Има ли значение вида на образованието?!?

• 11 893
  • 273
  •   1
Отговори
# 225
Toчно щях да пиша, че при IQ тестове възрастта е коригиращ фактор на резултатите.

# 226
  • в страната на чудесата

Имах предвид,че инженерите могат да мислят.

Пък докторите не могат да мислят...така ли? Simple Smile
не, тя има предвид докторите по дентална медицина  Joy
стефанел, имаш ли представа какви глупости пишеш?

# 227
  • в страната на чудесата
според мен продължителността на живота е увеличена и заради развитието на фармакологията и изобщо науките свързани с медицината.

Днес видях един ретро- Мерцедес, в който любопитно надзърнах. Сигурно беше от началото на 20 век.  Няма шанс човек над 1.60 да се побере зад волана. За пълен човек абсурд да се побере.
хигиената, фармакологията и техническите постижения и инфраструктурата. медицината идва по-назад.   Peace
естествено, че докторите са ПО- от всички останали  hahaha нооооо, за продължителността на живота и повишаване на качеството му, по-голямо значение имат постижения в други специалности.
между другото, най-сериозния прогрес в медицинските специалностти е в рентгенологията и радиологията. а това са най-"инженерните" специалности в медицината. благодарение на съвременнните скенери, резонанси, телерадио и пр. "апаратчета" са лечими или поне са контролирани болести, които доскоро се смятаха за присъда.

# 228
според мен продължителността на живота е увеличена и заради развитието на фармакологията и изобщо науките свързани с медицината.

Днес видях един ретро- Мерцедес, в който любопитно надзърнах. Сигурно беше от началото на 20 век.  Няма шанс човек над 1.60 да се побере зад волана. За пълен човек абсурд да се побере.
хигиената, фармакологията и техническите постижения и инфраструктурата. медицината идва по-назад.   Peace

по-назад от кое?

# 229
микробиологията и  химията  са от най-голямо значение , защото точно те разкриват нуждата от добра хигиена и стерилност , с чието навлизане силно се намалява смъртността при родилките , операционните , болниците изобщо , домовете  и т.н.
другото  - навлизането на антибиотиците - направо се учудих и разстроих  като разбрах колко висока е била бебешката смъртност из моя род само до 60-те години , когато масово навлизат антибиотиците ...

# 230
  • Куциндрел
Лекарите лекуват човека, инженерите измислят техниката, техниците я правят и подържат.. 
Архитектите проектират сгради, а строителите ги изпълняват.
Всички професии, вече, са взаимно свързани. Всяка е малка част от общото колело.

# 231
  • където мечтите се сбъдват

Имах предвид,че инженерите могат да мислят.

Пък докторите не могат да мислят...така ли? Simple Smile
не, тя има предвид докторите по дентална медицина  Joy
стефанел, имаш ли представа какви глупости пишеш?
Имах предвид,че запаметяването на определено количество информация при докторите не ги прави задължително свръх интелигентни.Кандидатстудентските изпити по медицина проверяват способността ти ДА ЗАПАМЕТЯВАШ информация,а не да мислиш,миличка.И на тази база те приемат в университета.И точно заради това представителите на езиковите гимназии нямат почти никакъв проблем с влизането в Медицинските университети,защото те упражняват именно паметта си,а не нещо друго през тези пет години в гимназията.Това,разбира се не изключва и интелигентността като качество на докторите.Надявам,се че правилно ме разбра!

# 232

по-назад от кое?

От изредените в първото изречение.  Wink

# 233
  • в страната на чудесата
стефанел, ако беше прочела предишните ми постинги нямаше да има неразбиране. медицината не е наука за наизустяване. в огромната си част е нужна логика и много, много дедуктивно мислене. много близо до криминалистиката например. невъзможно е да си добър, подчертано добър лекар ако просто държиш много фактолоия в главата си. погрешна е представата, че видиш ли, ако си прочел и научил купища книги можеш да се справиш с проблемен болен. ако т куца логиката си заникъде. може би при обикновените зъболекари е ок. но и там не съм сигурна, че е достатъчно. ABC важи за спешните случаи, а и там след алгоритъмът идва мисленето. аз си позволявам да говоря след прилична академична подготовка, PhDи 10 години в клиничната медицина. завършила съм математическа гимназия и определено смятам, че това помага повече от езиковата подготовка. и сори за офф-а, но не ме наричай миличка, щото не ти отива  Wink

ако погледнем назад в историята, вкл. в историята на медицината и се абстрахираме от единичните случаи, става ясно, че на първо място за увеличаване на продължителността на живота е изграждането на инфраструктура - водопроводи, канализация, пътища. под хигиена имам предвид хигиената като наука. постиженията в нея. от чисто медицинска гл. точка вероятно антибиотиците са направили най-много, но те всъщност са постижение на медицинската микробиология и фармакология. и са несравними с изграждането на един водопровод. пример - индия. най-големия производител на лекарства. или поне в топ 3. умират от холера десетки хиляди всяка година. защото си мият чиниите в водата в която серат, с извинение.

ceca, не мога да не се съглася  Peace

# 234
  • в страната на чудесата
... Да не говорим, че генетиката не е проста наука и не може да предвиди детето кои гени на кой от родителите или прародителите ще носи.

и освен това гените имат различна пенетрантност, т.е. имат различно проявление в действителност. може 100 души да носят един ген и той да се прояви при 5, при 30, при 50 или при ивсички. за редица заболявания пентрантността се знае. за интелигентността честно казано незнам и ми е прелюбопитно ако някой може да резюмира. изглежда логично, но има ли яснота кои и какво гени са ангажирани?
благодаря ако някой знаещ се включи   bouquet

# 235
за интелигентността честно казано незнам и ми е прелюбопитно ако някой може да резюмира. изглежда логично, но има ли яснота кои и какво гени са ангажирани?
благодаря ако някой знаещ се включи   bouquet

Интелигентността не се наследява генетически, а е дарба, индивидуална особеност и качество на личността (не на рода). Същото се отнася и за гениалността. Няма ген на гениалността, който да се предава по наследство.

# 236
  • Ямбол
...
Интелигентността не се наследява генетически, а е дарба, индивидуална особеност и качество на личността (не на рода). Същото се отнася и за гениалността. Няма ген на гениалността, който да се предава по наследство.

И от къде се е взела тая "дарба", след като нито е наследствена, нито е придобита?

# 237
  • където мечтите се сбъдват
стефанел, ако беше прочела предишните ми постинги нямаше да има неразбиране. медицината не е наука за наизустяване. в огромната си част е нужна логика и много, много дедуктивно мислене. много близо до криминалистиката например. невъзможно е да си добър, подчертано добър лекар ако просто държиш много фактолоия в главата си. погрешна е представата, че видиш ли, ако си прочел и научил купища книги можеш да се справиш с проблемен болен. ако т куца логиката си заникъде. може би при обикновените зъболекари е ок. но и там не съм сигурна, че е достатъчно. ABC важи за спешните случаи, а и там след алгоритъмът идва мисленето. аз си позволявам да говоря след прилична академична подготовка, PhDи 10 години в клиничната медицина. завършила съм математическа гимназия и определено смятам, че това помага повече от езиковата подготовка. и сори за офф-а, но не ме наричай миличка, щото не ти отива  Wink

ако погледнем назад в историята, вкл. в историята на медицината и се абстрахираме от единичните случаи, става ясно, че на първо място за увеличаване на продължителността на живота е изграждането на инфраструктура - водопроводи, канализация, пътища. под хигиена имам предвид хигиената като наука. постиженията в нея. от чисто медицинска гл. точка вероятно антибиотиците са направили най-много, но те всъщност са постижение на медицинската микробиология и фармакология. и са несравними с изграждането на един водопровод. пример - индия. най-големия производител на лекарства. или поне в топ 3. умират от холера десетки хиляди всяка година. защото си мият чиниите в водата в която серат, с извинение.

ceca, не мога да не се съглася  Peace
Спирам да споря.Просто няма смисъл.Изначалната ми идея беше да защитя инженерите.Ти първа започна да обиждаш.Ясно е ,че се смяташ за върха на интелектуалната верига.За мен,обаче медицината не е за тупане в гърдите,а е преди всичко отговорност.И още нещо-в днешния материален свят е като,че ли по-важно какъв стандарт успяваш да си докараш,а не толкова какво си завършил и какво работиш!Както виждаш "обикновенните стоматолози" сме доста по-практични.И между другото,когато аз кандидатствах бала за стоматология беше по-висок от този за медицина!
P.S. И никой не отрича клиничното МИСЛЕНЕ и нуждата от такова!

# 238
Моето мнение е, че за всяка професия са нужни специфични качества и всеки човек се насочва към нишата, към която принадлежи. Когато на човек му се удава дадена наука, то тогава той става добър специалист. Иначе си е чисто и просто самоизмъчване да изучаваш нещо, на което няма да си изцяло отдаден. Има хора, при които математиката е водеща наука, докато за други това са литературата или изкуствата.
Като цяло все си мисля, че повечето интелигентни хора биха се справили с теорията на дадена специалност, но не всеки може да я практикува. Тоест аз завърших инженерство, но това не означава, че ако бях записала медицина нямаше да мога да науча теорията и да си взимам изпитите. Сигурно бих успяла, но стигне ли се до практика просто отстъпвам. Моргата не е за мен, както и гледката на кръв. По същата логика смятам, че един медик би могъл да взима криво ляво математиките и физиките, но стигне ли се до платки и схеми, сигурно той/тя би отстъпил. Какво означава лекар да гледа "от високо" на един инженер?! Та нали неговата практика и всекидневна работа са именно благодарение на инженерните постижения в науката? Цялата медицинска апаратура, с която работят лекарите е създадена именно от инженерите. Дори най-обикновенните апарати за кръвно или слушалки са пак инженерно постижение.
Като пример мога да дам едно мое посещение при гинеколог. Човекът имаше проблеми с компютъра си и не можеше да се справи. След като ме прегледа, аз оправих компютъра и общо взето всеки свърши това, за което е учил.
Истината е , че всяка една професия е свързана с другите и е ценна за обществото.

Последна редакция: нд, 10 апр 2011, 16:16 от Анонимен

# 239
...

И от къде се е взела тая "дарба", след като нито е наследствена, нито е придобита?

Това предлагам да го оставиме за домашно.  Wink

Общи условия

Активация на акаунт