Био зеленчукова градина №8

• 76 248
  • 751
  •   1
Отговори
# 405
Геликас, аз маточината я правя на чай, особено за нерви на мъж ми се надявам много да помогне  Mr. Green

Свърши то, мъжът ти с друго ще го успокояваш. Чудя се да коментирам ли?
http://dnes.dir.bg/news/lekarstva-8531980?nt=13

# 406
Ааа, сега какво, ще си изкоренявам тревите ли, нееее  Naughty
Твоята праскова се накъдри и после се оправи, или я пръска, сигурно тъп въпрос задавам, ама се чудя, не мога ли да се справя по друг начин... Сигурно не е разумно да й премахна болните листа  hahaha

# 407
Като ровичках из скривалищата на дядо ми, попаднах на зелен камък. Някой знае ли какво представлява, за какво се ползва?

# 408
С него се торят боровинки и им се вкислява почвата  Wink сега остават само боровинките, Вълчо

# 409
  • При розите и топлата вода ......!
milsim1, давай рецептата за лимонадата! Вчера видях в магазина продават маточина. Дали не е късно да си посея.
mama_gali , нашите праскови се бяха свили и мъжа ми ги пръска , ама не знам с какво. После се оправиха и ядохме много.
lady_Blu, абсурди всякакви. ooooh! Да, ще си хапвам и салатките и спанака. Grinning

# 410
мамо Гали, сама се оправи, без пръскане. Съседите ни са луди фенове на всякакъв вид препарати и пръскане - не пропускат. И тяхната праскова е къдрава.

# 411
  • Пазете Гор
Спанака го вална дъждец два дена и полудя. Дадох един пълен кафез на комшиите, а една приятелка с бебе в захранване ми поръча да занеса. Ще го скубя на роса утре, да е свеж за обяд.

Граха не вярвам да стане навреме да го сменя с доматите и пипера, точно това ме ядосва. Но пък и разсада се бави, наговорили са се сякаш ...

Не бързай да се ядосваш, mama_gali. Грахът расте бързо. Има сортове дето от началото на цъфтежа са готови за бране за 12 дни. Време за пипер и домати ще има след граха, дори и да стане на 10 юни, съвсем навреме си е за средно ранните и късни сортове. А бездруго по-добър предшественик от граха за летните зеленчуци няма: след него почвата е азотно наторена, почти няма плевели, болестите му не са прилепчиви към следващите го култури.

Ако не ти е жал, може да го обереш рано - рано. Не го препоръчвам, но ако чак толкова се забавят нещата заради граха, същият може да бъде обран и изваден мъничко по-рано. Ако има грахчета - добре, а ако няма, пак не е съвсем напразно: за почвата казах, а младите грахови растения са чуден пресен фураж за животинки, богат на протеини. Вече все по рядко, но още виждам ниви, засяти със фуражни смески за зелено или силажиране: и всред тях грахът е основен участник, има ечемик, и разни треви. Грахът за фураж е с лилави цветове.

Аз намирам граха за един от символите на градинарството изобщо: свеж, зелен, полезен, вкусен, питателен, добивен.

# 412
  • на брега на Дунава
Направо сте страхотни.Такива градини сте направили ,а аз не можах да отида да видя моята.Разсада ми направо си плаче за разсяване.Копър имам в сандъче саморасъл
http://prikachi.com/images/977/3294977M.jpg ,
Патладжан ,чушки и цветя /цинии/-голяма навалица:
http://prikachi.com/images/983/3294983P.jpg
http://prikachi.com/images/986/3294986Q.jpg
При мен маточината е плевел и се мъча да я махна от лехите.Никне навсякъде.Тия от ЕС трудно ще ни откажат от билки.

# 413
  Може ли срамежливо да ви чета, защото не съм градинарка, но поне да не уморя доматите, граха, чесъна и лука  Mr. Green

# 414
Ели,добре дошла  Hug.И не само чети,а питай,споделяй,показвай.
Вълк,зеления камък е богат на желязо използва са за подхранване при желязодефицитна хлороза.Признаците и са пожълтяване на листната маса при общо взето добро развитие.Аз имах едни прасковки от разсадник-3 броя.Сяхме ги преди 4 години.И от самото им разлистване листата бяха жълти.Докато се усетя едната умря още първото лято.Другите започнах да ги поливам през  два месеца с разтвор на зелен камък.Е оправиха се Mr. Green.Но едната ми е до ограда със съседи заедно с няколко сливи-и познайте-тази пролет всичките са мъртви Cry.Извода е,че навсякъде пречим на някого.
Краставиците,gelikas,заболяват от няколко вида мани плюс вируси.Първите са провокирани от висока температура съчетана с изпарения.В старите градинарски буквари пише,че поливките трябва да са два пъти седмично,но обилни,а не ежедневни.Мисля си,че добре би им се отразил полиетиленов мулч плюс капково или нискостелеща се култура по земята под конструкциите.Наскоро прочетох,че босилек разсаден между краставиците предпазвал от мана-ще го експериментирам тази година.Вторите болести се разнасят от цикадки ,белокрилки,от ръцете и дрехите на градинаря.Там единия вариант е много пръскане с инсектициди, #Cussing out
или био-варианта-ярко жълти или резедави таблички намазани с лепило за мишки като примамки и никакво колтучене и пречупване на стебла и листа.
За радиацията си мисля,че ако я има в листните няма как да не сме я вдишали чрез праха по улиците и т.н.Така,че е все едно.

# 415
misisbg,по прасковата си имаш"къдравост"-гъбично заболяване.Превантивно се прави есенно и пролетно пръскане с Бордолезов разтвор.Сега също можеш да напръскаш ,но вече лечебно със Скор или Дитан.
За смокинята вероятно говориш за листни пъпки,защото тя не цъфти.А завяхването им е сигнал,че умира-може да не е била добре вкоренена,може да е измръзнала.Изчакай,времето ще покаже.Пиши след две-три седмици пак.Дори да е имало измръзване тя ще избие наново.Сега е хубаво да съкратите малко клоните.
Вили,благодаря за съвета  bouquetЩе напръскаме прасковата само да спре дъжда!Иначе е пръскано с бордолезов р-р преди цъфтежа.А смокинята е малка,няма си клончета,които да окастря,само едно основно стъбло от което се опитват да избиват листни пъпки,но някак се вдървяват и засъхват.Както казваш може да не се е вкоренила хубаво,знам ли,ще чакаме...Наесен ще я пресадя наново.
Граха ми е на педя и половина,завива мустачки за где що намери...Избързах с репичките,сега са почти колкото яйце/не преувеличавам Embarassed/,но салатите са още рехави за  салата.Пресния лук си го хапваме сериозно Grinning

# 416
За зеления камък сега прочетох, че се ползва и срещу голи охлюви, те нали са обща напаст в темата  #2gunfire

# 417
misisbg, ако беше по-наблизо, можехме да направим АПК. Аз имам 70 къдрави салати, пък покрай тях и 4 марули. Салатките са огромни, вече опират една о друга и съм застъргал средния ред от трите реда. Някои от тях съм садил по две в една дупчица, дето са били дребни, пък те се хванали и двете. Друг път няма да правя така. А репичките ми са малки, не съм скубал още.
Бучнах 7 корена домати, съседката ми даде невен, та бучнах между тях невен. Проскубвах морковите, но заръмя дъжд. Исках да ги проскубя всичките, ако на някой оставен му са се размърдали корените, дъждът да му помогне, да го заклини. Оставям морковче от морковче през 3-4 пръста, на зиг-заг, да останат повече.
Три праскови, пръскани еднакво. Двете облагородени имат къдравост, дивачката няма.

# 418
Тук на пазара един цветар продава зелен камък и препоръчва да се слага в пръстта на бегониите, ставали като водопад от цветове! Може да широкоспектърен, ако действа и срещу охлюви, ще съм доволна! Цели орди са, изпоскали са ми две лехи, до средата, с къдрави салати. Излизат нощем, по тъмно, пируват на воля и сутрин, като изгрее слънцето, се прибират из съседния треволяк сити и доволни, а ние си скубем косите.
А как готвите този прословут спанак? Готов е, дори скоро ще започне да прави хурки. Дали може да си оставя корени за собствено производство на семена-защо пък не? И защо охлювите не го ядат?

# 419
При мен го ядат едни въшки, пък копъра ми какви въшки си има, че и светлозелени, в тон  Mr. Green
Аз спанак слагам в ориз, в манджа всякаква, в супа...

Общи условия

Активация на акаунт