Здравословно хранене за децата - 5

• 53 012
  • 748
  •   1
Отговори
# 345
По този на4ин по4ти проте4е и нашият РД-сурова торта,вода,Органик сок и продукти,мъфини от пълнозърнесто брашно ,семена и ядки,ферма със зай4ета и поляни и шир(но и дъжд)Simple Smile

# 346
благодаря,аз вече направих - сварих нарязани парчета и обелени, после с ориз във фурната, доматено пюре, лук и подправки.За моя изненада малкият го хареса много! Др. път ще опитам твоето ,Меги, но ми казаха,че понеже бил горчив на вкус патладжана,трябвало да се накисне ппърво, плюс сол!?!? Аз не ям патлаждан - дори не опитвам, а ине помня да съм опитвала, под никаква форма, но не мога просто - та се чудя вярно ли е и как, ако цял го запека, ще му се махне горчивостта... Rolling Eyes
Третира се със сол да. Може да го нарежеш на две, да натриеш солта по патладжана и да го сложиш под наклон в една купа, за да пусне горчивия си сок. Друг вариант е да го нацепиш както си е с кората на няколко места и да втиеш в тях солта. После пак под наклон. След двата варианта измиваш преди употреба.

# 347
Когато пека пятладжана цял, не ми се налага нищо да правя за горчивината. Явно с печенето нещо се променя... Отделно предлаганите от известно време сортове са по-малко горчиви. Едно време доста повече горчивина се отделяше; сега просто ми навлажнават купата като ги оставя дори и половин час натрити със сол (ако съм ги правила на лентички за печене).

# 348
"Горчивината" на патладжана много зависи от агротехниката му. Ако добре се напоява и при съвременните сортове рядко се случва патладжан да горчи. При интензивното земеделие патладжана се отглежда при поливни условия. В някоя домашна градина, където не е изградено капково напояване примерно и се разчита на гравитачно, а лятото кладенца е пресъхнал, или не стига вода до последните корени в реда, вероятността да попаднеш на "горчив" патладжан е доста по-голяма. И "горчиви" краставици се появяват по тази причина.
Обожавам патладжан, и съпруга ми го обича. Често си похапваме. Въведох го през 8-я месец и не съм имала проблем. И детето харесва патладжан. НО... отбелязвам, че и аз консумирам и то в големи количества, а дете още пие млякото ми.
Старая се и аз да го третирам със сол и да отцеждам, беля го, ако гозбата не изисква друго.

# 349
- та се чудя вярно ли е и как, ако цял го запека, ще му се махне горчивостта... Rolling Eyes

Както са писали преди мен, патладжанът е хубаво да се посоли и след това да се измие обилно и/или изстиска, а най-добре е - бял, стига да се намери на пазара.

# 350
  • София
Привет,
благодаря на Love&Light за идеите по предното ми питане Simple Smile

Сега съм се размислила над домашните пастети.
Аз най често правя веариации с авокадо - добавям сиренце или варено яйце, подправки и така става хубаво за мазане на пълнозърнеста филийка.
Да споделите други идеи, какво си приготвяте у дома? Иска ми се да изкуша и мъжа /като добавка към салатата/, че е много капризен и такива неща хапваме основно с малчо Wink

# 351
Аз правя един пастет от сушени домати и маслини-много вкусен става -мъж ми с удоволствие го яде-ето рецептата:http://www.kulinarno-joana.com/2008/11/dried-tomatoes-and-olives-pate/,правила съм и този
:http://www.kulinarno-joana.com/2008/11/dried-tomatoes-beans-pate/.Ето още една идея:http://www.kulinarno-joana.com/2009/03/rye-sesame-bread-and-red- … ntil-bulgur-pate/Правя също нещо като тапенаде-пастет от черни маслини,лук,малко зехтин,лимон-аншоа не слагам,че става много солено-всичко го пасирам фино-подправки-по желание.

# 352
Абел, ако в патстет ще слагаш сирене или яйце, по-добре да си остане на основа зеленчуци (червени печени чушки, сушени домати, авокадо)
Аз правя пастети от накиснати и смлени ядки - орехи, тиквени семки, слънчоглед. С тях много добре стават "солени" комбинации. Добавям зехтин и зелени подправки разни. Много хубав пастем си се е получавал и от печени червени чушки пасирани със смляно кашу, малко заехтин и риган, сол. Същото съм правила и с добавена пасирана след сваряването червена леща. Но най-често похапвания вкъщи е от суров сусамов тахан от небелен сусам, сляна салата от маслини (продава се готова, но махам скилитките чесън и лютите чушлета от нея) и малко зехтин. Салата от маслини е много добре овкусена с разни зелени, които още не съм разгадала, а и има предостатъчно сол. Пробвала съм да я обезсолявам за целите на пастета, получава се без проблем, но пастетът става нетраен, дори държан в хладилник (по принцип в хладилника го държа).

# 353
От приятелка, която години наред се занимаваше с маслини и зехтини знам, че хубавия пастет от маслини мухлясва. Това показвало, че пастета зрее. така че разбърквам този мухъл и консумираме отново.
Авокадо ползвам основно за гуакамоле - съпругът ми му е фен. Проблема е с бързото окисляване.
Слагам и към салата или мажа директно.
Пастет от маслини си правя сама ( купения ми е мн солен) - маслини, зехтин, подправки и пасирам.
Много хапваме хайвер - това е специалитетът на съпруга ми
Правя и катък - изцедено мляко, малко извара, зехтин, печени чушки, магданоз и чесън
 и Кьопало - печени патладжани, пипер, сол, магданоз, чесън и малко майонеза

# 354
  • Пловдив
Аз кьопоото го правя като гуакамолето, ама вместо авокадо - печен патладжан.
Патладжан, печена чушка /може и люта/, магданоз, зелен лук и/или чесън, домат и маалко мазнина...

# 355
По този на4ин по4ти проте4е и нашият РД-сурова торта,вода,Органик сок и продукти,мъфини от пълнозърнесто брашно ,семена и ядки,ферма със зай4ета и поляни и шир(но и дъжд)Simple Smile

Таня, имаш ли снимки? Simple Smile

Момичета, много хубави идеи за пастети давате. Peace Само да питам - хлябът вкъщи ли го правите, с каква мая, или купешки?

# 356
Ние специално ядем мн рядко хляб. Имам и от двата вида- с квас и със суха мая. Всичкия хляб ми е замръзен във фризера - иначе мухлясва

# 357
Утре като част от програмата Sofia Design Week Kids ще има Вкусни игри - http://edno.bg/sofiadesignweek/children/ Предполагам ще е забавно за децата, но до колко ли здравословно.. дано!

Пастети правя като гореизброените, но основите продукти са ми авокадо, маслини, ядки, тахан.. и вече зеленийки разни.. Бързи лютенички също правя понякога.

# 358
Здравейте, видях наскоро в м-н "Слънце и Луна" звездички от киноа (в зелено и червено). Интересно ми е някой купувал ли ги е, колко време се варят  и дали са ....вкусни.  Иначе от буквичките на "Рапунцел" редовно си купуваме, но те са си пшенични.

# 359
  • София
Много ви благодаря за идеите за пастети, звучат чудесно   bouquet
Ще ги тествам да видим кои ще се харесат най-много, аз докато ги четох сериозно огладнях... Simple Smile

За хляб - правя домашен в машината. Основно пълнозърнести с ядки -  от готови смеси и от различни брашна. Като цяло не ядем много, но сега покрай разходки и пикници ще ми свършат добра работа пастетите Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт