Био зеленчукова градина №8

• 76 162
  • 751
  •   1
Отговори
# 465
Агнето го печахме цяло в пещтта, с болгур и джоджан. А сипичка от тънките чревца, дробче и овче мляко, с ориз, магданоз и маалко целина.

Тази година за пръв път опитах тази прелест. На стари години откривам прелестта на селския живот.  Чак до чревца не стигнах, но има време.

# 466
Вълк,странно нещо е живота-как се преплитат болезнени и сладки спомени.И как те ни правят хора в същината си  Hug
При нас пълним предна плешка-зелен лук,оризец,дробине/сърце,бял дроб,далак,дебели черва/,подправени с магданоз,целина джоджен,девисил.Едно време нямаше домакинско фолио и завивахме тавата с навлажнена и осолена амбалажна хартия,а отгоре не нареждаха листа от хрях,за да не прегори.Едно от първите неща,които ме учеше баба беше да отстранявам конеца ,с който е зашито пълненото преди да започна сервиране.Защото имаше спомен как някой едва не се споминал нагълтвайки такъв конец.
Агнешката чорба от "очушканата"главичка, черъвца и шкембенце със зелен лучец,магданоз и джоджен.
Софрата задължително навън....
А утре съм на работа до два-кога ще правя агнето newsm78

# 467

А утре съм на работа до два-кога ще правя агнето newsm78
щом имаш агне за правене - не се оплаквай, другото е лесно Joy Grinning
аз сега заминавам на вилата да видя какво става с "градината" - не знам дали нещо е поникнало-не сме ходили три седмици newsm78.като се върна -ще се хваля/оплаквам в зависимост от резултата.весели празници на всички и да са живи и здрави именниците!

# 468
Никога не съм кусвал ястие с девесил - знам го какво е, в градинката на съседката под прозореца ми има, все се каня да го сложа, и все забравям. Едно храстче, колкото хрян, но с по светли и нарязани листа.

# 469
Девесилът е с постоянно присъствие в нашата кухня. Пробвай към зрял фасул, или леща, или с дробине. Май на много гозби подхожда, скоро влезе в тавата с ориз и майски гъби.
А поизрастналите стъбла са кухи, стават хубави сапунени мехури с тях, изпробвано е Peace

# 470
milsim1,хубаво е да имаш агне,но докато стане за в тавата #Crazy.Едната ни овца е голям дивак-не дава да я приближиш.Наскоро ми се дорева докато поддоя за пръв път агънцето-съпружието държи овцата,аз с едната ръка крепя агнето,с другата му отварям устата и се опитвам да му набутам цицката вътре.И така три часа Laughing-накрая ни краката си усещах,ни кръста.А да доиш овца върнала се от паша в дъждовен ден си е живо удоволствие-омазваш се до лактите.
Но за това пък е в пъти по-сладко като се наредим около трапезата Mr. Green

# 471
А хрян за какво ползвате? Имам, даже три броя, пуста лакомия  Embarassed пък не знам какво да го правя. Туршии не ядем, май само за това съм чувала...

# 472
  • Русе
  Хрянът е чудесна подправка. Настъргвам си го и ме слагам сол,зехтин,лимон. Хапваме го със супи,месо,картофи,ориз....

# 473
Амбър  Peace ще го пробвам. А става въпрос за корени, нали  Embarassed Листата не ги ползваме? Тъпи въпроси, но наистина само като цвете съм го гледала, непознат ми е иначе.

# 474
  • Русе
  mama_gali , точно така,корените. Много е пикнтно. Не всеки може да понесе. Лютивината се убива с майонеза или мляко. Нормалните хора консумират по съвсем малки дози-на върха на ножа. В нашето семейство го гребем с лъжицата.

# 475
Хряна извън кухнята е чудесно лекарство против синузит-изпробвано Peace.Корена се настъргва,смесва се с лъжица кисело мляко.Кожата на лицето се намазва с олио,покрива се с носна кърпа и внимателно от сместа се нанася върху синусите.Стои се така минута,минута и половина,защото има опасност от изгаряне.Очите задължително са затворени.
В кухнята-настърган хрян с оцет-върху пача,свински ушички и крачета-страхотно.Също и върху зелен боб плакия,тиквички на фурна и т.н.Също може да се направи домашна горчица,но не съм сигурна в рецептата-мисля беше смлян с пасатора хрян и куркума с малко зехтин и лимонов сок.
Летливите вещества в хряна са с антибактериално действие и спират ферментацията-това е приложението му в консервирането.

# 476
А да доиш овца върнала се от паша в дъждовен ден си е живо удоволствие-омазваш се до лактите.

Също колкото да доиш коза, върнала се от паша, след като ластовиците са отлетели на юг. Милион комари покрай нея, съответно козата от време на време си размахма чевръсто опашката през лицето ти, понякога някои от краката се отделят от земята и пазиш с ръце менчето. Струва ми се, че съм я виждал и на един крак.

# 477
Напълно възможно е.Аз пък съм виждала навремето в ТКЗС-то как цедят през тензух овчето мляко от брубонките овчи.На отвращението ми ми казаха,че това придавало неповторимия вкус на това мляко.Дали това е причината да ям единствено месо от тези живинки  newsm78

# 478
Абе коза може да се дои и отстрани, малко откъм главата. Тогава менчето е по-далеч от задните й крака, не между тях и няма опасност от акита, но доенето отстрани не формира правилно, симетрично виме. Особено за първескиня коза е важно да не спи винаги на една и съща страна легнала, при доене да се дои право надолу. Кози се доян по-лесно, на овцете дърпаш с плъзгане по бозката, а на козите стискаш с палец и показалец горе до вимето, да не отиде млякото нагоре, и с останалите пръсти стискаш бозката. Шурти яко, не да църка като при овцата. Добрия стопанин си познава животните и предугажда кога ще се изака. Ама ако са 150 овце, няма начин да им помниш табиетите. Ние имахме една, която чака да и понамокриш вимето, и тогава се изаква. Номера беше да имитираш, а менчето да е настрани. То ако е бибишки - иди дойди, но ако е някой пресен еклер - хвърляш всичко.

# 479
Щом се зададат почивни дни-и хоп времето се разваля!  Sick
В тази влага на зелето му е добре. Някой питаше ме до къде съм стигнала с него. Сях го рано, пикирах под найлон, разсадих и ето го: http://s016.radikal.ru/i335/1105/82/0f505e28abfa.jpg
И новите ми лалета, до друго не мога да стигна, дори и с фотото: http://i019.radikal.ru/1105/6d/b286ae51d85b.jpg

Последна редакция: чт, 05 май 2011, 17:42 от Ana.Ivanova

Общи условия

Активация на акаунт