Био зеленчукова градина №8

• 75 737
  • 751
  •   1
Отговори
# 570
  • Пазете Гор
Доматите на gelikas са радост за окото. Истинска прослава на земеделието. А градината на анн е подредена, чиста от бурен. Радва ме с обилието на площ, което при мене е болка.

А из родината, или поне дето щъках тия дни: Плевенско, Русенско, Ямболско, примамени от тазгодишните добри цени на слънчогледа, рапичното семе и пшеницата, фермери, арендатори и кооперации за засели преимуществено, познайте: слънчоглед, рапица и пшеница. Почти не видях ечемик, и много малко царевица, с уговорката, че още сеят последната. Дано пак да имат добра цена и добра реколта, искрено желая успех.

Комшията си взе разсад, с около една длан по-висок от моя и го бодна в градината. Малко се засрамих от моя. Все пак върви стегнат, набит, с тъмнозелени върхове, но с белезникави петна по листата, които отдавам на лошата почвена смес и хладното време - та едва ли средно денонощно има и 10 Градуса!

К-А-М, добре дошла в зарзаватчийството. Съвет първи: забрави за идеята да разсаждаш магданоз ("не от семе, ами коренче), моркови, пащърнак. Загубите в растения са твърде големи, до към 90 %. Стресът за растенията е голям, така и не порастват добре.От това семейство се разсажда само целината. Просто е така, някои видове не понасят разсаждане, за разлика от други. Едно момиче, което отдавна не пише, разправяше за магданозен разсад, но в Белгия. С тукашните просто не става. Това , което казва tzarinaважи по-скоро за есенен разсад.

Като говорим за сандъче с магданоз, все пак, предвиди му поне 0.05-.08 кв.м и около 15 литра почва. За сандъче препоръчвам по-скоро босилек - с продукцията на едно сандъче, горе-долу може да се задоволи едно домакинство.

# 571
КАМ, и аз започнах с магданоз в саксия на терасата.
Сандъчето, както и саксиите имат и подложка. Като махнеш подложката и обърнеш сандъчето наопаки (това преди да си сложила земята и семената) трябва да има дупки, за да изтича излишната вода.
Слагаш в саксията земя, от тези, дето продават в пакети по цветарските и други магазини, и четеш какво пише отзад на пакетчето - на каква дълбочина да сложиш семенцата. После поливаш и чакаш да поникне. За магданоза се чака доста, да знаеш.

# 572
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
gelikas, поръчах салвия от сайта на сортови семена.

щото си нямаш моята комшийка Wink от две години ме гони да ми даде, ама аз съм хард и отказвам  Blush сега ще си взема  Hug

моя домат, лофанта  и чушките са на балкона  Blush
черитата и двата вида още не са пикирани, а патладжана е за срам, от цял пакет 10 стръка, но изглеждат добре  Blush

микро пъпешите също са на балкона, но в по-закритата част, до прозореца
искам вече слънце и време, че да набода всичко и да гледам как расте  Blush

аз съм гледала магданоз в сандъче на балкона  Thinking идеално си беше. копъра обаче поникна в комшийските саксии  Blush

# 573
И аз съм гледала магданоз, но май само за гордост. Хич не покриваше нуждите.  В Хит има едни саксийки с подправки, купували ли сте, стават ли?  А копъра все още ми изниква, къдет не го сея.

# 574
Леле колко сте бързи и отзивчиви...сладурковци  Heart Eyes  bouquet

Благодаря ви за съветите....аз мислих да взема почва от градината...ама явно трябва да купя...а сандъчето ще го разгледам утре и ще пища....чета, че е хубаво и чакъл да се слага, ама несъм наясно Rolling Eyes

Навремето, баба ми дядо ми имаха градина в близко селце и блъскаха в свободното време като за лудо....нащите им се чудиха....на по - късен етап, когато баба и дядо починаха....нащите ходиха да " блъскат" и аз им се чудих на акъла , пък сега....какви мераци ме тресат  Laughing

Трещи, незнам колко ще ми покрива нуждите, защото аз си вземам от село и слагам във фризера, но може супар малко да е ...искам нещо да направя, да отгледам сама  Laughing

# 575
  • Пазете Гор
Хубаво е, че всички почват с градинската виагра - магданоз. WinkБива ли инак? Grinning. Когато нуждите от него са по-големи, обикновено в семейството цари сговор и благост.

Винаги дублирам магданозения посев - страх ме е от провал на семе или каламитет на охлюви. понякога ми се получават по три лехи, ама няма лошо.

Магданозът се чака от 15 (на по-топличко) да 40 дни. Бавно никне. Първата година отначало се бере дръжчица по дръжчица, и тъй докато е прост листа. При поява на сложните листа се"коси", реже с нож на височина 3-4 см.

# 576
Аз миналата година си сях един магданоз, такъв къдрав, къдрав Laughing Много красив беше, особено като го полееш и в кичестите му зелени листенца оставаха капки водичка.

# 577
  • Варна-София
gelikas, нямаш особен проблем. Такова завиване се получава при студено и дъждовно време. Някои сортове повече страдат. Имам един "селски идеал" - най-ранния от всички мои сортове, който е особено податлив. Това изобщо не му пречи да плододава добре и изобщо това завиване изглежда само козметичен дефект.

# 578
....нащите ходиха да " блъскат" и аз им се чудих на акъла , пък сега....какви мераци ме тресат  Laughing....
Е, ако сведеш насажденията в зеленчуковата градина до минимум /като мен/, няма какво да блъскаш. Най-голямото ти блъскане ще е косенето на райграса Joy
Но при нас е скъпа водата, а си нямаме нито сонда, нито кладенец и продукцията с всичките му препарати, поливане и стимулиране ни излиза много скъпо. А и сме далеч и не мога да натоварвам татко и с това. Затова лично моята градина се свежда до 20 корена ранен домат за салата, няколко гнезда краставички, тиквички и 1 лехичка пипер. Тоест толкова, колкото да ми е подръка лятото, когато сме в къщата и да е възможно най-екологично заради децата. За сметка на това пък съм заложила на доста подправки Peace

# 579
tzarina , не е никак малко...аз да постигна толкова...ехееееее  Crazy Laughing

# 580
К-А-М , ти май и цветя не си гледала.  Сандъчето, ако няма дупки, има означени места, пробиваш. Ако и това няма, хващаш мъжа с бормашината или с нож. Чакълът - за дренаж. Но първо ги измий хубаво камъчетата, че някои имат химии по тях.
Свекърва ми знаеше колко обичам подправки и ми правеше букетче - девисил, джоджан, магданоз.

# 581
К-А-М , ти май и цветя не си гледала.  Сандъчето, ако няма дупки, има означени места, пробиваш. Ако и това няма, хващаш мъжа с бормашината или с нож. Чакълът - за дренаж. Но първо ги измий хубаво камъчетата, че някои имат химии по тях.
Свекърва ми знаеше колко обичам подправки и ми правеше букетче - девисил, джоджан, магданоз.

Верно  Трещи, моря ги....ич ме нема, ма мерак голям.

Благодарско и на тебе  Heart Eyes Всеки съвет ми е ценен Hug
П. С. Мъж ми се изсмя за дупките....каза, че имали  Joy Mr. Green

# 582
  • Пазете Гор
....П. С. Мъж ми се изсмя за дупките....каза, че имали  Joy Mr. Green

Не всички имат, някои нямат хич, при други се налага доразпробиване. Зависи от производителя, от матрицата му, ако е пластмаса. Не зная колко работи като дренаж чакълът в саксии и сандъчета, но е полезен главно, защото променя центъра на тежестта им, прави ги по-стабилни. По отношения на стабилност геометрията на съдовете - обърнати пресечени конуси или призми - е безумна.

По това време мога да зареждам със спанак малък квартален магазин. Лошото е, че вече народът се е наситил на зеленории и не мога да изкуша никого.

Почвам рекламата:
Днешната ми закуска беше: в масло задуших 10-15 стръка току-що изскубнат спанак. Като омекна, чукнах три пресни яйца и добавих натрошено прясно овче сирене. Препекох хляб, сипах си мляко и нарязах един домат, добавих няколко маслинки. Цял ден бях свеж, бодър като морковче. Simple Smile

# 583
  • на брега на Дунава
Салвия има  разсад по 2 лв. саксийката в он лайн магазина на "Стрелиция" Аз си поръчах майорана, салвия , исоп, тарос, лайка  и божур /бял ,който цъфти през септември -октомври/.Сега чакам да ми ги доставят и в неделя ще ги засадя.

# 584
На 10 и на 11 май имаше по малко слана, днес видях две гнезденца зелен боб с пожълтели листа на върха. То ако са само две, халал да й е на сланата. Ще стане ясно след още два-три дни.
Кайсии ще има. Чак да се замеряме няма да има, но за ядене и десетина компота ще има.

По това време мога да зареждам със спанак малък квартален магазин. Лошото е, че вече народът се е наситил на зеленории и не мога да изкуша никого.
Същия магазин  мога да го зареждам с къдрава салата и пресен лук. Не сме изяли още 1/3, а консумацията спада. Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт