Песен за огън и лед: Игра на тронове - от 17 април по HBO

• 52 180
  • 757
  •   1
Отговори
# 570
  • София
Ето за какво разминаване говоря - щях да го пропусна, но слушах главата на английски предния ден, и днес реших да я препрочета на български, в случай, че съм пропуснала нещо. Да де, ама се оказа, че щях да съм пропуснала ако съм чела на български, а не обратното. Close Главата е "Тирион", откъс от Читанка:

Тирион разбра, че старецът е ужасно искрен, и изпита смътна загриженост към него. Лорд Мормон беше преживял по-голямата част от живота си на Вала и имаше нужда от вяра, че от всичките тези години е имало някакъв смисъл.

— Трябва да ги принудите да разберат. Казвам ви, милорд, тъмнината иде. В лесовете оттатък бродят диви твари, вълчища, мамути и снежни мечки, големи колкото бизони, а майстер Емон е виждал и още по-мрачни изчадия в сънищата си
.

А ето какво има между двата абзаца, което е пропуснато (в болд):

He was in deadly earnest, Tyrion realized. He felt faintly embarrassed for the old man. Lord Mormont had spent a good part of his life on the Wall, and he needed to believe if those years were to have any
meaning.

"I promise, the king will hear of your need," Tyrion said gravely, "and I will speak to my father
and my brother Jaime as well." And he would. Tyrion Lannister was as good as his word. He left the rest
unsaid; that King Robert would ignore him, Lord Tywin would ask if he had taken leave of his senses,
and Jaime would only laugh.

"You are a young man, Tyrion," Mormont said. "How many winters have you seen?"

He shrugged. "Eight, nine. I misremember."

"And all of them short."

"As you say, my lord." He had been born in the dead of winter, a terrible cruel one that the maesters
said had lasted near three years, but Tyrion's earliest memories were of spring.

"When I was a boy, it was said that a long summer always meant a long winter to come. This summer
has lasted nine years, Tyrion, and a tenth will soon be upon us. Think on that."

"When I was a boy," Tyrion replied, "my wet nurse told me that one day, if men were good, the gods
would give the world a summer without ending. Perhaps we've been better than we thought, and the
Great Summer is finally at hand." He grinned.

The Lord Commander did not seem amused. "You are not fool enough to believe that, my lord. Already
the days grow shorter. There can be no mistake, Aemon has had letters from the Citadel, findings in
accord with his own. The end of summer stares us in the face." Mormont reached out and clutched
Tyrion tightly by the hand.
"You must make them understand. I tell you, my lord, the darkness is coming.
There are wild things in the woods, direwolves and mammoths and snow bears the size of aurochs, and I have
seen darker shapes in my dreams."

За самият превод (качество и стил) няма и да говоря, макар че можеше и по-зле да е, де. Confused Обзалагам се, че ако седна да сравнявам текста редче по редче ще ви открия още доста такива неща.

# 571
Изгледан трети епизод. Супер кастниг за Кутрето, Варис и Стария Мечок. Сладка баба Нан, Йорен си го представях по-гнусен. Хареса ми силната сцена на чичо Бенджен пред Тирион, хареса ми и сцената на Робърт с военните истории-страхотна химия между Марк Ади и Николай Костър Валдау, последният играе само с очи вече, изцяло е потопен в ролята на Кралеубиеца. СИРИО!!!! Mr. Green Доволна съм. Отчет по книгата-на края на втората съм, изведнъж взеха да се случват повече неща отколкото мога да понеса емоционално, днес ме изловиха да чета по време на лекция и асистентката  вече ми вика Огън и Лед, заплаши ме, че ако не задам въпрос ще ми каже какво става на края на четвърта книга и ще пиша автобиография на Шон Бийн на изпита, how cool is that Wink Wink Mr. Green

# 572
  • Разпиляна във въображението
В бяло

Аря нали спаси тримата затворници, които Йорен водеше за Вала. После отново "щастливо" се събраха в Харънхъл. Тогава един от тях отиде при нея и й каза, че за това, че е спасила тримата той й дължи три смърти. Аря му прошепна две имена и накрая неговото. Той се стъписа и тогава прие да освободи затворниците, ако тя обещае да оттегли третото име-неговото. Тя се съгласи. Накрая, след като освободиха мъжете, той махна пред лицето си и то се промени и й даде една монета.

Severa, ще го прочета това с Гугъла. Уф, жалко. Сега ще подлагам всичко, което чета, на съмнение Sad

И аз съм изнедана от Йорен. Очаквах Тирион да заяви, че е отишал на края на света, за да се изпикае.

Моя човек

Пу, как се спря да мисли за таз Церсей просто не ми го побира акъла. И Роб харесвам. Абе всички са готини.

# 573
  • София
А да, сетих се. Ама той беше някакъв свръх май, не беше обикновен човек.
А Бриен си е Бриен - нищо специално, освен че е от благороден род и Дева. Сега да ти казвам ли за нея, или да не ти казвам newsm78. Айде няма да те спойлирам
Валандин, много готина асистентка, даже е чела поредицата Mr. Green

# 574
Направо ми казвай. Нямам нерви вече.

Не, промених си мнението. Недей. Остават ми около 300 страници от третата книга ooooh! ooooh! ooooh!

# 575
  • София
Значи имаш време до края на 4-та, тогава ще разбереш Wink

# 576
Уф, направо ме успокои  Crossing Arms

# 577
  • В средата на времето
Да попитам само - първите три серии към първата книга ли са?

# 578
  • София
Да попитам само - първите три серии към първата книга ли са?
Да, но и аз се питам дали ще обхванат първата книга Rolling Eyes
А това за Кат и аз се питам, защо така го допусна - всички Старки се разпръснаха из Вестерос...
Нещо Рикон не виждам да се вясва Thinking

# 579
  • София
Те пък защо не си кръстиха сериала "Песен за огън и лед". Сега втори сезон трябва да се казва "Сблъсък на крале" Thinking

# 580
С това темпо като нищо ще съберат книгата в един сезон. Обаче вчера усетих наистина колко бързо се развива действието. На няколко пъти спирах, за да обяснявам на половинката разни неща, дори и репликата на Джайм към Роб "Изгорете всичко" за какво иде реч и защо е важно. Аз пък я научих едва в третата книга.

# 581
Вчера отворих началото на книгата и ми направи впечатление.
Сцената, където Тирион изпляска три шамара на Джофри  Mr. Green...
В книгата пише, че Тирион се събужда в библиотеката, а във филма беше в някаква конюшня с кучетата... Защо така  Thinking

# 582
Виж ти, каква тема имало. Но така е, като почти не влизам в този подфорум. 
Записвам се с удоволствие, изчела съм всички книги още преди години, а сериалът го чаках с голямо нетърпение (и страх, да си призная). Не съм фен на фентъзи жанра, особено на класическите фентъзи поредици  - чела съм само няколко, ей така между другото, но за мен ''Песен за огън и лед'' е нещо много по-различно и много по-добро. Твърдо го поставям като фентъзи номер едно за всички времена в моята лична класация.  Sunglasses
Имах големи очкавания към сериала. И изисквания. Бях решила, че ще гледам първия епизод и ако не ми хареса, приключвам. Имам леки забележки, но като цяло съм доволна от резултата.
Денерис си я представях почти същата и намирам актрисата за попадение. Кутрето е страхотен, много, много го одобрих. Шон Бийн също, Санса не ме кефи, не си я представях така. Аря е много сладко хлапе, но малко се отдалечава от образа. Та тя е по-красива от сестра си, а би трябвало да е обратното.
Доволна съм от избора на акьора, който играе Дрого, но НЕ съм доволна от Джофри, ужасен е. Момчето играе много добре, но има твърде зло излъчване, а неговото коварство трябва да е прикрито. Сняг не знам дали го харесвам или не го харесвам, колебая се още, Церсей в началото не ми допадна никак, но взе да влиза в образ, та ще й дам шанс, а Джайм.... Ами разминава ми се с книгата някак. Визерис е грозен. Аз си го представях красавец. Бран е сладурче.
Безкрайно разочарована съм от вълчищата, та това са си най-обикновени вълци, кучета или каквото там. Очаквах нешо по-страховито и диво. Валът не можех да си го обрисувам добре, затова съм доволна, че мога да го видя ''наяве'' и да си спестя усилията да проявявам въображение.
Като цяло сериалът се придържа към книгата (не съвсем, но горе-долу), което е добре, защото ще го гледам. Толкова от мен засега, ще опитам да изчета темата и пак ще се включа.

# 583
  • Русе
  Клото , радвам се да те видя тук,като не се вясваш в отчетната.

Всъщност Аря би следвло да се развие кто красавица,защото доста я отъждествяват на Лиана, а по късно ,започват да откриват,че е красива.Синът на Робърт и стопанката от Дъба.

# 584
Сезонът е плануван да покрие само първата книга. Хайде, с тази ще успеят, но с някои от следващите, които са много по-наситени откъм случки, не знам как ще се вместят в 10 серии.

Аз за вълците не губя надежда бтв, по това време още са малки. Виж, в следващите сезони трябва да са напълно пораснали и тогава вече ще е интересно Simple Smile
Изобщо не сме виждали Дух откакто Джон го намери, сега като се замисля. Не ми харесва така.

Общи условия

Активация на акаунт