Истанбул 4

• 144 245
  • 735
  •   1
Отговори
# 570
  • София
И друго се чудих - има ли там по забележителностите от тези аудио гидове, които ти разкават какво гледаш? Не съм ги ползвала никога, но изглеждат много удобни.

В Топкапъ имаше, сигурно и по другите места е имало.

В края на август Египетския пазар работеше до 19 часа.  Peace  Разбира се, сергиите около него работят и до по-късно, но закритата част е по-атрактивна. Работи и в неделя.

Последна редакция: ср, 08 юни 2011, 10:01 от Тaня67

# 571
  • София...........
Ние се върнахме миналата седмица и Капалъ и Мисир чаршиите работеха до 19 часа и неделя почиват. Аз като много разузнала забележителностите оставих пазарите за неделя и ..... Wink
Може да не съм доволна от панорамната автобусна на Караджъ (не се качихме на Йедитепе), но пък хотела ни беше много добър - BUYUK SAHINLER, но го разбрахме 4 часа преди тръгването. стаята ни гледаше към шахта, но пък чистичко , топла вода и хубава закуска Wink, а и близо до спирка (само веднъж ползвахме трамвай - такъв километраж навъртяхме, но беше интересно и приятно )

Ние не успяхме да изпълним програмата и остана за другия път - Миниатюрк, водохранилището(забравих го  Embarassed - ще ви разкажа) и Истиклял бавно и лежерно с френската уличка. Открихме много приятно "ресторантче" близо до Ортакларъ (там не ядохме - нямаше бира и маси навън ), където сервират бира и има маси на тротоара и готвят вкусно Wink

Последна редакция: ср, 08 юни 2011, 00:13 от divna_

# 572
  • София...........
Така бях наизустила трамвая и кое до къде, че не съм вадила копираните от мен карти и програмата , която направих. Впечатлени от гледките в Синята джамия, снимките между нея и  Света София хапвайки печени кестени и бързащи след това към Топкапъ и Еминьоню за разходката поБосфора забравих за водохранилището. И най - нелепото в цялата ситуация е, че се сетих, че сме го забравили чак, когато от МОЛ-а тръгнахме за БГ и една дама разглеждаше брошурка от там - Срааам  Embarassed

# 573
Нищо, случва се!  Laughing Чудесен повод да отидете още веднъж, бездруго има още много за гледане, пак ще запълните програмата.

# 574
  • Панагюрище
Здавейте момичета,мнго късно намерихтази тема,но ще се постарая да прочета колкото мога повече от това което сте писали.Утре заминаваме с съпрута и още няколко приятелки за Истанбул,но освен мен всичкит от групата пушат,кажете как стои въпросът с цигарите от тук ли да си вземат или не е проблем с купуването и от там.

# 575
Не съм пушачка, но до колкото помня повече от 2 кутии цигари (на човек) не могат да пренесат през границата, така че няма да имат голям избор - от там ще си купуват. Там пушенето е забранено на всички обществени места, но цигари се продават - малко наизуст го казвам, защото не пуша, но съм сигурна, че се продават.

# 576
  • Панагюрище
много ти благодаря ,за бързият атговор,защото не искам да си имаме проблеми по границата,заради някакви си цигари

# 577
  • Преди на юг, сега на север, но все на изток!
Ние се върнахме миналата седмица и Капалъ и Мисир чаршиите работеха до 19 часа и неделя почиват.

Не знам дали е било случайност, но ние когато бяхме там (средата на април) Египетският пазар работеше и в неделя.
Преди да си тръгнем минахме от там и си напазарувахме. Беше преди обяд, ако има някакво значение.

Цигарите там струват към 5 лири, поне такива си купи съпругът ми.
А през границата е разрешено 2 кутии на човек, но това не попрече на милия да си вземе 2 стека.   ooooh!
Имахме късмет, че покрай детето не ровиха в багажа ни! Сраааааам!

# 578
  • София
Ние се върнахме миналата седмица и Капалъ и Мисир чаршиите работеха до 19 часа и неделя почиват.

Не знам дали е било случайност, но ние когато бяхме там (средата на април) Египетският пазар работеше и в неделя.
Преди да си тръгнем минахме от там и си напазарувахме. Беше преди обяд, ако има някакво значение.

Цигарите там струват към 5 лири, поне такива си купи съпругът ми.
А през границата е разрешено 2 кутии на човек, но това не попрече на милия да си вземе 2 стека.   ooooh!
Имахме късмет, че покрай детето не ровиха в багажа ни! Сраааааам!

И ние в неделя пазарувахме на Египетския пазар около 10 сутринта (тази година април месец) Rolling Eyes
За цигарите, там са около 7 лири тези, които ние гледахме. Иначе всички гледах, че си носят повече от две кутии, а на връщане купиха стекове от фрии шоп-а. Екскурзоводът посъветва само да не се виждат поне пликчетата на Сетур, че да не е съвсем нахално Laughing Да ги разопаковат и приберат в чантите си Grinning

# 579
  • Преди на юг, сега на север, но все на изток!
Вярно, че те тук 5 лева струват цигарите! doh
Сигурно ми е казал, че са 5 лири, за да не ме "стресира".  Ейййййййй, хич не ги долюбвам тези цигари! Да ме прощават пушачите!

# 580
Не съм пушачка, но до колкото помня повече от 2 кутии цигари (на човек) не могат да пренесат през границата, така че няма да имат голям избор - от там ще си купуват. Там пушенето е забранено на всички обществени места, но цигари се продават - малко наизуст го казвам, защото не пуша, но съм сигурна, че се продават.
Последните 10тина години пушех и на влизане никой не те гледа с колко си кутии. Дори и да има ограничение (за ЕС има такова и то е до 2 стека на човек за повечето страни), Ограничението за 2 кутии на човек се отнася до цигарите, купени от дюти-фрии зоната. Понеже са с по-ниски цени и т.н., за да не се прави търговия. Поради това проверки се правят от митничарите на излизане от Тр. Ако си купил цигари от БГ/Тр с бандерол, никой няма да ти прави проблем и десет кутии да имаш в багажа.

# 581
  • София
И във връзка с безмитните магазини. Аз искам да питам с каква валута може да се пазарува там?

# 582
  • София
И във връзка с безмитните магазини. Аз искам да питам с каква валута може да се пазарува там?

Сякаш беше само в евро за кеш плащания, аз платих с Виза и сумата на бележката беше в евро и лири.

# 583
  • София

Избираш между евро, лири или карта (тези съм запомнила, може и други да е имало). Мъжът ми искаше да плати както винаги с карта, но аз се сетих, че имаме останали лири. Съжалих 100 пъти за "мъдрото" си хрумване. Първо ресто не връщат и монети не поискаха. Набутаха ни един куп десертчета както едно време в корекомите. Цените са им  #Crazy. В  Бг ще си купя същите на 2 пъти по-ниска цена. Освен това и курса беше неизгоден. В интерес на истината, преди да платим, момчето ни показа какви са сумите в евро и в лири, но за толкова кратко време не съобразихме какъв е курса. Най-добре да се плати с карта. А още по-добре е да не се влиза изобщо  Laughing. Още ме е яд  Mr. Green. Поне да имаше нещо изгодно, а ние от скука ... Май само цигарите са евтини, а не пушим.

# 584
Illy, Delta delta, благодаря ви много за споделеното, момичета Simple Smile Отдъхнах си, че сме си избрали съвсем хубав период да видим и ние най-после Истанбул, че отдавна ми е в wish list-а Heart Eyes

Между другото, някой беше споменал по-назад в темата туристическите автобуси (hop on/hop off) в Истанбул - аз се поразрових и намерих ето тези:

http://www.city-sightseeing.com/tour-Istanbul

Цената им е 20 евро за целодневно ползване на автобуса и ми се стори невисока, защото срещнах и по-скъпи турове. Ние с възлюбения май ще си купим билети по интернет преди да заминем, така ще можем да си намалим малко разходите на място Wink Гледам да разсрочвам харчовете, че... Crazy Иначе самият тур ми се струва приличен, доста дълъг и с атрактивни точки на слизане/качване, поне според моите минимални познания за града Blush

Общи условия

Активация на акаунт