Aдът, който се нарича ин-витро забременяване в България

• 13 001
  • 105
  •   1
Отговори
Здравейте, момичета,

Пиша ви това, за да се опитам да ви предпазя от ада, който се нарича ин-витро забременяване в България.

Както почти всичко в милата ни родина, процедурите ин-витро у нас са корумпирани (или развалени, както предпочитате) в най-дълбоката си същност, още в зачеването си. Това е така, заради необятния стремеж към пари, слава и влияние. Мисълта за нас, нуждаещите се, ако изобщо съществува, е наистина на най-заден план.

Не може пациентските организации да са всъщност PR на уж най-добрите доктори. Проверете и ще се уверите, че е така. Чии интереси защитават те, тогава?

Не може информацията в „информираното съгласие” да е толкова безлична и да стига до ембриотрансфера с позитивен или най-малкото неясен резултат (на това му казват подвеждане!).

Не може да не ти издават нормални касови бележки за огромните хилядарки, които се изсипват в тия „клиники”.

Не може доктор, а и Господ да е той, да преглежда, извършва пункции и ембриотрансфери в едно и също време – ламтежа за повече (не само пари, а и „бройки”) е просто неописуем и неуправляем. Това може би е и психически проблем.

Не може да правиш по 16 ембриотрансфера на ден (заедно с всичко останало) и да си мислиш, че правиш голяма добрина или изобщо, че работиш правилно и качествено.

Не може в тия „клиники” цялото поведение и излъчване на пересонала, а от там и на повечето пациентки, да е типично мутреско (мутренско) – „вие имате зор, ще правите, каквото и както ви се каже”. Разбира се – и „ще си плащате солено за това”! Все едно, че ни правят огромна услуга на добра воля, нищо, че ни въртят на шиш и прибират огромни суми, както от Фонда, така и от самите нас.

В тая скапана държава дори и най-съкровеното не предиозвиква респект и нормални отношения. Това е поредната търговия с надежда – нищо повече!

В тоя филм на ужасите връх взема изцяло омърсеният ни манталитет и най-важното – подмяната! Замисляли ли сте се – България е страната на подмяната – почти нищо не е това, което изглежда – започвайки от менюто в тъпата кръчма, минавайки напр. през жилищно строителство, кредитиране,... пътища, образование и стигайки до най-съкровеното – здравето и надеждата.

Но аз съм сигурна – заиграването с надеждата е опасно! Не само за нас, „пациентките”, но и за заиграващите се! Съвестта не прощава на никого, убедена съм.

Момичета, не се хващайте като удавник за сламка в тази откровена машина за пари, моля ви!  Те използват именно затворения кръг, в който сме – притеснение, прикалено много замислене, безпокойство, липса на забременяване, доктори, заболяване, доктори, ин-витро, неуспех, ин-витро и т.н. до откат.

Ако все пак се налага ин-витро, моля ви, спестете си парите и ги дайте на коя да е клиника, но не в България. Опитайте в чужбина, зашо не, замислете се...

Но най-важното, разбира се,  успокойте се и... като нищо радостта ще дойде сама!

# 1
  • София
Но най-важното, разбира се,  успокойте се и... като нищо радостта ще дойде сама!
ooooh!

# 2
Аз не съм съгласна с това което си написала, в България именно тези клиники които ти плюеш са помогнали на много хора и именно в тях е надеждата на много други.Незнам какво е провокирало тази твоя агресия, но това със събирането на пари и опити в други държави е много, много трудно осъществимо за много от нас, така че надеждата ни е именно там и аз лично съм благодарна че ги има и силно вярвам че ще ми помогнат,а колкото до съвестта и заиграването с надеждата - това не е твоя грижа има кой да ги съди ако наистина е така!

# 3
Малко ми е неясно срещу какво точно негодуваш и как така, както бамба правилно е забелязала, радостта ще дойде сама накрая. Има редица случаи, в които да се надяваш на естествено забременяване е невъзможно, ако това си имала предвид.
Предполагам имаш своите основания и разочарования, за да изпишеш всичко това, но за мен това е една твърде голяма генерализация. Може би, ако беше по-конкретна, твоето послание щеше да има някакъв смисъл.

# 4
Аз нямам никакъв личен опит и наблюдения, но чета всекидневно тук - и виждам колко много мечти се сбъдват именно в ин витро  клиниките и колко малки слънцича проплакват, именно заради тези лекари.
Факт е, че има и много угаснали надежди, но медицината, колкото и напреднала да е, не винаги успява да помогне. Факт е, че след многогодишно ходене по лекари, изследвания и процедури много момичета изпадат в криза, която провокира постове като на авторката. Разбираемо е.
Но все пак не могат да се омаловажават хилядите родени деца в Б-я именно чрез ин витро. Щастието на тези родители е повод всички двойки с проблемно забременяване да ВЯРВАТ, да опитват отново и да не се отказват.
Желая успех на всички!

# 5
наистина е ад, но не знам дали е само в България. Не говоря за случаите, когато е станало от първи или втори опит.

# 6
  • София, Бургас
Аз не мога да разбера какво иска да каже авторката newsm78..да седим и да чакаме и да чакаме докато вече и инвитро няма да помогне, за да спестим пари?..аз точно за това се радвам, че живея в такова време, когато АРТ процедурите съществуват..баба ми например е искала цял живот второ дете, но така и не е успяла и още съжалява..сигурна съм, че ако е имало начин на всичко би се подложила и би успяла със сегашните методи.. Rolling Eyes

# 7
  • СОФИЯ
Авторката е имала нещо впредвид, но ни го е спестила разочарована е много и това си личи от думите и.
janette69 каквото и да ти е поднесла съдбата то ние не сме и помогнали за това, съжалявам мила но и аз ще застана зад думите на останалите момичета. Много се надявам тези клиники да направят всичко по силите си и да ми помогнат да сбъдна съкровенната си мечта. Не можем със съпругът ми сами да я сбъднем. Аз лично нито със фондове се занимавам нито със фондации които обаче на доста момичета са помогнали финансово в което няма нищо лошо. Бях миналата година в САЩ, там процедурата по ин витро ако си здравно осигурен струва 21 000 долара, повярвай дори и да имам възможност да отида там нямам възможност да си позволя такава сума. Друг пример е Австрия, моя приятелка е там и се наложи ин витро процедура, да отне и не повече от 2-3 месеца и процедурата беше факт както и бебчето, но затова заплати 7500 евро. И това не мога да си го позволя. За да се стигне да кандидатстваме по фондове и фондации значи не сме финансово много добре, ти го каза все пак живеем в България Simple Smile Късмет
Момичета на мен и вас си пожелавам УСПЕХ  Hug Hug  bouquet

# 8
  • София
Здравей, нещо конкретно те боли, по-добре ни кажи какво се е случило.
Ходя повече от година в столична клиника абсолютно всеки месец, няма бебе все още, но и нещата, които си изброила не са ми се случили нито веднъж.
- получавам абсолютно всеки път касова бележка
- мрънкам постоянно, докторите ми обръщат внимание, изслушват ме, никога не съм поставена и заставена да правя или да пия нещо,което не искам. Винаги е както аз кажа , стига да е в рамките на разумното искане.
- персоналът в голямата си част е много мил, тези хора работят под голямо напрежение все пак
- никога не съм усетила и грам желание да ме "натоварят с парите", напротив, спестяват ми неща.
В България може да ходиш при доктора си когато ти скимне на преглед, в голяма част от другите страни има ограничение, часове за напред и т.н. Да не говориме, че съм чела разкази, че лекар рядко се вижда, гледат те друг персонал. В България всеки е най-важния и киснеме по клиниките и вдигаме скандали, докато не ни видят на секундата.
- Фондът наистина би могъл да бъде по-различен

Кое да седя и да чакам като имам ЛУФ и тръби с повреди. Кое да чакат жените без тръби, изчерпан резерв, кофти спермограма и въобще...щом си минала по този ад, защо ни караш да чакаме. Не чакай и ти, че времето тече!

# 9
  • Варна
Janette69, фразата "успокойте се" е от най-мразените, с успокоение болните от рак не се лекуват, така е и със стерилитета. Това си е болест, логично е да се обърнем към лекар, а не да се успокояваме или пък да ходим на врачки.
Заключенията ти явно се базират на конкретна клиника, не си обиколила всичките двадесет и няколко клиники в България, за да правиш такива генерални обобщения и да пращаш момичетата в чужбина. Тук има много добри специалисти, благодарение на тях хиляди семейства имат деца, нека не омаловажаваме техния труд. Господ здраве да им дава!

# 10
Охооо ти ако си мислиш че е само в България жестоко се лъжеш. Стерилитета засяга много тънка и чувствителна нотка в страдащите , която много лесно може да се експлоатира от много хора. Особено тука в САЩ като почнеш от обикновените лекари минеш през застраховката и свършиш с акупунктуриста билкар. .... никой не е застрахован. Тука единствено като те лъжат гледат да не го правят много нагло , макар че и това се е случвало и много малко двойки се опитват да се борят с това защото ги е страх все пак да не призвикат гневът на репродуктивниа ендокринолог - Господ.

В БГ като чета тука мисля че докторите изписват какви ли не ненужни процедури, но това се случва и тук, но по рядко защото застрахователните компании внимават за това ... все пак на тях им струва пари

Истината е обаче че понякога докторите нищо не могат да направят защото медицината не е напреднала толкова че да може да диагнозира и да лекува някои от тези заболявания (както ги наричам аз) ... така че има голям процент шанс и божия помощ ...
Само че като не стане ин-витрото в БГ струва  5000 лв ,а тук 20,000 долара ... разликата е от небето до земята, а грижата за човека не чак толкова ралична.

Аз за касовите бележки ... повярвай ми не ме кара да се чувствам по добре че имам сметка за $3000 дошла с писмо в къщи в прекрасен плик с името на клиниката или застрахователната компания или че съм получила мижава касова бележка ... сумата боли еднакво.

# 11
Подкрепям всички момичета, без авторката, аз лично благодарение на тези бг клиники имам един прекрасен син, и ако живот и здраве скоро се реша, пак на тези бг клиники ще се доверя, защото каквото и да чакам и да се успокоявам с 2 непроходими и прекъснати тръби няма вариант мила, повярвай ми!

# 12
  • София
Аз като минала през две клиники в София, ще кажа, че има и силно меркантилни клиники и клиники, които не ти съдират кожата финансово. Разликата си личи най-вече по това: кои ти правят изследвания, за да се опитат да разберат причината за стерилитета, и кои направо ти правят ин-витро на едно голо кръвно изследване и УЗД...И не може да има знак за равенство между двете, само защото са имали (моя) късмет, да са в България.

# 13
janette69 , абсолютно съм съгласна с това, което си написала.

Наистина е ад ин-витро забременяването в БГ. Аз точно поради тази причина реших повече да не си губя времето тук и отидох в чужда клиника. Там забременях и вече се радвам на прекрасен син!

Само да спомена, че опитите в БГ си ги самофинансирах, нито веднъж не се възползвах от здравната каса, която я имаше тогава или от фонда сега.  Тук в БГ пръснахме над 50 000лв. по изследвания и опити. Накрая едно нищо и не само това ами и  ни объркаха и заплетоха.

Само искам да допълня и още нещо. Не съм съгласна Наредбите и Законите във връзка с АРТ и Фонда да се пишат от докторите, които извършват процедурите.
Също така не може ли тези 5000лв., които ги отпуска Фонда, аз да се харчат из клиники в Европа, а не само в БГ.
Да, съгласна съм, че българската медицина трябва да се развива. Но конкретно в този случай не се получава това, да не кажа, че става едно извращение.

Преди това аз също бях подведена от форуми като Зачатие и си мислех, че нивото на БГ клиниките е същото и даже по-добро от чуждите. Това изобщо не е така!

Съжалявам за изгубеното време, нерви и пари и не искам да си спомням за този кошмар - инвитро в БГ!

# 14
Да има и комерсиални доктори, които гледат да ти вземат парите, но има и такива, които наистина помагат. Благодарение на ин-витро в БГ от трети опит се радвам на две прекрасни момчета. Трите опита ни струваха общо около 15 000лв. и не съжалявам за нито един даден лев.  Въпреки двата неуспешни опита не се предадохме, а продължихме борбата!

Успокоението помага, но не води до естествено забременяване, когато има медицински проблем!

Пожелавам на всички да вярват на българските лекари и да изпитат радостта, която аз изпитвам всеки ден с моите съкровища!

Общи условия

Активация на акаунт