Истанбул 4

• 142 933
  • 735
  •   1
Отговори
# 210
  • Казанлък of all places
Divna_, аз ще се опитам да отговоря за нещата които знам, а момичетата ще допълват, особено за транспорта.
1. T1 e скоростен трамвай . Това са му спирките : Zeytinburnu, Mithatpaşa, Akşemsettin, Seyitnizam, Merkezefendi, Cevizlibağ, Topkapı, Pazartekke, Çapa, Fındıkzade, Haseki, Yusufpaşa, Aksaray, Laleli (Üniversite), Beyazıt (Kapalıçarşı), Çemberlitaş, Sultanahmet, Gülhane, Sirkeci, Eminönü (ferryboats), Karaköy, Tophane, Fındıklı, Kabataş. Т.е. да, ще можеш .
2. Френската улица ( Франсъз Сокайи) е пресечка на Истиклял. Той обаче си е изцяло и отвътре на европейската част на Истанбул., Свързва площад Таксим с квартала около кулата Галата. Намира се непосредствено след Галата Сарай личеси ( ЛИцеят Галата Сарай), завой наляво и право надолу.Входът и се пада леко в ляво след края на тази пресечка надолу, лесно се открива. Цялата уличка е в разлати широки стъпала, от страни на които има кафенета, пейки, мейки , наргилета и т.н.
3. За тридневната ви програма - първият ден е добре обмислен. Трамваят ще ви стигне да се доберете от Лалели до площад Султан Ахмед, а там всичко е на една ръка разстояние едно от друго.
4. Не съм компетентна колко наблизо с транпорт са едно до друго Долмабахче и кулата Галата .Ако успеете обаче да се вместите в един предиобед и малко отгоре в разглеждане на Долмабахче, а следобед стигнете до Галата, оставете си и време за разходка по Истиклял и из Бейолу.
Относно екскурзиите по Босфора - неколкократно вече момичета в темата сее убеждаваха,че на място е в пъти по-евтин тура от обявявания от агенциите. Потърси в постовете преди.

# 211
  • София...........
Ако Т1 както го виждам стига малко преди Долмабахче от там пеша до Таксим не е много около 1 км. , а от там пак виждам, че има някакъв трамвай (май това е по Истиклял), който минава близо (около километър) до Кулата Галата. Нещо такова го замислям.
Ясно значи ще се възползваме там на място от такава разходка по Босфора Wink
Продължавам да се ровя и съм отворена за всякакви идеи и мнения Simple Smile
Благодаря   bouquet

# 212
Трамвая, който на малките карти е отбелязан с Т1, всъщност е №38. С него за 3 минути сте от Лалели до Султан Ахмед. Да, стига почти до Долмабахче, мъничко остава да се повърви. Да, от Долмабахче до Таксим е около 1км, но по въздуха. Пеша трябва да се пообиколи, защото няма как да минете напряко, през стадион Иньоню, примерно. Пътя освен, че криволичи, но и е много, много стръмно, нагоре. Вървяла съм го, не е нещо непреодолимо, но го имайте предвид. Другия вариант е да се върнете до спирката на трамвая (там поне е съвсем равно и е близо) и да слезете в метрото (то е подземна въжена линия, не точно метро) и за 1-2 спирки да отидете до Таксим.

Разходката по Босфора струва 10 турски лири (10 лева), ако сами се качите на корабчето, а не чрез агенцията. На първа страница, в първия пост има информация за разходка с корабче по Босфора. Има цени, разписание, препоръчани фериботни компании, техните сайтове, описание къде се намират пристанищата и т.н.

# 213
Записвам се да ви чета Mr. Green Най-после му дойде редът на Истанбул и мисля да го видя това лято - дай Боже!

# 214
  • Sofia
И аз се каня да посетя града през есента - дано да стане, затова ще ви чета за полезни съвети  Grinning

# 215
Божеее, това е най-страхотната тема в целия "На път"! Извинете ме , ама не се сдържах! Поздравления и благодарности на авторката за положения труд!   bouquet

# 216
  • Казанлък of all places
Аз имам конкретен въпрос , отправен предимно към пешеходстващите в темата, но мое и Пина да каже Simple Smile  : има ли чалъм човек като влезе в Капалъ чарши плавно да премине след това в Мъсър Чаршасъ?

# 217
  • Варна
Аз имам конкретен въпрос , отправен предимно към пешеходстващите в темата, но мое и Пина да каже Simple Smile  : има ли чалъм човек като влезе в Капалъ чарши плавно да премине след това в Мъсър Чаршасъ?

Плавно, плавно, колко да е плавно? Wink Есента аз направих това упражнение. Излезнохме през една от източните врати на Капълъ чаршъ и тръгнахме надолу. Буквално надолу, защото Египетския пазар е до морето и просто се спуснахме през едни малки улички с магазинчета и сергии - всякакви  - пълна шарения.

Качвам снимки от този маршрут.

# 218
  • Казанлък of all places
Те толкова плавно е достатъчно плавно за мен!  Благодаря!  Hug

# 219
  • Варна
Забравих да уточня, че пътят на много спокоен ход е около половин час. Правих снимки, купувах едни панделки, защото бяха на разпродажба, а там където се колебаех просто питах. Хората ме упътваха с удоволствие.

# 220
  • София...........
http://www.lapni.bg/offer/65/51-%D0%BE%D1%82%D1%81%D1%82%D1%8A%D … 0-99-%D0%BB%D0%B2

Някой нещо да знае за тази агенция?

# 221
Има чалъм и ударно да мине човек - зависи от коя порта на Капалъ-то ще излезеш. Има вариант да се набуташ във вододовъртеж от малки оплетени сокачета, отрупани със сергии и платнища с боклуци, по-зашеметяващи от периферията на Димитровградския пазар. А ако си лишен от ориенация като мен, лутането може да се проточи и повечко ... но накрая гледката на оная голямата джамия и Мисир Чаршъ те успокояват. А и по пътя си си купила я хавлийка, я пешкирче ... бир лира, кво му даваш!

# 222
И аз планирам едно 3 дневно пътуване до Истанбул и сега открих случайно темата ,
Благодарности за многото информация която сте изложили ,  bouquet
Връщам се да ви чета

# 223
  • Троян
Хайде,няма ли скоро завърнали се от Истанбул да разказват...!
Да ни стоплят малко сърцата! Simple Smile

# 224
  • Varna
Аз от КапалътУ като плавнУ слизах към Мисира, се нахендриФ във един сокак за сватбени артикули...така, че даже и като Сладкова, не успях дори Идин пИшкир да перна rotfImao Joy не, че имах нужда де....ама ей тъй за спорт Wink  ОбачИ последния пъъъът как попаднаФ на ИнИ мИста, дето имаше много джунджурии със Истествени камъниииии newsm03....и пУзнаЙ тиии....Малийй Хапчице, Анжелотиии, тях забраЙФ да ви ги покажа Banghead smile3538

Общи условия

Активация на акаунт