Веганството - да споделим опит (5)

• 33 440
  • 753
  •   1
Отговори
# 360
Точно както е описала Soleil, мия (къпя) веднъж в седмицата с душ гел на Веледа, иначе я мия само с водичка. Кърпички не ползвам никакви Stop
Обриви не мога да кажа, че има. По скоро са много сухи и груби участъци на кожата. Не съм сигурна дали е АД, за себе си имам обяснение за проблемите с кожата, които датират от преди година и малко.

Същото е и при нас.Кожата му става понякога като шкурка през зимата от лакътя до китката и в оластта на прсасеца са много сухи и груби,дупето,коремчето и гръбчето са ок.Също не ползвам кърпички,нито каквата и да е козметика освен душ гел и шампоан 2 в 1 веднъжа на седмица средно и мажа с растително масло или олиоо ,когато ми даде.
Той има често и малки пъпчици и обривчета,напълно безболезнини,но те са предимно по лицето,рядко и в други области,но нямат нищо общо с мног сухата кожа на тези участъци според мен.
Кажи твоите обяснения за проблемната кожа,ще ми е интерсно и аз все си намирам

# 361
  • Пловдив
По повод АД: едно е АД, друго само суха кожа или просто някакви моментни пъпчици и екземки. Няма как да се сбъркат. Те минават от само себе си, но АД - не.
Наистина проблемът не е в кожата, а вътрешен. Официалната медицина не предлага лечение. И все повече се подтиска с ползване на мазила, дори и на специална АД козметика. Оказа се, че Мустелата, спрягана като една добра козметика при АД и изписвана повсеместно, е пълна с гадости...А и кремовете с урея гледам напоследък отричат...
Мазането с продукти с невен може също да има подтискащо действие /хомеопатичката ми забранява да ползваме такива/

Храната оказва влияние, естествено: повечето деца с АД се влошават от "боклуци", пакетирани храни, пълни с консерванти и оцветители. Също и напитки в кутия, заради покритието отвътре...
При влошаване хомеоп. препоръчва спиране на месото /който яде/
Влошават - цитрусите, фъстъците, доматите, морковите, ягодите и мъхестите плодове/ някои деца/ бананите,..честото миене, особено с измиващи...
Ползваме бебешки био измиващ гел на Карфур или Алверде на ДМ, рядко и малко, без местата с обриви...

Помагат: лененото масло, рибеното масло, суровите ядки, тахана, копривата, тиквата, суровите тиквените семки, пресните плодове и зеленчуци...Мажем при нужда с натурални масла /влияят им добре сусамовото, макадамията, ореховото,.../ Подобряват се много от море.
Зехтинът и бадемовото ги влошават /за моите деца говоря, при всички  е различно/

Сега на своя глава, при поредното влошаване, спрях и млечните.
Не мога да кажа, че имаше ефект кой знае какъв...Направиха 12 дни, но просто не удържам "фронта" повече...децата ми обичат много месо и млечни. Не обичат зеленчуци, ядат само определени плодове...
Чак пропускаха хранене, защото храната е различна, в смисъл, много различна от обикновено, и не е месо или сирене... ooooh!
Сега ще махна само млечните крави продукти и ще купувам козе сирене...

Последна редакция: сб, 23 апр 2011, 19:10 от *Бенджи*

# 362
*Бенджи* Hug
А за да усетиш разлика,млечни трябва да не са ядени поне 1-2 месеца,трудно  и бавно се чисти организма от тях,това от личен опит с моята кожа Simple Smile

# 363
  • Пловдив
Норчи, не мога да го направя...те си търсят сиренето и киселото мляко.../кашкавал и прясно мляко не обичат/. Опитаха ядкови млека, но само толкова..... Това е. Не им харесва, не искат. Искат месо и мляко, и яйца.
Ако е опитам да го наложа - не става. Отказват да се хранят, стояли са повече от 24 часа без храна заради това, че не им харесва..., а и ме е страх, че в училище ще наваксват, и то с "боклуци". Те са големи и самостоятелни.
Ще бъда доволна и както досега да намалям присъствието на месото и млякото /колкото мога/ и да вкарвам по някоя /приета от хлапетата добре/ веганска рецепта...Само толкова.

По въпроса за етажерки/библиотеки за книги. Харесвам такива:
1
2
3

Саностола скоро го коментираха в друга тема, че е с доста консерванти и оцветители, а е и с аспартам... Sick И аз съм давала преди години на мойте, за съжаление...

Последна редакция: сб, 23 апр 2011, 19:07 от *Бенджи*

# 364
Благодаря, много хубави предложения сте ми дали   bouquet  така си и знаех.

Мег, може ли рецептата за тези крекери от динкел със сусам?

# 365
Ех, и аз да се включа най-накрая. Четвъртък за мен беше постижение - един цял ден без компютър  Simple Smile. После нещо ми даваше грешка при влизане във форума. Интересни неща сте коментирали.
За живота на село - като малка ходих на село /сега от години не съм/, но го чувствах по-скоро като задължение. Хубаво ми беше там, но вечерите ми бяха много страшни, пълна тишина и мрак, няма го обичайния градски шум на който бях свикнала, с нетърпение чаках да се съмне. Обичах да ходя при животните, хранех кокошките, помня и едно козленце, с което играх. Помня и селския магазин, и фурната, дори и на кино май ходех веднъж.
Спомените ми са хубави с изключение на нощите.
Не знам дали бих живяла на село. По-скоро в града, но в къща с дворче. В нашия град имаме един квартал, нещо като стария град - само къщи с дворчета. Ако не живееш на главна улица, по която минават автобусите си е спокойно и тихо. Там бих живяла.

Скоро обсъждахте кокосовото масло, но тогава забравих да се включа и да питам, че нещо не ми стана ясно. Ако е студенопресовано мирише ли на кокос, или не. Вече два пъти купувам кокосово масло, но различни марки и не ми мирише. Това е последната ми покупка. Моля владеещите добре английски да ме просветят  Praynig

# 366
В описанието пише : ''Neutral Taste, Neutral Flavor'', т.е. с неутрален вкус и аромат е Peace

# 367
Това добре  Simple Smile, но тогава значи е претърпяло някаква обработка за премахване на мирис  newsm78, това ме обърква. Хубавото и качествено кокосово масло трябва ли да мирише или не трябва?

# 368
Това добре  Simple Smile, но тогава значи е претърпяло някаква обработка за премахване на мирис  newsm78, това ме обърква. Хубавото и качествено кокосово масло трябва ли да мирише или не трябва?
Аз винаги,когато купувам нерафинирано,студено пресовано,ектра върджин кокосово олио мирише на кокос и е с леко сладък вкус

# 369
Аз винаги,когато купувам нерафинирано,студено пресовано,ектра върджин кокосово олио мирише на кокос и е с леко сладък вкус
Точно!

Норчи, нищо не съм готвила за Великден.
Тези дни имам много друга работа и ми остана днес да мисля какво да завъртя за децата.
А относно яйцата: 2009 не помня какви ги вършихме; само козунак помня, че мъжът ми прави; 2010 боядисвахме с Маги яйца от стиропор; чукането не е толкова важно според мен. Винаги съм харесвала големите християнски празници + сирни заговезни, но не съм набожна. Харесвам църквите като енергиен обект, обичам/х да ходя в определени, но до там. Тук за тези години, които сме в Канада, не съм ходила никъде по празници.
А тази година имах идея да изплетем, но не остана време.

Бенджи, вчера имахме среща с ето един спокоен и приятен австралиец на име Джон Филдър:
http://www.johnfielder.com.au/interview.html

И той каза, че просто има хора, които не могат да живеят без животински продукти.
Много си зависи кой къде живее и с какво са се хранели поколения преди него.
Винаги да експериментираме и да сме готови за отстъпление.

# 370
  • Пловдив
Вери,   bouquet

Експериментирам, какво ли не правя...От всичко направено от мен досега /а аз избирам от всички предложени рецепти такива, които са горе -долу с продукти, които обичат/- харесват около 30% от нещата, останалите си ги ям сама... Mr. Green
Опитвам се поне да огранича животинските храни. Когато давам веднъж седмично/на десет дена - месо, риба, сирене, яйца,.. между тях мога да "пробутам" постно...Иначе не става.
Така са от бебета и двамата: още при захранването отказаха повечето зеленчуци /домати, морков, чушка, тиквички.../ и доста голяма част от плодовете /праскови, кайсии, ягоди, череши.../, зелентиите също...И "налитаха" на месо, млечни, ориз, картофи, риба, яйца, бобови... ooooh!

# 371
А не, не се съмнявам, че експериментираш. Simple Smile
В момента мисля, че е хубаво да отстъпиш.  Wink
От изредените любими храни не знам кои имат превес: животинските или бобовите, ориз, картофи.
Единият вариант е да си карате по старому, а другият- да наблягаш  повече на бобови, ориз, картофи, ако се ядат по-малко. И да наблюдаваш за реакции.

# 372
Кантарини,
 а има ли детето някакъв дискомфорт от екземите? Ако не ги мажеш, влошават ли се?
Защото и моята има екземи и сухи участъци по дупето. Тя памперс отдавна не носи. Мия 1 или 2 пъти на ден само с вода. При нея винаги се появяват пролетта/лятото и зимата изчезват. По принцип  не ги мажа с нищо, ако са малко на брой. Разбирай 4-5 петна. Ако тръгнат да се увеличават и да сърбят, почвам да мажа. Аз въобще не я водя на лекар за няколко петна, защото много лекари само кортизони изписват.
За козметиката ми е ясно, че много неща се отричат. Аз затова и писах, че и храна, и козметика са строго индивидуални според детето и кожата. При нея не съм забелязала от храна да има влошаване. Е, боклуци гледам много да не яде. Но при нея се появи като беше на 2 месеца и пикът беше на 6 месеца, тоест период, в който е била само на кърма. Тогава пробвах какви ли не диети, за да видя има ли влияние от моята храна, ама не.
Уреята знам, че е няколко вида и някои видове са вредни.

Ане,
 това за маслата го писах само за атопичната кожа. Не помня вече каква беше причината, но на моята щерка не й влияят добре. Пак казвам може при други да е о.к. Знам, че при разранени екземи не е добре да се слага масло. Лятото също маслото спарва, но говоря малко на изуст, защото отдавна съм го чела и вече съм запомнила само за моето дете.

Палиа,
последно май Норчи беше купила масло, което не мирише на кокос и тогава нищихме въпроса. Тогава май четох, че маслото на Рапунцел се обезмирисява на пара или нещо такова. Не беше рафинирано, но не е и съвсем студено пресовано. Поне това помня. Аз го бях забравила  и купих наскоро на същата марка. Не ми изглежда добре и за напред бих си купувала миришещо.

# 373
  • Пловдив
На моите хлапета петната се появиха още в родилното... Thinking

Кокосово масло купих последно някакво немско, не е био, на квадратен калъп, опаковано в лъскава хартия /като краве масло/. Не мирише на нищо и няма никакъв вкус. Става за готвене, а и щерката го одобри намазано върху препечени филийки, вместо краве... bowuu
Не знам дали е студено пресовано...хвърлила съм опаковката. Само такова имаше в здр. магазин...250гр. е и струваше около 3, 50лв., мисля...На бг етикет пишеше само 100% кокосово масло без добавки. Бяло е, по -твърдо от кравето.

А, да...Ваксините.
При моите деца лекарите предполагат /"под сурдинка"  Wink/, че точно ваксините в родилното са отключили АД...Децата ми се влошаваха при слагането на всяка поредна ваксина...Но въпреки това имат, за съжаление, всичките задължителни до 2г. Други не сме слагали и няма и да сложим...

Последна редакция: сб, 23 апр 2011, 23:17 от *Бенджи*

# 374
Бенджи, маслото студено пресовано ли е?

Soleil*, ваксини слагани ли са в този период? При моите деца  мисля, че Пентаксима отключи АД, малкия направи и бронхиолит. На него поне му ги отложиха, но каката си отнесе всичките  Sad . Обаче мисля, че и противохепатитната не е "безобидна", защото само нея не я отложиха и имаше лека реакция в този период, но може да е била и от друго.

И аз обикновено си ям сама новите манджи  Mr. Green , мъжът ми се тъпче с някакви Е-та, децата опитват, но не винаги се хранят добре. Девойката ми е много внимателна и винаги казва "Много си е вкусничко, винаги да правиш такова, ти най-вкусничко ми готвиш!", но после оставя нещата настрани в чинията. Е пак е хапнала малко, пък макар и с не голям ентусиазъм. Най-много омитат, ако и двамата се надпреварват, кой ще изяде повече от единствената останала порция, която съм решила да изям, за да не хвърля.  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт