Био зеленчукова градина №8

• 75 739
  • 751
  •   1
Отговори
# 630
Супер е диво и красиво!Ние утре пътуваме при нашата зеленина
И ние, веднага като малкия се прибере от училище Peace Тази седмица ми се стори безкрайно дълга Thinking

# 631
  • на брега на Дунава
Аз ще пътувам в събота рано сутринта с разсадите за подправките ,цветя и няколко забравени кофички "чери" от предния път.Утре съм командировка  и после ще работя до късно вечерта.Нямам търпение да видя какво е станало. В понеделник ще показвам.

# 632
Мисис бг, знам какво ти яде коренчетата! Това са едни големи червеи, подобни на земните, но хищници Sick, пируват нощем в лехите, като навличат неукрепналите растения под земята. Направи си довечера, по тъмно, една разходка с фенерче-ще се изумиш от количеството им! Ние с Теди доста умувахме по този проблем. Намерих някакво частично решение-като разсадя пипера, разхвърлям около стърковете прясно наскубана трева. Гадинките се лъжат и намъкват тревата под земята.

# 633
  • София
На мен охлювите ми опоскаха разсада за краставици - от 30 са оставили 6-7 и някои и те нагризани  Sick Дали ще оцелеят, като  са им засегнати само първичните 2 листа - горните са непокътнати?

Вчера, докато сме били в парка,  минали по поръчка на общината и зверски окастрили двете липи пред нас  #Cussing out Оставили са само стволовете и тук-таме са намазали с блажна боя. Някой знае ли защо така осакатяват дървета?

ПП. Извинявам се, че само се жалвам в тая хубава тема - дано скоро и да се похваля...

# 634
  • Варна-София
Ana.Ivanova

Подобно нещо преди два дена и по Анимълз Планет даваха. Излизаха червейчетата и си мъкнеха сламки от повърхността. Досега, като не се увличах по "био"-то, в земята ни нямаше нито един червей. Сега като се появиха, а и по всички информации са безценни за обогатяване на почвата, явно трябва да се съобразим и с техните нужди. Вземам на въоръжение твоя опит и вече целенасочено ще оставям тревата - хем като мулч, хем и за тях да има.

# 635
Ana.Ivanova, daniabc, amica1, моята борба с охлюви и червеи е с помощта на дървесна пепел, която посипвам обилно около растенията. За сега нямам проблеми.
Много се радвам, че успях да "зарибя" толкова хора за салвията. Grinning

# 636
За китайското зеле се отказвам от БИО отглеждане! Ще го изядат пущините.
С какво да го напръскам? Има някакви червейчета, пасат го яко! Направо са им надупчени листата като дантела. Малки са още - на по 4-5 листенца като марулки са, но както върви няма да свият. Моля ви, помогнете!!!

# 637
  • Варна-София
Дидиди, тук имам нещо за теб.

Срещу бялата зелева пеперуда
Домати – стъбла и листа от домати се накълцват добре и се покриват с вода. Стои 2 часа. Този екстракт се използва неразреден срещу бялата зелева пеперуда

Общ пестицид за насекоми ( въшки, гъсеници, голи охлюви)
Синап на прах – 100 грама на 1 кофа вода, или се праши почвата – 100 г на 1 м2

Общ пестицид за насекоми ( много вредители) особено по дърветата и зелето
Коноп – Сади се под всяко дърво 3 растения

Първото съм го пробвала - работи, другите не съм пробвала, обаче с последното може и да получиш обвинение.

# 638
За китайското зеле се отказвам от БИО отглеждане! Ще го изядат пущините.
С какво да го напръскам? Има някакви червейчета, пасат го яко! Направо са им надупчени листата като дантела. Малки са още - на по 4-5 листенца като марулки са, но както върви няма да свият. Моля ви, помогнете!!!

Нещо което не е БИО.
Би-58- 0,1% разтвор- (10мл за 10л вода), хубаво е да сложиш малко веро за прилепител.

# 639
Снощи брах коприва за кокошките.И ми направи впечатление,че една туфа е нападната от някакви въшки.А като започнах да я кълцам видях,че същите стръкове са пълни и с едни големи кафяви мравки  Laughing-в природата всичко си е в равновесие.В шахтата на водомера ни от години се е заселила жаба-тя пък си хапва комари.И пълни всички отворени съдове с вода с попови лъжички.

# 640
  • Варна-София
Дидиди,
Все забравям да напомням за течния сапун.
Непременно добави малко за прилепител, както вече казаха. И често срещам предупреждението да не бъде какъв да е детергент, тоест да не бъде веро, а точно сапун. Имало значение.

# 641
  • Варна-София
vili__66, кокошките голи охлюви и плужеци ядат ли? Питам, защото моите таралежи не ги ядат, а пък бях уверена, че ще им харесат. Предпочитат кайма, пилешки кокали и котешка храна.

# 642
О,за охлюви се затриват-като обиколя градината събирам по няколко шепи.Начуквам ги със широкото на сатъра и в кофата при мляното и копривата  Laughing.С голите процедурата е директно през оградата в кокошия двор.Но гадовете се крият с пръстта и трудно се събират Sick

# 643
Домати за кълцане в момента нямам, но синап ще купя. А коноп... дали може да се разсажда? Семена нямам, но виждах поникнали по краищата на градината и в парка на село.
За момента ще пробвам с Би-58, понеже са малки, на по 4 листенца и има време до като станат за ядене. За по-късно ще видя как ще се отрази синапа. А за догодина ще пробвам и в репичките да го наръся, защото не стават за ядене. Направо са с по 5-10 червея всяка. Такова нещо само в бели череши съм виждала!!! Ама да ми нападнат така китайчетата - това няма да го преживея!!!

# 644
Мисис бг, знам какво ти яде коренчетата! Това са едни големи червеи, подобни на земните, но хищници Sick, пируват нощем в лехите, като навличат неукрепналите растения под земята. Направи си довечера, по тъмно, една разходка с фенерче-ще се изумиш от количеството им! Ние с Теди доста умувахме по този проблем. Намерих някакво частично решение-като разсадя пипера, разхвърлям около стърковете прясно наскубана трева. Гадинките се лъжат и намъкват тревата под земята.
Ana.Ivanova   bouquetОще довечера ще се разходя да видя за какво иде реч.И трева от райграса ще нахвърлям.Бях я сложила на купица при компоста да гние,но ще й сменя предназначението.Преди време една съседка ме убеждаваше ,че дъждовните червеи вмъкват растенията навътре и ги ядат,но някак не исках да повярвам,че нанасят вреда точно те.Все ми се струва,че са полезни твари в градината.А то имало и друг "чешит"...Ана,също да ти благодаря за снимката на зелетата-направих си сверка моето как върви.Аз съм тази дето се интересуваше от него Peace
Вили,ти беше писала ,че разсаждаш домата по 2 растения заедно...Направих същото по твой съвет с коловите домати ,най-вече с цел- пестенето на колците Grinning.Така ги пикирах и така ги посадих.Само да оцелеят дано Mr. Green
Пишете за билки също.Сложила съм семенца,но някой не излязоха.Иначе много искам да си имам билкова лехичка,уханна...

Общи условия

Активация на акаунт