Семеен бюджет в чужбина-приходи и разходи

• 44 189
  • 512
  •   1
Отговори
# 300
с 1600 евро ще се оправите дори и с наема ( ако нямате кола на изплащане)
500 наем
50 ток
150 бензин и застраховка
400 храна
100 - детска градина
80 телефон и интернет
 Wink

# 301
Странно как съвсем небрежно завишавате цените в България и намалявате чужбинските  Laughing  Мечешки услуги са това, а обяснението им ще си го спестя, сигурна съм, че можете да си го осъзнаете и сами:)

# 302
Рокси, момичетата цитират конкретни касови бележки.
Не си измислят. Ето защо казах, че с две хиляди лева в София
не си богаташ. Не познавам работещ, който да
получава под хилядарка. В провинцията има, но там и
животът не е толкова скъп.

Нямат ли такъв сайт и други страни, както немския, който цитирах,
където са изброени професиите и средната заплата за различните региони?
Това би било много полезно.

# 303
кои цени от горните ти се струват занижени Рокси?
То е ясно че д... зане 2 и 200. Можеш да живееш с наем за 500 евро, можеш и за 1800 евро .
Като отидат и си стъпят на краката винаги има възможност да се развиват и да си търсят по-голямо жилище, в по-добър район, по-хубава кола, нови застраховки, осигуровки, почивки и тнт - таван за разходите няма. Но ние тук се опитваме да дадем ориентировъчни цени за основните, жизнено необходими неща - нещо като основата на пирамидата на потребностите на Маслоу Wink

# 304
  • в едно миланско село
с 1600 евро ще се оправите дори и с наема ( ако нямате кола на изплащане)
500 наем
50 ток
150 бензин и застраховка
400 храна
100 - детска градина
80 телефон и интернет
 Wink

и с наем, и без наем, оправията е на ръба на преживяването. дрехи и др. "екстри" не се купуват, за ресторант или ваканция, да не говорим.
недай си боже пък нео4акван разход да имаШ  Rolling Eyes
всъЩност, изводът от темата (за мен) е то4но този, 4е с една средна заплата в Европа се преживява, в България, не  Peace
може да не е много успеШно, ама на някои хора проблем им е то4но да изкарат месеца, едва ли ги притеснява много успехът.

Странно как съвсем небрежно завишавате цените в България и намалявате чужбинските  Laughing  Мечешки услуги са това, а обяснението им ще си го спестя, сигурна съм, че можете да си го осъзнаете и сами:)

Рокси, на мен бг цените ми се виждат реални. проверих он_лайн на майка ми сметките за ток и имам тук една касова бележка от ноември месец...
естествено, липсват много пера : тук говорим за храна, ама аз напр., най_много хар4а когато ми се вклЮ4ат препарати за пране/миялна и тем подобни. козметика, дори най_елементарна, си е съЩо разход.
у4ени4ески приспособления? у4астия на детето в разни инициативи?

ааах, и няма да споменавам за коли4ествата лекарства, които, ми е направили впе4атление, българите имат навика да пият по повод и най_ве4е без  Laughing

# 305
Като бъдещ емигрант и то съвсем скоро веднага ще се възползвам да попитам:)
Става въпрос за малко градче в Германия (източна, ако е от значение). В сила ли е това,което прочетох по-нагоре - че 1600Е без наема са необходими за 3-членно семейство? Ще имаме възможност за такава сума, но ми се видя просто множко, та да питам:)

Sheki, много е важно какви са реалните ви перспективи за работа и интегрция. За Италия Ще ти дам пример, заЩото тук живея. Милано е най_скъпият град, но имаШ реални Шансове за работа, на Юг или малките град4ета е по_евтино, но безработицата е висока, хората се познават и трудно се вмества новодоШлият. ВъобЩе смятам, 4е много по_глобално трябва да се гледа на неЩата, а не колко струват краставиците в дискаунта.
да не говорим, 4е всеки трябва да знае търсен ли би бил той на пазара на труда евентуално или не, какво знае, може и т.н.
ОЩе неЩо все така елементарно, но за всеки слу4ай: в 4ужбина сте сами, няма кой да ви помогне, няма брат4еди, съу4еници, къЩата на бабата, българите най_4есто не създават обЩности...

# 306

Би ли казала кои цени в Бг,цитирани в темата ти се струват преувеличени?

# 307
Aми просто съпоставяте едни цифри, ябълки с круши, а резултатът е според вътрешната нагласа на пишещия. Дори бегъл поглед на предната страница ще установи, че между двете касови бележки  Wink разликата в цената на един и същи вид телешко е 100%.
Цените на месото в Бг и в Австрия нямат нищо общо, разликата е поне двойна.
Естествено, за да има достоверност трябва да се сравняват артикули и магазини от един и същи ценови клас.

Има една тема, в Нашият дом, за това колко излиза храната на месец. Там също има цифри ( и серир де:) . Има и тема за сметките за ток и парно.

# 308
  • в едно миланско село
Aми просто съпоставяте едни цифри, ябълки с круши, а резултатът е според вътрешната нагласа на пишещия. Дори бегъл поглед на предната страница ще установи, че между двете касови бележки  Wink разликата в цената на един и същи вид телешко е 100%.
Цените на месото в Бг и в Австрия нямат нищо общо, разликата е поне двойна.
Естествено, за да има достоверност трябва да се сравняват артикули и магазини от един и същи ценови клас.

Има една тема, в Нашият дом, за това колко излиза храната на месец. Там също има цифри ( и серир де:) . Има и тема за сметките за ток и парно.

е, нЕкой е пазарувал в деликатесен магазин, ясно  Wink
ама, дет' вика Джоя, не е само в храната работата  Rolling Eyes

(Ще прегледам темата в НаШият дом, интересно Ще е)

# 309
Aми просто съпоставяте едни цифри, ябълки с круши...

Изпревари ме с няколко минути, бях се засилила да пиша същото.

# 310

Би ли казала кои цени в Бг,цитирани в темата ти се струват преувеличени?

Например сметката от Пикадили. Всичко може да бъде намерено по-евтино в други вериги и магазини.
Пикадили, 345, Елемаг не са евтини или средни магазини и за да бъде смислено сравнението, то трябва да бъдат сравнявани със съответните вериги в други страни.

# 311
Пикадили, 345, Елемаг не са евтини или средни магазини и за да бъде смислено сравнението, то трябва да бъдат сравнявани със съответните вериги в други страни.

Абе то и зад граница е така.
Един пазарува в Билла, друг пък само в Лидл или Алди.
Единия живее централно, друг пък извън града.
Итн.

Най-добре да се сравняват официалните данни от нета.
Защото това, което за единия е среден стандарт,
за друг може и да е лукс.

# 312
На мен лично ми е трудно да кажа колко би струвал живота в Квебек (Канада) за новодошъл,  по простата причина, че отдавна съм тук и стилът на живот ми е друг. Но все пак ориентировъчно според мен с 2000 долара чиста заплата може да се живее прилично, но не луксозно. Това е все едно да работи на 15-16 долара, ако двама работят на минимална заплата ще е повече. Това е приблизителен годишен доход преди данъци 35000.  При такъв годишен доход и две деца ще взимате и детски към 800 долара, което си прави чист доход 2800 на месец. Наемите за двустаен апартамент зависят от района. В не толкова добрите квартали 650 $, в по добрите са над 1000$. Ама средно са към 800$ - 850$, с отоплението включено, тока е отделно, но той е някъде 30-40 долара на месец, ако не се отопляваш на него.  Храна, това е сложно да се каже, ние харчим над 1500 Embarassed, но ядем само биологични храни , ядем събота и неделя навън, че нямам време да готвя.
Според приятели те харчат към 600- 800 долара за храна, без да се лишават, семейство с 2 деца са.
Телефона е към 30 долара на месец, Интернет е 35 , застраховка на колата ако не пълна е към 30 долара на месец, кабелната телевизия е около 60 на месец ( това което ние плащаме), пълните са към 100-110, но си зависи от модела на колата и от опита на шофьора.
Детските градини са по 7 долара на ден, в големите образователни градини се намира трудно място, но в семейните не чак толкова. Семейните не са лоши, не ги хранят с остатъци , всеки ден ги водят на вън, за малки деца до 3 години е даже по добре според мен, това което липсва в такива градини е обучението, оставят ги да правят каквото си искат. Ако детето ходи в по скъпа градина ти връщат част от парите, но колко зависи от дохода. В някой училища имат групи за 4 годишни, иначе започват училище на 5 години.

Забелязала съм, че голяма част от новодошлите имат изградени навици да пестят от България и в началото им стигат много малко пари, естествено това постепенно се променя.

# 313
Посочените цени,които аз лично съм предоставила са от текущото ми пазаруване в една стандартна верига за хранителни стоки в Бг,такава в която винаги е пълно с хора,значи не е непозната и избягвана от потребителите.Имам опит и с Била,цените са същите както в Пикадили,с 3,4 стотинки разминаване,но с по-беден асортимент : активиа ананас 1.29/тук цитирам по памет,около 1.30 е/ в Била ,срещу 1.35 при конкурентите .
Това са цени за София,в провинцията ще е малко по-евтино,също въпрос на няколко гроша разлика.
Разбира се,че може да се намери по-евтино,но разликата не би била кой знае колко фрапантна или би олекотила донякъде семейния бюджет.
В месарския магазин в квартала свинския котлет последно беше 9лв, в Пикадили оня ден го купувам за 9.75кг.
Плод и зеленчук варира според сезоните,тук наистина разлика в зимните цени и летните е очевидна,особено ако се пазарува директно от сергията на производителя.Но месо,млечни продукти,хлебни,рибни...те са перманентни.

С пет,десет приказки,храната в Бг,на фона на заплащането е нереално скъпа,при факт,че повечето е вътрешна продукция,изтъргувана на голяма далавера.Смятам,че алчността на дистрибуторите,производителите е безгранична /пример : изкупуват от селата литър мляко за 0.60ст,в магазина го продават за 2лв - откъде,накъде тройна надценка? /

# 314
  • The QC to be!!!
Смятам,че алчността на дистрибуторите,производителите е безгранична /пример : изкупуват от селата литър мляко за 0.60ст,в магазина го продават за 2лв - откъде,накъде тройна надценка? /
Не е луд който изяда зелника, а който му го дава.  Wink Разрешава им се да слагат такава надценка, и да не са глупави... Но, не само на дистрибуторите, и на много, много работодатели  Peace Geia беше писала преди време как слушала разговора точно на такива дистрибутори млеко и кои колко вода слагал за да може да печели от вода, буквално  Close #Cussing out Ще спестя епитетите които ми се въртят в момента за особи като тези.

Общи условия

Активация на акаунт