Здравословно хранене за децата - 5

• 52 799
  • 748
  •   1
Отговори
# 75
Мунгусолини той ще прояде здравословни храни, ако се купува вкъщи такива и няма под ръка с какво друго да се залъже

снощи точно това си говорихме с мъжа ми, че запасите ни от зърнени, семена и брашна са на изчерпване трябва да купуваме пак, и се сетихме че шкафа, който пълним сега с тези храни преди да се роди сина ни беше пълен със сладки, солени, чипс и други лакомства  Embarassed

та нормално е според мен да му се яде само едно нещо, може би му е вкусно и точно от това има нужда,
има много начини да обогатиш храната без детето да разбере  Peace

малини напредваш със здравословните храни, гордея се с теб, може ли като ги направиш да снимаш и пуснеш рецептата в сайта за да ги сложа с детската диета, ще съм ти много благодарна 0 както и на другите майки- опитвам се да събера храни подходящи за малките ни ето тук

аз утре ще дам тиквените семки, ще ги смилам на чопъра и ще сложа в закуската 1 ч.л като за начало  newsm78
днес му дадох от нашите елдени кюфтета, беше възхитен изяде цяло кюфте, по принцип обича да си хапва елда и киноа, просото не му е от любимите, но пак го яде ако е малко в супичката

по повод на злоядите деца, моето е злоядо от както почна да се храни с твърда храна, най-добре приема кърма  Crazy и често ми плюе храната, прави едни физиономии, а след 1 мин като предложа пак ги хапва -
галче сеста ми не ядеше гъби около 15 години, учителката в детската беше им предала урок за отровните гъби и това продължи до към 19 годишна възраст  Joy Joy Joy

# 76
  • Варна
Здравейте! Сега откривам тази тема и много ми допадна. Ще ви следя с интерес!
От линковете на 1 стр. попаднах на solidarno . com и искам да попитам някой от вас включвал ли се е в такива мрежи за поръчка и доставка на био-продукти и може ли да ме ориентира дали има такава ферма в района на Варна? От сайта не намерих.

# 77
Сиси, даваш страхотни идеи, много ти се въхищавам   bouquet Hug
Аз не съм много по здравословното хранене, но много ми се иска да бъда и ще следя темата с интерес, поне малко от малко да се поправя, не знам доколко ще е възможно, защото мъжа ми няма и да иска и да чуе за здравословно хранене, но аз поне за мене си и детето ще се променя.
Та затова и не купувам Био продукти все още, имам и някои предубеждения, че само им пише Био на етикета и даваш пари за Био, а не са.

# 78
lux, много полезен линк, ще пробвам хлябът с маслини в най-скоро време. И без друго имам пекарна и ядем само домашен хляб, а дребното обича маслини.
Аз по принцип неща които знам че не са полезни изобщо не купувам, той дори не ги е опитвал и така няма как да ги заобича. Е понякога се случва някой да го почерпи с нещо, не винаги можем да ги предпазим. Аз просто се ядосвам като готвя с часове, а той накрая яде само хляб.
Вчера си поиска макарони и изяде 3 чинии, това му се ядеше.

Аз да споделя че правя картофените кюфтета с орехи и овесени ядки, които предварително накисвам в хладка вода и стават много вкусни, освен това винаги ги потапям в белтък преди пърженето и така не се напиват с олио и да стават мазни.   chef
Знам че пърженето не е здравословно, пробвала съм тази смес и печена, пак е вкусно, обаче не е същото.

Последна редакция: пт, 15 апр 2011, 15:18 от Мунгусолини

# 79
lux, много полезен линк, ще пробвам хлябът с маслини в най-скоро време. И без друго имам пекарна и ядем само домашен хляб, а дребното обича маслини.
Аз по принцип неща които знам че не са полезни изобщо не купувам, той дори не ги е опитвал и така няма как да ги заобича. Е понякога се случва някой да го почерпи с нещо, не винаги можем да ги предпазим. Аз просто се ядосвам като готвя с часове, а той накрая яде само хляб.
Вчера си поиска макарони и изяде 3 чинии, това му се ядеше.

знам че децата ядат повече бързи въглехидрати, защото при растежа им погама много - разбира се трябва да ядат и белтъчини и витамини да приемат, но все пак това май ги влече най много- ако му направиш детско гуакамоле, малко авокадо- краставичка, кисело мляко, домат , малко да го подправиш- дали няма да го приеме също с макароните или паста с ядки в макароните- аз бих си хапнала  Embarassed

# 80
Трябва да пробвам. Притеснява ме това че точно сега му се формира вкусът и ще му остане като навик с какво да се храни като възрастен, а той не ми бутва вкусните салатки.  #Cussing out
Направо се тормозя.

# 81
  • София (Възраждане)
Какво е правилното отношение към количеството мазнина. Вярно ли е,  че зеленчуците се усвояват по-пълноценно ако "плуват" в мазнина? newsm78

# 82
Мунгусолини, ти салатките смесени ли му ги даваш? отделни зеленчуци даваш ли му? Например настърган домат към макароните?
Питам защото нашите смятаха дълги години, че аз не ям зеленчуци, а всъщност аз не ги обичах 'цапани', т.е. на салата и се отвращавах и все още съм така от вкуса на оцета Peace
Та мисълта ми е, че може нещо да го притеснява при манджите, салатите, и т.н., което не е ясно на пръв поглед какво е, а и той може само да ти каже, че това не го харесва Rolling Eyes

# 83
Какво е правилното отношение към количеството мазнина. Вярно ли е,  че зеленчуците се усвояват по-пълноценно ако "плуват" в мазнина? newsm78

Съвсем не!!! Не знам откъде ги "сърбат" тия факти по ТВ, ама една лъжа повторена 100 пъти става истина...

Добре се усвояват мастно-разтворимите витамини - А, Е, Д - доколкото се намират в някои зеленчуци. По принцип не е нужно да плуват в мазнина, за да има достатъчно за усвояването на тези витамини. Като цяло, мазнините трябва да са балансирани и по-възможност да има нимум извлечени и рафинирани такива. Примерно, салата моркови, поръсена със смлени орехи, слънчогедови или тиквени семки е по-добро решение от салата моркови поръсена със зехнин, и далеч по-добро таково от същата салата със слънчогледово олио (заради превеса на омега 6 МК, дори да не е рафинирано).

# 84
Галче, може и така да е, защото като види зелка и я хрупа като заек, а на салата не я яде, яде сурова чушка, като си я хрупа цяла, също и морков. Значи яде зеленчуци и плодове, ама както ти казваш не ги обича "цапани"  Joy
Той си говори добре вече и си ми казва какво иска, ама няма да забравя като по-малък, как ми искаше "байка" и аз си нямах идея, че иска ябълка, та един ден като видя ябълка е ръцете ми и ми заяви сочейки: "Ето, това е байка", та чак тогава го разбрах.  Embarassed

Mooimeiske
- за плуването в мазнина на зеленчуци, то хем не е полезно, хем си е и доста гадно на вкус. Така че не го правете.  Naughty

# 85
"байка", много сладко Flutter Ами щом ги обича поотделно зеленчуците и плодовете, няма какво да се притесняваш, че не ги яде на салата Peace
Племеникът ми например пък може да яде зеленчуци /на 10г е/, но само ако са специално приготвени, например домати без кожата, краставица обелена и т.н. Та всяко дете си е различно

# 86
А знаете ли колко са вкусни картофени кюфтета с грах?   chef
Няма да забравя на една хижа, още в ученическите ми години, как занесох такива кюфтета. Всички носеха разни меса, пък аз носех такива кюфтета. Всички първо се смяха, после се престрашиха да опитат и след това моите кюфтета толкова бързо се изядоха, а пържолите останаха.
После от тайфата, все ме питаха за тия кюфтета, няма ли да им занеса да похапнат. bowuu
Аз трябва да питам, майка ми за тия кюфтета как се правеха, че съм забравила Embarassed, имаше някаква тънкоста, ама каква???? newsm78

# 87
Мунгусолини, моля те да дадеш рецептата за кюфтета с овес и орехи! Hug

# 88
Ами просто накисвам 1 чаша овесени ядки (по-добре обикновени, а не от финните, защото стават на каша) с една чаша (малко по-празна) хладка вода, като може да се посоли малко за да се овкусят (ако видя че овесените ядки не са поели всичката вода ги прецеждам, за да не ми стане сместа рядка), слагам смлени орехи, защото и те придават много хубав вкус, може и да се нарежат - по-добре е, ама е играчка и другите съставки са си като на обикновените картофени кюфтета, ползвам сварени картофи. Има една подробност, слагам 1,2 супени лъжици кисело мляко и така картофите не миришат на пръст. Сирене не винаги слагам, обаче ако имам кашкавал не им го спестявам. Зависи от количеството смес си оставям един, два белтъка, жълтъците ги слагам вътре, а белтъците ги разбивам с вилица, дори вода добавям понякога, ако видя че ще станат много кюфтета и няма да ми стигне белтъкът. Звучи странно това с водата, обаче не пръска. Оформям си кюфтетата и преди да ги пусна в тигана ги потапям в белтъка, така се запечатват и стават с хрупкава коричка, пробвала съм без белтък, но стават мазни и не ги харесвам.
Ще ме извините, че не давам точна рецепта от сорта на 1 кг. картови, ХХХ грама еди какво си, обаче тези кюфтета ги правя от много години и вече нямам нужда от рецепта, може и да съм имала някога такава, обаче сега ги правя на усет, като направя сместа и преценявам дали има нужда от нещо. Ако е гъста добавям яйце или кис. мляко и т.н. Може даже да опитвате от сместа и да си я нагодите според вкусът си.
Посрещала съм кръсниците с такива кюфтета, а ги знам, че са мръвкари, та имаше и пържоли, обаче кюфтетата много им харесаха, даже не познаха че са без месо.  Whistling
За друго в момента не се сещам, подправки не казвам, защото всеки може да си ги подправи според вкусът си. Много са вкусни, имат само един кусур, че изискват много време за приготвянето им и затова рядко ги правя.

Ще ме извинявате, че не давам точна рецепта от сорта на 1 кг. картофи, ХХХ гр. нещо си, обаче тези кюфтета ги правя от много години и вече не ползвам рецепта. Даже да съм имала такава, няма как да я намеря. Правя си ги на усет, като направя сместа и преценявам дали има нужда от нещо. Ако е много гъста добавям, яйце или кис. мляко, рядка гледам да не става, че по-трудно се поправя тази грешка. Можете даже да опитате сместа и да си я нагодите на ваш вкус, пък и носът върши добра работа. Grinning
Само да допълня, че тази смес може да се запече в тавичка, така ще се избегне вредното пържене(което отнема и доста време), а кашкавалът може да се настърже отгоре, към краят, ако няма кашкавал пак става коричка, но ако има е по-вкусно.

Последна редакция: пт, 15 апр 2011, 20:12 от Мунгусолини

# 89
  • София (Възраждане)
Eх, знаех си, че дрънкат али бали по въпросното шоу, което аз впрочем до сега не съм гледала, една приятелка е фенка и ми разказва разните "факти".

Общи условия

Активация на акаунт