Подправки в саксии

• 136 494
  • 742
  •   1
Отговори
# 285
И аз бих си взела, но не съм мяркала, наблизо около мен

# 286
  • София
Изглежда трябва да са по-нарядко, вероятно това е проблема. Ще знам за другия път. Всичките клюмнали сега ги изкорених и оставих само тези, които все още изглеждат нормални. Дано така да съм ги разредила и да спася нещо. Ако ли пък не, ще направя и втори опит, мисля, че имам време.
Благодаря за отговорите.

# 287
Моят магданоз се показа и сега остава да го опазя  Peace Наръсих от него и в други две саксии.

# 288
  • София
и аз за пръв пат искам да посадя магданоз,копър,мащерка и босилек.  ...в сандъчета и да ги сложа на остъкления балкона.
имам питане -кога да поливам преди да поникнат и колко дълбоко да ги посадя?

# 289
Аз си взех сандъче и посадих копъра и магданоза. Но почвата, която взех има мравки. Това дали е лошо, че има мравки? Вие като си взимате, имате ли? Взех универсална торопочвена смес за 0.90ст. 5л. Чуда се дали не се прецаках с нея! Иначе с малкия пръст направих дупки в почвата. С дълбочина 3-4см. и разстоянието е някъде между 2-4см. Не знам дали е правилно на толкова малко разстояние?

# 290
  • София
"Магданоз в саксия
Има два варианта за отглеждане на магданоз в саксия: от семена и чрез корени. За семена се предпочита сорта Фестовал 68 – много родовит и образува буйни, едри и добре облистени розетки. Засява се в по-голям съд или саксия, сандъче. Използва се обикновена почва или почвена смес, каквато се продава в зеленчуковите магазини. Семената се разпръскват равномерно по цялата площ или се пускат в тясна браздичка, дълбока около 10-15 сантиметра. След това се зариват и повърхността леко се притиска с ръка или дъсчица. Поставя се на слънчево място, полива се и се чакат първите кълнове.
Ако засаждането на магданоз в саксия става чрез корени, извадени от градината, то съдът в който се слагат, трябва да бъде по-дълбок. За изваждането на корените се използва права лопата и се следи да не се наранят. Засаждат се веднага или поне същия ден. Ведна саксия могат да се сложат няколко корена, както разстоянието между тях е 4-5 см и по-голямо.
Важно! Саксиите (съдове), в които ще се засажда магданоз, трябва предварително да са обеззаразени, отдолу да имат отвор, който да позволява свободно изтичане на водата.  В противен случай има опасност от мухлясване на почвата и загниване на корена (семената)." https://zeleno.bg/bg/articles/458-magdanoz.html

# 291

Много благодаря! Ще се до образовам!  Hug

# 292
"Магданоз в саксия
Има два варианта за отглеждане на магданоз в саксия: от семена и чрез корени. За семена се предпочита сорта Фестовал 68 – много родовит и образува буйни, едри и добре облистени розетки. Засява се в по-голям съд или саксия, сандъче. Използва се обикновена почва или почвена смес, каквато се продава в зеленчуковите магазини. Семената се разпръскват равномерно по цялата площ или се пускат в тясна браздичка, дълбока около 10-15 сантиметра. След това се зариват и повърхността леко се притиска с ръка или дъсчица. Поставя се на слънчево място, полива се и се чакат първите кълнове.
Ако засаждането на магданоз в саксия става чрез корени, извадени от градината, то съдът в който се слагат, трябва да бъде по-дълбок. За изваждането на корените се използва права лопата и се следи да не се наранят. Засаждат се веднага или поне същия ден. Ведна саксия могат да се сложат няколко корена, както разстоянието между тях е 4-5 см и по-голямо.
Важно! Саксиите (съдове), в които ще се засажда магданоз, трябва предварително да са обеззаразени, отдолу да имат отвор, който да позволява свободно изтичане на водата.  В противен случай има опасност от мухлясване на почвата и загниване на корена (семената)." https://zeleno.bg/bg/articles/458-magdanoz.html
-------------------------------
 То добре е написано ама ''писателя'' да мине още веднъж в първи клас да научи разликата между сантиметри и милиметри ,щото семка от най-проклетия бурен пораства през толкова пръст след мин.2 месеца. а магданозеното семе просто ще изгние. Четете 15 сантиметра като 15 милиметра.

# 293
Най добре си купете семена и си засейте.Има различни видове дребен или с едри листа. Така две години ще си имате богатство от листенца за всичко. Не виждам смисъл да се засява в градината и после да се пресажда в саксия/съндъче.

# 294
Момичета,
да се похваля на бързо. Е семенцата ми от копър, покълнаха. Гледам ги как растят. Обсолютно всичките поникнаха, даже са по няколко на куп. Но на магданоза още се бавят, има само едно за сега. Много им се радвам. В някои магазини за "плод и зеленчук" имат вече саксии с босилек, риган и още нещо имаше. Изненадах се, че има толкова рано но босилека колко хубаво миришеше...4лв бр.
Много се зарадвах днес на кълновчетата. Hug

# 295
  • София-Младост
В неделя си купих една саксия с босилек от кауфланд за 2.50...много хубав.
Купих и торопочвена смес, обърках със старата и отново насадих босилек, да видим дали ще се хване.

# 296
Някой садил ли е девисил в саксия и ако да, как, имам предвид, от семена или издънка го е хванал? Миналата година пробвах със семена, но абсолютно нищичко не излезе. Не знам какъв му беше проблема. Босилека си го отглеждам от край време, април си пускам семенцата и той си никне на воля, онзи ден джоджен си сложих, издънки обаче, скоро ще се чуе дали се е хванал, и къри си имам от мин година, но розмарина винаги ми изсъхва, мисля, че му е множко слънцето на моята тераса..

# 297
Преди няколко дни се зарадвах, че поникнал магданоза, днес го гледам, едни мощни буренчета се оказаха.
Засега босилека и руколата добре се развиват от семена.
Взех салвия , розмарин и лавандула коренчета, та ще видим как ще се развиват

# 298
  • Sofia
А кърито за какво се използва? Имам предвид, че това, кооето е познато е смес от подправки. Не бях чувала за зелена подправка къри и ми е любопитно.

# 299
А кърито за какво се използва? Имам предвид, че това, кооето е познато е смес от подправки. Не бях чувала за зелена подправка къри и ми е любопитно.

Аз още не съм го ползвала, Monadirs, понеже е мъничък, ще го чакам да избуи  Simple Smile Иначе аромата му е леко на меродия и ще ходи на меса, според мен. Интересно ми е да го видя цъфнал. Той поне му понася слънцето, за разлика от розмарина, а така искам да ги захвана. В Италия има огромни храсти розмарин, спускащи се по стените на терасите, красота, аромат.. Охх, потънах в спомени.. Отивам да полея китките  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт