Детска Градина за неваксинирани деца

• 13 135
  • 103
  •   1
Отговори
# 75
Възможно е моят опит е различен.То който търси намира, Доколкото им схванах схемата хеи гони сестрите по училищата, те родителите. Ако инспектора и стриктен съответно и сестрата е стриктна, ако не е съответно и сестрата не е стриктна. Така си ги обяснявам нещата.
Но за мен това не е решение всяка година да с на тръни и в обяснения ако някъде се заядат.

# 76
  • Пловдив
Ама какви обяснения?! Кой ще се заяде? Нека се заядат... Mr. Green

Образованието е задължително! И това не зависи от сестрата, нито от ХЕИ...
Не става въпрос да търсиш училище, в което "сестрата няма да си гледа работата".
А най - елементарното спазване на закона.
Образованието е задължително!
И вече не е право като ДГ, а задължение... Wink

# 77
Точно така е.  Stop Образованието до 8-ми клас е задължително, няма никакъв глас сестрата, ХЕИ или който и да било друг. От предучилищна нататък - всички деца са длъжни да са в училище (или където е избрана предучилищната).

# 78
Ама какви обяснения?! Кой ще се заяде? Нека се заядат... Mr. Green

Образованието е задължително! И това не зависи от сестрата, нито от ХЕИ...
Не става въпрос да търсиш училище, в което "сестрата няма да си гледа работата".
А най - елементарното спазване на закона.
Образованието е задължително!
И вече не е право като ДГ, а задължение... Wink
Както образованието, така  има и задължителен имунизационен календар
Какво ще кажеш по повод на неговото спазване.?Там също има думичката ЗАДЪЛЖИТЕЛНО.

# 79
Ще ти кажа, че изискването за предучилищна е само представяне на имунизационен статус, не наличие на ваксинации. Защото Конституцията е над всеки друг закон и детето е длъжно да иде в училище. Излишен е спорът, просто.

# 80
  • Пловдив
Точно. Няма смисъл да спорим.  Hug
Просто така стоят нещата.

За ДГ може и да се опитат да "изискват" да са сложени всички ваксини, за да приемат детето. Пак е неправомерно, но могат да го направят /и го правят/, но за училище нама как просто да откажат образование на едно дете заради липсващи ваксини. Могат да се опитат, но в случая нищо повече не могат да направят.

Това е.

От опит.  Flutter

# 81
  • София
Аз пък мисля, че на всички ни е ясно защо въведоха задължителните ваксини. Бе да искам да обиждам никой, но причината е в една от групите на малцинствата  Wink Просто, както повечето неща в тази държава, не е доизмислено както трябва. Мисля, че това да не ви се заяждат в училище е главно, защото са ви преценили набързо на външен вид.

Моето мнение относно ваксинити няма значение. Право на всеки е да взима решение сам за себе си или за детето си. Но българинът има една много характерна черта - да седи и да си мълчи. Какво стана с новото презониране на София? Хората масово казаха, че няма да плащат абсурдните нови нива на данъците и хоп, "Ама, извинете, ние се объркахме...". Ако си бяхме замълчали пак, дали щяха да се сетят, че са се "объркали"? Но понеже отказа от ваксини не е толкова масово явление, на никой не му пука smile3505

# 82
  • Пловдив
....Право на всеки е да взима решение сам за себе си или за детето си. Но българинът има една много характерна черта - да седи и да си мълчи. Какво стана с новото презониране на София? Хората масово казаха, че няма да плащат абсурдните нови нива на данъците и хоп, "Ама, извинете, ние се объркахме...". Ако си бяхме замълчали пак, дали щяха да се сетят, че са се "объркали"?...

Точно така е! Затова и трябва да си отстояваме правата!  Peace

Затова и се включих по темата. За да стане ясно какви са ни правата и, че единствено защото си мълчим, може да има случки да изнудват родители в училище заради несложени ваксини!

ПП: А може и да съм от малцинствата...кой знае?! Тук сме анонимни...  newsm08
И ваксините не са въведени сега като задължителни, те са си задължителни от соц. време още... Mr. Green

# 83
О, не, да не започваме и в тази тема тези спорове. Аз не съм в България и мога да ви кажа, че нещата стоят по абсолютно същия начин и дете без ваксинации изключително трудно би намерило място в редовна градина. И аз съм "за". Точно защото аз не съм ваксинирана и знам какво е, аз ваксинирах с всички ваксини сина си. Така че, нито е само в България, нито е грешно.  Stop

Темата все пак не е за това.

# 84
Когато не се слагат ваксини по медицински причини, не мисля че е проблем, когато е въпрос на личен избор на родителя да не слага ваксини,поради негови разбирания въпреки че са задължителни си носи отговорносттите за това, че това му носи някакви ограничения и да не изкарва другите че са му виновни че не го разбират.
А не да си подбираме само това "задължително", което ни изнася.
Авторката на темата много коректно си я постави и ми хареса начина, по който го написа, а
по повод постовете на Бенджи винаги съм скептична когато някой започне да "крещи"за права и какво е задължително да получат.

# 85
след Пентаксим в продължение на месеци детето ака кръв. Знаете ли въобще какво предлага законово държавата ни?
При нас се получи подобна ситуация. Личната лекарка ни разреши да не слагаме ваксини до 2г възраст на детето по свое осмотрение, не сме ходили на комисии и никъде.
Сега вече започва да ни дава зор да ги слагаме, защото отдавна е минала възрастта и от ХЕИ и напомнят непрекъснато.
Проучих как можем да се освободим и разбрах, че с такава реакция не можем да се освободим никак. Освобождава се при много по-тежки случаи.
Записах си детето на градина, в която не се иска имунизационен статус. В групата има и други неваксинирани деца.
За училището все още не съм мислила какво ще правим.

Мисля, че моето мнение е единственото по темата  Rolling Eyes

# 86
След като в закона пише, че за приемът в ДГ е необходимо да има всичките ваксини или протокол от РИОКОЗ за освобождаване, защо от там не ви издадат такъв протокол и детето да го приемат в ДГ.?

Все пак е лежало в болница и е доказано, че би имало проблем при евентуалното поставяне на ваксина!? newsm78

Интересно ми е има ли деца с такъв протокол които да са приети в градина?

# 87
Запис, темата е актуална и за мен Peace

# 88
Моята снаха ваксинира племенничето именно поради тази причина!   Shocked

# 89
Здравейте майчета. Моята палавница вече е на 8 м (6 коригирана) и също е родена с тегло под 1500. Имаме само противохепатитната ваксина от болницата. По наредба 15 също сме отложени за ваксиниране и с таткото мислим засега (или изобщо) да не ваксинираме малката. 
Замислям се обаче как ще решаваме въпросите, възникващи от това наше решение. За момента е пределно ясно, че децата, които нямат всички задължителни ваксини по Наредба 15 нямат право да посещават ДЯ и ДГ, както и да получават детски.

Моля за съвет вие как решавате въпроса с детските ясли и детските градини - кой ще се грижи за детето когато вече трябва да се върнете на работа. До 2 години е ясно. А по-нататък?
Дали може да се посещава някаква занималня или трябва бавачка, или....?

Общи условия

Активация на акаунт