Има ли значение вида на образованието?!?

• 11 883
  • 273
  •   1
Отговори
# 30
  • на брега на морето
Като цяло, медиците се имат за НАЙ.

Моля ти се ooooh! Преди време Дренка спомена какви доктори се подготвят сега. Стреснах се. А от вчера имам и лични наблюдения, че е права.

# 31
...Мислите ли, че вида образование има значение за една личност? Има ли хора, с различно образование от вашето, които са повече или по-малко от вас?.

Цеца, аз съм сигурна, че не си се вързала на тез клишета.
Като степен на качество на индивида специалността не се отразява. Тя по- скоро придава някои специфични характеристики на човека, но те не се степенуват.
Ако аз, да речем, гледам на всеки непознат като на потенциален мошеник или поне интересчия и позьор, това не ме прави ни повече, ни по- малко качествена от доктора, за който съм купчина органи, опаковани в месо и кожа.

# 32
Това което прочетох за хората с медицинско образование по-горе ми напомни един случай:

На гости  ни беше семейство, в което дамата е с медицинско образование и работи по специалността си, а съпругът и има автосервиз и има трима работници. В семейството той вкарва по-големият доход, тя е с малка заплата, но опитвайки се да изтъкне колко е по-велика от мъжа си се изказа така:

- Ти не си никакъв бизнесмен - нямаш висше образование.
 Shocked Rolling Eyes Това ще го помня цял живот, голямо самочувствие показа тя тогава...

# 33
Има значение само за професионалните перспективи. Възхищавам се на хора, които са последователни в образованието си. Аз не съм от тях.

# 34
Никой не отрича, че и сред лекарите има простаци. Възпитание и образование са съвсем различни неща.

# 35
  • Варна
Не, няма.
Но, това е малко като "По дрехите посрещат." И както отбеляза Лиляна - едно е да си с диплома от СУ, пък и дай Боже от някой чуждоземен университет и друго с такава от някой БГ свободен - разлика като от марковата и дрехата менте.
В такива ситуации, масата винаги ще подхожда по-снизходително дори и към просташките изпълнения. То и във форума има не малко примери...

# 36
Имам си една молитва още от студенство: Моля те Боже, опази ме от образовани идиоти!
Темата за съквартирантите е добър показател.

# 37
  • При хората, които обичам
Да се подредя при простите инженери, които се представят с името си.
Честно, нито веднъж не съм срещала човек, който да се представи с "Казвам се инж.Иванов", такова представяне би ми докарало пристъпи на неконтролируем кикот.

Това как се отнасяш към останалите хора зависи от широтата на мирогледа ти, а не от специалността на образованието ти.
Ако аз сега зарежа този бранш и кандидатствам право/медицина (и ме приемат, и завърша, и т.н...) това дали би ме променило? Надали.

# 38
с диплома от СУ, ...и друго с такава от някой БГ свободен - разлика като от марковата и дрехата

Като не е единствения потребител с диплома от СУ и частен ВУЗ мога да ти кажа, че от години се прехранвам с наученото в частния, а не в държавния.

ДеВ, хората инженерите си го изписват на фамилните табелки на дома, как не си попадала?! Аз няколко пъти съм работила в такъв колектив и много си държаха на "титлата".  Mr. Green

# 39
  • Куциндрел
ДеВ, хората инженерите си го изписват на фамилните табелки на дома, как не си попадала?! Аз няколко пъти съм работила в такъв колектив и много си държаха на "титлата".  Mr. Green
Както и докторите си държат на титлата.  hahaha Даже се обиждат на обръщението  - господин/госпожо.
Виждам и тук пренебрежение към инжинерите. Thinking

# 40
  • Варна
Поздравявам те, Октопод. Но темата не е за кой как оцелява...
По повод инженер като лично име, аз познавам няколко души с капитан такова - на галено "кептън".

# 41
  • При хората, които обичам

Аз не твърдя, че няма... И е нормално, да не кажа задължително, по визитки и документи да си изписват инж.-а
В разговор с колеги, обаче, никой не се впечатлява от тия три букви. Аз ги ползвам единствено за респектиране на усъмнилите се в професионалните ми умения само заради това, че са чули женски глас по телефона.

Аз самата се определям по-скоро като икономист, отколкото като инженер, но то е заради естеството на работата ми. Трябва ли да развявам дипломите си всеки път, когато някой сметне, че съм ограничена заради инженерното си образование? Икономическото поправя ли този факт?

# 42
тогава не мислите ли, че милионите които отиват за издръжка на университетите биха могли да бъдат насочени за по-ползотворни цели?
защо отивате в университет като няма значение?
аз мисля, че "емоционално интелигентните" или там както ги наричате са по-скоро изключение, а примерите за нискоинтелигентни, неграмотни простаци, завършили соътветен университет поставя под въпрос неговата репутация. и смисълът от съществуването му...

Под "емоционално интелигентни" се няма впредвид природно надарените хора с интелигентност.  Емоционалната интелигентност е свързана с това, че даден човек, дори и без образование, успява да се адаптира и псиспособява към случващото се в живота му, много по- добре, от човек, който не притежава такава интелигентност. Успява да постигне много неща, да умее да лавира в ситуации, да се чувства щастлив, да е разбран от околните и те да го харесват. А човек, който не притежава "емоционална интелигентност", дори и много образован да е, да е голям специалист в своята област- той просто не успява в живота, не умее, не знае как да се държи... Ама и аз какво обяснение дадах. Извинявам се, ако го приемате за спам.

# 43
Баба ми , в гордостта си, беше поръчала такава табелка на майка ми  Laughing И даже я сложила тайно, щото знае, че майка ми ще възроптае.
Цеца, не се обиждай на образование, но ми прави впечатление, че пишеш инжинер.

# 44
Между другото, съвсем офтопик, но правописът на тази дума на български е изключително нелогичен.
Идва от engine, и за мен е абсолютно нелогично да се пише инжЕнер. Аз лично, като форма на личен протест в неофициалното ми писмено общуване пиша инжИнер.
Единствено латинското Ingenium евентуално може да обясни правописа, но така или иначе, думата не достига до нас от латински.

Общи условия

Активация на акаунт