Веганството - да споделим опит (6)

  • 41 643
  • 746
  •   1
Отговори
# 195
  • Мнения: 19 999
4ухте ли за ехек-а, 4е идвал от някакво био стопанство  Rolling Eyes

Днес бе6е много готино в Борисовата. По4ти няма6е хора и бе6е приятно за разходка.

Правих крем супа от карфиол:
няколко рози4ки карфиол
малък морков
лук
1-2 куб4енца 4ервено цвекло

варят се 5мин.

добавя се 1 сма4кана скилидка 4есън,  пресен джинджифил, куркума, кимион, куб4е  био бульон, кориандър.

вари се о6те 5-10мин, зехтин

пасира се като изстине, добавят се 4ерен пипер и пресен кориандър.
в оригиналната рецепта се слага кис. мляко накрая, но аз не сложих.


Кориандърът има много специфи4ен вкус, така 4е по малко.

# 196
  • Мнения: 2 132
4ухте ли за ехек-а, 4е идвал от някакво био стопанство  Rolling Eyes

Дай линк, че аз последното, което четох е, че е от бобените кълнове (нищо, че пробите досега от там са отрицателни).

За гъбите не е Чернобил, ами са брани в Родопите, където имало неработещи вече уранови мини.

# 197
  • Мнения: 19 999
Нямам линк на български. 4ух го по немската тв. казват, 4е най-вероятно (явно о6те не са 100% сигурни) е тръгнало от кълновете: http://videos.t-online.de/ehec-es-sind-die-sprossen/id_47116380/ … id_46991234/index ,
http://www.spiegel.de/wissenschaft/mensch/0,1518,768066,00.html

Забраната за пресни домати, краставици и салати е вдигната.

Ето няколко статии : http://lifestyle.t-online.de/hintergrund-sprossen-verursachen-of … id_46991234/index
Накратко: Кълновете 4есто предизвикват инфекции. В Япония 10 000 4овека са се разболели от ехек преди години. Някакво изследване показало, 4е всяка десета проба лълнове е със салмонела.
При кълновете бактериите са вътре, а не по  повърхността, както при зелен4уците и не могат да бъдат измити. Препоръ4ва се да не се ядат сурови кълнове. Който си ги прави вкъ6ти не е застрахован.
По принцип в миналото е имало слу4аи на ехек от непастьоризирани мляко и ябълков сок и сурово месо.

# 198
  • Пловдив
  • Мнения: 5 215
Жени, според мен, гъбите нямат връзка с мините. Пък и са от района на Ракитово, Велинградско, а не от Родопите... Laughing
Може наистина да е остатъчно замърсяване от Чернобил, нали цезия има период на полуразпад 30г., а от тогава са минали само 25...Нормално е да го има в почвата и навсякъде още...

# 199
  • Мнения: 2 656
Oh, i az sam taka sas sladkoto. Dajte idei za po leki recepti pls.

# 200
  • Мнения: 961
*Бенджи*,  за сега хич не мога да се похваля с подобрение, още мажа с КС+АБ и отделно пие АБ.  Sad Като попарена съм от факта, но...


И да не е само спам  Embarassed
Менюто днес беше пълнени чушки и лозови сърми с ечемик. Сложих глава лук, морков, магданоз, копър, босилек, джоджен, после задуших в йенска тенджера във фурната.
Сега пека содено хлебче с брашно от спелта + слънчогледови и тиквени семки.
А от вчера сложих в един буркан смес за квас, досега не съм правила, пък да видим.  Mr. Green

О, и една измислица. Бях правила два несполучливи опита за сладолед. Стоеше си в камерата и отлежаваше. Единият с бадемова сметана, другият от кашу. После се опитах да направя крем с тиквени семки и череши, хем беше вкусно, хем някак повече от лъжичка не можеше да се хапне... и тогава се появи Бенджи с вкусните бисквити! Simple Smile Е освен, че използвах всики тези ядкови смеси вместо ядковото мляко в рецептата, няма нищо общо. Разтопих смесите, добавих малко вода, олио, захар, щипка сол, 1ч.л. сода за хляб, 1-2с.л. лимонов сок, овесени ядки, овесени трици, брашно - стана кексово тесто. Изсипах в набрашнена тава ии във фурната. Щеше да е перфектен, ако не бях объркала печенето (подозирам намесата на едни мънички ръчички, които се лепкат като с магнит на копчетата на печката Laughing). Определено ще има втори опит. Simple Smile

# 201
  • Мнения: 2 132
Жени, според мен, гъбите нямат връзка с мините. Пък и са от района на Ракитово, Велинградско, а не от Родопите... Laughing
Може наистина да е остатъчно замърсяване от Чернобил, нали цезия има период на полуразпад 30г., а от тогава са минали само 25...Нормално е да го има в почвата и навсякъде още...
Аз само цитирах, какво казва директорът на Агенцията по безопасност на храните Йордан Войнов - http://business.actualno.com/news_349138.html
"Йордан Войнов обясни, че диворастящите отровни гъби са брани около уранови рудници в Родопите.

"Пазарджишка фирма е изкупувала гъби и е отивала в Холандия и от Холандия във Великобритания. Тази гъба, тя е диворастяща, овчи крак, е брана миналата година в района на Родопите, където знаете, че има затворени уранови рудници и след обилни дъждове гъбата явно е поела от урановите полета. Аз съм разпоредил всички гъби да бъдат изследвани за радиоактивни вещества", обясни дикерторът на Агенцията. "

# 202
  • Пловдив
  • Мнения: 5 215
Безобидна, много съжалявам, че се е стигнало до тук... Hug Толкова ли е зле, че сте и на АБ и КС?

Аз правих "суровите" фалафели...Много ги харесват децата, само дето ги "пека" на малко по -висока темп. /50гр/  Wink

Жени, те вече си противоречат. Един едно инфо изнася, друг - друго...Вече не знаеш на кое да вярваш...
Абе, усещам, как ще попрескочим гъбките... Laughing

# 203
  • Мнения: 961
За съжаление да. Тя досега никога не беше пила АБ, беше трудно решение, но май го отложих твърде дълго.

Хлябът стана страхотен, а намазан с орехово-чесновото пастетче е просто... не мога да се спра да ям. Жалко само, че дребосъците не искат от пастета.

Утре съм планирала да правя орехово мляко, дано го одобрят. Само се чудя какво да готвя.  newsm78

# 204
  • София
  • Мнения: 582
Може ли рецептата за хлебчето

# 205
  • София
  • Мнения: 460
   Някой има ли идея дали мога да направя нещо като желе от бъз с нерафинирана тръстикова захар? Искам да го използвам за подсладител на децата, защото бъзът е страшно полезен. Искам да е нещо по-гъсто, не като сироп. Отделно чакам да се появят плодовете му и ще им направя домашен Самбукус.

# 206
  • Мнения: 12 382
cmilena, предполагам ще стане с агар-агар или ябълков пектин, а за по-концентриран сок трябва да накиснеш примерно в 500 мл. вода, колкото може повече цвята бъз. Може и аз да пробвам и да добавям тук-там, че като чист сок (с мед и лимони) моите деца само го опитаха, но те по принцип не пият сокове и затова. Иначе и аз съм се наканила да правя и от плодовете! Peace

Аз пак да питам за идеи с рози - истински, уханни, розови, маслодайни?! Чувала съм за някакъв сок пак, сладка и т.н. Но се чудя в суров вид някак дали мога да ги предлагам.. малкия си хапна няколко листенца. Simple Smile Изсуших вече доста..

# 207
  • Мнения: 961
Може ли рецептата за хлебчето
Рецепта точна нямам, че слагах всичко на око.  Simple Smile
В дълбока купа сипах окл половин кг от брашното, направих кладенче и в него поръсих 1ч.л. не рафинирана тръстикова захар, 1кафена л. хималайска сол, изсипах окл 100-150мл хладка вода, в която разтворих сока на окл 1/4лимон + 1кафена л. сода за хляб, 2с.л. зехтин. Разбърках и омесих сравнително меко тесто, после добавих малко слънчогледови и тиквени семки, може би по около шепа. Намазах една тава със зехтин и поръсих с брашно. Пекох на 180градуса. Хлябът не бухва много и е с по-твърда коричка, но е невероятно вкусен. Другия път ще го правя с босилек.

Ореховото мляко е чудесно! Мисля, че и квас завъдих, сега остава да го пробвам в хляб.  Grinning

Последна редакция: вт, 14 юни 2011, 07:05 от pochti_bezobidna

# 208
  • Мнения: 3 869
Благодаря и аз за рецептата!! Сега си намерих брашно на Слънце и Луна на много приятна цена (3,50 за кг брашно от био пшнеца, мелено на каменна мелница) и не ми се искаше с мая да го правя, а за кваса нямам нерви...

# 209
  • Мнения: 1 849
Момичета, коригирайте рецептите в зелено, за да ги намираме по-лесно. Много идейни рецептички, благодаря!   bouquet

pochti_bezobidna, и аз така правя хлебчето  Hug

Идея за една Торта Мюсли на Сладка Хапка: ред - пълнозърнести бисквити, ред - ядково мляко/соево кисело мляко, ред - плодове (ягоди, праскови...), ред - мюсли/овесени ядки + стафиди, ядки, сини сливи или др. вкусотии, отгоре пак - някакво ядково/зърнено мляко, после отново бисквити и т.н. Най-отгоре мюсли. Може мед или тръст. захар или петмез за по-сладичко. Стои в хладилника за 1 нощ.  
http://www.gotvetesmen.com/recipes/alphabet_list/index.php?alpha … %D0%A2&id=295 - оригиналът

Общи условия

Активация на акаунт