Био зеленчукова градина №8

• 75 765
  • 751
  •   1
Отговори
# 480
Бе снимай каквото ти падне, ние все ще се радваме, ако и капчука да е. Зелето ти е в чудесен жизнен статус, а лалетата красиви.
Тук една възрастна жена има в градинката страхотни тъмночервени лалета, с много листа, повече от другите, големи колкото мъжки юмрук. Външното на външните листа чак кафевее. Срам ме е да си поискам две луковици. Но предвидливо ги е засадила на три различни места, не е като мен, наредена шведска маса на сляпото куче.
В тоя дъжд и студ и репички, марули, чесън и моркови се кефят. Ходих да гледам през оградата, доматите и невена ми стърчат.
Преди пет или повече години на Гергьовден ни попари яка слана, но бобът бе поникнал, с истински листа, картофите имаха пъпки, тиквичките бяха поникнали безразсадно. Тая пролет сме назад с поне един месец.

п.п. Мисля да включа в борбата с гадовете и птичките. Като се оправи времето, ще потътря една дъска към другия край на града, имам там познат дърводелец, да ми направи 2 къщички, за всяка кайсия http://kesteni.bg/sinigeri.html

Последна редакция: чт, 05 май 2011, 18:20 от Вълкът с дълъг ник

# 481
Ана, лалетата са новата ми любов  Hug

# 482
  • При розите и топлата вода ......!
Здравейте!
Дъждовното време си има своите предимства. Пишем повече. При нас се изваляха най много дъждове. Дано утре да няма слана, че картофите са ми доста големи, имам изнесени и доматки.
Аз имам в градината корен девисил, но никога не съм ползвала. Сега като ви чета, ще пробвам.
vili__66, за вечерта спокойно ще стане агънцето. Топло, топло ще го хапнете. Преди години, хранехме малки яренца с биберон, по нашенски дояк.
Хрян  и аз не съм виждала. Не го ли слагаха в краставичките при консервиране или беше нещо друго? Ще потърся да си посея. Ей така да имам...... Grinning
vili__66, благодаря, че те има!!!! Записах си рецептата. Синът ми като малък имаше синузит.
Ани, красиви и лалета и зеле. Днес въобще ни си погледнах градинката.  И аз съм разсяла зеле, но е малко. След дъждовете ще правим фотосесии.
При нас събирането на останалото  след основното прибиране реколатата се нарича поберка.

# 483
Охарчили сте се за биберон, козлетата са по-борбени от агънцата. Топваш му муцунката в една купа прясно издоено мляко, още топло, два три пъти, и то се усеща да го изпие. След две три хранения така, почва само да те търси.

# 484
Здравейте ! Така вече мога да се похваля с още няколко нови придобивки в моята скромна градина. За начало засях 10 коренчета разсад ранно домати сорт " Дорина " е колко ще е ранно незная . Доста е височко вече и дори  му направих първото завързване. Посадих си с доста голямо закъснение бакла , репички , моркови , салатки ....
Толкова се радвам като си погледна лехичките , с голям мерак си ги засаждам зеленчуците.
Аз също си засадих корен девесил , много го обичам най-вече в рибена чорба .
Скоро ще направя снимки да ви се похваля . Детенцето е болничко сега и не ми остава много време за форума . Искам да ви попитам за едно мое притеснение за доматите . Аз го купих разсада от хора , които го отглеждаха в оранжерия , и го засях в земята . Още същия ден заваля дъжд и стана студено , и вчера пак го валя и е доста хладно тези дни около 12 градуса . Как мислите възможно ли е тази рязка промяна в температурата да му навреди . Днес не съм ходила да го погледна тъй като градинката ми е в къщата където ще правим ремонт и сега съм при майка за извстно време . Постоянно ги мисля тези домати  Crazy

# 485
Бабите на пазара продават хрян за 2 лв на корен.

# 486
Знаете ли как да опазя краставиците от Катерици. Днес са нахапали де що плод са намерили. Ако някой знае начин да ги отдалеча  ( за зайци съм използжала ванилия, за пор - червен пипер), ама за тези хвърковатите нямам идея. Май ще ходя да купувам мрежа

# 487
Знаете ли как да опазя краставиците от Катерици. Днес са нахапали де що плод са намерили. Ако някой знае начин да ги отдалеча  ( за зайци съм използжала ванилия, за пор - червен пипер), ама за тези хвърковатите нямам идея. Май ще ходя да купувам мрежа

За катеринки питай Веселчето.
Тя ги тормози, като ги храни с кюфтета, та да преядат Laughing После им сипва и бира и зарзавата е спасен. Само се пази от зоодетективите.
Много катериц имате в таз америка, бре!

# 488
Мисля, че Веселчето спомена, че по катерици може да се стреля, с въздушна пушка.
Аз лично бих ги готвил. Веднъж съм опитвал - няма много за ядене, но е вкусно. Ловците в Сибир също ги хапват, но ги стрелят за кожите.
Освен това ако се сложи капан за жива катерица, първата, която се хване, ще издава някакви тревожни звуци и другите ще се разкарат.

# 489
  • При розите и топлата вода ......!
Добро утро! Светъл Гергьовден! Честито на празнуващите.   bouquet
Вълчо, то да гледаш животни трябва и акъл! Simple Smile Това в подписа ти превод на надписа на фланелката ли е?  newsm78
russof, доматките няма да се развалят и аз съм изнесла навън, но им няма нищо! Даже в по- хладно време по- лесно се прихващат, само да няма слана. Бързо да се оправя детенце. Peace
Къде изчезна Веселчето?

Сега да ви почерпя за моя съпруг. Днес е именник.

# 490
Живи и здрави  всички именници   bouquet
Днес се пазарят чираците-огледайте се за помощници наоколо Laughing
Нагласихте ли тавите с агнета?
Снощи в кварталния месарски магазин агнешкото липсваше-нямало агнета.А само преди петнайсетина години брат ми и мъжа ми превозваха с камиона до едно депо към Търговище,а от там заминаваха с кораби към арабския свят.Къде бяхме,до къде се докарахме  newsm78.Накрая фермите ще изпълнят европейските изисквания и ще хлопнат кепенци.А на Гергьовден ще ядем месо от щрауси  Sick

# 491
gelikas, честит да ти е именника ! Честит празник и весело прекарване желая на всички Simple Smile Благодаря за успокоението за доматките , стана ми по-леко сега  Whistling
Днес като за празника едно хубаво слънце е излязло и дано така да се задържи поне до края на деня  Praynig

# 492
А, може и кенгурски бут, шпикован с чесън. Едно време първите агънца заминаваха за католическия Великден за Италия. Арабите ги изкупуваха вече по-едрички, да им намирисват на овча лой.
Пазарът в Търговище е бил от векове, покрай Разград, за Търговище, е минавал път на стадата, оставено широко място, свободно от ниви, овчари с дни са пътували със стадата и кучетата си към пазара.
За каракачанските стада да не говорим, те семейно са отглеждали от 500-800 овце, есента са се придвижвали към Беломорска Тракия, пролетта са се връщали. С коне, кучета, и безкрайни стада. Минавали са през един проход, дето се се канят да правят КПП, забравих му името. Слизали са в София от Витоша, да продават от каци извара, на безценица. Има такава порода, каракачанска овца, не знам дали не е изчезнала вече от генофонда.
Каракачаните са ги прецакали в началото на соца, пречакала ги една есен милиция на прохода, товарили им овцете на камиони, и ги разкарвали подарък на ТКЗС-та, на семейство оставили по десет овце. После на каракачаните взели да им се обаждат от Беломорска Тракия - абе какво става, кучетата ви дойдоха, а вас ви няма.

Честито на именниците, живи и здрави да са! Честито и на овчарите! Те, хората запразниха - http://www.karakachan.org/forum/index.php/topic,4.1005.html

Последна редакция: пт, 06 май 2011, 09:48 от Вълкът с дълъг ник

# 493
Тъжно и жалко.
Уж съм урбанизиран човек Mr. Green,а съзирайки тучна поляна ми се ще на нея да видя и стадо хрупкащо свежата трева.Да чуя приглушения звън на хлопатар и звънкия на блеещи агънца.Тишината по полето напоследък ме плаши.

# 494

Айде малко по-весело, поздрав за именниците http://www.youtube.com/watch?v=_XwHk1Tzz9c

Общи условия

Активация на акаунт