Био зеленчукова градина №8

• 76 287
  • 751
  •   1
Отговори
# 315
Присъединявам се към темата и ще я следя с интерес. Тази година след завръщане от чужбина за първи път правя опити да си засадя някои неща . Разбирасе за сега помощник е майка ми , но се надявам скоро да мога и сама да се оправям . Досега нямах и много време с отглеждането на 2 г.дете , но тя вече е записана на ясла и сега се открива повече време. За сега имам няколко кофички разсад краставици, тиквички и домати . Също домати имам около 6 коренчета засяти в земята , които се развиват добре, лук и чесън няколко лехички . Много ми се искаше да си засея бакла , но май вече е късно какво ще кажете ? Имам и малко подправки засяти - магданоз , копър , девисил ( или както баба му казваше лющян ) целина . На есента си засях и едно дръвче Финап , но май е на сянка и ще трябва да се премести .

# 316
Добре си ни дошла,russof.
Покажи градинката си.

# 317
  • Пазете Гор
russof , здравей, за баклата си закъсняла може би с около месец и половина. Не я мисли, ами направо слагай фасул за зелен на мястото и. За спанак също е късно. Да питам аз: не пишеш за пипер, патладжан, копър, бамя, чубрица, цвеклови, грах? Що тъй? Simple Smile

Подсещам всички спанакоотглеждащи, че е моментът да проредим пролетния. Не изхвърляме отскубнатото. Фьешън и много полезна и вкусна е салатата от бейби спанак, чесън, варено яйце и маслинки.

Засявам спанак на редове, но вътре в тях все ми идва малко гъстичък, та периодически прореждам. Отначало с проскубване на "бейби" стръковете, а после отскубвам само понаедрелите, та останалите да си растат. В моментът прилагам първия вариант за прореждане на пролетния, а втория - на предзимния посев от спанак.

# 318
  • Вече на светло в София
Теdy, честит празник на патерица. Да ти е живо и здраво детенце! Само радостни мигове!
Кога баба ти слага захарта и маята. Колко голям трябва да е разсада?

russof, добре дошла! Hug

# 319
# 320
И аз се включвам в тази тема , тя е мотото на нашето семейство Иначе във форума съм за първи път Живея в североизточна България споделете какво сеете сега Аз приключих последно с картофите  bouquet

# 321
Здрасти! В коя част на СИ, то сега май в цялата вали.
Сега, като спрат дъждовете и поизпръхне земята, като се позатопли, може да сееш сладка царевица, боб, тиквички и краставици. След Гергьовден може да садиш домати.

# 322
  • При розите и топлата вода ......!
mama_gali, Тedy, честити  рожденничета ! Да растат здрави палави, щастливи и умни деца за радост и гордост на мама и тати!  bouquet
Вълк, честит рожден ден! Здраве, дълголетие и щастливо семейство!  bouquet

Аз пък трябва да ви черпя всичките. Не знаете на каква почит е при нас амониевата селитра. Хвърлят я по- цели шепи. Ако се опитам да убеждавам в противното ме мислят за луда. И аз си мълча. Едвам се преборих със свеки.
russof, привет и успехи в градинарството. Peace
При нас на ЮЗ няма дъжд. Цял ден е слънчево, а сега малко се заоблачи. Изнесох външни домати, окопах картофите.
Моят измъчен спанак, вече кръстосва. А, да питам Куркума , какво е бутонизация,? Embarassed На семинара през 2063 да не ме пропуснете. Laughing

# 323
Бутонизацията е появата на още неразцъфнали пъпки, малко преди да цъфнат. По-често се среща терминът бутонен цъфтеж.
Например тогава е моментът да се коси люцерната, най-много нам какво съдържала.

# 324
  • Пазете Гор
Като малък намирах чували из сушините с грижливи надписи "Чилска Селитра", със стар шрифт. Не помня дали имаше "Ъ". Някога са торели с добиваното по тихоокеанското крайбрежие на Чили и Перу гуано - дебел стотици метри пласт от птиче ако, трупан там стотици хиляди години. Това се е случвало на места, където са гнездели многомилионни колонии от рибоядни птици. Храната за тях е била в изобилие, гъмжащите от риба студени океански течения. Отделно сухият климат направил така, че акото да не угние и да не се отмие - и ето ви рудници.

Ключът в някогашния икономически бум на Чили е бил в медта, среброто и...селитрата.

Подхранването на земеделските култури с тая селитра е част от земеделската революция на XIX-XX век.

Постепенно синтетичните торове изместили от пазара чилската селитра, но името и останало - амониевият нитрат се нарича амониева селитра, като спомен от големите открити рудници за ако.

# 325
Намирам се в района на Балчик Тук пролетта идва около седмица по късно ,но ме подсетихте за царевицата А за краставичките ми се струва рано Сеете ли нещо ново, нещо интересно за да споделим опит Миналата година пробвах с китайско зеле ,но то даде само на цвят

# 326
 ANDONIQ , здравей! Чудна работа с това китайско зеле newsm78! Сея го от години, не ми е за първи път, знам кога и как, а лани и моето цъфтя, а това, което не цъфтя, не пожела да свие глави, а си стоеше рошаво. Или сме ползвали не дотам качествени семена/ не съм убедена че спазват пространствена изолация, та може да сме сяли някакви хибриди/, или климатичните условия не са били подходящи. Не знам. Имаше хора, които не се оплакваха и имаха добър добив. Ти какви семена ползва?

# 327
Наздраве, газди! Да сте ми здрави и трудолюбиви всички Hug

# 328
 Mr. Green Ето го и още един рожденник бе!
Дедо, де се губиш, жив и здрав да си!  bouquet
Отдавна не си се мяркал тъдява.

# 329
Дедо, честито и от мене   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт