Здравословно хранене за децата - 5

  • 52 951
  • 748
  •   1
Отговори
# 30
  • Пловдив
  • Мнения: 698
А от къде можем да си вземем сушени плодове на слънце, без използване на сяра и разни други гадости?  newsm78
То май да се сушат на слънце не е полезно, защото се разрушават много вещества и цветът се променя.  Thinking

Ми не знам, аз си мислех, че е по-добре, защото не се надвишават 40 С, аз понякога взимам био сушени плодове и на тях пише, че са сушени на слънце  newsm78 Дори фурмите бяха съвсем различни на вкус от тези иранските, много по-хубави и не чак толкова сладки, аз дори си мислех, че на тези иранските им добавят захар, но бяха и по-светли и може просто да са друг сорт  newsm78

Бенджи, писах ти на лични  Peace

# 31
  • Мнения: 65
Ми не знам, аз си мислех, че е по-добре, защото не се надвишават 40 С, аз понякога взимам био сушени плодове и на тях пише, че са сушени на слънце  newsm78
Сигурно идеята е, че са сушени в естествени условия, а не в сушилня, или с някакви препарати. Макар че със слънце температурата може да се достигне доста повече от 400С.

# 32
  • Мнения: 3 869
От предишната тема имаше въпрос за топлинна обработка на кълнове. Препоръчва се за бобовите, особено за соята, попарване само, за да бъдат по-лесно смилаеми. Някои хора не ги понасят сурови.

Не бих си ползвала фурната за сушене на пловоде и пр. Твърде неефективно е, освен ако не става дума за еднократно сушене на малки дози. Ако фурната е с вентилатор, с 5 решетки и се използват всичките, тогава вече би било малко по-ефективно. Иначе домашен дехидрататор е най-добър за такави цели (домашни); но ако искам за изсуша голямо количество плодове в края на лятото, ще ползвам прастарите методи за сушене на слънце и въздух.

От маслините и аз най-много харесван каламат натурални, салата от маслини (която основно се прави от такива маслини обезкостени) и маслинова паста от каламата (солена е, но е подходяща за сосове разни)

Фурми вече не купувам, защото са ни прекалено сладки да ги ядем направо, но купувам от арабите големи разфасовки петмез от фурми (100% смлени фурми), който използвам за подсладител. Една кутия от половин кило си я ползваме близо година Simple Smile

Лукс, изчакай със семките детето да стане на годинка; после предложи накиснати и накълцани или смлени.

Луи-джо
, за боклучаваите храни аз обяснявам, че от тях боли коремче и това засега работи. Същоо обяснявам и ако иска да смесва много храни и яде безразборно.


# 33
  • София (Възраждане)
  • Мнения: 2 299
...з понякога взимам био сушени плодове и на тях пише, че са сушени на слънце  ...

На кои био плодове пише, че са сушени на слънце?

Днес погледнах кутията на иранските фурми през витрина в Халите, пишеше че са fresh dates.

Мег, къде са арабите, около Женския ли? ох, като знам как изнасят едни овнешки трупове пред магазините и ги кацат мухите, малко ми е едно такова нехигеинично да минавам от там дори, но аз съм доста предубедена Sad

# 34
  • Мнения: 682
та въпросчето ми е - кога мога да дам на детето тиквени или слънчегледови семки- предполагам че със слънчогледовите няма проблем, защото му слагам слън олио в храната
искам да кажа че бебчо е с алергия към белтъка, и не ядем млечни, иска ми се малко белтъци и да разнообразя менюто му, примерно сутрин в овесените ядки да му прибавям 1 ч.л смлени тиквени семки .

И ние сме като вас с алергия. Аз тиквени семки добавих към закуската малко преди годинката.Нямаше реакция. След годинката добавих и слънчогледови, и така всеки месец добавям нови - орехи, наскоро бадеми ( първо накиснати). Давам ги само смлени към закуска, крем или смути.

# 35
  • Мнения: 3 869
На Женския не стъпвам, защото хем ми е далече, хем не мога да се оправя там  Mr. Green
От арабите - имах предвид, че са арабски марки, внасяни от арабите, но собсвениците на диетични магазини знаят за какво иде реч и като поръчам ме снабдяват за няколко дни, а не рядко има и заредени в магазина. Спестявам си просто досега с онизи свят, в който никак не се вписвам...

# 36
  • София (Възраждане)
  • Мнения: 2 299
Мдда, Женският пазар е колоритно място, само дето превес имат тъмните до черно тонове от спектъра Mr. Green

Идеята за петмез от фурми ми хареса, щом е сто процентов продукт ми изглежда много добър вариант. Мег, къде мога да съм сигурна че ще го намеря?

Да попитам относнодомашните крекери, едва вчера ми направи впечатление че става въпрос за суров продукт. Пак преди няклко дни от вас разбрах и, че съществува дехидрататор за домашно ползване. Въпросът ми е фурната дали би свършила същата работа специално за крекери newsm78?
  bouquet

# 37
  • Мнения: 3 869
Питай в близкия диетичен за петмез от фурми, сигурна съм че ще ти доставят. Иначе аз си пазарувам от диетичния на Плиска, защото ми е най-близък и удобен.

Крекерите може и да не са сурови, и да, ще станат във фурната, ако не са сурави. Иначе просто не виждам кой ще си остави фурната 5-6-7 часа включена на мин. с отверана вратичка  Mr. Green
Аз попаднах на някакви страхотни биокрекери с брашно от динкел и сусам - голяма вкусотия, но и цената една голяма Laughing Затова си запазих опаковката и сега си гледам съдържанието и го умувам да го напасна като пропорции, за да си изфабрикувам такива крекери в домашни условия. Бяха поръсени със сусам, който обаче беше белен и беше останал бял, което ме навежда на мисълта, че са печени при сравнтелно ниски Т и за кратко.

# 38
  • Мнения: 3 743

Моето хлапе е фен и на боровинките, но в тези на Детелина има добавено олио  Rolling Eyes Някой знае ли защо?


И мен ме интересува този въпрос Peace

# 39
  • Мнения: 5 714
Иначе просто не виждам кой ще си остави фурната 5-6-7 часа включена на мин. с отверана вратичка  Mr. Green
А, има, има.  Wink

# 40
  • Мнения: 3 869

Моето хлапе е фен и на боровинките, но в тези на Детелина има добавено олио  Rolling Eyes Някой знае ли защо?


И мен ме интересува този въпрос Peace

Служи като консервант против окисление  Peace

# 41
  • Мнения: 511
До сега съм купувала фурми от арабските магазини, онези в зелените кутии "Мариам", но все ми се струват, че сякаш са пръскани с нещо?

Идеята за петмеза не е никак лоша, пак там съм виждала много видове петмез, стават идеално за сладкиши.

# 42
  • Мнения: 3 182
Сиси, за маслините с разрез - какво да ускорят!?!?

# 43
  • Мнения: 234
та въпросчето ми е - кога мога да дам на детето тиквени или слънчегледови семки- предполагам че със слънчогледовите няма проблем, защото му слагам слън олио в храната
искам да кажа че бебчо е с алергия към белтъка, и не ядем млечни, иска ми се малко белтъци и да разнообразя менюто му, примерно сутрин в овесените ядки да му прибавям 1 ч.л смлени тиквени семки .

И ние сме като вас с алергия. Аз тиквени семки добавих към закуската малко преди годинката.Нямаше реакция. След годинката добавих и слънчогледови, и така всеки месец добавям нови - орехи, наскоро бадеми ( първо накиснати). Давам ги само смлени към закуска, крем или смути.


Благодаря многоооо

меги и на теб също

сега няколко дни ще му дам круша, че бях спряла и смело след това почвам  с тиквени семки другата седмица  Peace

# 44
  • Мнения: 782
За петмез съм питала и все няма. Няма и кой да се сети да си поръча  Embarassed Благодаря за идеята  Grinning

Фурми палзвам като добавка към зърнените каши и за сурови бонбони. Натюр много рядко, че наистина са много сладки  Simple Smile

Жалко, че вече не се практикува на село сушене на плодове. Дядо ми е от Троян. Там едно време много сушаха сливи, ябълки, круши ... в едни малки къщички, палеха огън, редяха решетки и ставаха перфектни , лишени от всякакви гадости, но вече нямааа  Confused

Общи условия

Активация на акаунт