Здравословно хранене за децата - 5

  • 52 989
  • 748
  •   1
Отговори
# 435
  • Мнения: 2 399
На мен ми изглежда нормален, мисля че вече е готов за замесване, въпреки че аз вече съм позабравила моя как изглеждаше в началото, защото сега само сипвам брашно и вода при остатъците от стария и прибирам в хладилника. Според мен, ако брашното е пълнозърнесто и в стаята е топло няма как да не стане, моят квас като го подновявах последния път дори ми го направи мъжа ми, аз му диктувах по телефона.
Аз пък правих биреният хляб, много вкусен стана, аз го направих 50%пълнозърнесто брашно и 50% бяло, че на моите хора им се беше доял по-бял хляб.

# 436
  • Мнения: 961
Моят квас взе, че хвана мухъл по страните на буркана... и го хвърлих. Освен това на втория ден изглеждаше готов, но аз тогава не можах да го пробвам, а после стана един такъв, като пресечен  newsm78 и вече не "кипеше" така.   33uu

# 437
  • Мнения: 4 358
Много хубава тема Grinning За бисквитите да попитам, колко захар слагате Thinking
За тези за малкия много малко сложих.Замесих тестото с около 500 гр брашно и на това количество захарта да е била към 100 гр.
Прибавих и едно бурканче плодово пюре макар, че хич не се усещаше.
Като ги правя пак трябва да запиша точни пропорции.този път карах малко на око.
За содата на върха на ножа.

# 438
  • Мнения: 186
Госпожа Емилия Спиролинова и аз мисля, че ти е добре (активен, жив) кваса. Някъде бях чела, че кваса (ако заквасваме, а не ползваме вече активен квас) трябва да се ползва след 4-5 ден. Дотогава освен "добрите" гъби и м.о. се развивали и не дотам добри, които после умирали от киселеността на "добрите". Та, бих те посъветвала да храниш още ден-два и вземи и пробвай, с по-малко брашно (ако не стане да не се наложи да хвърляш голямо количество).
И аз очаквах много пенеста и мехурчеста маса, но всъщност не е така. Първият квас, който си направих бях сложила в него и малко ръжено брашно. След като писах тук във форума се присетих и видях етикета на брашното, оказа се, че съдържа "ръжена закваска". И понеже не знам каква точно е тази ръжена закваска, а брашното е българско ("Арчар"), реших, че не съм направила квас, а съм развъдила нещо посято вече в брашното. Затрих го тоз' квас и се грабнах и отидох до "Слънце и Луна", купих от там квас, поразпитах туй онуй. Отплеснах се много, мисълта ми беше, че кваса на "Слънце и Луна" изглежда точно като моя, който затрих (и като твоя на снимката). Има мехурчета, които се увеличават като се захрани и после пак изчезват, при бъркане примерно. Не е толкова пенест. И определено е гъстичък. Но е ефирен и "пухкав" при бъркане.
На мен друго ми направи впечетление. В изминалите по-горещи дни, явно и на него (кваса визирам Laughing)му беше по-топло, силно миришеше на кисело, направо на оцет. Редовно го храня и вземам от него, за да меся. Но като захладня пак се успокои, намирисва, но не така силно. Отдавам го на температурата.

# 439
  • Мнения: 4 392
Благодаря ви за отговорите, момичета!  bouquet
 Има мехурчета, които се увеличават като се захрани и после пак изчезват, при бъркане примерно. Не е толкова пенест. И определено е гъстичък. Но е ефирен и "пухкав" при бъркане.

Точно това забелязах и аз. Peace


На мен друго ми направи впечетление. В изминалите по-горещи дни, явно и на него (кваса визирам Laughing)му беше по-топло, силно миришеше на кисело, направо на оцет. Редовно го храня и вземам от него, за да меся. Но като захладня пак се успокои, намирисва, но не така силно. Отдавам го на температурата.


Аз мисля, че е нормално в топлото време микроорганизмите да се активизират.

# 440
  • Мнения: 961
Моят квас миришеше на боза.

# 441
  • Мнения: 4 392
И моят така мирише. Laughing

# 442
  • Мнения: 961
Дам, даже се присетихме с мъжа ми за бозата от 6 и ни обзе носталгия по детството.  Laughing
Което ме присети, че се зачудих как да си направим боза вкъщи, ей така, просто да си начешаме крастата. От тези в магазините вече не бих опитала дори.

Ето каква рецепта открих току що  Mr. Green http://forum.kulinar.bg/viewtopic.php?f=27&t=3689
Скоро може и да забъркам 1/2 доза.

Последна редакция: ср, 29 юни 2011, 23:15 от pochti_bezobidna

# 443
  • Мнения: 12 382
Love&Light, Бекс нали се прави от "Каменица" АД, т.е. съдържанието дали е като на оригиналната немска, или твоята си беше немска?!
Спиролинка, аз все отлагам да се пробвам с кваса, но ти допълнително ме надъхваш.. Сподели и по-натам как се справяш.. Аз сега напредвам бавно в усвояване на покълването (в началото почнах по твоя метод с чиниите), сега с машинката Биосет. Днес заредих за пръв път и дехидратора с череши и кайсии, много му се радвам.. Та закваската ще почака още, но ви следя и съм си направила подробни записки.. Simple Smile
pochti_bezobidna, виж и тук за бозата - http://www.blizodobebeto.com/2008/06/19/boza/

Днес правих супа от листата на цвекло, сега им е времето, възползвайте се, ако можете.. Хапваме и тученица в салатите (по-красиви с нея според дъщеря ми), с благодарности към fotinaklaros, че сподели!  bouquet

# 444
  • Мнения: 644
Бозата става много лесно, правих зимата няколко пъти. Май същата беше рецептата. Но с половин доза, с тъмна захар и брашно от просо. Само брашното ми се оказа малко едро смляно и се усещаше малко зърниста. Сега, ако правя бих отишла да ми го смелят на най-дребното в каменната мелница. Готова боза за закваска не мисля,че е добър вариант- нито има в нея нещо живо, че да закваси, нито пък е с качествен състав. Квас се пави малко по-рано (12 до 24 часа стига на топлото, той нали е и със захар) Квасът се добавя като изстине малко бозата, че да останат живи дрождите. Ако предпочитате по-резлива боза, оставяте по-дълго преди да  приберете в хладилника. Става с опитване.
Тази домашна боза съдържа всички витамини от В-групата, а ако е пълнозърнесто брашното- и много желязо. Обаче от децата ми едното я обича, другото-никак.

# 445
  • Мнения: 4 392
Сиси, като каза "кълнове" и ме подсети да споделя и аз каква супа забърках за 3 минути днес.

Имах покълнали пшеница и елда и ги пасирах с няколко домата, зехтин и малко водичка. Добавих малко хималайска сол, накълцани обезсолени маслини и малко пресен босилек и супата беше готова. Grinning Беше малко хладничко времето за този специалитет, но за жегите ще е супер идея. Малко сусамов тахан би уплътнил вкуса, но не се сетих навреме.

Листата от червено цвекло са ми толкова вкусни на салата, че хич не бих ги изхабила за супа. Laughing Леко са соленички дори, супер!

# 446
  • Мнения: 961
Сложих закваската за боза, надявам се до утре да е готова. Мисля да я направя с пълнозърнесто  ръжено брашно, че като за първи път не ми се рискува с просо, което и нямам налично в момента де.

А така ми се иска да си намеря тученица, от няколко месеца си точа зъбите за нея.

Имах покълнали пшеница и елда и ги пасирах с няколко домата, зехтин и малко водичка. Добавих малко хималайска сол, накълцани обезсолени маслини и малко пресен босилек и супата беше готова. Grinning Беше малко хладничко времето за този специалитет, но за жегите ще е супер идея. Малко сусамов тахан би уплътнил вкуса, но не се сетих навреме.
Това ме плени!  bouquet

# 447
  • Мнения: 644
Имах покълнали пшеница и елда и ги пасирах с няколко домата, зехтин и малко водичка. Добавих малко хималайска сол, накълцани обезсолени маслини и малко пресен босилек и супата беше готова. Grinning Беше малко хладничко времето за този специалитет, но за жегите ще е супер идея. Малко сусамов тахан би уплътнил вкуса, но не се сетих навреме.
Това ме плени!  bouquet



И мен  Grinning

Но с ръжено брашно бозата вероятно ще е доста различна от познатия вкус...По традиция от просо се прави. Пиши за резултата, че ми е интересно?

# 448
  • Мнения: 961
Нямам просо, а и до утре няма откъде да намеря. Пшеничена не ми се прави и затова ръжена. Ще пиша задължително.  Grinning Имам ечемик вкъщи, но е на зърна, а нямам с какво да го смеля, иначе ми се струва добър вариант. Би трябвало да става от всякакво брашно  newsm78 , от просо най-много ми харесва, че ще е без глутен, но...

В този ред на мисли брашно от просо откъде може да си набави човек, освен от био-магазините?

# 449
  • Мнения: 451
Нямам просо, а и до утре няма откъде да намеря. Пшеничена не ми се прави и затова ръжена. Ще пиша задължително.  Grinning Имам ечемик вкъщи, но е на зърна, а нямам с какво да го смеля, иначе ми се струва добър вариант. Би трябвало да става от всякакво брашно  newsm78 , от просо най-много ми харесва, че ще е без глутен, но...

В този ред на мисли брашно от просо откъде може да си набави човек, освен от био-магазините?
Аз си купувам от диетичния магазин до х-л "Плиска ".А съм си мляла и с кафемелачка,но ми трябваше малко количество. .

Общи условия

Активация на акаунт