Веганството - да споделим опит (5)

• 33 444
  • 753
  •   1
Отговори
# 345
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Вери,
след като си освобождавате жилището от мебели, как ще си съхраняваш книгите?
трябва ми някакъв лек вариант за съхранение на книги - лесно да им виждам заглавията, да са подредени, но да не се затрупвам с шкафове... Simple Smile
също така ми трябва вариант и за списания и каталози...

ако някой има идея - да споделя  Hug

# 346
Мерси, Жени! Simple Smile В крайн сметка и аз така направих; Накрая и коприва сложих и малко киселец. Много приятно ухае, но ако хлапето не я хареса заради зелените наще на ивички, ще я пасирам. Супата от спанак на баба си я ядае, а тя изглежда горе-долу по същия начин...

Ася, веднага се сетих за Киндъл като вариант за съхранение, ама ти не за това питаш... Дълги полици винаги са вариант - Икеа имат много предложения, но мен ме притеснява, че се трупа прах много лесно така...

# 347
Аsyalein, представям си нещо като гардероб/секция и отпред плат, закачен на връв или шина.
Или използване на ниша/ килер с рафтове. Може да се закрие с красив параван или тектилна/бамбукова щора.

Кантарини, а сиропа го изписват като най-вкусен за малки деца (още преди 10 години ни го даваха) иначе не е прекрасен, наистина.

Сладки от сайта на Йоана (има чудесни) или този, които пуснахме преди преди 2-3 страници.
Защо не Амарантовите или Щрудел или Постен козунак:
http://madeitinhome.com/index.php/recipes/item/vege-kozunak.htm

Последна редакция: пт, 22 апр 2011, 18:35 от M_Nik

# 348
Ние донесохме много малко книги от България. Но там има още адски много. И не знам един ден, ако ги донеса, какво ще ги правя. Не съм мислила.
Иначе засега имам 2 малки библиотечки. Съвсем прости. Тях ще си ги оставя. И при децата има една с техните книги.
Списания и подобни не пазя.
Взимам много книги от библиотеката.

# 349
Да ви препоръчам нещо за празника - една постна Блага пита:
http://www.menumag.bg/recepta/blaga-pita
даже е с бакпулвер  Simple Smile Аз бих сложила джинджифил и кардамон, дават допълн. великденски аромат.

# 350
Аsyalein, представям си нещо като гардероб/секция и отпред плат, закачен на връв или шина.
Или използване на ниша/ килер с рафтове. Може да се закрие с красив параван или тектилна/бамбукова щора.

мерси, не е точно моя стил. аз точно секцията искам да избегна. не държа да са ми покрити книгите, предпочитам да им виждам заглавията.
ниши нямам  Thinking

Вери и моите повечето книги са си в Бг, но лека полека и тук събрах доволно количество.
от библиотеката също си взимам, но си купувам и списания, от които черпя вдъхновение и се трупат нещата...

сега ползвам една секция от метал, която се разглобява за минути и лесно се пренася, но не изглежда много подходяща за книги.... разбира се плюсът й е, че винаги може да се уголеми или пренареди...
ето това ползвам

# 351
Кантарини, най-добре е бебчо да го види дерматолог и да диагностицира, от там на сетне ще решаваш какво да правиш. Казвам го като препатила мама на две деца с АД. Ако кожичката е суха само там, където миеш най-често, наистина може да е пресушаване от водата, но ако има и обрив от ситни пъпчици, особено зад свивките на колената може и да не е просто засушаване. Ако е АД, има храни, които е  добре да се избягват - банани, домати - най-вече сурови, патладжани, зрял боб, ядки...
Саностола е с оцветители, подсладители и аромати - може би не най-добрия източник на витамини. При много деца с АД именно подобни съставки влошават състоянието на кожата.
Стискам палци да е само изсушаване на кожата от прекомерно миене!  Hug

пп: сменяла ли си наскоро козметика, перилни препарати, сапуни?

# 352
Ася, не мога да помогна много, защото не съм се интересувала. Моите са две. Едната е дървена и стои в трапезарията, а другата е метална и е в хола. Не ми пречат. А и като се махне секцията, на която освен телевизор, почти неизползваем, и уредба, я трупаме с разни боклуци, ще се отвори място. Ако канапетата се разкарат, още повече. А и като писах, искам да махна и бюрото с компютъра.
Обаче попаднах на това, изчанчени идеи за библиотечки:
http://freshome.com/2008/02/25/30-of-the-most-creative-bookshelves-designs/

# 353
Вери, мерси за линка  Hug
ти имаш 2 етажерки, ама на мен ми трябват нови за новите попълнения... трудно се разделям с книги  Rolling Eyes

светли празници  Hug

# 354
По повод АД да кажа - в момента масово се изписва диагнозата АД. На всеки обрив лекарите скачат - АД или алергия към майчиното мляко. Абсурдно е просто. Това е от няколко години.

Да спомена и за нас - миналата зима и на малкия му се появи един обрив. Разбира се - веднага казаха АД. Предписаха крем - мазахме, подобри се малко, не изчезна. Спрях го. Пак се влоши. Почнах го - почти изчезна. Продължих да мажа - уж профилактично - ОТНОВО СЕ ПОЯВИ. Осъзнах, че няма смисъл от този крем. Заведохме на добър, много уважаван дерматолог във Военномедицинска академия - каза - АД. Предписа други мазила, май на Биодерм или нещо такова - пак специални за АД. Почнах да мажа - все същото.Тогава много се ядосах, седнах да чета. И попаднах на една тема в сайта на естествени идеи ли, не си спомням къде, където едно момиче обясняваше, че това е нещо, което не трябва да се маже, трябва да се остави само да отмине. Че е реакция на организма към нещо, но външните приложения не могат да го излекуват, да облекчат примерно - по-може, но да го излекуват - не, това е нещо, с което тялото трябва да се справи, да го израсте. И тогава си казах - край, няма да мажем нищо повече, ама не кокосово олио, не зехтин, не масла - НИЩО.
Обривът изчезна.
И оттогава не се е появявал. От тогава Митко не го мажа с абсолютно нищо. Понякога му се появяват пъсчици някъде - я на личицето, я на коремчето - останям ги, не ги пипам, не ги мажа - отминават сами.
Това е моето лично мнение по въпроса.

Иначе - наистина е напълно възможно да е проява на някакви липси.
Яна  Hug, ще ти звънна утре, но само като насока - сподели на хомеопата, че кремчето те притеснява.

Отделно - искам много да ви благодаря за всички рецепти за постни козунаци- ще влязат в страхотна употреба. После ще прилагам снимки. Hug

# 355
Ася, етажерката ти е много хубава. Защо искаш да я махаш?
Аз харесвам и стъклени етажерки. Не натоварват малките пространства излишно.
Иначе Киндълът е голямо удобство, но спец. литература трудно се намира в такъв формат.

Мен ми е неудобно сядането на земята и диванът не бих си махнала. Големи секции обаче не харесвам и не искам да слагаме.

Щастлива, това не е съвсем така, което си написала за АД. Ако имаш дете с мокрещи рани, няма как да не прилагаш някаква козметика върху тях, най-малкото за да предотвратиш бактериална инфекция. Ако детето има  сърбежи и вечер се буди в кръв, защото се е надрало от чесане, няма как да стоиш и да чакаш нещата да отминат. Атопичната кожа е много индивидуална и често това, което е подействало при едни, не действа при други.
За щастие случаят тука не е такъв.Леките обриви, които не създават някакъв дискомфорт наистина могат да бъдат оставени да отминат от само себе си.
За реакцията към нещо също е много различно. Може да е към храна, към препарати, към дрехи, а може да не е въобще резултат от външна намеса.
Ние отдавна практикуваме миене само с вода и 1 път на седмица или по-рядко с препарат и не мажем с нищо, освен ако обривите не се влошат много. Започне ли сърбеж обаче, започвам веднага с овлажняващи кремове. Лятото задължително не с масла и олио.

# 356
Аз вместо диван, искам едни дето са пълнени със стиропор и им казвам чучки. Сега не мога да намеря снимка. А и някакви големи възглавници си представям.
Също обичам книгите и засега киндъла не ме привлича. А на компа не мога да се задържа, за да чета книга.

# 357
Лятото задължително не с масла и олио.

защо, Soleil*? Simple Smile

цитирам мои записки:

...има растителни масла, които имат слънцезащитно действие- например маслото от невен, какаово масло, кокосово масло. древните гърци се мажели със зехтин, а аборигените с масло от ему. Сусамовото масло също се използвало повсеместно. Съвременни изследвания показват, че то спира 30% от ултравиолетовите лъчи. Кокосовото и фъстъченото масло, както и зехтинът го следват с 20%. За маслото от ему, което в Австралия използват и до днес (и не само като средство против изгаряне), се твърди, че отразява 100% от слънчевите лъчи.

аз ползвам зехтина за овлажняване и сл. фактор, само когато сме изложени на активно слънце.
цитата ми няма отношение към АД, просто споделям.
в друга тема козметични формулатори споделят, че най-лишен от вредна химия е продукт на ДМ,
който ползвам и съм мн. доволна. нямам домашни заместители на детска козметика, не че ползвам такава.
http://www.babylove.de/webEdition/_bilder/babys_pflegekoefferche … t_waschbalsam.jpg

# 358
Точно както е описала Soleil, мия (къпя) веднъж в седмицата с душ гел на Веледа, иначе я мия само с водичка. Кърпички не ползвам никакви Stop
Обриви не мога да кажа, че има. По скоро са много сухи и груби участъци на кожата. Не съм сигурна дали е АД, за себе си имам обяснение за проблемите с кожата, които датират от преди година и малко.
Обиколихме почти всички големи болници и "добри" дерматолози - повечето казаха АД, други себореен дерматит, трети - просто екзема. Ей, така диагноза поставят с един поглед. По едно време у дома беше като аптека, толкова козметика в живота си не бях виждала. Моята кожа е суха също, но при нея има и други фактори...

Да пожелая на всички весели великденски празници изпълнени с мир и любов!   bouquet

Последна редакция: сб, 23 апр 2011, 00:35 от Cantariny

# 359
Фотина, тук не мога да ги определя точно хората. Дали са плюшковци или пилеят пари неразумно за вещи. Тук има много промоции, ликвидации, намаления. И се практикуват успешно два основни спорта- похапване ( то си е направо плюскане  Joy ) и пазаруване. А после като дойде време да се изнасят, се хвърлят много запазени неща или пък се правят гаражни разпродажби, където съм виждала и големи боклуци, запазени от времето на Балканската война.

Напълно съгласна и тук са същите...лошото е,че се усещам и аз ,че се захласвам понякога по ненужни неща...и това огромно намаление много изкушава,един вид виж 80% намаление,заслужава си цената,да ама ако имаш нужда от даденото нещо,а не да го вземеш просто защото е толкова намалено и само да трупаш ненужни вещи.
Аз също искам да не се обременяваме с много вещи и преместването ни е голям шанс за това,но пък нас ни съжаляват ,един вид ,и всички познати ни дават разни неща,често отказваме,но те пък настояват,защото хем и при тях да се освободи малко място,тоест все едно им ги съхраняваме временно и така неусетно за толкова кратко се затрупахме с глупости,но реално наши неща са 2-3,така че като се преместим в друг апартамент,което искаме от доста време,ще се освободим от всичко,надявам се.Мъжът ми се дърпа за някои неща,но аз го обработвам плавно и постепенно  Simple SmileАз от много години си мечтая за поне една стая без мебели,само с възглавници по пода и наргиле(това преди много години  Simple Smile),сега и без него,може етажерки с книги и тиха,релаксираща музика,нещо като в чаената къща.В последствие реших ,че може и с 1 аквариум-рибите много ме успокояват.Мечтаех си да има такъв кът и там да отпускам,размишлявам и почивам.

Мег,тъкмо щях да ти предложа,ако ти се занимава да навиеш сармички,но ти вече си се справила подобаващо,без много ,много обработка  Simple SmileЗащо не постнеш и тук рецептата, там темата не е веганство,а здравословно хранене,а за много хора месото и млечните са здравословна храна,смисъл като са вегански ,нека да ги има и тук,ако не ти е проблем де.

Предложение за курабии:
Коледните курабии на Фотина

1 1/2 ч.ч. кафява захар
1ч.ч. тиквено пюре
1ч.ч. овесени ядки
1ч.л. канела
1ч.л. сода+лим.сок
Типово брашно за доизмесване.
В блендера се смила захарта, прибавя се тиквата (аз имах сварена на пара, но сигурно и със сурова ще е вкусно) и се изсипват в голяма купа.
Блендират се и овесените ядки, сипват се и те в купата, слага се и канелата и се оставя за 10-15 мин. След това се доизмеса, разточва се и се изрязват фигурки.
Пекът се върху хартия за печене на минимум.

За слепването: накиснати стафиди с малко кафява захар, ако се получи рядко може да се сложат кокосови стърготини, фино смляни ядки, семки.........

Правила съм ги няколко пъти и успешно стават с пълнозърнесто брашно;с друг плод-банан,круша;без да се слепват,общо взето това е главната рецепта и идея,а може да се импровизира много Simple Smile

За АД,да ви пратя при една кожна в Пловдив,аз 5 пъти я питах и подканвах дали не е АД,а тя твърдо отричаше да даде тази диагноза Joy Малкият от малък е с много чувствителна,ако мога така да кажа ,кожа,често има много малки пъпчици по лицето,а понякога и по други части на тялото,имал е обриви,сухи петънца,вече не се шашкам-обяснавам си го като реакция на организма,които иска да се изчисти,зъби,температура,болест,ухапано,храна,мръсотия,пот,като малък пелени и какво ли още не,чакам го да порасне и тогава ще му мисля ,ако има проблем.Но едва ли ,ако има нещо е добре да се лекува външно,бе трябвало да е вътрешно.По принцип тя ми каза,че най-горният слой на кожата или е много тънък или липсва,но това може да се израсте,кожата му е адски суха и мажа,когато той ми даде със зехтин,лятото с кокосово или сусамово...изписа ми специална козметика,не я ползвам и каза да не ядем банан и шоколад и това не спазвам Confused ,малкия умира за банан,макар че вече го ограничаваме като цяло вкъщи ,преди имаше винаги по много.Шоколад не яде,но понякога правя нещо ,в което има какао.
По принцип е нормално кожата да се изсушава от  много миене,дори и само с вода,водата също изсушава,но до там...обриви и т.н. едва ли са само от това.Но ако детенцето е с чувствителна кожа може всичко да го раздразни-козметика,материя,в частност памперси и всичко онова,което писах при малчо...както и нужда от ЕМК ,препоръчвам шея и ленено олио.

Вери,дай предложение за сурови великденски курабии/сладки.

Ние ще сме на нещо малко и лесно,не ми се занимава много,много
Вегански сладки,курабии,козунаци и разни кексове и пити се намират ок,ами вегански яйца....Аз все още не съм боядисала тази година и не знам дали да боядисвам изобщо и с какво да ги заменя.Може би като Мег,а и Вери съм виждала ,и ние да минем с изкуствени...Таткото ще ме убие.
Миналата година направих 10,да се чукнем и да раздавам,но нали и получавам,та не можахме да се отървем сумати време от тях.Сега се чудя,така и няма да ги ядем,пък и нали обяснявам на малчо как пиленцата се излюпват от яйцата Sad Мъжа ми се включи подготвен и каза да му кажем ,че пиленцата са се излюпили,а това са само празни черупки....акъл.
 А иначе ,ми се иска да имаме някаква семейна традиция ,както по други празници,да боядисваме и украсяваме заедно,това става ли успешно и с изкуствени???И къде остава чукането?

Последна редакция: сб, 23 апр 2011, 01:15 от nor4y

Общи условия

Активация на акаунт