Как се плаща данък сгради с решение на ТЕЛК ?

• 17 117
  • 19
  •   1
Отговори
# 15
Така и ще направя.Това за нот.акт е хубаво наистина, но какво точно да задраскам, номера ли?
Може да напишеш на всички страници по диагонал "копие" с огромни букви. Аз така правя, когато трябва да оставя някъде копие от такъв документ.

Много добра идея. Аз драскам страниците на кръст - един кръст през цялата страница. От страни в бялото поле пиша "за справка". И така на всички страници. В моя случай на 2.   Simple Smile

# 16
Каква е процедурата през 2024?

Коя декларация и кои документи се прилгат за постигане на такова данъчно облекчение?

Благодаря.

# 17
Каква е процедурата през 2024?

Коя декларация и кои документи се прилгат за постигане на такова данъчно облекчение?

Благодаря.

Ако сега си придобила жилището, т.е. до момента за него не е подавана данъчна декларация, се подава декларация по чл. 14. За да е основно, трябва да е или по постоянен адрес или по настоящ адрес.

Ако за жилището е подавана вече декларация по чл. 14 (винаги е първата декларация която се подава когато си придобил жилище), тогава е достатъчно да се попълни декларация по чл. 27 (тя е много по-кратка за попълване и по-опростена спрямо другата). В нея се посочва, че жилището е основно за човека с ТЕЛК (разбира се ако има и друг собстеник за когото е основно също се посочва), посочва се номера на ТЕЛК решението (попълва се всичко каквото има за попълване в декларацията разбира се).

Мисля обаче, че декларацията не важи за минал период, а за от тук нататък (т.е. от 2025 г напред), но от общината ще кажат. Така или иначе, тези декларации се подават в срок от 2 м от промяната на обстоятелствата, но предполагам че си има и някакви изключения.

Намалява се данъка само на жилището на частта за която е собственик човека с ТЕЛК, без данък смет.

Документите, които се прилагат са копие от НА и копие от ТЕЛК. Като ако те имат вече копие на НА, може и да не го вземат. Ако жилището е основно по настоящ адрес, се подава и удостоверението за настоящ адрес от общината. Съответно се носи и лична карта.

Декларацията може да бъде подадена и през електронната система (egov.bg). Тогава, ако нещо липсва, служител се свързва и казва какво още ще им трябва. В следващото писмо трява да се посочи номера който се изписва при заявката като име подадено от човека. През това минах точно миналата седмица. Сега ще чакам да видя писмото за данъците.

Последна редакция: сб, 01 фев 2025, 17:09 от Vyara D

# 18
Аз съм с ТЕЛК от 17 г и никога не съм подавала за намаляване на данък сгради. Защо? Ами защото не съм едноличен собственик на апартамента и защото се намалява само моята част, не на целия. Освен това не важи за такса смет, която сума е голяма, а не данъка. Самото жилище е 60 кв м, а не голяма къща с висок данък. Като теглих чертата реших, че не си струва за 15 лв на година да гледам киселите физиономии на служителките и да ме разкарват по няколко пъти.

# 19
Само да поясня, че в темата непрекъснато е допускано едно объркване. Ън го написала правилно.

Данък сграда и такса смет са различни неща. Намалява се данък сграда, който е малък, в сравнение с такса смет.

Общи условия

Активация на акаунт