Здравословно хранене за децата - 5

  • 53 028
  • 748
  •   1
Отговори
# 315
  • Мнения: 644
Сиси, благодаря  Hug

А квас за хляб аз правя с брашно от нахут. После меся с типово брашно. Не се троши хлябът, дори става много по-еластичен от другия- като го натиснеш и се вдига обратно. И по-плътен става, тежък, но без да е влажен чак колкото ръжения. Отдавна не съм правила.

# 316
  • Мнения: 549
В момента правя опити да произведа квас от типово брашно. Много сте ми полезни, бях започнала да мисля, че ако искам да направя хляб от брашно, различно от бялото, ще ми трябва машина за хляб.

Следвате ли някакви по-специални пропорции за тестото, за да бухне и да се изпече като хората?

# 317
  • Мнения: 186
Лично аз слагам 1 ч.чаша квас на 4 ч.чаши брашно (добавям и вода, разбира се). Замесвам около обяд, вкл. котлона само да се стопли и слагам върху него тестото (в купа) и покривам. Няколко пъти след това размесвам, обръщам по-скоро тестото и пак връщам на котлона. Всеки път става все по-бухнало. Като стане дете от сън го премесвам вече повече, добавям мазнината, кипря го в тавичка и го оставям във фурната на 50 С да втаса добре (като се стопли фурната я спирам, предполагам че зимата ще става по-бавно, сега е доста топло). Печа го след 2 часа някъде.

# 318
  • Мнения: 549
Благодаря сърдечно за подробното указание, Пеева Simple Smile Че син ми понякога я кара на мляко, вода и залци, а в магазина не знам точно какво вземам - по едни репортажи по тв твърдяха, че в пекарните докарват цвета на типовите хлебчета с кафе и малко трици...
Само да те помоля да кажеш два часа на каква температура печеш?

# 319
  • Мнения: 186
Само да те помоля да кажеш два часа на каква температура печеш?
Два часа ориентировъчно след последното месене печа. Както си е във фурната вкл. на 210 С за около 10 мин, после намалявам фурната на 160 С и за около 40 мин става готов хляба. Може да пробваш към края разбира се да видиш дали е готов и ако не, или го искате по-препечен да го печеш по-дълго.   chef успешно хлябоправене желая!

# 320
  • Мнения: 549
Благодарности  Simple Smile
За информацията и пожеланието. Дано добрата енергия се пренесе в тестото и тавата ми   

# 321
  • Мнения: 3 182
макар че никой не ме пита, но аз да си кажа Grinning Как синчето (1г.7м.) взе да похапва сурови зеленища (лапад и марулки засега, от домашна градина). Досега хич не щеше да погледне "новите" за него пролетни плодове и зеленчуци - домати, краставици, череши, кайсии, ягоди, за листните, освен на манджа, да не говорим! Даже бягаше и пищеше само като ме види с някоя череша в ръка... Не знам защо така, при положение, че поне с плодове сурови не сме имали досега проблем. Обаче снощи нямах какво друго да му дам и кашкавал с хляб, малко зехтин също и викам да не е само това - оп, накъсах на съвсем миниатюрни парченца листата от лапад и пробутах измежду хляба и кашкавала в залците. Солидна доза листни изпапа неусетно малкият де, то не съм сигурна и че е неусетно, ама нейсе. На залче по 5-6 парченца се падаха, ама закрити де, между другите съставки. Яде до спукване това диване, днес - също, вече и с марулки! Това за родители с подобни на моето го споделям, че бях се пощурила как ше го накарам да яде такива неща... Черешите също им намерих цаката - в пасатора и разредени с вода, като нектар - пие като невидял, обаче наистина трябва да е "невидял" съдържанието (да не е в прозрачна чаша, а по възможност непрозрачното му шише).  А предлагах и пасирани череши и кайсии с кисело мляко  домашно и ядки с  банан преди да "открия "нектара" - без успех. По-рано такива смеси, но без кайсии, череши и ягоди,  ядеше преди без проблеми, те като дойдоха в "кремчето" - така му ги наричам кашите - край... Такива ми ти... Явно за всичко си има начин, да му мислим майките колко изобретателни и находчиви трябва да сме! Wink

# 322
  • Мнения: 12 382
alen mak, чудесно е, че не се отказваш, продължавай да предлагаш! Само да вметна обаче, че комбинацията ти кашкавал с лапад не е удачна - млечните унищожават желязото, най-добре то се усвоява с витамин С. Не знам колко е голямо детенцето, но можеш да го включваш в приготвянето на храната, да му дадеш сам да накъса салатата, да измие някакви зеленчуци или плодове, въобще да ги докосва.. Говори му кое с какво е полезно, как ще стане силен и здрав и пр. Давай пример с любими герои от книжки или филмчета (напр. зелена храна - любима на Франклин), хранете се един друг, правете си нещо като състезания (но не за надяждане, че бързото хранене е вредно), напр. със затворени очи да познавате различни парченца храна.. И не на последно място - важен е личния пример! Въобще, предизвиквай го!

# 323
  • Мнения: 3 066
Бях ви загубила за месец,но сега пак ще 4ета.
Благодаря за новата теми4ка и за огромният труд по темите и оформлението .  bouquet
Нашето дете все още се храни доста задрвословно,но сега се съмнявам е,4е може да има тип хранителна алергия и ще се видим с алерголога  за да разберем кои вкусотии ще трябва да се избягват.
На РД си ден преди 15 дни опита за 1ви път и шоколад ( 2 бонбона), фъстъци (пе4ени),  пушена сьомга (опитвала е доста пъти сьомга на пара ,е и пушена) ,кокосова мазнина (служеше за спойка на суровата й торта от бадеми,кашу,фурми,малини и ягоди),та не знам какво при4ини реакцията.

# 324
  • Мнения: 18
Здравейте много интересни неща може да научи човек тук имам едно въпросче понеже купувам домашно мляко как да си направя домашни сирене и кашкавал.Благодаря предварително.

# 325
  • Мнения: 3 182
alen mak, чудесно е, че не се отказваш, продължавай да предлагаш! Само да вметна обаче, че комбинацията ти кашкавал с лапад не е удачна - млечните унищожават желязото, най-добре то се усвоява с витамин С. Не знам колко е голямо детенцето, но можеш да го включваш в приготвянето на храната, да му дадеш сам да накъса салатата, да измие някакви зеленчуци или плодове, въобще да ги докосва.. Говори му кое с какво е полезно, как ще стане силен и здрав и пр. Давай пример с любими герои от книжки или филмчета (напр. зелена храна - любима на Франклин), хранете се един друг, правете си нещо като състезания (но не за надяждане, че бързото хранене е вредно), напр. със затворени очи да познавате различни парченца храна.. И не на последно място - важен е личния пример! Въобще, предизвиквай го!



Сиси, благодаря много! Hug А като спомена книжки, някой да знае хубави такива, които "багославят" и прославят полезни храни? Wink

# 326
  • Мнения: 12 382
alen mak, предполагам имаш предвид детски книжки за по-малки деца.. На прима виста се сещам за едни малки книжки - http://www.book.store.bg/p12736/pyrvi-stypki-v-naukata-kak-pchel … praviat-med-.html, http://www.book.store.bg/p23109/pyrvi-stypki-v-naukata-zashto-se … niat-horata-.html (тази не е съвсем от моя гледна точка), http://family-bg.com/prX_3169.htm. Но и аз ще се радвам, ако някой е срещал поучителни на детски език да сподели!
Иначе ето тук има книги, в някои от които има и по тази тема - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=573726.0

# 327
  • Мнения: 451
Някой правил ли е сладолед с кокосово мляко-дайте рецепта някаква или да карам по усет Laughing!правих вчера нещо средно между сорбет и сладолед с ягоди-слажих мляко,но се чудя дали може да се замени с ядково такова или кокосово?Е,голям помръзляк стана,ама малкия много го хареса-пък и съм сигурна,че няма маргарин като в купешките!

# 328
  • Мнения: 3 743
Някой правил ли е сладолед с кокосово мляко-дайте рецепта някаква или да карам по усет Laughing!правих вчера нещо средно между сорбет и сладолед с ягоди-слажих мляко,но се чудя дали може да се замени с ядково такова или кокосово?Е,голям помръзляк стана,ама малкия много го хареса-пък и съм сигурна,че няма маргарин като в купешките!

Много моля за рецептата Praynig
Тукашният сладолед е направо Sick Толкова е мазен, че даже не може да замръзне като хората в камерата, а пък така ми се яде Blush

# 329
  • Мнения: 451
Галче ,рецептата е малко оттук-оттам-сложих около 500мл.мляко,подсладих на вкус с кафява захар и малко мед,3 жълтъка-предварително разбити- и леко да заври на котлона-т.е. да"клокне".Като поизстина прибавиж около4-500 гр ягоди понамачкани -малкия много искаше "червен сладолед"-е не стана точно червен,по-скоро розов.....Слагам го в кутия с капак в камерата на хладилниса и периодично разрърквам като замръзне по стените на кутията.Ето тук :http://vkuhniata.wordpress.com/category/%d1%81%d0%bb%d0%b0%d0%b4 … 0%b5%d0%b4%d0%b8/ има много идеи ,включително и безмлечен вариант,т.е.сорбет.Аз лично миля следващия път да пробвам ето този:Сусамов сладолед с парченца шоколад

Общи условия

Активация на акаунт