Има ли значение вида на образованието?!?

• 11 885
  • 273
  •   1
Отговори
# 15
Пояснявам, имам предвид образование на едно ниво, примерно висше.

Значи, тези с претенциите, че са нещо повече от другите на "същото образователно ниво"/за мене, повтарям не е определящо/, са харчили напразно парите на мама и тати, т.е. "Що, не слезат от клона, на който са се качили"  Wink

Мисля, че става въпрос за друго нещо. Примерно, един медик да каже на един филолог, че медицината е по-висша наука от филологията.
Значи става въпрос за глупак, невиждащ по-далече от собственото си АЗ. Peace
На такъв, как пък можеш да се вържеш?!

# 16
  • гр. Шумен
Пояснявам, имам предвид образование на едно ниво, примерно висше.
Май си се уплашила от поста ми. Споко, и аз съм с "висше". И то взето по  време, когато нямаше записване условно (сиреч с невзети изпити), а ако не си взел някой изпит, просто прекъсваш.
Разбрах интелектуалната същност на образованието ти и затова пак го поддържам - търси си сериозна компания, иначе разни ел.техници ще те учат как се преинсталира система.
Сори, ама това е положението в Абсурдистан!

# 17
     Не изчетох всички мнения. Ако човек може да квалифицира един инженер като "прост" само на база образование, не бих могла да го приема за интелигентен. За мен е ограничен. Повечето математици имат развито абстрактно и пространствено мислене, а кой става инженер без математика?

# 18
  • в страната на чудесата
Като цяло, медиците се имат за НАЙ.
доктор ли те е подтиснал
аз като доктор мога да се изкажа само за моето образование. и то е страхотно, просто супер готино - всичко има в него - целия живот. но пък парадоксът е, че повечето хора, които го придобиват по една или друга причина са ограничени и по-скоро еснафски настроени. няма тези "драснати", интелектиални, творчески настроени лекари, питащи и търсещи. сигурно причините с амного.
там, където работя сега е същото. явно зависи от човека. но както казва един лекар, който страхотно уважавам - в нормалните страни системата е такава, че всеки дебил може д а работи като лекар, без да е опасен. но това е друга тема...
аз иначе намирам и адвокатите са много зле. или поне много от тях. в тази връзка вида на иниверситетското образование няма значение. но самото то има огромно. университета (простете, нали не включваме тука всеки "пернишки" пуц) дава по-широк мироглед, задълбочва те в една или друга област, развива творческия потенциал и критичност. но явно западащите университет са развъдник на посредственост. след като липсва студентска/академична реакция на простащините и мутро-полицейщината в БГ.
айде много дълго стана, моля да ме извините.

# 19
 Няма значение къде и какво си завършил, за да бъдеш интелигентен, мъдър и възпитан човек. Познавам много хора, които са със средно образование и мога да нарека със чиста съвест интелигентни, познавам и други, които се надуват със своята специалност и се мислят за много компетентни, но за мен са тъпи. Чували ли сте за понятието "емоционална интелигентност"? Тя много добре обяснява това.  Peace

# 20
  • София
Не, няма значение.
Има хора с ви'шУ УбразУвание, които са простаци
и пълни неграмотници, както и такива без, които са същите.
Никога не съм гледала с насмешка на някоя професия !
Уважавам както общия работник, така и мениджъра.
Това, че човек има различно от моето образование,
за мен няма никакво значение.
Но когато си простак по природа, обикновено е за цял живот,
независимо от броя на дипломите  Naughty

# 21
  • в страната на чудесата
тогава не мислите ли, че милионите които отиват за издръжка на университетите биха могли да бъдат насочени за по-ползотворни цели?
защо отивате в университет като няма значение?
аз мисля, че "емоционално интелигентните" или там както ги наричате са по-скоро изключение, а примерите за нискоинтелигентни, неграмотни простаци, завършили соътветен университет поставя под въпрос неговата репутация. и смисълът от съществуването му...

# 22
А да ви е хрумвало, че 'прост' се изполва и в смисъл на 'обикновен'?
Може това да е имал предвид 'обиждащия'. И аз понякога казвам 'прост счетоводител', хем съм завършила Счетоводство. В това влагам : човек на най ниското стъпало на професията, който нито се е профилирал, нито има теоретични или практически постижения.
Тук например младите лекари първите 3 години горе долу са чираци и вършшат полусестрински труд. Бих казала 'прост лекар' в този смисъл- хем е лекар, хем не е баш самостоятелен, за специалист да не говорим.

# 23
  • в страната на чудесата
хахахаха
прост доктор - ние го ползваме толкова често в смисъл на обикновен - без степен, не началник. може да е специалист, но да няма върхови постижения. и никой не се обижда
но аз мисля, че дискусията е за друго

# 24
  • София
тогава не мислите ли, че милионите които отиват за издръжка на университетите биха могли да бъдат насочени за по-ползотворни цели?
защо отивате в университет като няма значение?
аз мисля, че "емоционално интелигентните" или там както ги наричате са по-скоро изключение, а примерите за нискоинтелигентни, неграмотни простаци, завършили соътветен университет поставя под въпрос неговата репутация. и смисълът от съществуването му...

Преди години имаше истинско образование,
а в момента, репутацията на всички университети /и не само/
е единствено на търговски дружества. Още по мое време
имаше колеги, които не бяха стъпвали в сградата, но пък си
напазаруваха всички изпити.
И да, няма значение във всякакъв смисъл, при контактите ми с хората.
Няма значение и в смисъла, който влага авторката.
Нима аз като съм икономист, съм нещо по-малко от който и да било
друг, с различно висше от моето образование ??? Няма такъв филм  Naughty

# 25
Инженерите се нареждат заедно с лекари, адвокати, и други високообразовани хора с професии към т.нар. "upper middle class" (справка - гугъл). Така че по света инженер е много престижна (и добре платена) професия; за България не знам. За протокола, не съм инженер, др. съм.

# 26
  • Ямбол
За мен има значение само къде е завършено образованието. Едно е право в СУ, друго е право в БСУ. Разликата е огромна. И не е само за мен.
И при средното е така.
Не бих си позволила да обиждам някого, но винаги ми прави впечатление произхода на дипломата.

# 27
Припомни си всички вицове от студентските години - например как инженерите  отскачали през междучасията до икономическия, да вземат и  второ висше.

# 28
И аз съм от простите инженери. Само с прости ци... оп роми работя. Определено средата на израстване има голямо значение. Средното образование също. На моменти и основното. Един приятел казваше, че образованието учи на дисциплина и от къде да прочетеш необходимите текстове нужни в работата т.е. учат те да мислиш. Има обаче една неприятна прослойка вишисти - вишистите по призумция - щом баща му е кмет - той трябва да е вишист. С хиляди връзки се влиза в университета, с връзки се завършва и после се почва от директор кариерата...

# 29
И аз съм от простите инженери. Само с прости ци... оп роми работя. Определено средата на израстване има голямо значение. Средното образование също. На моменти и основното. Един приятел казваше, че образованието учи на дисциплина и от къде да прочетеш необходимите текстове нужни в работата т.е. учат те да мислиш. Има обаче една неприятна прослойка вишисти - вишистите по призумция - щом баща му е кмет - той трябва да е вишист. С хиляди връзки се влиза в университета, с връзки се завършва и после се почва от директор кариерата...
Ето сега, ако не беше инженер, а с хуманитарно образование, щеше да знаеш, че се пише "презумпция"  Mr. Green
Има значение специалността, разбира се. Как може да се сравняват "Туризъм" и "Медицина", примерно?

Общи условия

Активация на акаунт