Било внос, еми и тук е внос но е 3 евро килото- целогодишно. Пъпеши също целогодишно тук са по 1,29 бройката. Представям си в Бг колко би струвал пъпеш през зимата. От пикадили преди съм купувала айсберг салата да 4 лв, тук е на една и съща цена от както съм дошла- не повече от 1 евро. Същото е и с броколите- 0,79 за бройка, в Пикадили ще се изръсиш здраво за това удоволствие.

# 295
Европейски цени,български заплати.
Никога няма да се оправи тази държава.

# 296
Напълно излишно е сравняването на България с която и да е друга държава, защото в България и по света има колкото хора, толкова и истории.
Тази тема има потенциал, ако в нея потенциалните емигранти задават конкретни въпроси като:
       къде искат да емигрират;
       нивото им на владеене на местния език;
       семейното им положение;
       квалификации, които имат;
       средства с които ще разполагат и пр.
Така могат да се включват хора от съответното място и да дават адекватна и актуална информация.
Знам че има доста теми от рода на "Писна ми реших да се махна", но в тях автора изобщо не е на ясно къде и как иска да замине и от там дискусиите се израждат.

# 297
и аз съм ЗА конкретните въпроси от страна на потенциални емигранти, нo за да се придържаме към темата- моля въпросите да се отнасят до цени, заплати, наеми и други възможни разходи и приходи в съответната държава

# 298
Цитат
цени, заплати, наеми

Дъблин/Ирландия:
цени цък
оферти за работа цък
наеми цък
заплати  цък

Това са най-ползваните сайтове.

# 299
Като бъдещ емигрант и то съвсем скоро веднага ще се възползвам да попитам:)
Става въпрос за малко градче в Германия (източна, ако е от значение). В сила ли е това,което прочетох по-нагоре - че 1600Е без наема са необходими за 3-членно семейство? Ще имаме възможност за такава сума, но ми се видя просто множко, та да питам:)

Общи условия

Активация на акаунт