Сглобяеми къщи 3

• 372 461
  • 1 080
  •   1
Отговори
# 660
  • Варна
 Thinking
Щях да сложа разпределение, но виждам, че ми ги няма постовете и се замислям. Май сгафих нещо ...

Явно ще отговарям на лични, пишете ако нещо Ви интересува Simple Smile
Аз уж да съм изчерпателна, пък то "нагазих в лука май май..."  Blush

# 661
За един и същи проект получих оферти от 100.000 евро да 220.000 евро.
То затова им се казва "оферти", а не "договор за изпълнение"  Laughing. Ако не е тайна за какво РЗП са тия цени?
 Шегата на страна, ама ако се надяваш на някой да ти оправи нещата свише (уникално неземен консултант, супер кадърна и честна фирма и други такива свръхестествени явления) дълго време ще се оплакваш само. Няма изпълнител дето да разбира от: бетон, дърво, хидроизолации, ел., вик, покриви, мазилки, настилки, отопление и т.н. едновременно! За да вкараш нещата горе долу в ред се иска да имаш сравнително читав проект (като решения и техническа подробност) и сключваш договор по него - после се иска зорко да наблюдаваш и да "побииваш с пръчката" когато се наложи.

# 662
Цитат на: EMC2
То затова им се казва "оферти", а не "договор за изпълнение"  Laughing. Ако не е тайна за какво РЗП са тия цени?
....
[/quote

РЗС е 266 м2 на два етажа, и отделно имам бонус 80 м2 сутерен. Не бях го предвидил, ама при наклона на имота от самосебе си стана.

То е ясно че не всеки разбира от всичко. Но все пак строителната фирма-организатор има повече опит в организирането и изпълнението на различните СМР отколкото мен.

Мисля че проекта ми е читав и дървената конструкция качествено проектирана. С която и да е фирма да говоря, всички веднага се опитват да ме убедят че имам 30% повече дърво вътре от необходимо и да вземат те по тяхна система да преработят проекта. Аз за какво съм платил 8000 лева за проектиране, за да те си правят каквото искат?
 Само трябва изпълнителя и подизпълнителите да се придържат към него.

# 663
  • Перник
wolverine070879, може пък наистина да ти е в повече дървото в конструкцията  Wink На нас бетонът и желязото в основата са ни в повече, но мъжът ми държи "къщата да е здрава". Още като видях проекта и количествата желязо и бетон, аз, като неспециалист, прецених, че конструкторът се е застраховал сериозно (къщата е в Перник, проектирахме през есента на 2012 г. - зимата на 2013 г., явно споменът за земетресението си е казал думата), но си замълчах, и без това съм виновна за всички световно беди  Laughing После и изпълнителят на основата потвърди моята преценка - според него върху тази основа можем да вдигнем 4 етажа масивна къща. Но си изпълнихме основата 1:1 с проекта, даже строителите добавиха една колона на терасата.  Peace

# 664
Цитат на: SvetlaK
[/quote

разбира се винаги може да се спести материали тук там. Въпроса е каква стратегия следим.

Например : Подовата конструкция на втория етаж е доста солидна с разстояния между гредите 30 см, при стандартно разстояние от 40 см. Това ще гарантира максимално редуциране на вибрациите на пода от една страна, но от друга имаме сериозен разход на материал.

# 665
Например : Подовата конструкция на втория етаж е доста солидна с разстояния между гредите 30 см, при стандартно разстояние от 40 см. Това ще гарантира максимално редуциране на вибрациите на пода от една страна, но от друга имаме сериозен разход на материал.

Не им се вързвай на тия "стандартизирани лафчета" в стил много знаем-ние ако бяхме нямаше да те набутаме така  Laughing Сключвай договор върху проекта където всяка промяна трябва да има официално уведомление/чертеж, а парите се плащат на актуване и няма да имаш грижи.

Примерно въпросните греди предполагам са със сечение от сорта на 8Х18 или 0,0144 м3, по цена 400 лв/м3 дървесина това прави 5,76 лв/м.л. греда. При 140 квадрата в единия случей ще имаш 350 л.м. или 2016 лв., а в другия 460 метра или 2650 лева. А сега ги питай тея "компетенти" как тея 634 лв оскъпяване се отразяват на офертна цена от 100 000 до 220 000 евро  Laughing И на колко оценяват лукса да не ти скърца къщата за 150 000 евро.

# 666
  • Варна
чета, чета ама така и  не можах да си изградя представа за примерно топ три при производителите на сглобяеми къщи..само знам към кои фирми определено няма да се обърна.Предполагам  ,че за да не се счита за реклама не пишете фирмите, ама все пак има ли някой , който да ползва такава къща вече 3-4-5 години и да може да препоръча строителя си? Може и на лични.
благодаря

# 667
  • Варна
Има, къщите са в Албена и в.з. Фиш-фиша Simple Smile
Повече на лични ...

# 668
[quote author=wolverine070879

Не им се вързвай на тия "стандартизирани лафчета" в стил много знаем-ние ако бяхме нямаше да те набутаме така  Laughing Сключвай договор върху проекта където всяка промяна трябва да има официално уведомление/чертеж, а парите се плащат на актуване и няма да имаш грижи.

Примерно въпросните греди предполагам са със сечение от сорта на 8Х18 или 0,0144 м3, по цена 400 лв/м3 дървесина това прави 5,76 лв/м.л. греда. При 140 квадрата в единия случей ще имаш 350 л.м. или 2016 лв., а в другия 460 метра или 2650 лева. А сега ги питай тея "компетенти" как тея 634 лв оскъпяване се отразяват на офертна цена от 100 000 до 220 000 евро  Laughing И на колко оценяват лукса да не ти скърца къщата за 150 000 евро.

Повярвай ми, въобще не им се вързвам особено като почнат да ми говорят на цена/ м2 за цялата къща. Цената зависи от толкова неща, че е смешно да се говори така повърхностно.

# 669
При нас все още няма развитие по въпроса ....поставиха интериорните врати и до там!!!

Последна редакция: ср, 08 юли 2015, 12:16 от may-lily

# 670
  • густо майна Филибето
wolverine070879 , така като те чета, консултацията (или беше курс?) повече те е объркала отколкото помогнала.
 Почти изключено е нещата да станат като по учебник. Дори и техническия да знае как, работникът ще си го направи както му е лесно. Успокоението му идва от това, че като се затвори, не личи. Mr. Green

Единствения вариант е да си вземеш неплатен отпуск и да си плътно на обекта. И това може да не ти помогне, защото на нас консултант на фирма ни продаде паропропусклива мембрана, която се слага от вътрешната страна, за полагане от външната. Само дето не се кълнеше, че става.

Аз ти препоръчвам да не хабиш нерви и да се довериш на някоя утвърдена вече фирма без да ровиш излишно, защото така или иначе ще те прекарат по някоя точка. Другия вариант е да си направиш къщата монолитна, където пак ще береш ядове, просто без това не може.

Цената зависи от хиляди неща, никой не може да ти даде точната оферта, освен ако не е типово строителство, което се прави от години. И тогава няма да е точна, защото цените се менят.

Ние вдигнахме и затворихме отвън дървена къща, строена със собствени сили и със собствено мнение по редица въпроси свързани с изграждането,  затова го казвам. Като озеленител (който прави оферти) пък ще ти кажа, че никой няма да ти направи разбита подробно оферта без пари, защото това отнема дни работа, а и винаги има фактори, които ще я променят.

До седмица- две ще отваряме врата в стена с пълнеж стиропор без никакви мембрани на една постройка, в която живеем вече 3 години. Ще споделя резултата от видяното в разреза Mr. Green
 Само за пореден път да си кажа за тези, които искат да строят сглобяемо - не ви трябва къща с пълнеж стиропор, защото няма шумоизолация, ама никаква! Само вата в панелите!

# 671
Ljuboznatelna, не бих казал че се чустам объркан.
По-добре да знам какви са проблемите и грешките които в този бранш се правят /а те въобще не са малки или незначителни/, и да противодействам на време, от колкото да се доверя сляпо на някой изпълнител / аз ще имам късмет, при мене майстора ще работи както трябва, щото се разбираме, итн/ и след 10 години да бера ядове, да си повреда здравето на мен и семейството, и да се чудя къде да се пренеса да живея.
Да дадеш 100.000 евро за кола сериенно производство и да се надяваш че при тебе ще бъде всичко от е шанс 99%. Винаги има брак.
Но при къщите където ще дам същата сума, зависи кой изпълнител ще си избера и шансовете са съвсем други.
Хубав договор, сурови финансови наказания за неспазване и лошо качество, и страх от пръчката са другите фактори които ще помогнат все пак да получа това за което плащам.

Иначе много ще ми е интересно да видя снимки от ситуацията при отварянето на стената. Нали говорим за външна стена?

# 672
  • густо майна Филибето
Да, външна е стената. Ще свържем
 новото със старото.

# 673
  • Перник
...
Аз ти препоръчвам да не хабиш нерви и да се довериш на някоя утвърдена вече фирма без да ровиш излишно, защото така или иначе ще те прекарат по някоя точка. Другия вариант е да си направиш къщата монолитна, където пак ще береш ядове, просто без това не може.
...

Без нерви и прекарване поне по някоя точка май в България няма шанс да си построиш къща...  Confused
И ние четохме, ровихме, сравнявахме, избрахме уж най-доброто... надявам се след 10 години да не сме на противоположното мнение...Поне пълнежа на стените сме уцелили според съвета на Ljuboznatelna  Simple Smile

# 674
  • По света и у нас
     SvetlaK, какъв е пълнежът на вашите стени? На какъв етап сте от строителството? Може ли да видим няколко снимки? Благодаря! Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт