Здравословно хранене за децата - 5

  • 53 047
  • 748
  •   1
Отговори
# 450
  • Мнения: 12 382
Спиролинка, и ние ги харесваме на салата листата от цвекло, но имах доста и взеха да увяхват и затова, но всъщност ги добавих накрая и изключих котлона..Wink Студената супа веднага си я записвам и ще се пробва! Peace Аз днес правих нещо подобно с покълнала киноа, тахан, тученица, домати, хим. сол, малко зехтин.. маслинките бяха отделно.

pochti_bezobidna, купувала съм не био брашно от просо, но не помня от къде точно, че тършувам по всякакви магазинчета и рафтчета.. Simple Smile По-евтинко е, ето такова - http://www.-spam112-/magazin/hrani/brashna/brashno-ot-proso-tit- … z-gluten-384.html, вижи това - http://biozona.eu/index.php?main_page=product_info&products_id=270

# 451
  • Мнения: 2 399
Мен специално за бозата ме е яд, защото обичам, но домашната боза не можа да намери почитатели у нас, даже и на мен не ми хареса толкова, колкото очаквах. При мен винаги се утаява брашното, при вас така ли се получава?

# 452
  • Мнения: 3 182
моля ви дайте рецепта за тиквички с просо, за първи път взех просо и не знам точно как се приготвя... Hug

# 453
  • Мнения: 86
Просото го варя, 1:3(+-), като е готово добавям зехтин и сол, пресни или печени зеленчуци, подправки..Преди за малката съм правила като слагам зеленчуците(броколи, лук, морков, тиквичка)и просто в студена вода, варя и накравя поливам със зехтин. Изобщо - процедираш като с ориз. Може предварително да го накиснеш в студена вода, но не е задължително.И трябва да се внимава да не изкипи като се вари. Май не дадох точно рецепта за тиквички с просо  Simple Smile Ние сега сме фенове на кафевия ориз Басмати - мммм, страхотен аромат има и най-важното се харесва на дребс!  Grinning
 Към тези, които си правят квас: Само в хляб ли го ползвате? Става ли и  за други печива (бисквити, кейкове..питки)?

# 454
  • Мнения: 961
Аз правя супа от тиквички с просо. 1глава лук, няколко тиквички и около шепа просо. Настъргвам лука и тиквичките, изплаквам просото и изсипвам всичко във вряща вода. Като изключа котлона добавям сол, зехтин и зелени подправки. Много я обичам тази супа, освен, че е вкусна е и много бърза.

Можеш да направиш и пълнени тиквички с просо, като в плънката сложиш просо и каквото си искаш и обичате.  Simple Smile

# 455
  • София
  • Мнения: 84
Към тези, които си правят квас[/b]: Само в хляб ли го ползвате? Става ли и  за други печива (бисквити, кейкове..питки)?



Чела съм и за палачинки с квас, моля ако някой е правил - да сподели Simple Smile

# 456
  • Мнения: 4 392
Да се отчета, че направих хляба и стана страхотен Grinning, само че фурната ми прави номера напоследък и не мога да измеря точно нужната температура, така че го позагорих отгоре. Но си се получи точно както трябва, с коричка и т.н. Запазих една част от кваса в хладилника. (А съдът, в който се съхранява отворен или затворен трябва да е?  newsm78 ) Другата част детето оформи на топчета и сега ги сушим на стайна температура.

Към тези, които си правят квас[/b]: Само в хляб ли го ползвате? Става ли и  за други печива (бисквити, кейкове..питки)?

Чела съм и за палачинки с квас, моля ако някой е правил - да сподели Simple Smile

Става за рецепти, в които се слага мая по принцип. За палачинките и аз се чудя, защото те са без мая. Thinking Бих опитала такива с квас, ако намеря рецепта.

Аз се навих да правя квас заради една рецепта, пусната тук, мисля, че от Сиси. На едно много тънко хлебче, помните ли? Heart Eyes

# 457
  • Мнения: 186
моля ви дайте рецепта за тиквички с просо, за първи път взех просо и не знам точно как се приготвя... Hug
На нас лично само просо не ни допада, вкуса му е малко особен. Обиконвенно слагам ориз, просо и булгур в равни пропорция. Тиквичките, зел. лук и морковчета нарязани (предпочитам сина ми сам да се храни, но му писва лъжица в един момент, затова моркова го слагам сцепен на две само, и му го предлагам после нарязан с виличка, отделно купичка с лъжичка и гозба), с вода и зехтин задушавам под капак и на слаб огън. После добавям ориз, просо и булгура и вода, за да набъбнат. Копър и магданоз за подправка. Напоследък разнообразявам с киноа и амарант. С просо ( и ориз, 1:1) съм правила дори и лозови сърми, никой от гостите ми не разбра какво яде  Peace
Само в хляб ли го ползвате? Става ли и  за други печива (бисквити, кейкове..питки)?
Чела съм и за палачинки с квас, моля ако някой е правил - да сподели Simple Smile
Пробвах венъж с бяла брашно, никак не се хареса полученото нещо, но пак имахме гости и решихме заради тях малка бяла питка да направим. На кваса му трябва повече време, за да бухне тестото, ако след оформянето на нещата се остави достатъчно дълго време, считам че ще се получи. Добре е първо да се замеси, остави да се развият джрожди, гъби, м.о. ..., да се оформят бисквитки примерно и тогава да се изчака добре да втаса. Палачинки не знам, ама катми ще е супер, ако се забъркат от вечерта и сутринта да се изпечат. Ако е и на сач нейде по двора...
Да се отчета, че направих хляба и стана страхотен Grinning, само че фурната ми прави номера напоследък и не мога да измеря точно нужната температура, така че го позагорих отгоре. Но си се получи точно както трябва, с коричка и т.н. Запазих една част от кваса в хладилника. (А съдът, в който се съхранява отворен или затворен трябва да е?  newsm78 ) Другата част детето оформи на топчета и сега ги сушим на стайна температура.
Поздравления за хляба!
Държа моя квас покрит, не плътно затворен с капачка (в буркан 1 л е).

# 458
  • Мнения: 451
Ето една рецепта за палачинки с квас-още не съм ги пробвала:http://www.blizodobebeto.com/2008/06/24/5lubimi/#more-84-№4 от любимите рецепти на Василена.Аз кваса си го съхранявам в затворено бурканче в хладилника,като ми трябва вадя,сипвам чаша брашо и чаша вода и го активирам.
Ето един страхотен десерт с просо:http://piknik13.wordpress.com/2009/05/14/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%8 … 0%B2%D0%BD%D0%BB/-много вкусен и се хареса и на двете деца!-пропуснах момента със шоколадовия сос ,но и без него беше перфектно!

# 459
  • Мнения: 3 182
моля ви дайте рецепта за тиквички с просо, за първи път взех просо и не знам точно как се приготвя... Hug
На нас лично само просо не ни допада, вкуса му е малко особен. Обиконвенно слагам ориз, просо и булгур в равни пропорция. Тиквичките, зел. лук и морковчета нарязани (предпочитам сина ми сам да се храни, но му писва лъжица в един момент, затова моркова го слагам сцепен на две само, и му го предлагам после нарязан с виличка, отделно купичка с лъжичка и гозба), с вода и зехтин задушавам под капак и на слаб огън. После добавям ориз, просо и булгура и вода, за да набъбнат. Копър и магданоз за подправка. Напоследък разнообразявам с киноа и амарант. С просо ( и ориз, 1:1) съм правила дори и лозови сърми, никой от гостите ми не разбра какво яде  Peace

за лозови сърми като твоите и аз си мислех, но днес друго направих (нямах време да влизам в нета, само първия отговор на моята молба снощи видях и той ми беше като "отправна точка" Hug. Получи се доста добре - щом и мъж ми -заклет противник на здравословните "придобивки" , които мъкна вкъщи, както и на тиквичките въобще, изяде цяла порция! Сварих просото - да видя що е то като цяло; в тиган задуших нарязаните тиквички, морков и лук - със зехтин и вода. Изключих, изсипах просото и малко дом. пюре, сол, копър и магданоз - чудесно! Малкият като види зелено и не ще (иначе тиквички яде, но настъргани с яйце и сирене), обаче  с пасатора стана страхотен пастет за филийка! Яде доста.
Благодаря на всички за хубавите идеи - темата е много полезна!

# 460
  • Мнения: 234
Момичета искам съвет, как да предложа и колко количество като за начало козе кашкавал, малкия ми е с алергия към белтъка на кравето мляко и сега почнахмме с козе продуктите. Наред е козе кашкавала. не искам да го усеща като вкус, за да не му се услади, ние по принцип не ядем кашкавал у дома, но това е един от продуктите най изчистен от белтъка , пък и е козе и мисля да дам.

дали да му сложа парченца в овесените ядки сутринта ? предложения  Tired

# 461
  • София
  • Мнения: 84
Момичета искам съвет, как да предложа и колко количество като за начало козе кашкавал, малкия ми е с алергия към белтъка на кравето мляко и сега почнахмме с козе продуктите. Наред е козе кашкавала. не искам да го усеща като вкус, за да не му се услади, ние по принцип не ядем кашкавал у дома, но това е един от продуктите най изчистен от белтъка , пък и е козе и мисля да дам.

дали да му сложа парченца в овесените ядки сутринта ? предложения  Tired




Lux, аз си мисля, че овесените ядки са подходящи като вкус за съчетаване с малки парченца кашкавал, а също и кашкавал със сварени  зеленчуци - например тиквички с малко копър.


Аз кваса си го съхранявам в затворено бурканче в хладилника,като ми трябва вадя,сипвам чаша брашо и чаша вода и го активирам.


liu jo, пробвах технологията ти за печене на хляб в йенски съд с капак и се получава много добре.  Peace Аз също съхранявам кваса по този начин, но се чудех дали по някое време трябва  да се смени съда, защото доста полепва по стените. newsm78

# 462
  • Мнения: 3 182
кажете ми листата на червеното цвекло ли са за салата?

# 463
  • Мнения: 5 714
Да, стават на салата.

# 464
  • Мнения: 4 358
Момичета просо от къде вземате-само в Био магазините ли го има newsm78.
Гледах в уж голям квартален магазин на диетичен щанд, но не видях такова чудо newsm78

Общи условия

Активация на акаунт