Био зеленчукова градина №8

• 75 723
  • 751
  •   1
Отговори
# 105
  • Пазете Гор
Най-вероятно е рапица, gelikas. И у нас вече пуска цвят.Ти може и да не си забелязала, по долината на Струма, но по полските краища е масово напоследък.

Гърците гледат картофи инак, и не им се получават, по мое мнение, на вкус. Поливат ги. Винаги. Дъждовално. А температурата - 35 градуса (северно от Драма). Не стават картофи. Стават де, ама язък.

Рапицата е растение, използвано най-вече за храна на животни - силажирано, обработено, всякак. За силаж се коси много рано, до началото на май в добри години - това е срок, който позволява използването на площта втори път.

Тази способност на рапицата - да цъфти обилно още през април, е много ценена от пчеларите и техните питомци.

Маслото от рапично семе е едно от най-фините. Използвано е почти два века за смазване  най-фините механизми, вече разните синтетики го поизместват.

Напоследък рапицата има ренесанс заради използването на семето и за добив на био-дизел. Този тип горива са популярни и изгодни за производителите, заради държавно гарантираните субсидии, в целия ЕС. Цената на семената и добивът ориентираха много хора към отглеждането на рапица. Има много спорове Био ли е Био дизелът.

Мене ако питате  - хич!

Последна редакция: сб, 16 апр 2011, 22:03 от Куркума

# 106
Пчеларите малко псуват рапицата. рапичният мед се захаросва много бързо, понякога дори в кошера. Ако се захароса пита с такъв мед, не става за центрофугиране, освен пчеларят да си дъвче такава пита. Има и някаква специфичност, та рапичният мед не става и за храна на пчелите през зимата.
Харесват я пчерарите в места, където няма много паша за пчелите.

# 107
Здравейте!
Може ли тихичко да се присламча към вас?
От близо година сам в къща с двор, та ме срабят ръчичките да си посея това-онова. Направих опит за разсад от репички, чушки, корнишони, утре ще пробвам с домат и магданоз...ама нещо ми се доплаква, че нищо не излиза, сал малко репичката се с ококорила.
Ако не е много нахално, да ми дадете акъл къде греша?
Сега, да си кажа, на вилата в БГ сам гледала зеленчуци, ама гледането ми се състоеше в поливане и плевене, разсадниковя период ми бяга, баба се занимаваше.
Отделно, аз съм в Канада, снега скоро се стопи, още е кaлно из двора, а и днес примерно е -1Ц.
Кофичките ми с проекто разсад са в слънчева стая, ама като не грее слънце, там е към 16-17C. През ден им слагам по половин черпак с вода, дали стига?
А като ви чета за лапад, спанак и други зеленки, на мен ми се вие от яд, че тук един стрък коприва не мога да си намеря да си посадя...
Мама ми е пратила 2 пакета суха, пазя си я за големи празници, Коледа и Великден, да се облажа със супичка или с оризец...
А, забравих да питам, ако си купя готов разсад от домати и чушки (там ме стиска чепика най-вече), като го сaдя на двора, да наторя ли предварително мястото или по-после? Купила сам си към 25 кила смес тор крава и овца.

Последна редакция: сб, 16 апр 2011, 22:33 от Al Fasi

# 108
Био ли е Био дизелът.

Мене ако питате  - хич!
Ставаме двама.
Утре ще садя картофи, а не зная как. На каква дълбочина и как е по-добре за начинаещи, като мен? На редове или гнезда. Има ли някакви тънкости? Ще прочета из сайтовете какво пише, но каквото съм правила по съвет от темата - все е ставало, та да съм сигурна. Hug

# 109
Миналата година към края на април цяла Сърбия беше жълта.
По въпроса дали био-дизелът е био, и аз не смятам, че е така. Peace

# 110
  • При розите и топлата вода ......!
Момчета  Peace, прави сте. Видях снимка в Гугъл на рапица- същото е. Прочетох, че от него се правило и олио. Какво ще кажете да си купуваме такова, а? Иначе беше много красиво, на фона на тъмно зелените ниви от пшеница и изорани и засяти с картофи ниви, жълтите площи контрастираха като красив свеж килим.
Al Fasi , здравей. Аз не съм капацитет в тази област, но групичката тук е много опитна и със сигурност ще ти дадат ценни съвети. Аз за оранжериите ползвах готов разсад домати, но за външно производство си отглеждам, но и на мен ми излезе много рядко. Само за корнишоните ще ти кажа да са ти в кофичка по едно или две, защото при преместване много трудно се прихващат. Peace
Куркума и втория спанак не излиза. Чудна работа. В средата се мъдри един корен от първия опит. Embarassed

# 111
aз съм против. Рапицата е един от най-разпространените ГМО.

# 112
Al Fasi, здрасти. На тая температура би трябвало да поникнат, освен ако не си ги засяла много дълбоко. Бъди търпелива.
Не мога да повярвам, че някой му се налага да купува говна, на мен ми е достатъчно да мръдна 200м от блока, и да събирам по пасището пресни овчи акита. То и Дерсу Узала бе възмутен от факта, че хората в града плащат вода, дар от Бога.
Отдели 2-3 кг и ги залей с 10-15 литра вода, да стоят. От време на време разбъркмвай с клечка. Това нещо вони. Когато разсадиш навън, ще полееш с малко от това пипера, чушките, доматите, тиквичките. Сърфирай с шербет, шербетуване в Хоби, ще излязат постингите ни по въпроса. Останалото може да разбъркаш с пръст под гнездата на тикви или тиквички за пържене.

# 113
Геликас, бях чела преди време статия, че олио със смес от рапично олио, при пържене мирише неприятно, на риба май пишеше  newsm78 Сигурно е за салата, не за нагряване и готвене. Дано не съм изписала много глупости, но нещо такова бях чела по въпроса.

# 114
Относно ГМО, една съфорумка бе споменала, че има спелта. Та се порових, това е някаква древна култура, останала по-късно настрани от интересите на уседналия начин на живот и производство на храна, та за нея няма изнамерено ГМО. Явно е по-лесно да се модифицират селектирани, хибридизирани сортове и култури. От спелта става хляб, май с ръжена мая. http://en.wikipedia.org/wiki/Spelt

# 115
Привет и от мен!
Искам да попитам с какво да напръскам плевелите и тревата, които избуяха за два дни на мястото, което смятам да обработя и приготвя за зеленчукова градина?Може би да напръскам с Раундъп и след това да почистя и обърна с правата лопата?Има ли и други препарати за борба с плевелите евентуално по-евтини?Ако ги чистя на ръка ще ми вземе цяло лято време.....В аграрната аптека може би ще ме насочат, но там съветите им са повече търговски, докато тук сте не по-малко компетентни от собствен опит.Благодаря Ви!

# 116
Лятос с раундъп узсуших жив плет по оградата на село, с който са се борили още баща ми и дядо ми през 1955г, но не те съветвам да го ползваш, нямам доверие, че нещо няма да попадне в храната ти. Вземай една мотика остра, копай, и като стигнеш до края, почвай отначало. не изнасяй бурени, само копай плитко, тесай.

# 117
Вълкът с дълъг ник, благодаря ти за бързия отговор!На избраното от мен място до преди 6-7 години бабата-предишната собственичка е изхвърляла торта от животните в продължение на десетки години.Живо торище-угнило, слегнало и смесено с хубава почва.Това е в Еленския балкан. Та е избуяла коприва, почти до коляното ми, млечок и една друга трева, която не мога да се сетя как се наричаше, влачи като килим, цъфти със ситни бели цветчета.Как да тесам само, това е много трева, а след Велик ден искам да си засадя разсада, макар че в Балкана все още е студено особено през нощта...

# 118
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Вълкът с дълъг ник, благодаря ти за бързия отговор!На избраното от мен място до преди 6-7 години бабата-предишната собственичка е изхвърляла торта от животните в продължение на десетки години.Живо торище-угнило, слегнало и смесено с хубава почва.Това е в Еленския балкан. Та е избуяла коприва, почти до коляното ми, млечок и една друга трева, която не мога да се сетя как се наричаше, влачи като килим, цъфти със ситни бели цветчета.Как да тесам само, това е много трева, а след Велик ден искам да си засадя разсада, макар че в Балкана все още е студено особено през нощта...

глифоган и след седмица - две няма да има нищо  Hug
поема се през листата и унищожава от корен. няма да навреди на другото, дето ще го садиш.
но няма да си био Wink

# 119
Ами тогава обръщаш, тръскаш корените о дръжката на лопатата, трупаш и изнасяш. Това го правих преди 20 години, но беше бъзе и бучиниш. С Раундъп дори да умрат до Великден, стъблата и коренищата пак ще ти пречат, като копаеш, като правиш гнезда или брезниш.

Общи условия

Активация на акаунт