Био зеленчукова градина №8

• 75 704
  • 751
  •   1
Отговори
# 90
Обиколих градината след вчерашния сняг-няма поражения! newsm10
Мислех, че ще има поражения по картофите най-вече, но няма.
До Великден го дават все студено.

# 91
  • на брега на Дунава
mama_gali Наистина е много красиво и най-вече не е много населено.Аз отскоро се занимавам със зеленчуци.До сега основно в градината имах цветя и храсти.От април до средата на юни е влажно и всяко камъче цъфти.От юли до началото на септември е страхотна суша ,но през септември отново всичко е свежо и пищно.
Вълчо .Вземай си фотоапарат , защото има какво да се снима.Това е друга страст ,освен земеделието.http://prikachi.com/images/874/3224874m.jpg Този Мартин лови мишки, но сега чака да се оправи времето.http://prikachi.com/images/877/3224877q.jpg , а тези са диви ,пренесени от скалите край Ивановския скален манастир и сега са на Балкана.

# 92
Мартин е особено грациозен Joy

# 93
  • Русе
МХ, с теб да не сме съседи по местоживеене, не по градини?
 Ани как сняг по картофите и да не са им измръзнали листата? Моите утре ще ги видя. Не е имало сняг, но може от студеното да са загинали.

# 94
И прасковите редхейвън започнаха да цъфтят, а духа студен вятър на проклетия. Набързо отскубнах малко лучец. Намерих съсед с розмарин, ще ми даде чесначета, но като поизпръхне земята. Намерих още един, с бадеми от костилка, два, на две години. Бадемите трябва ли да се обрагородяват като прасковите? Ако се засее едър бадем, с мека черупка, неговите плодове същите ли ще са? На тоя газда са около 60-70 см високи, имат клончета и малки листенца.
Имам едно разкошно наситено жълто лале, цъфнало.  Mr. Green На счупените от котка бакли са поникнали пак, нещо като чеснаци. Чувал съм, че ориза по някое време го косят, за да си пусне чеснаци, и на всеки чеснак да има ориз. Мина ми през ума да клъцна баклата, а тя да си пусне по две - три разклонения и съответно повече бакла. Shocked
МХ, такъв прозорец имахме на стената на лятната кухня, на перваза му стояха разни дреболии, кибрит, газена лампа, до него беше тенекиена печка, а от другата му страна имаше зидана пещ, за хляб, агнета. Ма се събори и направих модерна лятна кухня. А прозореца с черчевето пребоядисах и така си стои. Дожаля ми да го разкулача и да сложа металните пръчки в бетона на опорната стена. Като си отида на село, ще му махна стъклата само, и ще го хвана за стената на къщата да си слагаме пак дреболийките.

# 95
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
аз да взема да си питам, пък ако някой може да отогвори  Blush

прасковите цъфтят цяла седмица вече, но забелязах, че едни са с големи розови цветчета, а други са едни свити, остри, като изрязани някак  Thinking
те всичките са от костилка, големия син си ги сади, а с малкия ги разсаждахме преди година  Laughing миналата година две даже дадоха плод.
и бадем имаме, същата реколта Wink

# 96
Ами различни са цветовете им, и няма връзка с големината, вкусовите качества, или аромата на плода. Редхейвъните ми са с разкошни плодове, но цветът им е такъв - с малки, наръфани листенца, розовото им - все едно че някой си е мил четките за рисуване. А най-дивата дива прасковка - дребна, бяла, и леко горчив вкус цъфва в разкошно розово, и листенцата на цветовете са по-големи, правилни и обли - абе, Божа работа.

# 97
  • При розите и топлата вода ......!
Тази сутрин при нас имаше слана. Понеже ни сме на края на селото имаше много. Сигурно повреди дръвчетата. За оранжериите снощи се погрижихме. Тази вечер пак опушихме всичко. Дано се позатопли.

# 98
  • на брега на Дунава
Анн.В Русе съм по местоживеене , но мислите ми са на Балкана в градината.Особено сега през пролетта.
Вълчо .Този прозорец си е с къщата ,аз само го боядисах син ,защото от времето дървото беше станало сякаш издълбано на нишки.Постройката е на 70-80 години и никой не беше живял в нея поне 35 г., но с много труд за десетина години я пооправихме .Има джамал /зидана печка /,която се пали от другата стая  от друга печка на дърва /плита и викат/.Между двете стаи има друг прозорец,на който са слагали лампа /газена/ да свети и от двете страни.Него боядисах също син с жълта рамка .През зимата става 30-32градуса вътре.Това си е чара на това място-старо , диво , непокътната природа.

# 99
При нас стаята, от която се слагат дървата, се нарича пещник (стаята с пещта). От нея се влиза в другата, която се нарича соба. В нея е издутото на пещта. Самата пещ се нарича килван. Това в къщата на баба ми Екатерина, детската ясла един вид. А прозорче за газената лампа имаше и у нас, но го зазидахме, за да сложим кухненски бойлер, да му се невиди. Като се разболеех, ме слагаха да спя на пода в собата до килвана, между две овчи кожи. Купуваха ми боза, и сода в едно шише с метално лостче отгоре. Тия шишета се транспортираха до магазина в едни дървени каси.

# 100
МХ, Вълчо,  Hug, много приятно ми беше да прочета това, което сте написали. Навя ми спомени за моите баби и времето, когато се грижеха за нас, внуците си. И техните къщи не бяха по-различни от това, което описвате.

# 101
С това опушване вечер преди слана ме озадачихте newsm78.Целта на пушека е да повиши температурата на въздуха с няколко градуса и да предотврати измръзването.Как би станало това,ако се направи часове преди самия спад.Спасявали сме и дръвчета и ягодовите насаждения по тази начин.Но трябва да се изчака температурата да падне под 1 градус и тогава да се запалят огньовете.В противен случай се рискува сламата да прегори преди самата слана.А температурите спадат най-ниско при изгрев слънце.
Другия метод за предпазване е дъждуването,но и неговата цел е да повиши температурата на въздуха.Водата от подземни тръби е целогодишно с температура 8-10 градуса.Разбита на дребни капчици повишава над нулата въздух с температура минус 5-6 градуса.Дъждуването сме използвали успешно в три последователни дни/4,5,6 май 2000 г/,при температура в два часа през нощта -нула,а на разсъмване до половин час след изгрев-минус 5.Бяхме настроили дъждувалния апарат на ситна капка и го пускахме при нулата.Така спасихме 4 дка ягоди,а вече беряхме узрели от тунелите.Съседните ниви с царевица и боб,които оставаха извън обсега на инсталацията се наложи да бъдат засявани отново.
И последния ефективен метод за дръвчета е химически има препарат,който напръскан по насаждението предния ден действа като антифриз.

# 102
Има един филм с Киано Рийвс в който трябваше да спасяват лозята като разпръскваха топлината от запалени факли с направени пеперудени крила. Много впечатляваща сцена.

# 103
  • Пазете Гор
При мене тая утрин имаше средно силна слана. Да е било -1. Нямам щети. За първи път да изпитам някаква полза от съседските навеси и нужници. Акумулирайки някаква топлинка, предполагам, но са запазили баклата, засята в близост до тях, просто в тая зона нямаше слана.

vili__66, Честно казано се съмнявам дали пускането на дим из овощна градина пази от слана, само като повишава температурата. Може би действа на някои от другите фактори причиняващи слана (те са : температура под 0 градуса, безветрие, влажност над определен процент, наличие на повърхности за "осланяване", тоест места, където да се кондензира вода, която да замръзне).  Не е изключено чрез одимяване да се нарушава някое от тези условия. Например получава се локална микро-циркулация на въздуха; на одимените клонки не се задържа конденз, или се намалява влажността?

Дори няма да се учудя, ако е заблуда, останала като ритуал.

Не вярвам за температурата обаче, десет бали слама едва ли биха отоплили дори и с десета на градуса 15-те декара зарзали, на чието опушване присъствах. Паленето на балите почва през нощта. Балите са специални, тлеят, не горят. Балирани са, когато сламата е била мокра. Една такава бала трудно се носи от сам мъж. Пробвал съм. Озори ме.

# 104
  • При розите и топлата вода ......!
При нас пък тази сутрин нямаше слана, но пък сега е многа студено.
Куркума , и аз това си мислех. Понеже ние сме на края на селото, под нас са изоставени ниви и вчера се белееха от слана. Вътре в двора нямаше.  За дръвчетата обаче не съм сигурна.

Днес си направихме екскурзия през Северна Гърция. Останах очарована. Всичко е изорано и засято. Големи площи с картофи. Някои ги сееха в момента. Имаше механизирано засяване, а имаше и ръчно. Колко е ръчно- на трактор са седнали двама и пускат картофите. Във всяка нива има сонда и изведен кран. Уредена работа.
Обаче се затруднихме с мъжа ми. Имаше площи засяти с пшеница  вече е около 15 см. Имаше площи засяти с растение, което не познаваме.  Високо около 30-40 см. с широки листа и жълти дребни цветове. Какво е това растение вие знаете ли? За съжаление не носих фотоапарата.

Последна редакция: нд, 17 апр 2011, 11:24 от gelikas

Общи условия

Активация на акаунт