Био зеленчукова градина №8

• 76 251
  • 751
  •   1
Отговори
# 390
маточината става на лимонада - сигурно и на нещо друго, но.. Embarassedмирише много хубаво Grinning
gelikas твоята градина е много хубава!орехът е голям, но къщата е на един южен склон и цял ден я пече слънце, та понякога се радвам, че е ореха...чула съм и че под орех няма змии, но дали е така?на 5-ти отиваме там и като се върна ще донеса актуални снимки! Wink

# 391
За лозовите листа знам рецептата, пак от баба /лека и пръст!/. Попремина и малко времето, но може и по-късно.

Помня, че когато зарязваха лозите, ни струпваха в двора клонките. Подбират се само млади и свежи листа, с подходящ размер /за станимашки/гръцки сърмички/. После се разстилат на платна/вестници да не са влажни, за около 2-3 дни. След това се нареждат на пестил /купчинка/ от 10-15 листа, завиват се на масури и се слагат плътнон в буркани - Без никаква вода! Кипват се само за 3-4 минутки, ако се варят повече се разкъсват.

Това е ... Нищо общо нямат с купешките, нито със замръзяваните във фризер. Трудоемко е, но вкуснооо  Heart Eyes
За станимъшките сърмички трябва да са листета от Памид. Задължително, вярвайте ми Laughing Сортът е разпространен, некапризен. Става и за винце - младо, и за десертно грозде. Но е късно сега да се сади.

# 392
Колко мноооооого сте изписали! Не копаете ли?
Да се отчета.
Грахчето ми е нюню. Sick
Лукът ми е излезнал на места над почвата, сигурно плитко съм го садила.
Сях в парниче семенца за кратунки и са израсли, "цели" 5 см, по няколко листенца. Кога да ги садя на двора?
Бях посяла и направо в земята тиквички и краставици, покрила ги бях с пластмасови бутилки да им е топло, а те половината изникнали отстрани на бутилките. ooooh! Дали не са измръзнали, да сея ли пак?
Плевих и докато плевих намерих някакви розови гадини в почвата. Приличат на скариди, а  отстрани на главата са с две дълги розови като бивни. И в цветята ги имаше. Нечии ларви са това....smile3511 Не ми стигат голите охлюви, ами и тази гад! С какво да я моря? newsm78

Много са ви хубави лехичките, аз сега нямам какво да покажа. Дано да имам по-натам. Embarassed

# 393
Нова, защо да сееш пак, като сами да си поникнали, демек-преборили са се с атм. условия? Няма нужда. И при мен има тиквички, изникнали самички. Температурата на почвата вече трайно се затопля, това е добре. Време е за краставичките. И царевиците вече поникнаха, а твоите, Теди, са една педя! А циклантерата.... пуска някакви подобия на листа, с интерес я наблюдавам. Признала съм те в тортоправенето, ще те посетя, като съм гладна, да знаеш!
Хареса ми "Грах с котка" hahaha И аз го имам, с повече вариации-в краставичките, в парника, в зимния чесън....
Вълчо-естети, колкото искаш, ама и моите редици на грахта-като пияни зайци! Иначе съм естет! Joy
Охлюви-на една млада сливка преброих 5 черупчести, съседката вика-брули с пътра!

# 394
  • Русе
При мен голямо плевене падна. Всички домати са тръгнали да растат в градината вече с тъмни и дебели листа. Старозаголския боб е вече една педя висок.Всичко съм запълнила до такава степен, че има само малки пътечки за преминаване. Имам оставен един ред за водния лук. Сигурно другата седмица и него ще садя. Насадила съм тагетиси в редовете на доматите. Насях и семето на праза.За сега успях да опазя 5-6 корена зеле. Всичко, което посадя го изяждат охлювите.
Някой беше писал, че ще пръска със Скор. Та това е толкова силен препарат щом има 30 дни карантинен срок. Като здрави щом ги пръскаш с това, като се разболеят с какво ще ги пръскаш?

# 395
  • Пазете Гор
Аз питах за Скор, анн. Той е фунгицид на Сандос. Карантинния му срок е малко по-дълъг, повечето фунгициди са с 20 дневна карантина. Има по-голям спектър от гъби, дето мори, и най-важното - има както лечебно, така и предпазно действие. Системен, а не контактен е, тоест не е нужно да търсим и опакото на листа, за да го защитим.

Имах дълги колебания дали да прилагам фунгициди. В крайна сметка реших - да, две пръскания, с 30 % ще си удължа карантината. Тоест, ако ще ям домати на 10 юли (както се очертава), последното пръскане ще е на 1 юни.

Има едно просто правило, което научих от градинари: след първия завръз се пръска само със син камък.

Биото си е био, но за тази година просто искам домати. Миналата година загубих 2/3. По-добре мое производство, със спазена карантина и доза, без преторяване, инсектициди, хербициди; отколкото в градината ми - алтернарии, а аз купувам незнайно какво. Та така.

Баклата расте не с дни, а с часове. Сериозно. Днеска много работих, ще правя нов хасмалък, та я наблюдавах.

Лозови листа консервирам с марината. Чесън, копър, зехтин, водичка, сол. Навивам бланшираните за секунди листа по 10 и пъхам фишека в буркана. Тънкият момент е, че избирам за консервиране предимно по-едрите, попреминали листа -  след трети лист, броено от върха на клонката. В бурканчето имат време да станат крехки. Не стерилизирам дълго, разправят, че зехтина ги правел хем крехки, но здравички. По-младичките листа си ги ядем пресни. Моята асма е Отел, листата не са нацепени, и по една и половина - две супени лъжици плънка спокойно се свиват.

# 396
# 397
  • Вече на светло в София
Здравейте, банда!
Показвате големи красоти!
rummy, да ти е жив и здрав помощника.
Люлин, ти вече си сложила доматите в градината! Коловете от арматурно желязо ли са ти?
Аз смятам да засадя краставиците и тиквите през почивните дни на 6.05 В чашките на балкона са станали доста голями, особето тиквичките. Дали ще е необходимо да ги покривам ?
Според вас кой сорт краставички е най - дребен за консервиране?

# 398
Според вас кой сорт краставички е най - дребен за консервиране?

Миналата година сях, на японската фирма Sakata- корнишоните , ама как се казваха забравих на работата обаче си ги имам - те са много дребни и раждат по много , като станат по 7-8см и започват да се надуват .... много ми беше интересно .... Сорта е Силвър
И аз да благодаря за рецептите за лозови листа  Wink
Ани добре си дошла , само ми кажи кога ще идваш , че си играя по няколко нощи..... ако е само за пълнежа - от предният ден (много се радвам за царевичката, аз не можах да я сложа на време и я изсуших - трябваше повече да им дам) , за циклантерата - виж тук
http://troian.com/obshtestvo/vivan-hadzhiyski-posreshtnaha-i-petgodishni/ Ето и една торта с медийна изява  Embarassed
Днес се занимавахме с доматите, краставичките, бобецът, ранно зеле и си сях хеномелес-а  и розово цариградско грозде-абсолютно в разрез с общоприетите норми.... Баба и стана зле като видя че покрих(мулчирах) краставичките и доматите със прясно окосената трева, а другите 2-ма големи с мен ми се присмиваха, но така ще запазим влагата Simple Smile
Вчера си сложих и доматките от сорт Ябълки на снега - с цвят, заедно с тези от Ани  Hug и едни жълта крушка, а днес беше ред освен на традиционите сортове и на един жълт Златно съкровище, който пък е много траен - миналата година издържа го от септември откъснат до ..... някъде през декември (дават го до 6 месеца)
По повод и Божура - откопай го , но гледай да е с голям чим и грудките да са цели и после поливай доста (така няма да усети или поне ще е малко) - така направихме преди 2 седмици с едни разкошни божури от село (там никой не ходи, далече ни е ииии...)

Последна редакция: пн, 02 май 2011, 11:14 от Тedy

# 399
Здравейте дружина Hug!Дълго време нямах нет и сега не смогвам да ви изчета...
Спешно имам въпроси-прасковата  е с почервеняли и "сбръчколясани" листа,що е то Shocked?С какво да пръскам?
Смокинята ми/засадена от есента/ също ми създава проблем-сякаш има пъпки,но засъхват връхчета и изсъхва Twisted EvilПомагайте с акъл...
Съжалявам,но сега нямам време повече  да споделям...Ще бързам да ви изчета,още съм в началото на новата тема,благодаря за нея Вълчо  bouquet!

# 400
misisbg,по прасковата си имаш"къдравост"-гъбично заболяване.Превантивно се прави есенно и пролетно пръскане с Бордолезов разтвор.Сега също можеш да напръскаш ,но вече лечебно със Скор или Дитан.Постепенно болните листа ще опадат,новите ще са здрави.Но има вероятност да изгубиш и част от завръзите.За това помни-ноември след окапване на листата,и февруари-март преди развиването им еднопроцентов Бордолезов Peace
За смокинята вероятно говориш за листни пъпки,защото тя не цъфти.А завяхването им е сигнал,че умира-може да не е била добре вкоренена,може да е измръзнала.Изчакай,времето ще покаже.Пиши след две-три седмици пак.Дори да е имало измръзване тя ще избие наново.Сега е хубаво да съкратите малко клоните.

# 401
Геликас, аз маточината я правя на чай, особено за нерви на мъж ми се надявам много да помогне  Mr. Green Една съседка на баща ми за тая цел я ползва. Кажете за лимонада от маточина, стана ми интересно.
Граха не вярвам да стане навреме да го сменя с доматите и пипера, точно това ме ядосва. Но пък и разсада се бави, наговорили са се сякаш  Mr. Green , а патладжанчетата са ми 5-6, сигурно няма и да ги местя, ще си ги оставя на мястото на парника.
Моята праскова е със същите болни листа, пък е пръскана пролетта  Sad Днес я видях, много ме хвана яд... Все ми се искаше да избегна много препарати в градината. Но пък наистина по-добре да пръскам и да знам карантинния срок, отколкото да купя нещо без никаква гаранция кога как и колко е пръскано.
Черешата малко по малко си заминава вече  Sad Има изсъхнали клони, стъблото е наполовина... Мъж ми иска да сее от семка, аз го убеждавам, че от семка няма да стане, нали съм права? Жалко, чудна черешка е, те и въшките много ми я обичат  Mr. Green

# 402
Мама Гали,и при черешката е същото-там е съчмянка,препаратите са същите.От костилка няма да се получи нищо.На есен си купете дръвче от разсадник.Ние имаме три сяни преди четири години-миналата имаше за опитня.Тази година се надявам поне за едно наядане да наберем Mr. Green
Всъщност да редактирам предишния си пост-Бордолезовия за предзимно и ранно пролетно пръскане е двупроцентов.Но аз имам едно съмнение-до колко синия камък е наистина такъв.Преди години се разтваряше много трудно и ръцете посиняваха.Сега докато го изсипя във водата се е разтопил,а на ръцете не ми личи,че съм правила разтвор.Та е много вероятно да пръскаме с менте и за това да се появява къдравост.
Сега след цъфтежно/ама хубаво да са прецъфтели,че жалко за пчелите/можем да напръскаме с един от гореизброените препарати +някакъв инсектицид.Аз съм избрала компромис с Био-то в тази посока  Embarassed

# 403
  • При розите и топлата вода ......!
vili__66Hug записах си съветите за прасковите.  Hug Нашите миналата година бяха същите, но се оправиха. Кажи ми моля те, с какво да торя краставичките и да ги третирам ли с нещо? Всяка година тръгват много добре, после листата им стават на петна и изсъхват. И през лятото вече нямам краставици. Сега съм решила да посея и по- късни, но не знам кога.
Вчера прочетох, че в Северна България открили в едролистните зеленчуци радиоактивни вещества. Ами сега, салатките и спанака, да ги хапваме ли? newsm78

# 404
gelikas, хапвайте си салатките.
Миналата година с бордолезовия бях стриктна по овошките - прасковата ми се накъдри, после си разви хубави листенца. Тази година забравих покрай майсторите, пак е къдрава, но гледам, че на и на съседите са същите.
Вили, замисли ме за синия камък, може и права да си.

Общи условия

Активация на акаунт