Здравословно хранене за децата - 5

  • 52 995
  • 748
  •   1
Отговори
# 360
  • Мнения: 3 869
Само да питам - хлябът вкъщи ли го правите, с каква мая, или купешки?

Правя основоно. И основно от едни немски смеси със сух квас и мая. Но сега пак се върнах към варинта без мая и съответно без втасване. По-сбит, по-ронлив, но пък много по-вкусен мие. Едно таково хлебче от 500 гр брашно го ядем цяла седмица. Не ми мухлясва.

# 361
  • Мнения: 94
Може ли рецепта за пълнозърнест пшеничен или ръжен хляб, да не е с квас(изглежда  много трудно) и машина за хляб нямам. Че ние си купуваме "Вита", но ми се иска да  приготвям домашен.

# 362
  • Мнения: 3 869
В дълбока купа сипах окл половин кг от брашното, направих кладенче и в него поръсих 1ч.л. не рафинирана тръстикова захар, 1кафена л. хималайска сол, изсипах окл 100-150мл хладка вода, в която разтворих сока на окл 1/4лимон + 1кафена л. сода за хляб, 2с.л. зехтин. Разбърках и омесих сравнително меко тесто, после добавих малко слънчогледови и тиквени семки, може би по около шепа. Намазах една тава със зехтин и поръсих с брашно. Пекох на 180градуса. Хлябът не бухва много и е с по-твърда коричка, но е невероятно вкусен. Другия път ще го правя с босилек.


По тази рецепта правих последно и много, много ми хареса. В моя вариант сложих сушени червени чушки на малки раченца (готов исе продават), риган; пропорциите бяха на око Wink На всеки 5-10 мин докато се печеше (около час) впръсвах вода вав фурната с пулверизатора (може да се сложи и купчка с вода да се изпарява) - това, з да  не стане много твръда коричката. След изпичането, отново няколко пъти го наприскавх с пулверизатора и после още топло го увих в памучна кърпа. Мног одобре се получи като твърдост и много вкусно!!!

# 363
  • Мнения: 94
Утре ще се пробвам да го направя, но с какви брашна?
С 1:1 ръжено и пълнозърнесто дали ще стане?

# 364
  • Мнения: 3 869
Палми, аз го правих с пълнозърнестото пшенично на Сленъце и Луна, та и затова така сбитичък става. Дори когато правя с мая, с пълнозърнестот брашно само ми излиза почти на половина като обем, отколкото ако е с бяло!
За ръж още не се пробвам, там си трябват повече салтанати. Но примерно, ако сложиш една четвърт ръжено или една трета, би трябвало да се получи.

# 365
  • Мнения: 2 829
В био сока, който днес купих на малката има екстракт от зелен чай, дали става за нея, тя не че не пи де Simple Smile,но не пише в какво количество е?


Тази рецепта, последната, която сте пуснали за хляба, ще я пробвам и аз.
Ще изнамеря една рецепта от моя  приятелка в Щатите за един много, лесен и бърз хляб без месене  Crazy

Ама аз съм ужасно несериозна по отношение на правене на хляб и не практикувам често тази полезна дейност  Grinning...за съжаление, и си купуваме хляб, който при това не ни харесва  Confused

Имало хляб по БДС да сте срещали?

Последна редакция: пт, 17 юни 2011, 17:04 от Самсара

# 366
  • Мнения: 3 869
Хлябът по БДС е бял хляб, тип "заводски" - няма как да се загледам дори по такова нещо, затова и не знам дали и къде го има, но сигурно го има в големите магазини.

За съдържанието на продуктите (включително козметика) се води от това къде в изброяването се намира дадена съставка. По принцип се подреждат в съдържанието от тази с най-голямо присъствие към тази с най-малко, дори да не са посочени точни проценти или грамове.

# 367
  • Мнения: 3 743
Давай рецептата, Самсара, аз и без това хич не си падам по месенето Blush Но иначе хлябът си го правим сами в хлебопекарна Peace Аз тукашен хляб не мога да ям Sick

# 368
  • Мнения: 4 392

Ще изнамеря една рецепта от моя  приятелка в Щатите за един много, лесен и бърз хляб без месене  Crazy


Аз съм гледала видео някъде как се прави такъв хляб, но мисля, че е всичко друго, най-вече бърз, но не и здравословен.

# 369
  • Мнения: 17 233
Баба на времето правеше содена питка - хем бърза, хем здравословна

# 370
  • Мнения: 4 392
Баба на времето правеше содена питка - хем бърза, хем здравословна

 И аз правя содена, ако въобще ядем хляб. Хляб с мая не сме яли от месеци.

# 371
  • Мнения: 12 382
Аз може и да съм споменавал преди, но не помня - правя от около 2 г. този хляб без месене - http://vkuhniata.wordpress.com/2010/01/15/flat-rye-bread/ Пробвала съм с различни брашна и комбинации и винаги е успешен (преди с био суха мая, но от известно време с домашна закваска). Машината за хляб не я ползвам отдавна, каня се да експериментирам и други рецепти с кваса, но почти не ядем хляб и не остава време..

# 372
  • Мнения: 4 392
Сиси ♥♥ , благодаря за идеята! Въодушевих се от тази рецепта.(Рецептите без месене, които съм срещала бяха всички с бяло брашно и мая, а хляба става бухнал, на огромни шупли  Sick )

Ще споделиш ли как я променяш с кваса, тоест колко квас слагаш и какво се променя?  Hug Аз нямам много опит  с квас. Една зима се мъчих да заквасвам, но хлябът все не ми се получаваше и се отказах. После реших, че е така, защото слагам само пълнозърнесто брашно в хляба, а трябвало да е смес. Иначе закваската ми беше ръжена. Много харесвам хлябовете на "Слънце Луна" и е крайно време да се науча да ги правя. Laughing Между другото, в пекарната си продават едно страхотно веганско шоколадово брауни Heart Eyes . Някой пробвал ли е да експериментира? Много искам да си намеря рецептата му.

# 373
  • София
  • Мнения: 438
В био сока, който днес купих на малката има екстракт от зелен чай, дали става за нея, тя не че не пи де Simple Smile,но не пише в какво количество е?
...
Ако е по-назад в съдържанието не би следвало да е проблем Simple Smile
Аз като цяло пия доста зелен чай - тази зима особено пих промишлени количества... от всичко което прочетох, единственото съображение да не се предлага на деца е възможността кофеина, който съдържа, да превъзбуди децата. Затова и зимата се въздъражх да наблегна на него за детето. Наблюдавай за евентуален прилив на енергия и ако всичко е в норма, според мен давай спокойно.

# 374
  • Мнения: 186
Момичета бихте ли си купили български череши, от производител, който е в процедура за сертифициране като производител на биологична продукция, за по 3.50 лв кг. ?
Купувате ли по принцип зеленчуци и плодове, които са био и са български (изкл. Гимел)?

Общи условия

Активация на акаунт