Подправки в саксии

• 136 490
  • 742
  •   1
Отговори
# 495
Рукола си купих семена и даже вече ядохме от нея, засях в две сандъчета половината пакетче и даже пак е много гъсто, моята е широколистна и я сях през интервал от 10 дни.

# 496
Групирала съм мащерка с чубрица, магданоз с копър, мента с джоджен и босилек с риган. Нали не съм объркала нещо?
Мента с джоджен не бих групирала. Растенията са сходни като мирис, като на джодженът е малко по-натрапчив. След известно време ще се загуби типичният ментов аромат на ментата. Но яко ти харесва да ти мирише на джоджен с лек ментов привкус - няма проблеми.

За руколата - сея всяка година, расте без проблеми, дори се учудих, че е презимувала през тази тежка зима. Пролетта, като се стопи снега, имах големи туфи с рукола. От месец бера редовно и слагам в салатата.

# 497
Групирала съм мащерка с чубрица, магданоз с копър, мента с джоджен и босилек с риган. Нали не съм объркала нещо?
Мента с джоджен не бих групирала. Растенията са сходни като мирис, като на джодженът е малко по-натрапчив. След известно време ще се загуби типичният ментов аромат на ментата. Но яко ти харесва да ти мирише на джоджен с лек ментов привкус - няма проблеми.
Моята логика по-скоро беше, че имат сходни изисквания откъм грижи. Иначе сандъчето е достатъчно голямо, едва ли ще се получи смесване на ароматите, а ако стане - ще изскубя ментата. Какъв е механизмът на смесването на ароматите, взаимно се опрашват или как?   

# 498
  • Русе
Смесват се и още как. Моите са в двор, на няколко метра  и пак след около 2 г ментата е почти джоджен.

# 499
Ау, добре, че ме смислихте. Тогава ще ги разместя и ментата ще сложа на едната тераса, а джодженът - на другата. Благодаря!  bouquet

# 500
  • на последния етаж
Много полезна тема! Тази година за първи път ще сея подправки в саксии. Дано ми се получи. Simple Smile

# 501
Тази година сях семената навреме и това са резултатите
чубрица - да поотрасне и ще я разсадя

и босилек

# 502
Момичета, каква пръст ползвате за подправките? Преди 2 години така си отгледах ягоди на терасата, но понеже пръстта беше купешка и с неизвестни примеси и химии в нея, достраша ни да опитаме плодчетата. Много искам подправки, но отново ще трябва да се купува пръст за тях. Препоръчайте, моля  bouquet   

# 503
Аз купувам такава за отглеждане на зеленчуци и засега е ОК - ядем си подправките и чери доматчетата година и не сме се отровили, а те се развиват прилично добре.

Тази година загледах тази тор, обаче не посмях да купя. Каква тор би било безопасно да взема и нужна ли ми е изобщо?

# 504
  • Карлово
Преди година купувах точно такъв за цветята, никакъв ефект не видях.

# 505
  • Кацнала на едно дърво.
Включвам се да похваля разсада на Университетската ботаническа градина на СУ (намира се до паметника Левски). Разсадите са с едни хубави, тлъсти, дълги корени, за разлика от рехавата брадица на разсадите от супермаркетите. Много лесно се хванаха всички подправки и растат буйно. Особено на ментата й поникнаха няколко нови израстъчета и придобива вид на малко храстче.
Чудесно, хем са ми сравнително наблизо!  Grinning Не знаех, че продават разсад.
Купих си от Лидл розмарин и мащерка и ги пресадих в сандъчета, да видим какво ще стане.
Иначе опитах да отгледам цветя от семена, покълнаха, но растат едни тънички, дълги стръкчета и падат, вместо да растат и дебелят.  Laughing

# 506
Днес си купих Лавандула, Мащерка и Къри. Тези дни ще ги пресадя, дано оцелеят.

# 507
Днес си купих Лавандула, Мащерка и Къри. Тези дни ще ги пресадя, дано оцелеят.

От Ботаническата градина ли?

Кърито за какво го ползвате?

# 508
Не, взех ги от Баухаус. Къри купувам за първа година и тепърва ще видя къде ще го приложа.

# 509
Аз купувам такава за отглеждане на зеленчуци и засега е ОК - ядем си подправките и чери доматчетата година и не сме се отровили, а те се развиват прилично добре. 
Благодаря! bouquet

Общи условия

Активация на акаунт