Здравословно хранене за децата - 5

  • 53 020
  • 748
  •   1
Отговори
# 330
  • Мнения: 3 743
мерси  bouquet, този със сумам и шоколад е още по-подходящ за нас, защото се притеснявам от суровите жълтъци. Те са термично обработени, но все пак Rolling Eyes
Пиши, ако го приготвиш, как ти се е получило, моля Hug

# 331
  • Мнения: 9
В момента правя опити да произведа квас от типово брашно. Много сте ми полезни, бях започнала да мисля, че ако искам да направя хляб от брашно, различно от бялото, ще ми трябва машина за хляб.

Следвате ли някакви по-специални пропорции за тестото, за да бухне и да се изпече като хората?

Ами предния път сложих 500 гр. ръжено, 500 гр. пълнозърнесто пшенично, ~600 мл. вода и 200 мл. квас, но мъж ми заяви, че хлябът му е кисел и днешния хляб го направих с малко над 100 мл. квас, но малко по-активен. Честно казано стана си същия бухнал хляб, малко по-некисел. Иначе не спазвам рецептите и го меся само веднъж, мятам го във фурната на 50 градуса за 4-5 мин., изключвам я и го оставям да втасва поне 4-5 часа(а в общия случай го меся вечерта и го пека на другия ден). А за кваса... в това време "кипва" за отрицателно време - последната доза стана за 1 ден. Също така открих нов начин да се съхранява активен квас - във фризера, после само се размразява и му се дава "храна" и за нула време имаме активен квас.

Последна редакция: чт, 09 юни 2011, 23:03 от Силве77

# 332
  • Мнения: 6 791
Таня, според мен може да е от фъстъците. Какво казват специалистите?

Галче, за рецепти за сладолед - ето тук има рецепта на една мама - Люлякови нощи, най-накрая на поста й. Не съм опитвала, но ми изглежда супер вкусно и лесна.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=472370.msg14209479

# 333
  • Мнения: 3 066
Lurdes--още не са ни назна4илки 4ас ,4акаме писмото с направление.
И аз мисля,4е е от тях,защото доктора каза,4е детето не реагира понякога веднага на алергията когато опита за първи път дадена храна,но при повторна употреба ве4е реакцията е на лице с обрива и т.н.
Ще й правят тестове за вси4ки храни,та ще се види:) Дано да е по скоро,4е да знам какво да избягваме.
Относно сладоледа-и нашето дете наскоро го опита за първи път и сега мисля да си взема една машина за сладолед от Лидл за домашен сладолед.
АЗ съм й правила близалка от малини,ягоди и къпини  блендирани с вода и мед и замразени във форми4ки за близалки за фризер ,но съм пробвала и с прясно мляко и е като същински сладолед. Ина4е машинката е по като за нас ,защото само това харесвам от сладките неща.
 Като я имат  в нали4ност ще се похваля как работи и дали се е одобрил варианта:)

# 334
  • София
  • Мнения: 438
Здравейте,
имам една чуденка напоследък и мисля, че тук е мястото да се осведомя по темата.

Напоследък ми идва малко нанагорно със задачите и не ми остава никакво време за готвене. (За детето обикновено правя супи с варива и зеленчуци, добавям и мляно месо) Вечер или като сме навън уикенда все по-често и тримата хапваме само салати.
Взех обаче да се чудя, ако направя повечето хапвания със сурови зеленчуци, как да балансирам приема и на другите продукти. Знам, че тук има доста дами, които практикуват веганство.

Може ли да споделите някакви основни стъпки/правила, които ползвате? От ядките съм давала само орехи до момента, заради съмнения от възможна алергия. Няма да успея да прочета много статии по темата идните дни, че са ме напънали много в работата, а после предстои и почивка...
Затова ще съм ви много благодарня за някакви кратки напътствия (някой линк с такова инфо) за  детското хранене!
Хубав ден от мен   bouquet

# 335
  • Мнения: 2 132
Не разбрах, какво по-точно те интересува? Simple Smile

# 336
  • София
  • Мнения: 438
Не разбрах, какво по-точно те интересува? Simple Smile
Това говори точно колко объркано ми тече мисълта вече...  Embarassed
Идеи за хапване - освен суровите зеленчуци какво друго давате и с какво ги комбинирате, което да се приготвя набързо? На малчо любимата му комбинаци е домат със сирене, но си мисля, че някакви накиснати ядки боха паснали добре... Например да ги накисна от сутринта и за вечеря да го сложа на салатата, за да не е 'голи' зеленчуци...

# 337
  • Мнения: 3 869
На салатите и на "голите" зеленчуци добавям дресинки от накистати ядки и зелени подправки, кълнове всякакви, понякога сварен амарант, просо или киноа. На закъските също добавям накиснати ядки, но хлапето вече ги яде отделно, т.е. не ги счуквам или пасирам, той си ги яде заедно със закуската, но не в същата паница.  В едно хранене не предлагам ядки и млечна храна. Не че не се случва хлапето да поиска кисело мляко понякога и ми е много трудно да обясня ,че по-късно може да яде мляко, ако още го иска, но все по-често се пулчава. Т.е. вече започна да схваща, особено след като 2 пъти повърна от това к. мляко в два последователни дни и разбра.

# 338
  • Мнения: 6 791
Аз така и не можах да разбера как се дават тези накиснати ядки, под каква форма? И за кои ядки става дума, кои са подходящи за киснене.

# 339
  • Мнения: 3 869
Всички сурови ядки е подходящо да се накисват преди консумация, за да се обезвредят инхибиторите на храносмилането - бадеми, лешници, орехи, кашу - стават по-меки и приятни на вкус след като са били накиснати за няколко часа. За салати - тиквени и слънчогледови семки, кедрови също.
Има много притеснения за алергични реакции към ядки и вероятност да попаднат в белия дроб при деца под 3 г. Лично аз не съм имала такива притеснения, защото от години ям ядки ежедневно, детето ми е дълго кърмено и се е запознало с ядките далеч преди лично да ги опита, захранено е на принципа на воденото от бебето отбиване (без пюрирана храна) и никога не се е давил с храна.

# 340
  • Мнения: 3 182
моля дайте рецепта за патладжан - ще давам за първи път Rolling Eyes

# 341
  • Мнения: 3 869
моля дайте рецепта за патладжан - ще давам за първи път Rolling Eyes
Печен цял, ама много добре изпечен, така че само с вилица да става на каша. Може да се подправи с малко мазнина, сол (ако детето е над 1 г.), зелени подправки ситно накълзани. Ако добавиш и печена червена чушка, ще стане почти като кюполу  Simple Smile
Ако детето е по-голямо, може да се добави и малко сусамов такан или смлени други ядки, каквито детето вече е опитвало. Всъщност не помня вече при въвеждането на нови храни дали беше удачно да се комбинарт с вече въведени или трябваше да се дават само отделно първия път....
Моето хлапе го харесва печен на лентички, намазани със смес от качествен соев сос и зехтин (пека върху хартия, на решетка, при 170С с вентилатор).

# 342
  • Мнения: 17 233
Само не забравяйте, че при най-малкия проблем с бъбреци или жлъчка патладжана ( независимо как е приготвен) може да доведе до криза

# 343
  • Мнения: 3 182
благодаря,аз вече направих - сварих нарязани парчета и обелени, после с ориз във фурната, доматено пюре, лук и подправки.За моя изненада малкият го хареса много! Др. път ще опитам твоето ,Меги, но ми казаха,че понеже бил горчив на вкус патладжана,трябвало да се накисне ппърво, плюс сол!?!? Аз не ям патлаждан - дори не опитвам, а ине помня да съм опитвала, под никаква форма, но не мога просто - та се чудя вярно ли е и как, ако цял го запека, ще му се махне горчивостта... Rolling Eyes

# 344

Общи условия

Активация на акаунт