Сглобяеми къщи 3

• 372 444
  • 1 080
  •   1
Отговори
# 675
  • Перник
     SvetlaK, какъв е пълнежът на вашите стени? На какъв етап сте от строителството? Може ли да видим няколко снимки? Благодаря! Simple Smile

Пълнежът на стените е минерална вата. Все още сме в доста начален етап - имаме готова основа и мазе, и в момента започва подготовката за монтаж на самата къща, така че, все още нямаме нищо за показване  Peace

# 676
сблъсках се с още нещо идиотско в БГ свързано със строенето на дървена къща...

Аз си поръчах при избран Архитект да ми направят проекта по моя спецификация.
Уж получих целия проект с който да отида при изпълнители и лесно да получа оферти.
Оказа се, че само конструктора си е свършил работата до край. Само той е дал количествена сметка на това което е проектирал.
Всички останали са се скатали, и всеки изпълнител трябва да отдели 1 седмица да разгадае по чертежите и тук там описания за какво става въпрос.
Отделно точно поради тази трудоемна работа, получавам измислени оферти с общи цени, или оферти където половина липсва, защото не са обърнали внимание на детайлите.
Строителите казват че количествените сметки са задължение на проектанта.
Проектантите казват, че това си прави всеки строител сам...
А ходи разбери кой е крив и кой е прав...

# 677
Допреди една година въпроса за количествените сметки беше въпрос на договорка и това що за архитект избираш. Сега поне формално според последните изменения на "Наредба 4 за обхвата и съдържанието на инвестиционните проекти" количествените сметки са задължителни и без тях общината не би трябвало дори да издаде РС.

# 678
  • София
Здравейте! Започвам да се интересувам от темата. Може ли някой живеещ в такава къща поне няколко години да каже заслужава ли си? И колко пари е нормално да струва 80кв.м къща. Срещнах цени от 350лв до 350евро на квадрат. В никакъв случай не говоря за излишни луксове. Приемам и препоръки на фирми изпълняващи проекти в София.

# 679
Срещнах цени от 350лв до 350евро на квадрат.
Защото крият зад себе си различни неща и степен на завършеност. Отделно вероятно  различно качество. Колкото по-малка е къщата толкова повече цената на квадрат ти скача - за 80 кв.м. направо достига неприлични цени на квадрат.

# 680
  • София
Като степен на завършеност горе-долу нещата се припокриват, но предполагам че материалите и качеството на изпълнение ще са различни. И все пак , ако някой скоро е направил нещо с близка квадратура ще се радвам да сподили колко му е излязло като пари ,доволен ли е от изпълнението и коя фирма му го е правила.

# 681
  • Някъде Там
Като степен на завършеност горе-долу нещата се припокриват, но предполагам че материалите и качеството на изпълнение ще са различни. И все пак , ако някой скоро е направил нещо с близка квадратура ще се радвам да сподили колко му е излязло като пари ,доволен ли е от изпълнението и коя фирма му го е правила.
Здрасти по-назад в темата/темите съм писала плюсове и минуси на къщата ни и повечето въпроси които те интересуват. Може да се поразровиш и прочетеш. Повече от година сме целогодишно в нея. Фирмата е http://www.dom-hobi.com/ с обявените цени на сайта.
Късмет!

PS: намерих http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=575648.msg30050178#msg30050178 мъжа ми също е коментирал след 1 година опит

# 682
в началото като зопочнах да се занимавам с дървени къщи много се дразних когато някой изпълнител не иска да ми даде цени на м2.
Сега, 3 месеца по-късно ги разбирам и се дразня на тези които на бързо ми изпраскват някакви цени на м2.
Цената толкова много зависи какво искаш и от какво го искаш.
Отделно дали е къща на 1, 2 или 3 етажа.
Ще ви дам пример:
Моята къща по проект е 266 м2 на два етажа и 80м2 сутерен от бетон.
Цената която досега ми се изяснява е към 150.000 евро, което прави около 400 евро/м2.
Сега някои веднага ще кажат "ама това е ужасно много!!!".
Имайки предвид какви материали съм избрал, цената е супер.
КВХ материали за конструкцията/оскъпяване с 10.000 евро/. 25 см паропропусклива изолация на стените с въздушен канал, отделен канал за тръбите, въздушен плик, итн.
Отделно подово отопление на всякъде през 10см стъпка и термопомпа на стойност 20.000 евро. Ако например бях избрал друг тип отопление 5-8000 евро щяха да са достатъчни.
В цената е и гранитогрес на всякъде вътре И!!! от вън пътеките /които редовно фирмите забравят да ги оферират/.
Дограмата е 7 камерна с троен стъклопакет на стойност 5000 евро, но най често предлагат по-евтин вариант.

А като ти обяви някой ей така 350-400 евро/м2 до ключ, той няма предвид тези детайли!
Ще ти плесне 5 см  XPS изолация, едно котелце за пелети, най евтината дограма, ламинат на всякъде и ще използва некалибриран неизсушен материал, който за нищо не става освен да ви прави проблеми.

Така че моята препоръка: Внимавайте като ви обяват цени на м2.

# 683
  • София
wolverine070879 наистина цената е стресираща, но пък всичко, което казваш звучи много добре. Ние сме по-скромни, искаме едноетажна къща към 80кв.м, с не най-дебелата изолация, с ламиниран паркет, среден клас дограма / сега сме с пет камерна /, за отопление ще си пренесем еди климатик Фуджицу Нокриа 14 от сегашното жилище. Мисля си за парно на метан, но нямам никаква представа колко са топли тези къщи и дали няма да ни оправят още 2 климатика, примерно. Сега сме на етаж в тухлена къща, наобитаемо над нас и под нас, с 5см EPS изолация и в момента, в който отоплението спре, става толкова студено, все едно никога не е било затопляно. Проблема е и че тепърва ще търсим финансиране/ някакви кредити, ипотеки/, а  и искаме да стане възможно най-бързо.  Crazy Тези къщи дали са включени в някакви проекти за енергийна ефективност или нещо като кредитите за саниране или подмяна на дограма, например?
Между другото дървена или метална конструкция е по-добре?

# 684
wolverine070879 наистина цената е стресираща, но пък всичко, което казваш звучи много добре. Ние сме по-скромни, искаме едноетажна къща към 80кв.м, с не най-дебелата изолация, с ламиниран паркет, среден клас дограма / сега сме с пет камерна /, за отопление ще си пренесем еди климатик Фуджицу Нокриа 14 от сегашното жилище. Мисля си за парно на метан, но нямам никаква представа колко са топли тези къщи и дали няма да ни оправят още 2 климатика, примерно. Сега сме на етаж в тухлена къща, наобитаемо над нас и под нас, с 5см EPS изолация и в момента, в който отоплението спре, става толкова студено, все едно никога не е било затопляно. Проблема е и че тепърва ще търсим финансиране/ някакви кредити, ипотеки/, а  и искаме да стане възможно най-бързо.  Crazy Тези къщи дали са включени в някакви проекти за енергийна ефективност или нещо като кредитите за саниране или подмяна на дограма, например?
Между другото дървена или метална конструкция е по-добре?

при мене е дървена конструкция. Металната носи недостатъка че при пожар цялата къща ще се срути доста бързо. Отделно метала е термомост и трябва да се внимава как да се използва.
Един познат от Австрия си построи там пасивна къща за 380.000 евро, и получи от общината финансова подкрепа по някъква програма за енергийна ефективност на стойност 50.000 евро.
Може вярно и тука да има нещо, ще се поразрова.
Но все пак да кажа, че изпълнение на къща вместо нискоенергиййна да бъде пасивна, до колкото разбрах доста оскъпява проекта.
Знам една фирма "архедезайн" където цените са около 950 евро/м2

# 685
Здравейте, да попитам възможно ли е в България да се построи дървена къща, каквито строят в САЩ, Канада, Русия? Къщите се построяват изцяло от дървени трупи, наредени по височина и заключени помежду си. Покривната конструкция също е от дървени трупи. Зарибих се по такива къщи докато гледах Дискавъри и Експлорър. По традиция там си ги строят като основно жилище или вила. някой строил ли е такава къща в България, има ли филми, които строят?
Поздрави

# 686
Ние живот и здраве ще строим такава къща.

# 687
Ние живот и здраве ще строим такава къща.

аз се отказах от ЛОГ-къща поради тази статия:
http://krasivdom.com/2011/12/16/%D0%BB%D0%BE%D0%B3-%D0%BA%D1%8A% … 0%B0%D1%82%D0%B0/

Много ми е интересно, Стефчо, на каква цена излиза твоята къща?

# 688
  • Перник
Ние започнахме. И докато се чудя да кача ли снимки, или да поизчакам, изпълнителят ни изтипоса във фейса  Embarassed https://www.facebook.com/media/set/?set=a.841971972552555.107374 … 650248&type=3 Надявам се, да не се приеме като реклама  Peace В противен случай веднага махам линка.

Ние никога не сме искали къща с метална конструкция. Според конструктора ни, който работи с няколко фирми за сглобяеми къщи, дървената конструкция е по-добра. Според него, единственото, на което такава къща не би устояла, е приливна вълна при наводнение.

nakatasan, доколкото знам, има фирми в България, които предлагат къщи от трупи. В нашия район (село Рударци, област Перник) има фирма, мисля, че се водят руски къщите. Никога не съм се интересувала повече, защото не ми харесва този тип къщи  Peace
За Хонка съм чувала, че цените започват от 750 евро на кв.м., което лично за мен е много.

По отношение на кредитите за енергийна ефективност - в момента само ОББ предлага такъв. С до 30 % безвъзмездна помощ. Това според инфото от сайта им. Но са по-скоро за саниране/подмяна на дограми и т.н., отколкото за строеж от 0.

# 689
Хубавото винаги е било скъпо...

Общи условия

Активация на акаунт