Здравословно хранене за децата - 5

  • 53 053
  • 748
  •   1
Отговори
# 465
  • Мнения: 3 183
Aз просо от един био-магазин на Руски паметник.
Да се похваля, че много харесахме сусамовия тахан на "Хоуп" с домашен мед от една баба Grinning

# 466
  • Мнения: 3 869
Обикновенно белено просо има в диетичните магазини, понякога там има и био, а иначе био-просо има в био магазините. Био-то е по-дребничко, по-тъмно, но аз лично и двете ги харесвам еднакво. Цената на биото е малко по-висока, не двойно.

# 467
  • Мнения: 86
         
        Правили ли сте нещо  с брашно от нахут? Купих 1 пакет и сега май не знам как да го използвам  newsm78 Всъщност правих една фокача уж, само с нахутено брашо е, но не ми хареса резултата особено и на дребосъчка също, сложих веднъж в хляба, но май прекалих с количеството...Някакви идеи? И уместно ли е да ссе добавя ленено семе в печива т.е. нали лененото маслоне търпи термична обработка, ами лененото семе? Или обвивката го защитава?

# 468
  • Мнения: 3 869
Нахутеното брашно е чудесна "спойка" - ако искаш да избегнеш яйцата в нещо или по принцип трябва спойваш агент - обикновенно до 1/5 от общото количество брашно.
Аз го избягвам защото подозирам, че се прави като се смилат директно нахутени зърна барабр с всичките им обвивки и блокери на храносмилането. Нахутът е бобово растение и си иска поне 8 часа киснени и солидно варене, за да става за ядене, а при правенето му на прашно не знам дали поне е накисван и изсушен предварително...

# 469
  • Мнения: 86
Мерси за отговора, и аз много се чудех как го  правят това брашно, че ако е директно смилане на зърната....Май ще си го ползвм по малко в хляба или нещо друго ако забъркам. Аз  бобови не готвя без предварително накисване, само на червената леща и хвърлям първата вода без да я кисна. нахутеното брашно ми се беше видяло като някаква опция да добавям уж към манджички, че малката не си пада хич по бобови, независимо цели или пасирани...На всичкото отгоре наскоро четох как повече от половината полезности при меленето на брашно си заминават, дори не говорим за престоя след като е смляно, фактори като сл. светлина, хим. избелвани и т.н. Та възможна стъпка би била закупуването на домашна мелница за зърно, предвид преснотата и състава на брашното, но те май са много скъпи, а най-добре да се избягва брашното и да се ползват цели накиснати или/и варени зърна. разсъждавам си  Simple Smile

# 470
  • Мнения: 3 869
Дамашните мелнички (добрите) са поне 300-400 евро; в София има и друга опция - Слънце и Луна предлагат мелене директно на тяхната мелница. Не знам в други градове дали накой от био или здравословните магазини е направил такава инвестиция. Купувам от брашната на Слънце и Луна и съм доволна, те са сравнително пресни, а аз взимам колтото за  10-тина дни да ми стигне. Готов хляб вече не купуваме, само ако ми се прииска такъв от покълнала пшеница, че нещо няма нерди да си го направя сама (иначе условия имам, ама...)

# 471
  • Мнения: 149
записвам се да следя темата, която все повече ме вълнува - скоро ще трябва да мисля за двама. Аз самата съм вегетарянка от 18 години и търся начин да храня здравословно семейството си... Надявам се и аз да имам какво да споделя.

# 472
  • Мнения: 12 382
Воденица, и аз поради споделените съмнения от Love&Light избягвам да ползвам такова брашно, но все ми се намира вкъщи и слагам където ми хрумне.. Правих веднъж нахутен чипс с разни подправки, децата го харесаха, ето по тази рецепта - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=210874.msg11170655#msg11170655 Чела съм и за "омлет" или "пържени яйца" от нахутено брашно и вода, но не съм пробвала..

heberlea, поздравления! Hug

# 473
  • Мнения: 17 244
Можете да накиснете нахута ( става и леща) във вода. След като поомекне се смила с машинка за месо и сместа се използва вместо кайма. Ако се правят кюфтета трябва да са с дупка в средата ( влише на разпределението на температурата)

# 474
  • Мнения: 490
  Titina,кюфтенцата са си чисти фалафели  Grinning. В Изарел нахута се консумира смлян след като е киснат и варен, рядко се използва брашното, най-вече за
Нахутеното брашно е чудесна "спойка" - ако искаш да избегнеш яйцата в нещо или по принцип трябва спойваш агент - обикновенно до 1/5 от общото количество брашно.

# 475
  • Мнения: 3 869
Чудесна идея, Титина   bouquet Може би, за най-добър здравословен резултат е добре да се покълнат преди смилането, за да сме сигурни, че са отстранени максимално инхибиторите.
Кюфтенца от нахут (като фалафели, но без пържене) и аз правя, но точно дългата предварителна обработка на нахута, ме възпира по-често да си хапваме такива..

# 476
  • Мнения: 17 244
Да mimkis@ така си е, няма нужда да откриваме топлата вода. Една приятелка беше правила торта от такъв накиснат и смлян нахут

# 477
  • Мнения: 86

        Благодаря за предложенията, момичета!   bouquet Чипсът ще се пробва, а остатъка май ще ползвам само добавка към теста.

# 478
  • Мнения: 186
Дамашните мелнички (добрите) са поне 300-400 евро; в София има и друга опция - Слънце и Луна предлагат мелене директно на тяхната мелница. Не знам в други градове дали накой от био или здравословните магазини е направил такава инвестиция.
В Стара Загора има био маркет (Organic Green House), в който я има опцията да ти смелят брашно от предлаганите био (или конвенционални) семена. Взех си от там брашно, пшенично, но поисках да ми го смелят по-едричко. Определено хляба (с квас) стана по-сбит, и доста твърд на следващия ден. Дали наситина е от брашното или не съм улучила печенето с фурната на майка ми? Колко ситно смляно ви е брашното (как ли ще ми го обясните, не знам...)? А кое е за предпочитане - по-ситно или по-едро брашно?

# 479
  • София (Възраждане)
  • Мнения: 2 299
Момичета, припомнете ми моля как е редно да се вари червената леща, след накисване, с изхвърляне на вода..?   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт