Подправки в саксии

• 136 499
  • 742
  •   1
Отговори
# 300
  • Karlovo
Да сте срещалли къде се продава розмарин в саксия ,но един по ситен и много ароматен. Вчера си взех от една баба посаден ,но не ми хареса. Аз имах ,но забравих да го полея и изсъхна.Много ме е яд ,но тогава много неща ми се бяха събрали на главата и направо го бях забравила .

# 301
  • София-Младост
Да сте срещалли къде се продава розмарин в саксия ,но един по ситен и много ароматен. Вчера си взех от една баба посаден ,но не ми хареса. Аз имах ,но забравих да го полея и изсъхна.Много ме е яд ,но тогава много неща ми се бяха събрали на главата и направо го бях забравила .
Не знам дали е този, които търсиш, но провери в Кауфланд или Лидл, там съм виждала.

Да използвам и да попитам...мин.година си купих мента в саксия, за да я запазя я пресадих в градината на свекърва ми. Тази година решавам да си пресадя в една малка саксийка за балкона, извадих 2 корена и ги прибрах вкъщи. Обичам аромата и вкуса на свежи листа мента и решавам да си откъсна и хапна...обаче изненадата каква беше-чист джоджен. Реших, че нещо съм объркала и вместо от ментата съм си извадила джоджен...но не, в последствие свеки изровила целия корен, но незнайно как ментата се трансформирала в джоджен  newsm78 Знам, че са от едно семейство, но ми се вижда странно все пак.

# 302
Аз имах подобна история с една сушен джоджан, собственоръчно изсушен и надписан и майка ми твърдеше че е мента.

В баумакс имаше вчера само маточина и джоджен.
Да се отчета руколата става става страхотна, скоро ще може се хапва и не горчи като купешката, една саксийка босилек и едно сандъче рехав магданоз, нищодруго не ми се хвана.
Другите на балкона от коренчета- салвия, розмарин още наникъде не са, нито увяхват, нито се развиват, надявам се да е добър сигнал.
Подариха ми къри, мирише си на къри, сега му се чудя дали да го пресаждам.

# 303
Ние имаме и мента и джоджен и уж надписан и после става едно чудене, да не би да е сгрешено. Почвам да стривам, да варя, да опитвам, мъка.
Та сега ментата си я режа на 10 см листа и стебло, а джоджена само листа. Вече не се съмнявам. Поне при нас ментата по стеблото е леко с по различен цвят, а джоджена си е зелено.

# 304
Не могат да се сбъркат джоджена и ментата, дори да са изсушени. Ментата има много силен специфичен аромат. А ако не са сушени, то листата им са с различен цвят.

Странно, че толкова късно ви се развиват растенията. При мен рукола бера от 1 месец, дори част от растенията изкласиха, цъфнаха и дори завързаха. Лавандулата ми също е цъфнала, въпреки че и при нас е доста студено.

Босилек, салвия, розмарин, лавандула се разможават най-лесно с резници.

# 305
  • Europe
Такъв хубав босилек си отглеждам от няколко години, но за първи път ми се случва това чудо.

Буквално за 2 дни половината листа са с кафяви петна. Почистих го от всички, прибрах го вътре, изкара 10 дни добре, пак го изкарах на вън и пак една дузина листа са кафяви - все долни листа, новите пресни не са кафяви. Какво може да му е? Ние сме на 750 м. надморска височина и при нас си е студено, но чак пък толкова. На другите подправки нищо им нямаа? Друг път расте като бурен, не мога да го удържа и почти не се занимавам с него.  newsm78

Последна редакция: ср, 04 май 2016, 17:46 от aleina

# 306
От прекалена влажност е . Нашия на двора е по същия начин и когато се засуши времето или го орежем се оправя, ама не препоръчвам душманско рязане когато е в саксия. През есента си берем до падането на първия сняг ,че и след него ако го покрием с найлон.

# 307
  • Europe
nora_p благодаря ти. Значи и аз се двоумях м/у студа и влагата, явно предни години е било по-балансирано. Сега ми се изясни, много съм ти благодарна. Слава богу, че не е болест.

# 308
Няма защо. Между другото мъж ми е развъдил доста риган и самардала и следващата седмица каза ,че ще ги мести в саксии ,че имал някакъв проект и най вероятно ще останат поне 10-тина саксии ,та ако някой иска от тези страхотни подправки да свирка. Цената не я знам ама над 5лв. няма да е.
В с.Мусачево сме на 15-16км. от София.

Последна редакция: чт, 05 май 2016, 12:49 от nora_p

# 309
  • Europe
Ами пиши от кой град си, със сигурност ще има доста желаещи.

Аз лично имам 3 чудни саксийки с 2 модела риган и тъкмо ще го засаждам в градината вече, много добре ми вървят тази година. Единия ми е гръцки. Със самардалата приключихме вчера, ние си я правим на зелена сол - за яйца, на филия, за студени мезета, език, мозък ... любима ни е.

# 310
Аз имам саксия с босилек, която купих около 20 април от Бриколажа. Много добре вървеше, но сега в студеното 2-3 листа станаха кафяви. По принцип е в остъклена тераса - нито го вали, а уж е по-топло, но онзи ден беше 9 градуса. Преди време бях чела, че босилека под 10 градуса започват да му покафеняват листата и че не обича студ.

# 311
  • Europe
Да не си го преполяла и понеже по-бавно съхне заради студеното да му се е отразило. Аз това мисля, че се е случило при мен. Сега съм го прибрала и не се влошава. Даже леко ще го оставя да се засуши, много леко.

# 312
  • София
Привет! Simple Smile Имам магданоз в сандъче и беше зелен вървеше добре, сега взе да пожълтява- дали е сух или преполят. Не мога да хвана нещо причината.. Mr. Green
 А на босилека листата му едни едри големи и по тях дупка тук- там, да не би нещо да го яде ?

# 313
Да не си го преполяла и понеже по-бавно съхне заради студеното да му се е отразило. Аз това мисля, че се е случило при мен. Сега съм го прибрала и не се влошава. Даже леко ще го оставя да се засуши, много леко.
Не съм, заради дъждовете влажността е по-голяма и затова внимавам, просто за мен босилека е много капризно растение.

# 314
  • София
Привет! Simple Smile Имам магданоз в сандъче и беше зелен вървеше добре, сега взе да пожълтява- дали е сух или преполят. Не мога да хвана нещо причината.. Mr. Green
 А на босилека листата му едни едри големи и по тях дупка тук- там, да не би нещо да го яде ?
Моя беше така допреди седмица - пожълтяха и изсъхнаха всички листенца. Подстригах ги и сега вече има нови, свежи и зелени.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт