Има ли значение вида на образованието?!?

• 11 876
  • 273
  •   1
Отговори
  • Куциндрел
Темата ми е продиктувана от един спор и леко заяждане с мен. Жегнаха ме с една дума. Confused
Има ли значение какво и къде си завършил за това дали си възпитан, умен и переспективен.
Аз вече започвам да страдам от някакъв синдром. Ще го нарека "проС инжинер". Мисля, че съм достатъчно интелигентна, даже над средното ниво, възпитана съм, професията ми е добра, отворена съм към света и хората.
Но.... на скоро почти ме убедиха в обратното.....
Та питането ми е: Мислите ли, че вида образование има значение за една личност? Има ли хора, с различно образование от вашето, които са повече или по-малко от вас?.

# 1
 Ceca, не се притеснявай и в никакъв случай не се комплексирай. Образованието няма никакво значение, и не оказва никакво влияние върху възпитанието или интелекта ти. Може да имаш 5 висши образования, и пак да не струваш 5 пари, а може да си със средно, и да си прекрасен човек.

# 2
  • Куциндрел
Но всяко едно образование формира специфичен мироглед и отваря различни хоризонти.
Примерно, докторите гледат на всички други с пренебрежение, освен на адвокатите. Rolling Eyes
Аз също гледам с насмешка на някои професии, но за тях по-късно ще пиша.
(леле, ама и аз май съм склонна към дискриминация).

# 3
 Да, разбирам те, и мисля, че с всеки е така. Едва ли има човек, който да не гледа с насмешка на дадена професия. Там е работата обаче, че важното е не какво мислят другите за твоето образование и професия, а дали ти се чувстваш добре с нея, и дали получаваш достатъчно пари. Ако ТИ мислиш, че професията ти е добра няма какво да слушаш разни всезнайковци, които твърдят обратното. Още повече в днешно време, когато сигурно една четвърт от всички дипломи за висше образование са купени с пари и следователно фалшиви.

# 4
Образованието е важно! Колкото е по-високо, толкова по-добре. В повечето случаи, де.
А що се отнася до прост инженер - не го вземай навътре. И въобще не го мисли - този, който го е казал е проЗ, а не ти.

# 5
  • София
Отилия е права....
50% от интелектуалното си развитие /не познанията/ човек формира до 4-та годинка, после още 30% до към осмата година и 20% до 18-та - представете си, без виШо. Възпитанието е най-вече вкъщи, не във ВУЗ. Остава трупането на знания, които и без висше можеш да си набавиш, ако си любознателен. Социума обаче е на друго мнение......Дипломата е важен документ и необходимо доказателство, че си усвоил дадена специалност. Нищо че това доказателство се купува като всяко друго....
Никога не са ми били смешни или жалки никакви професии....Нищо не би ме било срам да работя.....
А да кажеш "прост инженер" е толкова идиотско, колкото да кажеш и "прост педиатър" - освен ако не е прост като личност де......

# 6

Та питането ми е: Мислите ли, че вида образование има значение за една личност? Има ли хора, с различно образование от вашето, които са повече или по-малко от вас?.

По първото - Не, не е определящо.
    По второто - Да, има - даже човекът до мене е с по-ниско от моето образование, но в някои моменти, е повече от мене като личност.
    И последно - не образованието определя личността.

# 7
  • гр. Шумен
Ех, Ceca,проЗти инжИнери сме... дето можем да шлайфаме от пр..бани дръжки до това да направим  3D презентацията на новите продукти (които в целее-цялО са минали през нас) . И да правим от нещо, което някой работнически корифей е казал, че за нищо не става, продаваемо изделие. И още много работи можем да правим проЗтите, ама кой ни бръсне за слива... И да ти викат - ти по цял ден гледаш телевизор.
Ако си инженер, търси си работа в сериозна компания, където соц. номерата не важат. Иначе има да слугуваш на полуграмотни пуцаджии.

# 8
Та питането ми е: Мислите ли, че вида образование има значение за една личност?
За личността - не. Образованието е от значение за професията. Peace

Има ли хора, с различно образование от вашето, които са повече или по-малко от вас?.
Да. Имам много приятели без висше, които са си супер хора. Познавам хора с висше и без висше образование, които са си пълни боклуци. Peace

Пак казвам - образованието за мен има значение основно за професията. Вярно е, че професионалната среда също влияе на личностните качества, но при една стойностна ценностна система, едва ли е толкова важна тази среда. Peace

# 9
  • Куциндрел
Пояснявам, имам предвид образование на едно ниво, примерно висше.

# 10

Значи, тези с претенциите, че са нещо повече от другите на "същото образователно ниво"/за мене, повтарям не е определящо/, са харчили напразно парите на мама и тати, т.е. "Що, не слезат от клона, на който са се качили"  Wink

# 11

Значи, тези с претенциите, че са нещо повече от другите на "същото образователно ниво"/за мене, повтарям не е определящо/, са харчили напразно парите на мама и тати, т.е. "Що, не слезат от клона, на който са се качили"  Wink

Мисля, че става въпрос за друго нещо. Примерно, един медик да каже на един филолог, че медицината е по-висша наука от филологията.

# 12
  • Куциндрел
Като цяло, медиците се имат за НАЙ.

# 13

Мисля, че става въпрос за друго нещо. Примерно, един медик да каже на един филолог, че медицината е по-висша наука от филологията.

Казвам, че всяко нещо е важно, няма "по-голямо" или "по-малко" важно ...

# 14
Образованието е важно! Колкото е по-високо, толкова по-добре. В повечето случаи, де.
А що се отнася до прост инженер - не го вземай навътре. И въобще не го мисли - този, който го е казал е проЗ, а не ти.

Напълно съм съгласна! В допълнение ще кажа, че ми е много смешно когато чуя някой да се представя "Казвам се Инженер Иванов" Simple Smile)) Сякаш са го кръстили с името Инженер. Simple Smile))

Общи условия

Активация на акаунт